Showing posts with label Aditi. Show all posts
Showing posts with label Aditi. Show all posts

Friday, April 17, 2015

Cow in Hindu Culture.

#DharmaQuiz Session 328: 17-Apr-2015

#DharmaQuiz 2025: Name the cow that emerged from Samudra Manthan. Ans: Kamadhenu.

DQ 2025: Pic -Wiki
#DharmaQuiz 2026: Which Bhagawan's name in India literally means "Protector of Cows" in Sanskrit? Ans:
Gopala - Krishna.

#DharmaQuiz 2027: Name the Jain Tirthankara who is identified uniquely using bull as his symbol. Ans: Rishabha or Adinatha.

DQ: 2027. Pic - herenow4u.net
#DharmaQuiz 2028: Name this son of Anusuya, who is worshiped as a great Guru, who is seen often with an adorable cow. Ans: Dattatreya.

DQ 2028. Pic - giri.in
Question 2029 skipped. 2025 was duplicate, so making up for that.

#DharmaQuiz 2030: Vedas term cow as: Aghnya (not to be killed), Ahi (not be slaughtered) & Aditi. Aditi means what? Ans: Aditi = the one that ought not to be cut into pieces. Aditi has other meanings, but in this cow context, this is the meaning.

Scores for session 328.
  1. @sankarbe : 5
  2. @karthikjana : 5
  3. @UKKishor : 5
  1. @IdamRashtray : 4
  2. @RAMESH4184 : 4
  3. @pramod_klr : 4
  4. @stormylook : 4
  1. @rahul_sane : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @SnookyBangalore : 3
  4. @tweeteringuise : 3
  1. @nandaakumar : 2
  2. @seenu_d : 2
  3. @VJayVM : 2
  4. @rahultri1977 : 2
  5. ‏@mhveer_ : 2
  6. ‏@airwindcrazywal : 2
  7. @praveenbp21aug : 2
  8. @PoonamV_ : 2
  9. @mhveer_ : 2
  10. @anantyalagi : 2
  11. @dhpavan : 2
  12. @Sridhar_Salem : 2
  13. @rinku3009 : 2
  1. @Aamchigele : 2
  2. @ChauhanUpendra : 2
  1. @sharma__sanjay : 1
  2. @nrpurvi : 1
  3. @tradetoday99 : 1
  4. @gururaj_as : 1
  5. @hiriyal : 1
  6. @timmapuramreddy : 1
  7. @JagannathAjnabi : 1
  8. @Monique_essence : 1
  9. @demonhawk007 : 1
  10. @bohrapankaj : 1
  11. @drarora_gaurav : 1
  12. @Adroit_A : 1
  13. @SonalShriv : 1
  14. @vinodsharma1834 : 1
  15. @ys_sadalagi : 1
  16. @tweeteringuise : 1
  17. @SarojKarnataka : 1
  18. @Patriot84032974 : 1
  19. @RahulRBhasme : 1
  20. @deva1956 : 1
  21. @WyndTalkr : 1
  22. @IndiafirstVM : 1
  23. @ahmednkhan : 1
  24. @UshaSudarshan27 : 1
  25. @avaneeshraju : 1
  26. @Panchjanyaa : 1
  27. @nitintp : 1
  28. @siddhu2498 :1
  29. @khatvanga : 1
  30. @luvdheart : 1
  31. @JakaasJig : 1
  32. @rajeshkupadhyay : 1
  33. @itsapollo13 : 1
  34. @ganeshmahnar : 1
  35. @bhavikdwivedi : 1
  36. @praveenbp21aug : 1
  37. @avramesh : 1
  38. @HarishankarSY : 1
  39. @nikhil__13 : 1
  40. @UghraNarasimha : 1
  41. @dwimidhaM : 1
  42. @AmiSri : 1
  43. @sriram20 : 1
  44. @kiran_en25 : 1
  45. @Jitenderbharati : 1
  46. @kum_1_09 : 1
  47. @kagitapus : 1
  48. @magaxiom : 1
  49. @GreatHeretic : 1
  50. @puneethsamani : 1
Today it was a great turn out. Thanks for showing interest in go-mata related quiz. 

