Showing posts with label Om. Show all posts
Showing posts with label Om. Show all posts

Tuesday, May 3, 2016

Vedas

#DharmaQuiz Session 362: 3-May-2016

#DharmaQuiz 2201: Which Veda has the maximum content about medicine of ancient India? Ans: Atharva Veda from which Ayurveda is derived. The origins of Ayurveda are also found in Atharvaveda, which contains 114 hymns and incantations described as cures for diseases.

#DharmaQuiz 2202: Which is the longest among the 4 Vedas, consisting of 10,600 verses or mantras? Ans: Rig Veda. Has 10 mandalas or chapters, 85 Anuvakas, 1028 suktas or hymns and 10600 mantras or verses.

#DharmaQuiz 2203: Which Veda is more than 95% repetition of another Veda, but has different purpose? Ans: Sama Veda. Currently has 1549 remaining unique mantras, out of which only 75 are not in Rig Veda. Rest are all from Rig Veda.

#DharmaQuiz 2204: Which Veda has two groups - Black and White? Ans: Yajur Veda. Contains Shukla (white) Yajur Veda and Krishna (black) Yajur Veda divisions.

{Final,open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2205: Vedas are the oldest sacred texts of human history. What's the very first word of the oldest Veda? Ans: Om AgnimeeLe.

Scores for session 362:
  1. @mamtan14 : 5
  2. @veena_ps: 5
  1. @r_Hindu : 4
  2. @MangoAdmi : 4
  3. @dmpaero : 4
  1. @myths72 : 3
  2. @vmg2016 : 3
  1. @athreyaa : 2
  2. @vmg2016 : 2
  3. @desi_brat : 2
  4. @ResidentNikhil : 2
  5. @Rasraj : 2
  1. @_Gbhat : 1
  2. @Anoopsri : 1
  3. @VivaShastri : 1
  4. ‏@emsreenu : 1
  5. @vijayamaa : 1
  6. @SunilTapashetti : 1
  7. @svmurthy : 1
  8. ‏@vishnupks : 1
  9. @SabyasachiBasu_ : 1
  10. @pandey909 : 1
  11. @raghave007 : 1
  12. @_ap85 : 1
  13. @nitinjoshi20 : 1
  14. @mighty_krishna : 1
  15. @arunrush : 1
  16. @Ram_Krishna15 : 1

Thanks for participating and learning more on India's most ancient relic.. The Vedas.

Tuesday, March 5, 2013

DharmaQuiz Session 200: 5-Mar-2013

Theme: Significance of numbers in Dharma

  1. The mystical symbol AUM (Om), also known as Pranava, is made up of parts from how many Sanskrit letters? #DharmaQuiz 1361. Ans: Three. Aa, Va, Ma.
  2. How many Aastika (Orthodox) schools of Philosophy are there in Hinduism?  #DharmaQuiz 1362. Ans: Six. They are Samkhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa, and Vedanta.
  3. Popularly, how many forms of Lakshmi (Goddess of Wealth), are worshiped together (like courage, knowledge, wealth etc.) ?  #DharmaQuiz 1363. Ans: Eight. Ashta Lakshmis. Adi, Dhana, Dhanya, Gaja, Santana, Veera, Vijya and Vidya.
  4. In Dharmic tradition, how many ashramas or stages of life are defined for a human? #DharmaQuiz 1364. Ans: Four. Brahmacharya, Grihastha, Vanaprastha and Sannyasa.
  5. How many worlds or planes or spheres of existence, are cited in the most revered Gayatri mantra?  #DharmaQuiz 1365. Ans: Three. Bhur (Physical or Earth), Bhuvah (Astral) and Suvah (Celestial).
Top Scorers in this milestone point of 200th episode!

@sndpmysuru - Fastest Winner! Gets 'Science in Samskrit" book as a gift :)

