Showing posts with label Kamadhenu. Show all posts
Showing posts with label Kamadhenu. Show all posts

Friday, April 17, 2015

Cow in Hindu Culture.

#DharmaQuiz Session 328: 17-Apr-2015

#DharmaQuiz 2025: Name the cow that emerged from Samudra Manthan. Ans: Kamadhenu.

DQ 2025: Pic -Wiki
#DharmaQuiz 2026: Which Bhagawan's name in India literally means "Protector of Cows" in Sanskrit? Ans:
Gopala - Krishna.

#DharmaQuiz 2027: Name the Jain Tirthankara who is identified uniquely using bull as his symbol. Ans: Rishabha or Adinatha.

DQ: 2027. Pic - herenow4u.net
#DharmaQuiz 2028: Name this son of Anusuya, who is worshiped as a great Guru, who is seen often with an adorable cow. Ans: Dattatreya.

DQ 2028. Pic - giri.in
Question 2029 skipped. 2025 was duplicate, so making up for that.

#DharmaQuiz 2030: Vedas term cow as: Aghnya (not to be killed), Ahi (not be slaughtered) & Aditi. Aditi means what? Ans: Aditi = the one that ought not to be cut into pieces. Aditi has other meanings, but in this cow context, this is the meaning.

Scores for session 328.
  1. @sankarbe : 5
  2. @karthikjana : 5
  3. @UKKishor : 5
  1. @IdamRashtray : 4
  2. @RAMESH4184 : 4
  3. @pramod_klr : 4
  4. @stormylook : 4
  1. @rahul_sane : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @SnookyBangalore : 3
  4. @tweeteringuise : 3
  1. @nandaakumar : 2
  2. @seenu_d : 2
  3. @VJayVM : 2
  4. @rahultri1977 : 2
  5. ‏@mhveer_ : 2
  6. ‏@airwindcrazywal : 2
  7. @praveenbp21aug : 2
  8. @PoonamV_ : 2
  9. @mhveer_ : 2
  10. @anantyalagi : 2
  11. @dhpavan : 2
  12. @Sridhar_Salem : 2
  13. @rinku3009 : 2
  1. @Aamchigele : 2
  2. @ChauhanUpendra : 2
  1. @sharma__sanjay : 1
  2. @nrpurvi : 1
  3. @tradetoday99 : 1
  4. @gururaj_as : 1
  5. @hiriyal : 1
  6. @timmapuramreddy : 1
  7. @JagannathAjnabi : 1
  8. @Monique_essence : 1
  9. @demonhawk007 : 1
  10. @bohrapankaj : 1
  11. @drarora_gaurav : 1
  12. @Adroit_A : 1
  13. @SonalShriv : 1
  14. @vinodsharma1834 : 1
  15. @ys_sadalagi : 1
  16. @tweeteringuise : 1
  17. @SarojKarnataka : 1
  18. @Patriot84032974 : 1
  19. @RahulRBhasme : 1
  20. @deva1956 : 1
  21. @WyndTalkr : 1
  22. @IndiafirstVM : 1
  23. @ahmednkhan : 1
  24. @UshaSudarshan27 : 1
  25. @avaneeshraju : 1
  26. @Panchjanyaa : 1
  27. @nitintp : 1
  28. @siddhu2498 :1
  29. @khatvanga : 1
  30. @luvdheart : 1
  31. @JakaasJig : 1
  32. @rajeshkupadhyay : 1
  33. @itsapollo13 : 1
  34. @ganeshmahnar : 1
  35. @bhavikdwivedi : 1
  36. @praveenbp21aug : 1
  37. @avramesh : 1
  38. @HarishankarSY : 1
  39. @nikhil__13 : 1
  40. @UghraNarasimha : 1
  41. @dwimidhaM : 1
  42. @AmiSri : 1
  43. @sriram20 : 1
  44. @kiran_en25 : 1
  45. @Jitenderbharati : 1
  46. @kum_1_09 : 1
  47. @kagitapus : 1
  48. @magaxiom : 1
  49. @GreatHeretic : 1
  50. @puneethsamani : 1
Today it was a great turn out. Thanks for showing interest in go-mata related quiz. 

