Showing posts with label Rohini. Show all posts
Showing posts with label Rohini. Show all posts

Friday, March 14, 2014

DharmaQuiz Session 261: 14-Mar-2014

Theme: Indian satellites and Dharmic name connection

#DharmaQuiz 1691 The very first satellite that India launched to space, was named after Arya Bhata. What was his profession 1500 years back? Ans: Astronomer, primarily.

#DharmaQuiz 1692: The third, fourth and fifth satellites India launched were named Rohini. Historically what was Rohini mostly referred to?. Ans: Nakshatra, or star.

#DharmaQuiz 1693: What does "Aayana" mean in Sanskrit? (Hint: Ramayana). Ans: Travel or path.

#DharmaQuiz 1694: An Indo-French satellite was launched last year, with a short-form name SARAL. What does Saral mean in Sanskrit?. Ans: Humble or Simple.

#DharmaQuiz 1695: A 1984 USSR stamp showed Aryabhata & 2 other Indian satellites.Named after which mathematician(s)? Ans: Bhaskara 1 and Bhaskara II.
DQ 1695: Image - Wiki
Answers to session 261:

  1. @GirishSiddapura :5
  2. @man8shree : 5
  3. @ajaypawardr : 5
  4. @Mamdhata : 5
  5. @KaushikRg : 5
  1. @Telugutalli : 4
  2. @ashujoshi27 : 4
  3. @Pputhige : 4
  • @atinmali : 3
  • @um_dubey : 2
  • @10votes : 2
  • @sensiblesuraj : 1
  • @n_dolli : 1
  • @Kachnarr : 1
  • @sangwanpooja117 : 1
  • @ashvasant : 1
  • @united_andhra1 : 1
  • @BhaghatGuru : 1
  • @AnithaNadsal : 1
  • @kamal26183 : 1
  • @Abhi_BJP : 1
  • @prkulkarni : 1
  • @duvijan : 1
  • @noop_1882 : 1
  • @ra101 : 1
  • @listen2dil : 1
  • @shivprasath : 1

Thanks for participating!

Tuesday, October 15, 2013

DharmaQuiz Session 237: 15-Oct-2013

Theme: Save Cow mantras from Vedas
  1. A cow is called "aghnya" in Rig and other Vedas. What does Aghnya mean? #DharmaQuiz 1571. Ans: The one that ought not to be killed.
  2. Rig Veda terms the cow as "the one that ought not to be cut into pieces". What's the exact Samskritam word for that?  #DharmaQuiz 1572. Ans: Aditi.
  3. A Veda declares: "Aare gohaa nrhaa vadho vo astu", meaning cow slaughter = human murder. Which Veda is this from?  #DharmaQuiz 1573. Ans: Rig Veda 7.56.17.
  4. A Hindu Veda strictly warns: "Antakaaya goghaatam" meaning Destroy those who kill cows. Which Veda warns so?  #DharmaQuiz 1574. Ans: Yajurveda 30.18
  5. {Final, Open till 10PM} Aghnya and Ahi are two words used in Vedas for cow. Give any one other word used to describe cow. #DharmaQuiz 1575 Ans: Aditi, Kamadhenu, Gau, Rohini, Dhatiri
Read this for more information on cow in Vedas: http://agniveer.com/no-beef-in-vedas/

Scores:

@man8shree : 5
‏@bhaviknz : 4
@jananisri77 : 3
@PrachinVaani : 2

@chetankshet : 1
@satishrewliya : 1
@BKottadamane : 1
@seshasivasailam : 1
@BengaLuruHaida : 1
@geffbeck : 1
@mayaniranjan : 1
‏@sudarshan_v1 : 1
@drarora_gaurav : 1
@astrolife : 1
@DebasishaMishra : 1
@aadugowda : 1
@BhartiyaAgnosti : 1
‏@arunk3707 : 1
@singhdevyani : 1

It is important for every Hindu to know what Vedas really teach about cows.

