Showing posts with label ritu. Show all posts
Showing posts with label ritu. Show all posts

Friday, November 22, 2013

DharmaQuiz Session 242: 22-Nov-2013

Theme: Hindu Astrology and Calendar
  1. #DharmaQuiz 1596: Out of the 60 Hindu Samvatsaras, which samvatsara are we currently in?. Ans: Vijaya Nama Samvatsara.
  2. #DharmaQuiz 1597: During which calendar month (Jan to Dec) did Dakshinayana start in 2013? Ans: July.
  3. #DharmaQuiz 1598: Today is Sharad Ritu and Kartika maasa in South India. Which Ritu (ecological season) is it in most of North India today?. Ans: Hemanta Ritu (pre winter season). Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Ritu_%28Indian_season%29
  4. #DharmaQuiz 1599: As per the Hindu astronomical period of time measurement, we are in the 7th Manvantara. Which Manu is this attributed to?. Ans: Vaivaswata Manvantara. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Manvantara
  5. #DharmaQuiz 1600: There are four padas (quarters) for Kali Yuga. In which pada are we today, per Hindu Astrology?. Ans: First Pada.
Topper for session 242:
  • @SarathRamakrish : 5
  • ‏@KaushikRg : 5
  • ‏@shawjipk : 5
  • @GuruCharan99 : 5
 
Congrats to:
  1. @bsr3012 : 4
  2. @sndpmysuru : 4
  1. ‏@sweetandu : 3
  2. @man8shree : 3
  1. @gbhat_ : 2
  2. @madhukarmp : 2   
  3. @DrPannagDesai : 2
  4. @JagannathAjnabi : 2
  1. ‏@nareshdixit82 : 1
  2. @bhrigupathi : 1
  3. @Livenletlive33 : 1
  4. @shakkuiyer : 1
  5. @SriAiyer2RS : 1
  6. @kirankonnects : 1
  7. ‏@drarora_gaurav : 1
  8. @pvnananth : 1
  9. @Telugutalli : 1
See you next week.

Tuesday, July 30, 2013

DharmaQuiz Session 226: 30-Jul-2013

Theme: Focus on Number 6 from Hindu Philosophy
  1. There are 6 passions defined in Hinduism (Shad Vairis or Arishadvargas) that prevent Moksha. Which one signifies jealousy? #DharmaQuiz 1506. Ans: Matsara - Jealousy. The others are Kama, Krodha, Lobha, Moha and Mada.
  2. Among the six Vedangas or the auxiliary disciplines of the Vedas, which one signifies ritual? #DharmaQuiz 1507. Ans: Kalpa. The others are Shiksha, Vyakarana, Chandas, Jyotisha and Nirukta.
  3. Among the six Ritus or seasons defined in Hinduism, which one primarily corresponds to the monsoon season in India?  #DharmaQuiz 1508. Ans: Varsha Ritu. July to September. The others are Vasanta, Grishma, Sharad, Hemanta and Shishira. 
  4. There are six defined duties for a Brahman since Vedic times (Shat Karmas). Which of those 6 is "teaching spirituality"? #DharmaQuiz 1509. Ans: Adhyapana. The other five are: Study of Spirituality (adhyayan), Performing sacrificial fires (yajan), Helping others do sacrificial fires (yaajan), Offering (daana) and Accepting offerings (pratigraha) 
  5. Among the 6 Aastika or orthodox schools of Hindu Philosophy (Shat Darshanas), which 1 is Logic? #DharmaQuiz 1510. Ans: Nyaya. The others are Yoga, Sankhya, Vaisheshika, Mimamsa and Vedanta.
Toppers of session 226:
  1. @Mamdhata : 5
  2. @Ravi__TG : 5
  3. @dolby_mehul : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @shawjipk : 5
  6. @KaushikRg : 5
  7. @karuvaki : 5
Also, congrats to:
  1. @brahmavith : 4
  2. @cubicle_warrier : 4
  3. @surenc1974 : 4
  4. @sharathinindia : 4
  5. @SangeetaRG : 4
  1. @kmukundra : 2
  2. @PrachinVaani : 2
  3. @bhargava_A : 2
  4. @Sai_swaroopa : 2
  1. @kshetragnya : 1
  2. @ankushraj29 : 1
  3. @manishwebmaster : 1
  4. @orsoraggiante : 1
  5. @Banjaara_ : 1
Have a good night!

Friday, October 14, 2011

DharmaQuiz Session 93: 11-Oct-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 73 updates.

Session 93: October 11,  2011
Theme: Time scale in Ancient India
  1. Brahma's 1 day is made up of 14 what? a) Manvantaras. b)Pakshas c)Samvatsaras.  #DharmaQuiz 817. Ans: a- Manvantaras.
  2. 1 Paksha in Hindu calendar denotes what? d)30 days & nights. e)15 days & nights. f)60 days & nights. - #DharmaQuiz 818. Ans: e - 15 days & nights.
  3. Hindu calendar divides an year into two ayanas. How many ritus (seasons) make up one ayana? g)4 h)6 i)3 - #DharmaQuiz 819. Ans: i - 3 ritus.
  4. Which one is the shortest yuga in terms of the number of years? j)Satya k)Treta l)Dwapara m)Kali.  #DharmaQuiz 820. Ans: Kali Yuga, about 1/4th of Satya (Krita) Yuga.
  5. Longest unit of time measure is a Brahma's day. The shortest one? n)Ghatika o)Alpakalpa p)Nimisha - #DharmaQuiz 821. Ans: o - Alpakalpa.
More info I read in Bharata Jivana Tarangini book, describing the Hindu or Sanatana Dharama's time scale:

Alphakalpa is the time a needle takes to pierce two leaves.. precisely the time taken by the edge of the needle to traverse from one leaf to another.

30 Alpakalpas = 1 Truti
30 Trutis = 1 Kalaa
30 Kalaas = 1 Kaashta
30 Kaashtas = 1 Nimisha (Maatra)
4 Nimishas = 1 gaNita
10 gaNitas = 1 Netravirpu (time for a sigh)
6 Netravirups = 1 Vinalika
6 Vinalikas = 1 Ghatika
60 Ghatikas = 1 Day and Night
15 Days & Nights = 1 Paksha (fortnight).
2 Pakshas = 1 month of the moon (1 day of a forefather or Pitru)
2 months = 1 Ritu (season)
3 Ritus = 1 Aayana
2 Ayanas (Uttara and Dakshina) = 1 Samvatsara or Varsha or year (1 day of Gods)
360 Varshas = 1 Divya varsha (1 year of Gods)
4,32,000 Years = 1 Kali Yuga = 1/2 Dwapara Yuga = 1/3rd Tretayuga = 1/4th Krita (satya) Yuga
1 Krita + 1 Treta + 1 Dwapara + 1 Kali Yuga = 1 Chaturyuga = 43,20,000 Years.
71 Chatur Yugas = 1 Manvantara
14 Manvantaras = 1 day of Brahma

Just for this session, I will skip mentioning the list of people who got one or more answers answers right.


Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.