Showing posts with label Sukta. Show all posts
Showing posts with label Sukta. Show all posts

Tuesday, May 3, 2016

Vedas

#DharmaQuiz Session 362: 3-May-2016

#DharmaQuiz 2201: Which Veda has the maximum content about medicine of ancient India? Ans: Atharva Veda from which Ayurveda is derived. The origins of Ayurveda are also found in Atharvaveda, which contains 114 hymns and incantations described as cures for diseases.

#DharmaQuiz 2202: Which is the longest among the 4 Vedas, consisting of 10,600 verses or mantras? Ans: Rig Veda. Has 10 mandalas or chapters, 85 Anuvakas, 1028 suktas or hymns and 10600 mantras or verses.

#DharmaQuiz 2203: Which Veda is more than 95% repetition of another Veda, but has different purpose? Ans: Sama Veda. Currently has 1549 remaining unique mantras, out of which only 75 are not in Rig Veda. Rest are all from Rig Veda.

#DharmaQuiz 2204: Which Veda has two groups - Black and White? Ans: Yajur Veda. Contains Shukla (white) Yajur Veda and Krishna (black) Yajur Veda divisions.

{Final,open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2205: Vedas are the oldest sacred texts of human history. What's the very first word of the oldest Veda? Ans: Om AgnimeeLe.

Scores for session 362:
  1. @mamtan14 : 5
  2. @veena_ps: 5
  1. @r_Hindu : 4
  2. @MangoAdmi : 4
  3. @dmpaero : 4
  1. @myths72 : 3
  2. @vmg2016 : 3
  1. @athreyaa : 2
  2. @vmg2016 : 2
  3. @desi_brat : 2
  4. @ResidentNikhil : 2
  5. @Rasraj : 2
  1. @_Gbhat : 1
  2. @Anoopsri : 1
  3. @VivaShastri : 1
  4. ‏@emsreenu : 1
  5. @vijayamaa : 1
  6. @SunilTapashetti : 1
  7. @svmurthy : 1
  8. ‏@vishnupks : 1
  9. @SabyasachiBasu_ : 1
  10. @pandey909 : 1
  11. @raghave007 : 1
  12. @_ap85 : 1
  13. @nitinjoshi20 : 1
  14. @mighty_krishna : 1
  15. @arunrush : 1
  16. @Ram_Krishna15 : 1

Thanks for participating and learning more on India's most ancient relic.. The Vedas.

Friday, May 24, 2013

DharmaQuiz Session 217: 24-May-2013

DQ 1453: Image - Blogspot
Theme: Narasimha

1) Narasimha, Vishnu's 4th avatara, is also known as NruKesari. What does Kesari here mean? #DharmaQuiz 1451. Ans: Kesari = Simha = Lion.

2) There are many forms of Narasimha. Name the one which is a manifestation of meditative pose of this Vishnu's avatara. #DharmaQuiz 1452. Ans: Yoga Narasimha.

3) Where's this 900 yr old magnificent Narasimha temple (see image), a combination of Odiya & Dravida architecture? #DharmaQuiz 1453. Ans: Simhachalam near Visakhapatnam, AndhraPradesh.

Read more: http://kittuistheking.blogspot.in/2012/05/simhachala-varaha-lakshmi-narasimha.html

DQ 1454. Image - Wiki
4) Where is this massive monolithic 22 feet tall Narasimha statue (see image)? {Capital of a big medieval empire}. #DharmaQuiz 1454. Ans: Hampi, Karnatka. The capital of the glorious Vijayanagara empire

5) The oldest continuously used religious text, Rig Veda, has reference to Narasimha. True or False?  #DharmaQuiz 1455. Ans: True. Vishnu Suktam.