Tuesday, August 27, 2013

DharmaQuiz Session 230: 27-Aug-2013

Theme: Bhagawan Shri Krishna.
  1. On whose side did Krishna's brother Balarama fight the Kurukshetra war in Mahabharata? #DharmaQuiz 1526. Ans: He sided with the Kauravas, but went away for yatra during the war to avoid taking any side.
  2. How many horses were there for Ajuna's ratha during Kurukshetra war, for which Shri Krishna was the charioteer? #DharmaQuiz 1527. Ans: 4 horses. Names provided in Bhagavatam -  Saibya, Sugriva, Meghapushpa and Balahaka.
  3. The chariot that Krishna maneuvered during Mahabharata was was gifted to Arjuna by a God. Who? #DharmaQuiz 1528. Ans: Agni. 
  4. This gorgeous temple is 1 of the world's largest Krishna temples. Opened 16 years ago. Where is it?  #DharmaQuiz 1529. Ans: Bengaluru, Karnataka.
  5. Bhagawan Krishna's birth day is celebrated in Shravana month, Krishna paksha. On which Nakshatra? #DharmaQuiz 1530. Ans: Rohini nakshatra. Most say 3rd out of the 4 padas within Rohini nakshatra.


For DQ 1529 {Source: Wiki}

Top scorers for Session 230:
  1. @dolby_mehul : 5
  2. @V_in_U : 5
  3. @sambidhan : 5
  4. @Phirmi_Bodo : 5
  5. @anandt_05 : 5
  6. @surnell : 5
  7. @gboxam : 5
  8. @jairajp : 5
  9. @GuruCharan99 : 5
  10. @Tasmayi : 5
  11. @rahulghildiyal : 5
  12. @rasita : 5
  13. @manya_rao : 5
  14. @cgmagia : 5
  15. @KaushikRg : 5
  16. @Joojhaaru : 5
  17. @surenc1974 : 5
Congrats to all the scorers!
  1. @cubicle_warrier : 4
  2. @iParamanand : 4
  3. @Libreboy : 4
  4. @bhaviknz : 4
  1. @kmukundra : 3
  2. @ajittyagi1805 : 3
  3. @CurrAffairs : 3
  4. @MehulTewar : 3
  5. @BillionIndian : 3
  1. @Matressee : 2
  2. @asha_gm : 2
  3. @jaideepb : 2
  4. @vivek_joshy : 2
  5. @rexrao52 : 2
  6. @vageee : 2
  7. @kesarirang : 2
  8. @RaghuVamshee : 2
  9. @drarora_gaurav : 2
  10. @sharnarthi90 : 2
  11. @dv_tvit : 2
  12. @ankurjain200607 : 2
  13. @Mamdhata : 2
  1. @ShyamSRao8 : 1
  2. @KrishnaDharma : 1
  3. @BalMahadev : 1
  4. @Kannadiga1956 : 1
  5. @Anilkurmadih : 1
  6. @rumskmurthy : 1
  7. @talismaan : 1
  8. @rovats : 1
  9. @mypanchang : 1
  10. @TheHinduPhantom : 1
  11. @AnonDesi : 1
  12. @niranjanprabhu : 1
  13. @shreeramm : 1
  14. @pratik02pv : 1
  15. @RashtravadiM : 1
  16. @santhoshbjp : 1
  17. @rinku3009 : 1
  18. @Aghorii2 : 1
  19. @KantakKantak : 1
  20. @octotus : 1
  21. @Ameysd : 1
  22. @malleshwara : 1
  23. @deepak_aj : 1
  24. @mjrajput : 1
  25. @rinku85 : 1
  26. @sgopa75 : 1
  27. @jemin_p : 1
  28. @bhs7rocks : 1
  29. @TractorSingh : 1
  30. @realjayesh : 1
  31. @sitar_strings : 1
  32. @theprudent : 1
  33. @sibhaskaran : 1
  34. @rvaidya2000 : 1
  35. @mittaltushar : 1
  36. @sankararaman : 1
  37. @moebile : 1
  38. @V_R_R_K : 1
  39. @Dinuraghubansi : 1
  40. @vinod_gowda : 1
  41. @GRKini : 1
  42. @iDeipakk : 1
  43. @vinaygoel15 : 1
  44. @PunyaPrakop : 1
  45. @GiridharSarai : 1
  46. @viveksagrawal : 1
Happy Krishna Janmashtami to all! 

