Showing posts with label Philosophy. Show all posts
Showing posts with label Philosophy. Show all posts

Tuesday, July 30, 2013

DharmaQuiz Session 226: 30-Jul-2013

Theme: Focus on Number 6 from Hindu Philosophy
  1. There are 6 passions defined in Hinduism (Shad Vairis or Arishadvargas) that prevent Moksha. Which one signifies jealousy? #DharmaQuiz 1506. Ans: Matsara - Jealousy. The others are Kama, Krodha, Lobha, Moha and Mada.
  2. Among the six Vedangas or the auxiliary disciplines of the Vedas, which one signifies ritual? #DharmaQuiz 1507. Ans: Kalpa. The others are Shiksha, Vyakarana, Chandas, Jyotisha and Nirukta.
  3. Among the six Ritus or seasons defined in Hinduism, which one primarily corresponds to the monsoon season in India?  #DharmaQuiz 1508. Ans: Varsha Ritu. July to September. The others are Vasanta, Grishma, Sharad, Hemanta and Shishira. 
  4. There are six defined duties for a Brahman since Vedic times (Shat Karmas). Which of those 6 is "teaching spirituality"? #DharmaQuiz 1509. Ans: Adhyapana. The other five are: Study of Spirituality (adhyayan), Performing sacrificial fires (yajan), Helping others do sacrificial fires (yaajan), Offering (daana) and Accepting offerings (pratigraha) 
  5. Among the 6 Aastika or orthodox schools of Hindu Philosophy (Shat Darshanas), which 1 is Logic? #DharmaQuiz 1510. Ans: Nyaya. The others are Yoga, Sankhya, Vaisheshika, Mimamsa and Vedanta.
Toppers of session 226:
  1. @Mamdhata : 5
  2. @Ravi__TG : 5
  3. @dolby_mehul : 5
  4. @manya_rao : 5
  5. @shawjipk : 5
  6. @KaushikRg : 5
  7. @karuvaki : 5
Also, congrats to:
  1. @brahmavith : 4
  2. @cubicle_warrier : 4
  3. @surenc1974 : 4
  4. @sharathinindia : 4
  5. @SangeetaRG : 4
  1. @kmukundra : 2
  2. @PrachinVaani : 2
  3. @bhargava_A : 2
  4. @Sai_swaroopa : 2
  1. @kshetragnya : 1
  2. @ankushraj29 : 1
  3. @manishwebmaster : 1
  4. @orsoraggiante : 1
  5. @Banjaara_ : 1
Have a good night!

Friday, April 5, 2013

DharmaQuiz Session 207: 5-Apr-2013

Theme: Dharmic Philosophy

  1. 7 centuries ago, Vedanta Deshika was a famous Guru in Tamil Nadu. Which branch of Hindu philosophy did he follow? #DharmaQuiz 1396. Ans: Vishistadvaita.
  2. Name any one acharya of the Shuddha Advaita school of Hindu philosophy.   #DharmaQuiz 1397. Ans: Vallabha Acharya.
  3. Vasugupta, who composed the famous Shiva Sutras 1100 years ago, was a native of which north Indian state? #DharmaQuiz 1398. Ans: Jammu and Kashmir.
  4. Name any one Brahman community in India today, that is following the Purva Mimamsa philosophy,  involving lots of Yajnas. #DharmaQuiz 1399. Ans: The Namboodaris of Kerala.
  5. Name any one state in India, where the most famous Hindu festival is that of Shakta Philosophy. #DharmaQuiz 1400. Ans: Poschim Bongo, the Kali Pujas.
Toppers:

  1. @nanditathhakur : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @dolby_mehul : 5
  8. @Santhosht_ : 5
Congrats to:
  • @man8shree : 4
  • @sndpmysuru : 4    
  • @ankushraj29 : 4
  • @Tasmayi : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @gboxam : 3
  • @Ravi__TG : 2
  • @bbkhilari : 1
  • @AntarikshG : 1
  • @AnupamkPandey : 1
  • @Sharnarthee : 1
  • @Rona36 : 1
  • @AshGudAshItGets :  1
  • @sridharkswamy : 1
  • @sri709 : 1
  • @indianhindu16 : 1

See you next week..