Tuesday, October 15, 2013

DharmaQuiz Session 237: 15-Oct-2013

Theme: Save Cow mantras from Vedas
  1. A cow is called "aghnya" in Rig and other Vedas. What does Aghnya mean? #DharmaQuiz 1571. Ans: The one that ought not to be killed.
  2. Rig Veda terms the cow as "the one that ought not to be cut into pieces". What's the exact Samskritam word for that?  #DharmaQuiz 1572. Ans: Aditi.
  3. A Veda declares: "Aare gohaa nrhaa vadho vo astu", meaning cow slaughter = human murder. Which Veda is this from?  #DharmaQuiz 1573. Ans: Rig Veda 7.56.17.
  4. A Hindu Veda strictly warns: "Antakaaya goghaatam" meaning Destroy those who kill cows. Which Veda warns so?  #DharmaQuiz 1574. Ans: Yajurveda 30.18
  5. {Final, Open till 10PM} Aghnya and Ahi are two words used in Vedas for cow. Give any one other word used to describe cow. #DharmaQuiz 1575 Ans: Aditi, Kamadhenu, Gau, Rohini, Dhatiri
Read this for more information on cow in Vedas: http://agniveer.com/no-beef-in-vedas/

Scores:

@man8shree : 5
‏@bhaviknz : 4
@jananisri77 : 3
@PrachinVaani : 2

@chetankshet : 1
@satishrewliya : 1
@BKottadamane : 1
@seshasivasailam : 1
@BengaLuruHaida : 1
@geffbeck : 1
@mayaniranjan : 1
‏@sudarshan_v1 : 1
@drarora_gaurav : 1
@astrolife : 1
@DebasishaMishra : 1
@aadugowda : 1
@BhartiyaAgnosti : 1
‏@arunk3707 : 1
@singhdevyani : 1

It is important for every Hindu to know what Vedas really teach about cows.

Tuesday, June 4, 2013

DharmaQuiz Session 220: 4-Jun-2013

Theme: Women in Vedas
  1. A mantra in the Rig Veda is attributed to this highly educated, philosopher wife of Rishi Agastya. Who?  #DharmaQuiz 1466. Ans: Lopamudra.
  2. Wife of Rishi Yajnavalkya was a Brahmavadini or an expounder of the Veda. 10 Rig Veda mantras accredited to her. Who's she? #DharmaQuiz 1467. Ans: Maitreyi.
  3. This Vedic age philosopher challenged Rishi Yajnavalkya. Daughter of Vachaknu & Brihadaranyaka Upanishad mentions her. Who? #DharmaQuiz 1468. Ans: Gargi Vachaknavi.
  4. This celestial mother of Surya, is mentioned nearly 80 times in the Rigveda, the oldest religious text today. Who's she? #DharmaQuiz 1469. Ans: Aditi
  5. This female cited in Rig Veda's 10th mandala, is also associated with a river, Krishna & Yama. Who? #DharmaQuiz 1470. Ans: Yami. But Yamuna or Kalindi also considered.
You can refer to this for more information on Women in Vedas:

Women Rishikas in Vedas: http://www.hindupedia.com/en/Women_as_Rishikas_in_the_Vedas
Ancient India's Women Seers: http://historyindianized.blogspot.in/2013/01/women-seers-of-ancient-india-rishika.html?spref=tw

Toppers of session 220:
  1. @Bacchuji : 5
  2. @dolby_mehul : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @iSaakshi : 5
  5. @VellaDev : 5
  6. @Susri1210 : 5
  7. @ankushraj29 : 5
  8. @Sai_swaroopa : 5
  9. @MaheshwarBhatP : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @GayathriSrinath : 5
  12. @man8shree : 5
  13. @cgmagia : 5
  14. @philAmit : 5
  15. @PrachinVaani : 5
  16. @smna17 : 5
  17. @pangalanrao : 5
  18. @geophyraj : 5

Congrats to:
  1. @siddarthpaim : 4
  2. @R_Bhartiya : 4
  3. @ssmalani : 4
  4. @sharathinindia : 4
  5. @biswajeetdash : 4
  1. @iKumbhakarna : 3
  1. @Nalamara : 2
  2. @pundeerjitendra : 2
  3. @natb786 : 2
  1. @Kaushikrg : 1
  2. @angry_mumbaikar : 1
  3. @balamy : 1
  4. @drmenz : 1
  5. @manohar_sram : 1
  6. @sudarshan_v1 : 1
This session was to talk about the much maligned gender equality and gender importance roles among Hindus. This shows that Hindus of ancient India accorded the topmost space in the society for women, who showed the aptitude and ability to excel in philosophy. I don't know of any other major religious text in today's world, that has mantras (verses) revealed or attributed to women!

