Showing posts with label Skanda. Show all posts
Showing posts with label Skanda. Show all posts

Tuesday, October 27, 2015

Theme: Krishna in Bhagavad Gita's 10th Chapter

#DharmaQuiz Session 346: 27-Oct-2015

#DharmaQuiz 2116: In Gita, Krishna says that he's Gayatri among Chandas (meter).
Can you name any other Vedic Chandas that has 8 syllables? Ans: Anushtup is one example. 

#DharmaQuiz 2117: In Bhagavad Gita, Shri Krishna hints that among 4 Vedas, he's the most "melodious". Which one? Ans: Sama Veda.

#DharmaQuiz 2118: In Bhagavad Gita, Krishna Bhagawan says - I am ____ among 11 Rudras.
Fill the blank. Which Rudra? Ans: Shiva.
DQ 2118: pic: Blogspot
#DharmaQuiz 2119: In Bhagavad Gita, to which warrior-chief does Lord Krishna compare himself?
"Senaninam aham ______" Ans: Skanda or Subrahmanya.

#DharmaQuiz 2120: In Gita, Shri Krishna compares himself to which mighty mountain, among the world's mountains. Ans: Himalaya.

Scores for session 346 could not be complied on time. Next time!

Friday, December 6, 2013

DharmaQuiz Session 246: 6-Dec-2013

Theme: 18 Maha Puranas

#DharmaQuiz 1616: Which of the18 Maha Puranas describe the greatness of Bhagavad Gita splendidly, earning the title Geeta Mahatmya? Ans: Padma Purana.

#DharmaQuiz 1617: Which of the 18 Mahapuranas describe the importance of Vaastu Shastra for home construction?. Ans: Agni Purana. But Matsya and Skanda also taken.

#DharmaQuiz 1618: Name any one Maha Purana, that extensively deals with narration of Lord Shiva. Ans: Shiva, Linga, Vayu and Skanda.

#DharmaQuiz 1619: There are at least 5 Maha Puranas (18 of them), that deal with narration of Bhagawan Vishnu's stories. Name any one. Ans: Vishnu, Bhavata, Matsya, Linga, Varaha.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 1620: Which of the 18 Maha Puranas, contain Devi Mahatmya, victory of Durga over the Mahishasura story? Ans: Markandeya

Answers for session 246:
  1. @yarish_tweet : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @meenabg : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @sharathinindia : 5
  6. ‏@man8shree : 5
  7. @Telugutalli : 5
  1. @venkatbhoopathy : 2
  2. @DrSrishtiGupta : 2
  3. @duvijan : 2
  1. @YashwantCharan : 1
  2. @bibekdebroy : 1
  3. @pst4bjp : 1
  4. @sanjaynparikh62 : 1
  5. @gprasadadv : 1
  6. @balamy : 1
  7. @sanchit30 : 1
  8. @nithinkrishna17 : 1
  9. @ShrikkynayakP : 1
  10. @stormylook : 1
  11. @jatanacharya : 1
  12. @InnovativeHindu : 1
  13. @sreedharag : 1
  14. @tradetoday99 : 1

See you next week.

Friday, May 10, 2013

DharmaQuiz Session 213: 10-May-2013

Theme: Hindu Scriptures
  1. Ramayana is a:- a) Purana. b) Itihasa c) Sutra. #DharmaQuiz 1431. Ans: b) Itihasa.
  2. Shvetashvatara is a:- d) Chandas e) Brahmana. f) Upanishad. #DharmaQuiz 1432. Ans: f) Upanishad.
  3. Name any one Maha Purana that is also the name of a famous Rishi. #DharmaQuiz 1433. Ans: Markandeya, Narada or Skanda.
  4. Samhita is a division of:- g) Vedas. h) Puranas. i) Vedangas.  #DharmaQuiz 1434. Ans: g) Vedas
  5. Hindu temples are built following Agama Shastra.Which type of Agama is usually linked to Tantras? #DharmaQuiz 1435. Ans: Shakta Agama. (Shakti or Devi)
Top scorers for session 213:

  1. @Bacchuji : 5
  2. @prawinsays : 5
  3. @Sharnarthee : 5
  4. @stormylook : 5
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @manya_rao : 5
  7. @Mamdhata : 5
  8. @LoveAkkiKat4Eva : 5
  9. @Parixyt : 5
  10. @sundeeppatkar : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @CJ_Shekhar : 5
  13. @Gurush_ : 5
  14. @ComedyDivine : 5
  15. @DrShobha : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @MV_BN : 5
  18. @GayathriSrinath : 5
  19. @bhaviknz : 5
  20. @surenc1974 : 5
  21. @philAmit : 5
  22. @man8shree : 5
  23. @sweetandu : 5
  24. @Santhosht_ : 5

Congrats to:

  1. @Blstrngbrnacles : 4
  2. @GuruCharan99 : 4
  3. @anandt_05 : 4
  1. @mamtan14 : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @siddarthpaim : 3
  4. @Manushpareek1 : 3
  5. @ProudBharatiya1 : 3
  6. @sengar_nagendra : 3
  1. @drarora_gaurav : 2
  2. @jitvg : 2
  3. @bagshish : 2
  4. @venshu : 2
  5. @kartheeque : 2
  1. @namburi_ram : 1
  2. @Smarty_in : 1
  3. @drsharathhd : 1
  4. @ashishgaba : 1
  5. @sharmabrr : 1
  6. @TheArvindDhar : 1
  7. @venkataa : 1
  8. @anuraagdamle : 1
  9. @Sh07509514 : 1
  10. @seshasivasailam : 1
  11. @SamitLive : 1
  12. @ssmalani : 1
  13. @bajajsanjay : 1
  14. @sanjay1502 : 1
  15. @sanaatankumar : 1
  16. @kirankonnects : 1
  17. @ksmsundaram1975 : 1
  18. @s_hindurashtra : 1
  19. @kaushkrahul : 1
  20. @balmaa : 1
  21. @sriram20 : 1

See you next week with a brand new topic about Hindu culture.