Tuesday, March 5, 2013

DharmaQuiz Session 200: 5-Mar-2013

Theme: Significance of numbers in Dharma

  1. The mystical symbol AUM (Om), also known as Pranava, is made up of parts from how many Sanskrit letters? #DharmaQuiz 1361. Ans: Three. Aa, Va, Ma.
  2. How many Aastika (Orthodox) schools of Philosophy are there in Hinduism?  #DharmaQuiz 1362. Ans: Six. They are Samkhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa, and Vedanta.
  3. Popularly, how many forms of Lakshmi (Goddess of Wealth), are worshiped together (like courage, knowledge, wealth etc.) ?  #DharmaQuiz 1363. Ans: Eight. Ashta Lakshmis. Adi, Dhana, Dhanya, Gaja, Santana, Veera, Vijya and Vidya.
  4. In Dharmic tradition, how many ashramas or stages of life are defined for a human? #DharmaQuiz 1364. Ans: Four. Brahmacharya, Grihastha, Vanaprastha and Sannyasa.
  5. How many worlds or planes or spheres of existence, are cited in the most revered Gayatri mantra?  #DharmaQuiz 1365. Ans: Three. Bhur (Physical or Earth), Bhuvah (Astral) and Suvah (Celestial).
Top Scorers in this milestone point of 200th episode!

@sndpmysuru - Fastest Winner! Gets 'Science in Samskrit" book as a gift :)

Other Top Scorers - 27 this time!
  1. @abhipar7 : 5
  2. @kritdeo : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @pllks30 : 5
  5. @ramas_cal : 5
  6. @avinashjanardan : 5
  7. @shawjipk : 5
  8. @surenc1974 : 5
  9. @suar4sure : 5
  10. @geophyraj : 5
  11. @rahulghildiyal : 5
  12. @Kiran_Speaks : 5
  13. @anandt_05 : 5
  14. @arunz : 5
  15. @ankushraj29 : 5
  16. @kishor_narayan : 5
  17. @DrSaisree : 5
  18. @bhaviknz : 5
  19. @hchaturv : 5
  20. @surnell : 5
  21. @ashutoshkulkar1 : 5
  22. @AdwaitanWay : 5
  23. @kritdeo : 5
  24. @hemanthaj : 5
  25. @S_Mandalia : 5
  26. @AntarikshG : 5
  27. @sharathinindia : 5
Congratulations to those who came close:
  1. @iDevNakshi : 4
  2. @sumanthbharatha : 4
  3. @keewwllguy : 4
  4. @sudhee26 : 4
  5. @gboxam : 4
  6. @Tweelak : 4
  7. @s_navroop : 4
  8. @Santhosht_ : 4
  9. @rsyashasvi : 4
  10. @man8shree : 4
  1. @vishal1818 : 3
  2. @verma_shefali : 3
  3. @manohar_sram : 3
  4. @siddalinga1 : 3
  5. @nanditathhakur : 3
  6. @deshrajeev : 3
  7. @dolby_mehul : 3
  8. @gunturmaverick : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @indianhindu16 : 2
  3. @krishnakkmumbai : 2
  4. @at_patel : 2
  5. @Lawan22 : 2
  6. @raopm9 : 2
  7. @Marut_ : 2
  1. @sreedharag : 1
  2. @mrsnrao : 1
  3. @hindu_r : 1
  4. @ajay5963 : 1
  5. @jp_surat : 1
  6. @AbhinavShankar1 : 1
  7. @Pul_verize : 1
  8. @RocketLaunche10 : 1
  9. @CAPMohan : 1
  10. @sahucar : 1
  11. @GrandIndusJurix :  1
  12. @Shahmihir4 : 1
  13. @ghoshashim : 1
  14. @subodh1945 : 1
  15. @Tailor_Durden : 1
  16. @sri709 : 1
  17. @AshGudAshItGets : 1
  18. @IgnitedBrain : 1
  19. @PTSwami : 1
  20. @AAP_ka_BAAP : 1
  21. @shivanikapoor01 : 1
  22. @philAmit : 1
  23. @Ameysd : 1

Thanks for participation and encouragement friends. It feels great to cross this 200th episode milestone!