Friday, July 27, 2012

DharmaQuiz Session 151: 27-Jul-2012

Theme: Vara MahaLakshmi Festival
  1. Lakshmi is worshiped as "Surabhyai Namah". There's also a famous cow from Puranas which was called Surabhi. Name the cow. #DharmaQuiz 1111. Ans: Kamadhenu.
  2. Lakshmi is worshiped as "Adityai namah" and "Dityai Namah". Among Aditi and Diti, who is called "Deva Matri'? #DharmaQuiz 1112. Ans: Aditi, the mother of all gods.
  3. Vara MahaLakshmi is worshiped as "Padmodbhavaa". What does Padmod-bhavaa mean?  #DharmaQuiz 1113. Ans: Originated or Born in a Lotus.
  4. Lakshmi is lauded during pooja and bhajan as "Ahlaada Janani". What does Ahlaada in Sanskrit mean? #DharmaQuiz 1114. Ans: Ahlaada = Happiness, Bliss.
  5. {Final, Open till 11PM} We worship Goddess Lakshmi as "Sarvopadrava NivaariNi". What does "Upadrava" mean in Samskritam? #DharmaQuiz 1115. Ans: Trouble or Obstacle
Top scorers:
  1. @ksmsundaram1975 : 5
  2. @abhipar7 : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @TheArvindDhar : 5
  5. @arunz : 5
  6. @shawjipk : 5
  7. @philAmit : 5
  8. @bkartic : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @pkagrawala : 5
  12. @hindu_tweeter : 5
  13. @anandt_05 : 5
  14. @Tasmayi : 5
  15. @Right2bRight : 5
  16. @sharathinindia : 5
  17. @sharad_51 : 5
Congratulations to :


  • @bhijeetD : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @aravozhukkam : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @dolby_mehul : 3
  • @niraj_dave : 3
  • @udgeetha : 3
  • @smna17 : 3
  • @gchellappan : 3
  • @vschanna : 3
  • @hemanthkeelara : 3
  • @Flyfiddlesticks : 2
  • @ChandanYogendra : 2
  • @mbhagawat : 2
  • @CAKiranb : 2
  • @lodyaashi : 1
  • @Susri1210 : 1
  • @rajivgaxdhi : 1
  • @mayaadvaita : 1
  • @Swabhimaan : 1
  • @vinaykashy : 1
  • @Satya046 : 1
  • @manjumca34 : 1
  • @a_adarsh : 1
  • @seshasivasailam : 1
May Goddess Lakshmi bless you all!

Friday, July 13, 2012

DharmaQuiz Session 148: 13-Jul-2012

Theme: Surya Bhagawan or Sun God
  1. What's the name of Surya Bhagawan's (Sun God) mother? #DharmaQuiz 1096. Ans: Aditi.
  2. Name any one of Surya Bhagawan's sons. #DharmaQuiz 1097. Ans. Yama, Shani or Karna.
  3. Name any one Dharmic festival, that is primarily dedicated to Surya Bhagawan's worship. #DharmaQuiz 1098. Ans: Chhath Puja, Ratha Sapthami or Makara Sankranti. Kumbh Mela considered too.
  4. Which animal is shown as Surya Bhagawan's vehicle in Puranas, and how many of them together? #DharmaQuiz 1099. Ans: (Chariot with) seven White Horses. One answer conveyed that it is one horse for each day of the week. Another answer says, it is one for each major colour composition of white light (VIBGYOR).
  5. {Final, Open till 11 PM} When water is offered with both palms to Surya Bhagawan, what is it ritually called? #DharmaQuiz 1100. Ans: Arghya Pradanam or offering Arghya.
Top Scorers in Session 148:
  1. @DevNakshi : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @rvaidya2000 : 5
  4. @MetalDew : 5
  5. @surenc1974 : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @ranganathabhatt : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @pirateadmiral : 5
  10. @iSumitRk : 5
  11. @sweetandu : 5
  12. @vschanna : 5
  13. @a_adarsh : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
Congratulations to the rest of the scorers:
  • @NectarSrc : 4
  • @talismaan : 4
  • @bhattvihang : 4
  • @Fuehrer_India : 4
  • @Dhanushm : 4
  • @FatAngryBird : 4
  • @Tasmayi : 3
  • @jaya_888 : 2
  • @hethal09 : 2
  • @pvaidyaraj : 2
  • @jai1900 : 2
  • @abhipar7 : 2
  • @nation1st : 1
  • @jemin_p : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @ganeshmahnar : 1
  • @hindu_rashtra : 1
  • @_cowInspector : 1
  • @lchavan : 1
  • @NR_Tatvamasi : 1
  • @__Alka : 1
  • @hpadhur : 1
  • @dildhondtahai : 1
  • @seshasivasailam :
  • @Rasraj : 1
  • @Govind1603 : 1
  • @OjhaSumit : 1
  • @roshan_halwai : 1
  • @tyrantasorus : 1
  • @ultrasecular : 1
  • @TusharG : 1
  • @numbbybirth : 1
  • @aparajiths : 1
  • @udayanojha : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @idurgesh : 1
  • @PrincePetrovic : 1
  • @bharat_no_india : 1
  • @kaushkrahul : 1
  • @navneet178 : 1
  • @prakashbhutoria : 1
  • @mallikaarjuna24 : 1
  • @hgsutras : 1
Looking forward to the next edition soon. Suggest topics if you have any.