85 people got on to the scoreboard today, with many more attempting. Thanks to all.

Tuesday, January 1, 2013

DharmaQuiz Session 184: 21-Dec-2012

Theme: Hindu Nakshatras or Stars.
Details about Punarvasu - Source Wiki
  1. Which famous avatara of Vishnu was born in the Rohini nakshatra or star? #DharmaQuiz 1276. Ans: Shri Krishna.
  2. This bright nakshatra or star, 6th among the 27, is considered as an abode of Lord Shiva. Name it. #DharmaQuiz 1277. Ans: Ardra
  3. Rama was born in this nakshatra, a combination of 2 brightest stars in Gemini constellation. Name it. #DharmaQuiz 1278. Ans: Punarvasu.
  4. Krishna's elder brother had a wife, whose name is that of the last nakshatra among the 27. Name her (or it). #DharmaQuiz 1279. Ans: Revati.
  5. {Final, Open till 10 PM} The Vedic Hindus named the Pole star on a strong devotee of Vishnu. Name that devotee.  #DharmaQuiz 1280. Ans: Dhruva.
Here are the 27 Nakshatras in Sanskrit, Tamil, Telugu, Kannada, Malayalam, and Mongolian (why?)http://en.wikipedia.org/wiki/Nakshatra#Names_in_modern_languages

Top Scorers during session 184:

  1. @smna17 : 5
  2. @gbhat_ : 5
  3. @fas_gayi_garari : 5
  4. @vasenvy : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @Dhanushm : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
  8. @rasita : 5
  9. @anandt_05 : 5
  10. @shawjipk : 5
  11. @iCSM : 5
  12. @srkvanjari : 5
  13. @vijirak : 5
  14. @sharathinindia : 5
  15. @man8shree : 5
  16. @khaishk : 5
  17. @abhipar7 : 5
  18. @kr_upadhyaya : 5
  19. @philAmit : 5
  20. @ranganathabhatt : 5
  21. @krish43 : 5
  22. @ramas_cal : 5
  23. @Manjunaath : 5
  24. @dolby_mehul : 5
  25. @pradeepkhs : 5
Congratulations to:
  1. @indianhindu16 : 4
  2. @vinodvyas220 : 4
  3. @NeonQuark : 4
  1. @VijayShenli : 3
  2. @ThejasMysore : 3
  1. @Rajeev_RSS1925 : 2
  2. @ajith_shetty : 2
  3. @Supreeth_Ckm : 2
  4. @rk_kulkarni : 2
  5. @dnaveenvarma : 2
  6. @iirajii : 2
  7. @hd223 : 2
  8. @svelaga : 2
  9. @stormylook : 2
  1. @MKanthaliya : 1
  2. @mrsnrao : 1
  3. @shakkuiyer : 1
  4. @ekanthpathik : 1
  5. @_shomy : 1
  6. @Geminiseventh : 1
  7. @amolhi : 1
  8. @ankushraj29 : 1
  9. @pvsswamy : 1
  10. @zombiespirits : 1
  11. @AmiSri : 1
  12. @anityakr : 1
  13. @mpramodkumar : 1
  14. @jojshilp : 1
  15. @avinashkarn : 1
  16. @MaheshwarBhatP : 1
  17. @GanapathyI : 1
  18. @spicy_words : 1
  19. @iyernbk : 1
  20. @Hindu_Betrayed : 1
  21. @roshan_halwai : 1
  22. @iDevNakshi : 1
  23. @lalitadvani : 1
This was the last quiz of 2012. We have now covered 184 sessions. Check out the archives or tags on the side for 1280 questions and answers till date. Share with friends, or use for your quiz/tweets/research/FB posts etc.