Top Scorers for Session 217:
  1. @dolby_mehul : 5
  2. @Bacchuji : 5
  3. @sharathinindia : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @anandt_05 : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @Tasmayi : 5
  9. @Mamdhata : 5
Congratulations to:
  1. @Kaushikrg : 4
  2. @KamalPremi2 : 4
  1. @nareshdixit82 : 3
  2. @kirankonnects : 3
  1. @vintejban : 2
  2. @PrachinVaani : 2
  3. @madhuiyengar : 2
  4. @Kannadiga1956 : 2
  5. @harshavs : 2   
  6. @raamss : 2
  1. @Punit_shandilya : 1
  2. @Rohithns : 1
  3. @voxindica : 1
  4. @ssmalani : 1
  5. @sanjayleo : 1
  6. @venshu : 1
  7. @iRushikesh : 1
  8. @Sachin_Pratap : 1
  9. @skdeshpande : 1
  10. @ts_manjunath : 1
  11. @VellaDev : 1
  12. @indrajeetd : 1
  13. @urrohit : 1
  14. @pras4net : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @deepak_aj : 1
  17. @debakanta87 : 1
  18. @TripathiGaurav : 1
  19. @ksinamdar : 1
  20. @irvathoor : 1
  21. @suhasn88 : 1
  22. @ksrasish : 1
  23. @spandanknr : 1
  24. @rangirangi : 1
  25. @balamy : 1
  26. @HiSudheendra : 1
  27. @udaya_krishna : 1
  28. @drarora_gaurav : 1
  29. @NikhilShastry : 1
Jai Lakshmi Narasimha!

Friday, October 19, 2012

DharmaQuiz Session 170: 19-Oct-2012

Theme: Navaratri Special
  1. "Yatra Naryastu pujyante,ramante tatra devatah" -Where women r revered, Gods r pleased to be there. Which Smriti says this? #DharmaQuiz 1206. Ans: Manu Smriti.
  2. Navaratri or 9 days of Goddess worship happening now, is a part of which Hindu calendar month? (Hint: Named after Ashwini) #DharmaQuiz 1207. Ans: Ashwayuja or Ashwin month. More: http://hindusphere.com/significance-of-aswayuja-ashwayuja-ashwini-masam/
  3. Shri Sukta is 1 revered text that glorifies Goddess aka "Devi Mahatmya". Name any 1 other Dharma text which does the same. #DharmaQuiz 1208. Ans: Durga Sukta, Devi Bhagavata, Harivamsha, Sapta Shati and Many Puranas.
  4. Name a city in India, whose name is derived from the name of a demon that Goddess Durga killed during Navaratri. #DharmaQuiz 1209. Ans: Mysore or Mysuru. From Mahisha-uru (place of Mahisha Asura or the place where Mahisha was killed)
  5. Which Dharma text contains the famous "Ya Devi Sarva Bhuteshu Matru RupeNa Samsthita" chant? #DharmaQuiz 1210. Ans: Markandeya Purana's Devi Mahatmya's Chandi Path.
Top scorers during session 170:
  1. @smna17 : 5
  2. @intodust_in : 5
  3. @Sahyadri : 5
  4. @ThejasMysore : 5
  5. @bhaviknz : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @anandt_05 : 5
  8. @wnnbl : 5
  9. @ashutoshkulkar1 : 5
  10. @iSumitRk : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12. @khaishk : 5
  13. @sweetandu : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
  15. @hchaturv : 5
Also, Congrats to:

@sharathinindia : 4
@DevNakshi : 4

@ankushraj29 : 3
@Shree03 : 3

@voxindica : 2
@shivsankar : 2
@sbharti : 2

@PrateekThakkar : 1
@amitssingh83 : 1
@swamy_sena : 1
@B_S_YADDI : 1
@DailyBreadIndia : 1
@sushmahari : 1
@svinayak85 : 1
@cubicle_warrier : 1
@pcrajendra : 1
@anand_vaidya : 1
@nikhilda12 : 1
@psudo : 1
@amit8195 : 1
@beingprabhu : 1
@_Murali : 1
@upretivineet : 1

Have a great Navaratri. If you find DharmaQuiz interesting do let me know via comments or tweets. Also, indicate any improvement I can do to reach more people effectively.