Tuesday, October 15, 2013

DharmaQuiz Session 237: 15-Oct-2013

Theme: Save Cow mantras from Vedas
  1. A cow is called "aghnya" in Rig and other Vedas. What does Aghnya mean? #DharmaQuiz 1571. Ans: The one that ought not to be killed.
  2. Rig Veda terms the cow as "the one that ought not to be cut into pieces". What's the exact Samskritam word for that?  #DharmaQuiz 1572. Ans: Aditi.
  3. A Veda declares: "Aare gohaa nrhaa vadho vo astu", meaning cow slaughter = human murder. Which Veda is this from?  #DharmaQuiz 1573. Ans: Rig Veda 7.56.17.
  4. A Hindu Veda strictly warns: "Antakaaya goghaatam" meaning Destroy those who kill cows. Which Veda warns so?  #DharmaQuiz 1574. Ans: Yajurveda 30.18
  5. {Final, Open till 10PM} Aghnya and Ahi are two words used in Vedas for cow. Give any one other word used to describe cow. #DharmaQuiz 1575 Ans: Aditi, Kamadhenu, Gau, Rohini, Dhatiri
Read this for more information on cow in Vedas: http://agniveer.com/no-beef-in-vedas/

Scores:

@man8shree : 5
‏@bhaviknz : 4
@jananisri77 : 3
@PrachinVaani : 2

@chetankshet : 1
@satishrewliya : 1
@BKottadamane : 1
@seshasivasailam : 1
@BengaLuruHaida : 1
@geffbeck : 1
@mayaniranjan : 1
‏@sudarshan_v1 : 1
@drarora_gaurav : 1
@astrolife : 1
@DebasishaMishra : 1
@aadugowda : 1
@BhartiyaAgnosti : 1
‏@arunk3707 : 1
@singhdevyani : 1

It is important for every Hindu to know what Vedas really teach about cows.

Friday, September 28, 2012

DharmaQuiz Session 166: 28-Sep-2012

For Question 3's reference. {Source: Jpgmag}
Theme: Special place for Cow in Hindu Heritage.
  1. Name a Vishnu avatara that is very closely linked to loving & protecting the cow. #DharmaQuiz 1186. Ans: Krishna the Gopala. Go (cow) Pala  (protector)
  2. During churning of milky ocean, 5 Kamadhenus (wish cows) came out. Name the 5th 1 after Nanda, Subhadra, Surabhi & Sushila. #DharmaQuiz 1187. Ans: Bahula. (Sumana also considered per Hare Krishna preachings)
  3. Name the famous pilgrimage place in coastal Karnataka, which is shaped as the ear of a Cow when viewed from satellite. #DharmaQuiz 1188. Ans: Gokarna (Go = cow, Karna = ear). Amazing how Hindus named it Go-Karna millenia back! See Google map for shape -> http://maps.google.com/maps?q=gokarna&hl=en&ll=14.546367,74.317017&spn=0.195403,0.308647&sll=37.0625,-95.677068&sspn=40.817312,79.013672hnear=Gokarna,+Uttara+Kannada,+Karnataka,+India&t=m&z=12 . Compare with the picture shown.
  4. Ayurveda talks of 4 Cow products for human use & disinfection. Godugdha, Goghruta, Gomutra and Gomaya. Which 1 is Ghee here? #DharmaQuiz 1189. Ans: Goghruta. 
  5. This town, "Land of Cow" in Sanskrit, became infamous for violence 10yrs ago in West India. Name it. #DharmaQuiz 1190.  Ans: Godhra (Go = cow, Dhara = Land) 
For more info on the special place for cows in Hindu nation, please read this article by Subramanian Swamy -> http://janamejayan.wordpress.com/2012/06/29/the-importance-of-the-cow-in-vedic-culture-by-dr-subramanian-swamy/