Friday, February 22, 2013

DharmaQuiz Session 197: 22-Feb-2013

Theme: Physics and Science from ancient India.
  1. 12th century's Rasarnava describes a Magnet as having Bhramakam, Chumbakam, Karshakam, Dravakam and Romakam. Chumbakam means? #DharmaQuiz 1346. Ans: Chumbakam = attraction or clutching effect.
  2. Taittiriya Upanishad: From THAT (absolute cause) space came, then wind,fire, water & earth. What's the word used for space? #DharmaQuiz 1347. Ans: Aakasha
  3. Agastya Samhita describes generation of electrical energy using copper plates. What's the Sanskrit word for copper?  #DharmaQuiz 1348. Ans: Taamra.
  4. What's the most commonly used measurement of distance, during Ramayana and Mahabharata times? #DharmaQuiz 1349. Ans: Yojana.
  5. Newton's Cause & Effect was shown in Vaisheshika Darshanam. Is Vaisheshika a philosophy or ritual? #DharmaQuiz 1350. Ans: Philosophy
Top scorers of session 197:
  1. @JagannathAjnabi : 5
  2. @pradeepkhs : 5
  3. @abhipar7 : 5
  4. @indianomad : 5
  5. @S_Mandalia : 5
  6. @rahulghildiyal : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @cubicle_warrier : 5
  9. @surnell : 5
  10. @vinodvyas220 : 5
Congrats to:
  1. @Sahyadri : 4
  2. @surenc1974 : 4
  3. @vishal1818 : 4
  1. @sharathinindia : 3
  2. @kishor_narayan : 3
  3. @ankushraj29 : 3
  4. @dolby_mehul : 3
  5. @milindatkgp : 3
  6. @sumat_patel : 3
  1. @Kiran_Speaks : 2
  2. @shrutireplys : 2
  3. @AdwaitanWay : 2
  4. @pravinrao6750 : 2
  5. @Marut_ : 2
  6. @srikrishnaus : 2
  7. @manjunathkumarr : 2
  8. @abhi_bol : 2
  1. @aptwits : 1
  2. @ganeshh_k : 1
  3. @srikrishnaus : 1
  4. @rinku3009 : 1
  5. @punter_me : 1
  6. @ashok567 : 1
  7. @alien_lama : 1
  8. @bkn69 : 1
  9. @jusubha : 1
  10. @shriram78 : 1
  11. @lalit1988sa : 1
  12. @dominodeck : 1
  13. @sumanthbharatha : 1
  14. @Flyfiddlesticks : 1
  15. @jenaanindya : 1
  16. @Modi4India : 1
  17. @Saffronista : 1
Three more session to go before our 200th! A special prize will come on that day.

Tuesday, February 5, 2013

DharmaQuiz Session 194: 5-Feb-2013

Theme: Hindu Philosophy Concepts.
  1. If Ahimsa is the opposite of Himsa, what is the opposite of savishesha (with distinctive characteristics)? #DharmaQuiz 1331. Ans: Nirvishesha.
  2. Advaita and Dwaita are two famous forms of Indian philosophy. Name one other school of philosophy with the word 'Advaita'. #DharmaQuiz 1332. Ans: Vishistadvaita.
  3. Name the Buddhist equivalent for the Hindu concept of Moksha. #DharmaQuiz 1333. Ans: Nirvana.
  4. 7 kinds of rishis existed in India: Kandarshi, Srutarshi, Paramarshi, Devarshi, Rajarshi & Maharshi. Name the 7th type. #DharmaQuiz 1334. Ans: Brahmarshi, the most prominent ones.
  5. If form is Yantra, sound is Mantra, then technology of using form and sound together is called..? #DharmaQuiz 1335. Ans: Tantra.
Top scorers for session 194:
  1. @Sahyadri : 5
  2. @priyankish : 5
  3. @ramas_cal : 5
  4. @CJ_Shekhar : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @shawjipk : 5
  7. @karuvaki : 5
  8. @S_Mandalia : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @shylsmn : 5
  11. @Manjunaath : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @geophyraj : 5
  14. @abhipar7 : 5
  15. @indianomad : 5
  16. @cubicle_warrier : 5
  17. @man8shree :' 5
Congrats to these scorers:
  1. @shriram78 : 4
  2. @ShubhamBhuyaat : 4
  3. @vintejban : 4
  4. @pp_chn : 4
  5. @iDevNakshi : 4
  6. @shanthigrama : 4
  7. @vinodvyas220 : 4
  1. @Kiran_speaks : 3
  2. @Susri1210 : 2
  3. @raopm9 : 2
  4. @pradeepkhs : 2
  5. @MSLohia : 2
  6. @ChandanYogendra : 2
  7. @trivedianupam : 2
  8. @vishal1818 : 2
  1. @ISB_Devil : 1
  2. @vedaspeak : 1
  3. @SubedarSahab : 1
  4. @seeniram : 1
  5. @vasenvy : 1
  6. @InamdarVijay : 1
  7. @sriram20 : 1
  8. @Rahulhr24 : 1
  9. @maathinamalla : 1
  10. @ArunKrTiwari : 1
  11. @iambuddha119 : 1
  12. @DhanyaMadhavanN : 1
  13. @Marut_ : 1
  14. @vinod_gowda : 1
  15. @rishitwt : 1
  16. @TheArvindDhar : 1
  17. @saggirex : 1
  18. @tdadvait : 1
  19. @rinku3009 : 1
  20. @chinmaywadikar : 1
  21. @iyernbk : 1
  22. @rovenky : 1
Congrats to everyone who got to the scoreboard!