Other Top Scorers - 27 this time!
  1. @abhipar7 : 5
  2. @kritdeo : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @pllks30 : 5
  5. @ramas_cal : 5
  6. @avinashjanardan : 5
  7. @shawjipk : 5
  8. @surenc1974 : 5
  9. @suar4sure : 5
  10. @geophyraj : 5
  11. @rahulghildiyal : 5
  12. @Kiran_Speaks : 5
  13. @anandt_05 : 5
  14. @arunz : 5
  15. @ankushraj29 : 5
  16. @kishor_narayan : 5
  17. @DrSaisree : 5
  18. @bhaviknz : 5
  19. @hchaturv : 5
  20. @surnell : 5
  21. @ashutoshkulkar1 : 5
  22. @AdwaitanWay : 5
  23. @kritdeo : 5
  24. @hemanthaj : 5
  25. @S_Mandalia : 5
  26. @AntarikshG : 5
  27. @sharathinindia : 5
Congratulations to those who came close:
  1. @iDevNakshi : 4
  2. @sumanthbharatha : 4
  3. @keewwllguy : 4
  4. @sudhee26 : 4
  5. @gboxam : 4
  6. @Tweelak : 4
  7. @s_navroop : 4
  8. @Santhosht_ : 4
  9. @rsyashasvi : 4
  10. @man8shree : 4
  1. @vishal1818 : 3
  2. @verma_shefali : 3
  3. @manohar_sram : 3
  4. @siddalinga1 : 3
  5. @nanditathhakur : 3
  6. @deshrajeev : 3
  7. @dolby_mehul : 3
  8. @gunturmaverick : 3
  1. @cubicle_warrier : 2
  2. @indianhindu16 : 2
  3. @krishnakkmumbai : 2
  4. @at_patel : 2
  5. @Lawan22 : 2
  6. @raopm9 : 2
  7. @Marut_ : 2
  1. @sreedharag : 1
  2. @mrsnrao : 1
  3. @hindu_r : 1
  4. @ajay5963 : 1
  5. @jp_surat : 1
  6. @AbhinavShankar1 : 1
  7. @Pul_verize : 1
  8. @RocketLaunche10 : 1
  9. @CAPMohan : 1
  10. @sahucar : 1
  11. @GrandIndusJurix :  1
  12. @Shahmihir4 : 1
  13. @ghoshashim : 1
  14. @subodh1945 : 1
  15. @Tailor_Durden : 1
  16. @sri709 : 1
  17. @AshGudAshItGets : 1
  18. @IgnitedBrain : 1
  19. @PTSwami : 1
  20. @AAP_ka_BAAP : 1
  21. @shivanikapoor01 : 1
  22. @philAmit : 1
  23. @Ameysd : 1

Thanks for participation and encouragement friends. It feels great to cross this 200th episode milestone!

Friday, February 24, 2012

DharmaQuiz Session 120: 21-Feb-2012

Theme: Meaning of key mantra words.
  1. You hear in all Gayatri mantras, the Sanskrit word "Prachodayaat". What does it mean? #DharmaQuiz 954. Ans: Guide (or Show the path, Enlighten us, stir/arouse/sharpen the intellect, May Inspire us)
  2. In important Devi prayers like "Sarva mangala mangalye", the Sanskrit word "sharaNye" is used. What does it mean? #DharmaQuiz 955. Ans: Protector (of those who surrender) or Provide refuge (to those who seek refuge)
  3. There's a single alphabet in Sanskrit which is heavily used in prayers. It means wealth or good fortune. Which alphabet? #DharmaQuiz 956. Ans: Shri 
  4. Fill in the blank with a name of a very popular Hindu God: "Sham Karoti iti ______". (Sham = Good, Karoti = does) #DharmaQuiz 957. Ans: Shankara (name of Lord Shiva, the doer of good to his devotees)
  5. Before calling for peace 3 times, Hindu prayers use a very famous syllable before them. Name it. #DharmaQuiz 958. Ans: Aum or Om.
Top Scorers:
  • @hindu_tweeter : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @Veedeeda : 5
  • @rahulghildiyal : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @Right2bRight : 5
  • @nvignesh93 : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @mamtan14 : 5
  • @AjitVGupta : 5
  • @iSumitRk : 5
  • @SandipPawar : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @udgeetha : 4
  • @philAmit : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @vikasF22 : 4
  • @gchellappan : 3
  • @kalyan_sk3011 : 3
  • @ChdryPk : 3
  • @DaringDeepa : 3
  • @vinodvyas220 : 3
  • @mayureshgaikwad : 2
  • @jagdish : 2
  • @jemin_p : 2
  • @gkamitabh : 2
  • @mallipoorasigai : 2
  • @SantaSingh : 2
  • @Marut_ : 2
  • @AGGBHIMSAIN : 1
  • @aaindian : 1
  • @BasantiMomified : 1
  • @indori_vj : 1
  • @andhroindian : 1
  • @cgmagia : 1
  • @srikrishnaus : 1
  • @psudo : 1
  • @pooja_LuvIndia : 1
  • @srikrishnaus : 1
  • @kishor_narayan : 1
  • @anilkvdc : 1
  • @RudraHindu : 1
  • @ranganaathan : 1
  • @kapil_dev : 1
  • @balakrshnanr : 1
  • @noprbs : 1
  • @dppoddar : 1
  • @voxindica : 1
  • @mjrajput : 1
  • @Satya046 : 1
  • @kamal_1986 : 1
  • @FatAngryBird : 1
  • @atulbadani : 1
Many congrats to all those who top scored, and also those who answered very well above. This was a tougher quiz version.

See you soon.