Top Scorers:
  1. @keewwllguy : 5
  2. @smna17 : 5
  3. @sharad_51 : 5
  4. @arunz : 5
  5. @stormylook : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @surnell : 5
  8. @shawjipk : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
  10. @amit8195 : 5
  11. @alkeshtunara : 5
  12. @Sahyadri : 5
  13. @sharathinindia : 5
  14. @dolby_mehul : 5
  15. @abhipar7 : 5
  16. @bhaviknz : 5
  17. @man8shree : 5
  18. @DevNakshi  : 5
  19. @Shree03 : 5
Also, congrats to:
  • @Susri1210 : 4
  • @Manojakrishna : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @Amaresh80 : 4
  • @kbharada : 4
  • @bhijeetD : 4
  • @balmaa : 3
  • @RishiShenoy :  3
  • @rinku3009 : 2
  • @cubicle_warrier : 2
  • @AvinashCKM : 2
  • @PankajBagla : 2
  • @praveenudupa : 2
  • @shra1kulkarni : 2
  • @ManishManke : 2
  • @rk_kulkarni : 2
  • @MsKattarHindu : 1
  • @videonova : 1
  • @bkapilyadav : 1
  • @kishubhat : 1
  • @santoshsm : 1
  • @bickybadhera : 1
  • @Deshabhakta : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @SSJ2010 : 1
  • @umanathtrip : 1
  • @veenaazz : 1
  • @emsreenu : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @TedhiLakeer : 1
  • @CJ_Shekhar : 1
  • @djankit7 : 1
  • @arvind_joshi : 1
  • @spandan8 : 1
  • @techblueprints : 1
  • @mane_arvind05 : 1
  • @Alex_Pandian : 1
  • @dankchikidang : 1
  • @hemant_smile : 1
  • @aamadmo : 1
  • @sandeeptvenkat : 1
  • @bhattvihang : 1
  • @DAmunRa : 1
It was wonderful to see 62 people get on the scoreboard. Also thanks to many more who attempted, but didn't get to this list.

Keep up your participation. Also, feel free to use the meticulously compiled info in Dharma Quiz blog into your blogs, writeups, emails and anywhere else as necessary!

Friday, July 27, 2012

DharmaQuiz Session 151: 27-Jul-2012

Theme: Vara MahaLakshmi Festival
  1. Lakshmi is worshiped as "Surabhyai Namah". There's also a famous cow from Puranas which was called Surabhi. Name the cow. #DharmaQuiz 1111. Ans: Kamadhenu.
  2. Lakshmi is worshiped as "Adityai namah" and "Dityai Namah". Among Aditi and Diti, who is called "Deva Matri'? #DharmaQuiz 1112. Ans: Aditi, the mother of all gods.
  3. Vara MahaLakshmi is worshiped as "Padmodbhavaa". What does Padmod-bhavaa mean?  #DharmaQuiz 1113. Ans: Originated or Born in a Lotus.
  4. Lakshmi is lauded during pooja and bhajan as "Ahlaada Janani". What does Ahlaada in Sanskrit mean? #DharmaQuiz 1114. Ans: Ahlaada = Happiness, Bliss.
  5. {Final, Open till 11PM} We worship Goddess Lakshmi as "Sarvopadrava NivaariNi". What does "Upadrava" mean in Samskritam? #DharmaQuiz 1115. Ans: Trouble or Obstacle
Top scorers:
  1. @ksmsundaram1975 : 5
  2. @abhipar7 : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @TheArvindDhar : 5
  5. @arunz : 5
  6. @shawjipk : 5
  7. @philAmit : 5
  8. @bkartic : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @pkagrawala : 5
  12. @hindu_tweeter : 5
  13. @anandt_05 : 5
  14. @Tasmayi : 5
  15. @Right2bRight : 5
  16. @sharathinindia : 5
  17. @sharad_51 : 5
Congratulations to :


  • @bhijeetD : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @aravozhukkam : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @dolby_mehul : 3
  • @niraj_dave : 3
  • @udgeetha : 3
  • @smna17 : 3
  • @gchellappan : 3
  • @vschanna : 3
  • @hemanthkeelara : 3
  • @Flyfiddlesticks : 2
  • @ChandanYogendra : 2
  • @mbhagawat : 2
  • @CAKiranb : 2
  • @lodyaashi : 1
  • @Susri1210 : 1
  • @rajivgaxdhi : 1
  • @mayaadvaita : 1
  • @Swabhimaan : 1
  • @vinaykashy : 1
  • @Satya046 : 1
  • @manjumca34 : 1
  • @a_adarsh : 1
  • @seshasivasailam : 1
May Goddess Lakshmi bless you all!