Tuesday, October 23, 2012

DharmaQuiz Session 171: 23-Oct-2012

Theme: Nava Durgas or Nine forms of Devi Durga
  1. Among the Nava Durgas (9 Durgas) worshiped during Navaratri, which form of Devi derives its name from her son? #DharmaQuiz 1211. Ans: Skanda Mata (Mother of Subrahmanya or Skanda)
  2. Which of the 9 forms of Goddess Durga worshiped during Navaratri denotes her as being extremely fair complexioned?  #DharmaQuiz 1212. Ans: Maha Gauri (Gaura colour in Sanskrit means spotless white)
  3. Which of the 9 forms of Devi Durga worshiped during Navaratri denotes her as very dark in colour, ready to fight demons?  #DharmaQuiz 1213. Ans: Kala Raatri, fighting rakshasas Shumbha and Nishumbha.
  4. Goddess Durga wears a half moon, or crescent on her forehead during the 3rd day of Navaratri. What is she called that day?  #DharmaQuiz 1214. Ans: Chandra Ghanta. 
  5. Shiva worshiped Durga on 9th day of Navaratri and got powers. Which Nava Durga form he worshiped? #DharmaQuiz 1215. Ans: Siddhi Dhaatri (The one who bestows powers or siddhis).
Read more here:

Nava Durgas: http://hinduism.about.com/od/godsgoddesses/ss/navadurga_2.htm

Sequence of how Nava Durgas were formed: http://en.wikipedia.org/wiki/Navadurga#NavaDurga_Life_Phases

Top Scorers of session 171:
  1. @nanditathhakur : 5
  2. @AshutoshNSingh : 5
  3. @Amaresh80 : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @dolby_mehul : 5
  7. @abhipar7 : 5
  8. @man8shree : 5
  9. @suryakantpandey : 5
  10. @sharad_51 : 5
  11. @intodust_in : 5
  12. @DevNakshi : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Many congrats to:

@udgeetha : 4
@smna17 : 4

@ankushraj29 : 3
@harishkaushik15 : 3
@forevernivesh : 3

@keewwllguy : 2
@ochrerocker : 2

@Ajaymishra412 : 1
@iNeelSoni : 1
@lodyaashi : 1
@archie229 : 1
@meelogsin : 1
@Prach82 : 1
@dppoddar : 1
@IamSrivatsanV : 1

May Goddess Durga bless everyone! Peace.

Friday, August 3, 2012

DharmaQuiz Session 153: 3-Aug-2012

Theme: Puranas
  1. One of these Puranas have Krishna's life story. Which one? a) Vamana. b) Brahma. c) Agni . #DharmaQuiz 1121. Ans: b) Brahma Purana mainly. Agni Purana also has some details.
  2. This Purana describing many pilgrimage places, is also named after a Chiranjeevi. Name it: d) Matsya e) Skanda. f) Narada. #DharmaQuiz 1122. Ans: f) Narada Purana.
  3. This Purana has mentions of beginning of cosmos or Cosmology. Name it. g) Agni.  h) Markandeya. i) Bhavishya. #DharmaQuiz 1123. Ans: g) Agni Purana.
  4. How many Maha Puranas are there? k) 21. l) 16. m) 18. #DharmaQuiz 1124. Ans: m) 18. 
  5. {Final, Open till 11PM} Name any one Purana that is named after one of the 5 natural elements of this planet. #DharmaQuiz 1125. Ans: Vayu or Agni.Purana.
Top Scorers:
  1. @Tasmayi : 5
  2. @iSaakshi : 5
  3. @Dhanushm : 5
  4. @pirateadmiral : 5
  5. @abhipar7 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @Amaresh80 : 5
Congrats to:
  • @arunz : 4
  • @shawjipk : 4
  • @philAmit : 4
  • @vinodvyas220 : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @lodyaashi : 4
  • @ashutoshkulkar1 : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @udgeetha : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @iSumitRk : 3
  • @rahulghildiyal : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @sharathinindia : 3
  • @servantofkrsna : 2
  • @raopm9 : 2
  • @MyIdea_Of_India : 2
  • @anandt_05 : 2
  • @bezubaan : 2
  • @mayooravalli : 2
  • @bhijeetD : 1
  • @psudo : 1
  • @rasita : 1
  • @amanpaggarwal : 1
  • @PowercutIN : 1
  • @HaddHaiYaar : 1
  • @rpmkarthi : 1
  • @manu_bhaarat : 1
  • @laksarma : 1
  • @AmitK2K : 1
  • @Hitlerbai : 1
  • @shivangi_0703 : 1
See you next time. Leave comments if you have topic choices.