Showing posts with label Vedas. Show all posts
Showing posts with label Vedas. Show all posts

Tuesday, November 26, 2013

DharmaQuiz Session 243: 26-Nov-2013

Theme: Hindu Dharma's Key Acharyas

#DharmaQuiz 1601: Who is termed as the greatest Paramacharya for classifying the sacred Vedas into four parts? Ans: Veda Vyasa.

#DharmaQuiz 1602: Can you name one famous Guru, who can fit into "Dharmacharya" title for writing exemplary bhashyas on Vedas & Upanishads? Ans: Adi Shankara as the most prominent.

#DharmaQuiz 1603: Name 1 Hindu Guru who can fit into "Karmacharya" title for outstanding work done in motivating and organizing Hindu society. Ans: Swami Vivekananda as one prime example.

#DharmaQuiz 1604: Name one Hindu Guru who can fit into "Vijnanacharya" title for tremendous contribution to science or mathematics scholarship. Ans: Bhaskaracharya as one prime example.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 1605: Name a Guru who formulated foundational sutras of Yoga, fit enough to be praised as "Yogacharya". Ans: Patanjali

Toppers for session 243:

@Bengalur_Huduga : 5
@GuruCharan99 : 5
@brahmavith : 5
‏@bhaviknz : 5
@Simuntweets : 5
@man8shree : 5
@KaushikRg : 5
@sweetandu : 5
@GayathriSrinath : 5

Congrats to:

@cubicle_warrier : 4
@rajeshrajput1 : 4
@sreekannoth : 4
@Mamdhata : 4

@showadarsh  : 3
@PankajBagla : 3
@venkataa : 3

@ijitendramodi : 2
@Archana1207 : 2
@tradetoday99 : 2
‏@right_advocate : 2

@ramanujam75 : 1
@mjrajput : 1
@PrashantRastog1 : 1
@njith : 1
‏@rao_deepak : 1
@shrivijaybk : 1
@imRaghu4mKoppal : 1
@imthe_Right : 1
@Atulkbhaskar : 1
@Ignoramusme : 1
@CurrAffairs : 1
@ManikGup92 : 1
@kathalkar24 : 1
@antapravah : 1
@ShubhamBhuyaat : 1
@Purusharth6 : 1
@theninjax : 1
@esgeeaar : 1
@pulkitgupta80 : 1
@DrSrishtiGupta : 1
@SriAiyer2RS : 1
‏@iNIMISH : 1
@GaneshChakravor : 1

See you on Friday.

Tuesday, October 15, 2013

DharmaQuiz Session 237: 15-Oct-2013

Theme: Save Cow mantras from Vedas
  1. A cow is called "aghnya" in Rig and other Vedas. What does Aghnya mean? #DharmaQuiz 1571. Ans: The one that ought not to be killed.
  2. Rig Veda terms the cow as "the one that ought not to be cut into pieces". What's the exact Samskritam word for that?  #DharmaQuiz 1572. Ans: Aditi.
  3. A Veda declares: "Aare gohaa nrhaa vadho vo astu", meaning cow slaughter = human murder. Which Veda is this from?  #DharmaQuiz 1573. Ans: Rig Veda 7.56.17.
  4. A Hindu Veda strictly warns: "Antakaaya goghaatam" meaning Destroy those who kill cows. Which Veda warns so?  #DharmaQuiz 1574. Ans: Yajurveda 30.18
  5. {Final, Open till 10PM} Aghnya and Ahi are two words used in Vedas for cow. Give any one other word used to describe cow. #DharmaQuiz 1575 Ans: Aditi, Kamadhenu, Gau, Rohini, Dhatiri
Read this for more information on cow in Vedas: http://agniveer.com/no-beef-in-vedas/

Scores:

@man8shree : 5
‏@bhaviknz : 4
@jananisri77 : 3
@PrachinVaani : 2

@chetankshet : 1
@satishrewliya : 1
@BKottadamane : 1
@seshasivasailam : 1
@BengaLuruHaida : 1
@geffbeck : 1
@mayaniranjan : 1
‏@sudarshan_v1 : 1
@drarora_gaurav : 1
@astrolife : 1
@DebasishaMishra : 1
@aadugowda : 1
@BhartiyaAgnosti : 1
‏@arunk3707 : 1
@singhdevyani : 1

It is important for every Hindu to know what Vedas really teach about cows.

Friday, May 10, 2013

DharmaQuiz Session 213: 10-May-2013

Theme: Hindu Scriptures
  1. Ramayana is a:- a) Purana. b) Itihasa c) Sutra. #DharmaQuiz 1431. Ans: b) Itihasa.
  2. Shvetashvatara is a:- d) Chandas e) Brahmana. f) Upanishad. #DharmaQuiz 1432. Ans: f) Upanishad.
  3. Name any one Maha Purana that is also the name of a famous Rishi. #DharmaQuiz 1433. Ans: Markandeya, Narada or Skanda.
  4. Samhita is a division of:- g) Vedas. h) Puranas. i) Vedangas.  #DharmaQuiz 1434. Ans: g) Vedas
  5. Hindu temples are built following Agama Shastra.Which type of Agama is usually linked to Tantras? #DharmaQuiz 1435. Ans: Shakta Agama. (Shakti or Devi)
Top scorers for session 213:

  1. @Bacchuji : 5
  2. @prawinsays : 5
  3. @Sharnarthee : 5
  4. @stormylook : 5
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @manya_rao : 5
  7. @Mamdhata : 5
  8. @LoveAkkiKat4Eva : 5
  9. @Parixyt : 5
  10. @sundeeppatkar : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @CJ_Shekhar : 5
  13. @Gurush_ : 5
  14. @ComedyDivine : 5
  15. @DrShobha : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @MV_BN : 5
  18. @GayathriSrinath : 5
  19. @bhaviknz : 5
  20. @surenc1974 : 5
  21. @philAmit : 5
  22. @man8shree : 5
  23. @sweetandu : 5
  24. @Santhosht_ : 5

Congrats to:

  1. @Blstrngbrnacles : 4
  2. @GuruCharan99 : 4
  3. @anandt_05 : 4
  1. @mamtan14 : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @siddarthpaim : 3
  4. @Manushpareek1 : 3
  5. @ProudBharatiya1 : 3
  6. @sengar_nagendra : 3
  1. @drarora_gaurav : 2
  2. @jitvg : 2
  3. @bagshish : 2
  4. @venshu : 2
  5. @kartheeque : 2
  1. @namburi_ram : 1
  2. @Smarty_in : 1
  3. @drsharathhd : 1
  4. @ashishgaba : 1
  5. @sharmabrr : 1
  6. @TheArvindDhar : 1
  7. @venkataa : 1
  8. @anuraagdamle : 1
  9. @Sh07509514 : 1
  10. @seshasivasailam : 1
  11. @SamitLive : 1
  12. @ssmalani : 1
  13. @bajajsanjay : 1
  14. @sanjay1502 : 1
  15. @sanaatankumar : 1
  16. @kirankonnects : 1
  17. @ksmsundaram1975 : 1
  18. @s_hindurashtra : 1
  19. @kaushkrahul : 1
  20. @balmaa : 1
  21. @sriram20 : 1

See you next week with a brand new topic about Hindu culture.