Showing posts with label Neela. Show all posts
Showing posts with label Neela. Show all posts

Tuesday, August 6, 2013

DharmaQuiz Session 227: 06-Aug-2013

Theme: Tirupati - Tirumala Hills
  1. Out of the 7 hills in Tirupati, over which hill is the grand Venkateshwara or Balaji temple built? #DharmaQuiz 1511. Ans: Venkatadri.
  2. Millions of people offer hair when they visit Tirupati temple. Out of the 7 hills, which hill's goddess accepts the hair? #DharmaQuiz 1512. Ans: Neela Devi of Neeladri.
  3. 7 hills of Tirumala/Tirupati are supposed to represent one for each head of a famous being close to Vishnu. Name the being. #DharmaQuiz 1513. Ans: Shesha, Vishnu's snake. Hence the place is also known as Seshachalam.
  4. Out of 7 sacred hills of Tirumala, six are linked to Vishnu or associates. But one is linked to Shiva's vahana. Which one? #DharmaQuiz 1514. Ans: Vrishabhadri named on Vrisha or bull.
  5. {Final, Open till 10 PM} Out of 7 hills of Tirumala, one looks naturally like a bird. Name the hill. #DharmaQuiz 1515. Ans: Garudadri, named after Vishu's bird vehicle Garuda.
For DQ 1515. {Pic from seearoundglobe.blogspot}
Toppers of session 227:
  1. @Sai_swaroopa : 5
  2. @gboxam : 5
  3. @cubicle_warrier : 5   
  4. @ankushraj29 : 5
  5. @manya_rao : 5
  6. @srkvanjari : 5
  7. @KaushikRg : 5
  8. @sweetandu : 5
  9. @cgmagia : 5
Congrats to:
  1. @GirishLN : 4
  2. @Baacharaju : 4
  3. @sushmahari : 4

  1. @yparikh : 3
  1. @kmukundra : 2
  2. @kiran_en25 : 2
  3. @Sravan : 2
  4. @ishuaadi : 2
  5. @ssmalani : 2
  6. @chaitanyadj : 2
  1. @Susri1210 : 1
  2. @uchidambaram : 1
  3. @rknannuta : 1
  4. @PrashantRastog1 : 1
  5. @cheenisrini : 1
  6. @Ameysd : 1
  7. @ravlu : 1
  8. @Bengalur_Huduga : 1
  9. @TechBluePrints : 1
  10. @Keefarqpaindha : 1
  11. @Bhaarateeyudu : 1

Congrats to all those who got onto the score board. Tirumala temple is the world's most visited Hindu temple (or probably the most visited among all religious places, throughout the year).

Tuesday, July 30, 2013

DharmaQuiz Session 225: 26-Jul-2013

Theme: Rama Setu
  1. Rama Setu connects Mannar Island with Pamban Island. Which of these two islands are on the Indian side?  #DharmaQuiz 1501. Ans: Pamban island.
  2. Who was the chief architect and builder of Rama Setu? #DharmaQuiz 1502. Ans: Nala chiefly, with the assistance of Neela. Both were descendants of the heavenly architect Vishwakarma.
  3. Out of the 7 kandas or books within Valmiki Ramayana, name the one which talks about building of Rama Setu in Sarga 22. #DharmaQuiz 1503. Ans: Yuddha Kanda.
  4. Rama worshiped Shiva at Rameshwaram at Rama Setu's end,using a Linga made by Sita. Was this before or after killing Ravana? #DharmaQuiz 1504. Ans: After killing Ravana, for removing Brahma Hatya dosha.
  5. What's the exact phrase used in Valmiki Ramayana for "building of (Rama's) bridge"?  #DharmaQuiz 1505. Ans: Setu Bandhanam.
Toppers of session 225:
  1. @gupta_n : 5
  2. @vipulgupta1976 : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @surnell : 5
  5. @Tasmayi : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @KaushikRg : 5
Congrats to:
  1. @gboxam : 4
  2. @nareshdixit82 : 4
  3. @pradeepkhs : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  5. @anandt_05 : 4
  1. @surenc1974 : 3
  1. @Kesavaprakash : 2
  2. @rajsusraj : 2
  3. @shawjipk : 2
  4. @sharathinindia : 2
  5. @dremtee : 2
  6. @daredevilakshay : 2
  7. @KaminaMunda1 : 2
  1. @mrsnrao : 1
  2. @Thiru_0914 : 1
  3. @DrunkenPole : 1
  4. @ssushantt : 1
  5. @alakshya2 : 1
  6. @Giridhar02 : 1
  7. @ksjha_ngp : 1
  8. @rv_nath : 1
  9. @Sai_swaroopa : 1
  10. @atozatozatozato : 1
  11. @Ankitaaa_ : 1
  12. @sharimohan : 1
  13. @niku_sai : 1
  14. @CalmAadmi : 1
  15. @Pateltajm : 1
  16. @ankurjain200607 : 1
  17. @viveksingh16 : 1
  18. @agneepankh : 1
  19. @iamjhakaas : 1
  20. @mrigankgaurav : 1
  21. @srijai : 1
  22. @_FacelessIndian : 1
  23. @srinivasanands : 1
  24. @kgajith19 : 1
  25. @deepakmr27 : 1
  26. @Raj_Sakpal : 1
  27. @shivend68990559 : 1
  28. @ganeshmahnar : 1
  29. @rutdirectory : 1
  30. @IntrepidTrooper : 1
  31. @alok_bhatt : 1
  32. @usrnamecntblnk : 1
  33. @Ketoconazole_ : 1

Thanks for participating. This was a very very memorable night for me.