Showing posts with label Puja. Show all posts
Showing posts with label Puja. Show all posts

Friday, August 8, 2014

Maha Lakshmi

DharmaQuiz Session 292: 8-Aug-2014

#DharmaQuiz 1846: Devi Lakshmi is praised in Vedas as "padma maalini". What does Padmamaalini mean? #VaraMahaLakshmi  Ans: The one who wears a garland of lotus flowers.

#DharmaQuiz 1847: Goddess Lakshmi is often referred as Hiranyavarnaa and Adityavarnaa.
What does the Aditya Varnaa mean? Ans: Resplendent like the sun.

#DharmaQuiz 1848: This Ashta Lakshmi temple is 10 KM outside a big South Indian metro.
Which city? Ans: Hyderabad. 12 KM from Nampally.



DQ: 1848
#DharmaQuiz 1849: This Bharat Ratna was famous for singing one of the most famous Lakshmi songs. In which language? Ans: Kannada

DQ 1849


Here is the rendering: 

#DharmaQuiz 1850: Today is #VaraMahaLakshmi vrata. First performed by Parvati. Who told her to do this puja? Ans: Lord Shiva.

Read more about the Vedic Shri Sukta praising Goddess Lakshmi here, with meaning:
http://www.puja.net/wordpress/sri-suktam-rig-veda-mantra-for-lakshmi/

Answers to session 292:
  1. @pramod_klr : 5
  2. @KaushikRg : 5
  3. ‏@surnell : 5
  4. @RakeshChouhan : 5
  1. @chetankshet : 4
  2. @GayathriSrinath : 4
  3. @tradetoday99 : 4
  4. @gboxam : 4
  5. @vish_was_is : 4
  6. @MangoAdmi : 4
  1. @bezubaan : 3
  1. ‏@kakdwip : 2
  2. @omprakashcaims : 2
  1. @ashokagarwal : 1
  2. @SaffronShirt : 1
  3. @skdeshpande : 1
  4. @Vamsee9002 : 1
  5. @chand_andas : 1
  6. @atul_speaks : 1
  7. @praveenk333 : 1
  8. @sapana_almelkar : 1
  9. @Dm12Sanyal : 1
  10. @anamika_99 : 1
  11. @nandaakumar : 1
  12. ‏@sankarbe : 1
  13. @Viswajgd : 1
  14. @Ramgopaljgd : 1
  15. @hegde_anirudh : 1
  16. @sumanthagowda : 1
  17. @ngc1729 : 1
  18. @peeyushmalhotra : 1
  19. @gkamath07 : 1
  20. @nrkoranne : 1
  21. @ReMeeer : 1

Pictures: holidayiq.com and ytimg.com

Friday, November 1, 2013

DharmaQuiz Session 239: 1-Nov-2013

Theme: The five days of Diwali or Deepavali
  1. #DharmaQuiz 1581: Today is Dhanteras, auspicious day of buying precious metals. Does this happen on Trayodashi of Krishna or Shukla paksha?. Ans: Krishna Paksha (waning moon).
  2. #DharmaQuiz 1582: Tomorrow is Naraka Chaturdashi or Chhoti Diwali. In which of today's Indian states did Narakasura live during Mahabharata?. Ans: Asom, in those days it was called Pragjyotisha as it was called then. @bhs7rocks on Twitter explains that Tezpur is named so because lot of blood [Tex] was shed in the battle between him and Krishna.
  3. #DharmaQuiz 1583: Sunday is Lakshmi Puja, the third day of Diwali. It happens on the Amavasya of which Hindu calendar month?. Ans: Ashwin or Ashvayuja. But Kartika Maasa according to Vikrama Shaka and Ashvin Maasa according to Shaalivahana Shaka. Thanks @GuruCharan99. Also, @sweetandu explains that the month is called in Tamil Ipasi.
  4. #DharmaQuiz 1584: If the 2nd day of Deepavali is about Krishna avatara of Vishnu,which avatara is linked to the 4th day, the Bali Pratipada?. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1585: The fifth and final day of Deepavali is a sister-brother day. What's the Konkani name for this day?. Ans: Bhau Beej
Top Scorers in Session 239:

  1. @iSaakshi : 5
  2. @Simuntweets : 5
  3. @GuruCharan99 : 5
  4. @man8shree : 5
  5. @Parixyt : 5
  6. @mamtan14 : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @bhaviknz : 5
  9. @KaushikRg : 5
  10. @shanthigrama : 5
  11. @smna17 : 5
Congrats to:
  1. ‏@goyalprtk : 4
  2. @JagannathAjnabi : 4
  1. @jananisri77 : 3
  2. @AnirudhaLimaye : 3
  1. @gautamchopra : 2
  2. @sachinjohri : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. @akshri_250 : 1
  2. @kalika3107 : 1
  3. @zombiespirits : 1
  4. @FatAngryBird : 1
  5. @NanOratoR : 1
  6. @SATISHSHARMAJMU : 1
  7. ‏@akhilm176 : 1
  8. ‏@bhs7rocks : 1
  9. @Narainised : 1
  10. @shamsunderts : 1
  11. @astrolife : 1
  12. @jodhra63 : 1
  13. @piyush1062 : 1
  14. @vivekashenoy : 1
  15. @Arpithams : 1
  16. @IMeAndMine : 1

Have a bright, noisy and fun filled Deepavali.

Friday, April 5, 2013

DharmaQuiz Session 207: 5-Apr-2013

Theme: Dharmic Philosophy

  1. 7 centuries ago, Vedanta Deshika was a famous Guru in Tamil Nadu. Which branch of Hindu philosophy did he follow? #DharmaQuiz 1396. Ans: Vishistadvaita.
  2. Name any one acharya of the Shuddha Advaita school of Hindu philosophy.   #DharmaQuiz 1397. Ans: Vallabha Acharya.
  3. Vasugupta, who composed the famous Shiva Sutras 1100 years ago, was a native of which north Indian state? #DharmaQuiz 1398. Ans: Jammu and Kashmir.
  4. Name any one Brahman community in India today, that is following the Purva Mimamsa philosophy,  involving lots of Yajnas. #DharmaQuiz 1399. Ans: The Namboodaris of Kerala.
  5. Name any one state in India, where the most famous Hindu festival is that of Shakta Philosophy. #DharmaQuiz 1400. Ans: Poschim Bongo, the Kali Pujas.
Toppers:

  1. @nanditathhakur : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @dolby_mehul : 5
  8. @Santhosht_ : 5
Congrats to:
  • @man8shree : 4
  • @sndpmysuru : 4    
  • @ankushraj29 : 4
  • @Tasmayi : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @gboxam : 3
  • @Ravi__TG : 2
  • @bbkhilari : 1
  • @AntarikshG : 1
  • @AnupamkPandey : 1
  • @Sharnarthee : 1
  • @Rona36 : 1
  • @AshGudAshItGets :  1
  • @sridharkswamy : 1
  • @sri709 : 1
  • @indianhindu16 : 1

See you next week..