Tuesday, July 12, 2011

DharmaQuiz Session 76: 8-Jul-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 56 updates.

Session 76: July 8,  2011
Theme: Hindu Philosophy or Darshanas 
  1. There are two kinds of Hindu Darshanas or Philosophies: Aastika & Naastika. What do naastikas not accept as authoritative? #DharmaQuiz 718. Ans: Vedas
  2. Out of these three aastika schools of philosophy, which one is related to logic? a) Mimamsa. b) Nyaya. c) Samkhya. #DharmaQuiz 719. Ans: Nyaya
  3. Out of these schools of Indian philosophy, which one deals with meditation? a) Yoga. b) Charvaka. c) Jaina.  #DharmaQuiz 720. Ans: Yoga
  4. Out of these 3 aastika Hindu philosophies, which one was nicknamed 'Uttara Mimamsa'? a) Nyaya. b) Vaisheshika. c) Vedanta. #DharmaQuiz 721. Ans: Vedanta
  5. Name the naastika Indian philosophy, today considered as a separate religion, where you find Digambaras or "sky clad" monks. #DharmaQuiz 722. Ans: Jina school of thought or Jainism.
  6. Name the ancient Indian naastika philosophy which derided the authors of the Vedas as "buffoons, knaves, and demons". #DharmaQuiz 723. Ans: Charvakas or Skeptical materialists.
  7. Which Aastika philosophy reduces all objects in the physical universe to a finite number of atoms? #DharmaQuiz 724. Ans: Vaisheshika or Atomism.
For more learning check this out, along with the interesting links from within:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hindu_philosophy

List of people who got answers right:
  • @pirateadmiral : 7
  • @asraghunath : 7
  • @sharathinindia : 6
  • @abeerustaad : 6
  • @shivsankar : 6
  • @balajisanjeev : 5
  • @ajith_shetty : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @thinkerspad : 3
  • @chhayank : 3
  • @Koundinya1990 : 3
  • @VerseCannon : 3
  • @man0jsharma : 3
  • @Sshankara : 2
  • @I_am_Rajarshi : 2
  • @manohar_sram : 2
  • @ManikandSharma : 1
  • @rogerm104 : 1
  • @ItsJyoti : 1
  • @amsrjn : 1
  • @sharmarohitraj : 1
  • @amitgupta_lnct : 1
  • @umeshparab : 1
  • @patilso : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.

Tuesday, July 5, 2011

DharmaQuiz Session 74: 1-Jul-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 54 updates.

Session 74: July 1,  2011
Theme: Sampradayas or Denominations of Hindu Philosophy
  1. Name the principal acharya of Srivaishnava Sampradaya (denomination), who fought to eradicate caste system in South India.  #DharmaQuiz 704. Ans: Ramanujacharya
  2. Name the Advaita following Hindu Saint, who was the first to bring Hinduism to the west, via very articulate discourses.  #DharmaQuiz 705. Ans: Swami Vivekananda.
  3. There were 3 major theological schools of Shaivism: 1) Kashmir Shaivism 2) Saiva Siddhanta (TN & SL). Name the famous 3rd.  #DharmaQuiz 706. Ans: Veera Shaivism from Karnataka, and parts of Andhra & Maharashtra.
  4. Vaishanvism has a connection with Shakta philosophy via Goddess Durga. What is Goddess Durga called in Vaishnava philosophy? #DharmaQuiz 707. Ans: NarayaNi.
  5. Which sampradaya/denomination of Hindu philosophy did Bhaktivedanta Swami Prabhupada take to the west?  #DharmaQuiz 708. Ans: Vaishnavism
  6. Pick the one right answer. 'Bhakti movement of medieval India was based off': a) Vedas b) Puranas c) Upanishads. #DharmaQuiz 709. Ans: b) Puranas
  7. The orthodox Nambudari community of Kerala belong to which sampradaya? Shakta, Shrauta or Shaiva? #DharmaQuiz 710. Ans: Shrauta, based on Purva Mimamsa
You can refer to this for more information regarding Hindu sampradayas:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hindu_denominations


List of people who got answers right:
  • @rohitbhatta : 6
  • @venkateshkm : 6
  • @sharathinindia : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @Amaresh80 : 5
  • @IndianWeera : 5
  • @balajisanjeev : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @ajith_shetty : 4
  • @pirateadmiral : 4
  • @vishchan : 4
  • @I_am_Rajarshi : 3
  • @svelaga : 2
  • @TheArvindDhar : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @dwellerinme :
  • @ahmednkhan : 1
  • @saurabhvc : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.