Showing posts with label Prayag. Show all posts
Showing posts with label Prayag. Show all posts

Tuesday, April 26, 2016

Kumbh Mela

#DharmaQuiz Session 360: 26-Apr-2016

#DharmaQuiz 2191: Out of the 4 major Kumbh melas, which is the southern most place in India, where #KumbhMela happens? Ans: Nashik, Maharashtra.

#DharmaQuiz 2192: According to Hindu history, what was dropped in the four divine places, which resulted in #KumbhMela celebrations there? Ans: Amrita or immortal nectar.

#DharmaQuiz 2193: Which is the only river that has two major #KumbhMela places (out of 4) on its bank? Ans: Ganga.

#DharmaQuiz 2194: Which city hosts #KumbhMela during the Magha month (Jan-Feb period)? Ans: Prayag, Uttar Pradesh.

{Final,open till 10 PM}:#DharmaQuiz 2195: This month, #KumbhMela2016 is happening. In which year is the next (Ardha) Kumbh Mela? Ans: 2019, in Prayag.

Scores for session 360:
  1. @jasshu7 : 5
  2. @sharmaswati28 : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @Iam_BigV : 5
  5. @simuntweets : 5
  1. @RakeshChouhan : 4
  2. @veena_ps : 4
  1. @Shree03 : 3
  2. @shoksing : 3
  1. @VivaShastri : 2
  2. @RubalAgrawal : 2
  3. @rinku3009 : 2
  1. @Asach4 : 1
  2. ‏@Amandeep1Mathur : 1
  3. @apar_saraswat : 1
  4. @molarcannine : 1
  5. @piyushbansal : 1
  6. ‏@rp_kolachalam : 1
  7. @t_anupam : 1
  8. @srini2mk : 1
  9. @meenagor412 : 1
  10. @sambharadwaja : 1
  11. @Songadiya : 1

Tuesday, January 15, 2013

DharmaQuiz Session 188: 15-Jan-2013

Theme: Kumbh Mela
  1. Out of the various types of Kumbh Melas, once in how many years that the current "MAHA Kumbha Mela" at Prayag, happens? #DharmaQuiz 1301. Ans: 144 years. Comes after 12 Purna Kumbh Melas that occur every 12 years.
  2. Kumbh Mela happens in 4 Indian states in sequence. UP, Maharashtra and MP are the first three. Name the fourth state. #DharmaQuiz 1302. Ans: Uttarakhand.
  3. Kumbh Mela in which holy city is usually termed as the "Simhastha Kumbh Mela"? #DharmaQuiz 1303. Ans: Ujjain, MP.  Rarely Nashik, if the location of Simha rashi is per specifications.
  4. Out of all the days of Maha Kumbh Mela, one particular day is considered as the MAIN bathing day and sees max crowd. Name it. #DharmaQuiz 1304. Ans: Mauni Amavasya day.
  5. {Final, Open till 10PM} Which is the only Kumbh Mela bathing river, that flows northwards? #DharmaQuiz 130. Ans: Kshipra or Shipra river.
Top Scorers in session 188:
  1. @ChdryPk : 5
  2. @gnanambalam : 5
  3. @surnell : 5
  4. @SamitLive : 5
  5. @shawjipk : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @indianomad : 5
  8. @S_Mandalia : 5
  9. @keewwllguy : 5
  10. @karuvaki : 5
  11. @sharathinindia : 5
  12. @abhipar7 : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Congrats to :
  1. @fas_gayi_garari : 4
  2. @man8shree : 4
  1. @sweetandu : 4
  2. @Dhanushm : 4
  3. @anandt_05 : 4
  1. @zombiespirits : 3
  2. @malviyamit : 3
  3. @Manjunaath : 3
  4. @iDevNakshi : 3
  5. @alok174 : 3
  6. @amitscmishra : 3
  1. @MukulAgarwal66 : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Lawan22 : 2
  4. @sanjayleo : 2
  1. @sreedharag : 1
  2. @Ankur_jpr : 1
  3. @Sanjaypro : 1
  4. @MKanthaliya : 1
  5. @antraal : 1
  6. @vsingh6067 : 1
  7. @sumat_patel : 1
  8. @ganeshh_k : 1
  9. @ihvinod : 1
  10. @Flyfiddlesticks : 1
  11. @vikram_sharma09 : 1
  12. @manishwebmaster : 1
  13. @KILLRapists : 1
  14. @radharaju18 : 1
  15. @ramkirangowda : 1

Have a great time at Kumbh Mela if you are attending.


Tuesday, September 25, 2012

DharmaQuiz Session 165: 25-Sep-2012

Theme: Vishwa Hindu Parishad or World Hindu Council.
  1. On the Krishna Janmashtami day of which calendar year was Vishwa Hindu Parishad or theWorld Hindu Council founded? #DharmaQuiz 1181. Ans: 1964.
  2. In which year did Vishwa Hindu Parishad launch its youth wing Bajrang Dal with a slogan "Garv se kaho hum Hindu hain"?  #DharmaQuiz 1182. Ans: 1984
  3. In 1991, Vishwa Hindu Parishad launched its women's' wing, Durga Vahini, with a famous Sadhvi as the chairperson. Name her. #DharmaQuiz 1183. Ans: Sadhvi Ritambara.
  4. Vishwa Hindu Parishad conducted 3 World Hindu meets at Prayag. From how many nations Hindus participated? a) 75 b) 48 c) 18 #DharmaQuiz 1184. Ans: b) 48.
  5. Name any one Hindu sacred place or monument in south India, that VHP has famously fought for. #DharmaQuiz 1185. Ans: Rama sethu, Tirupati hills' recovery from government, Datta peetha encroachment removal etc.
Top Scorers:
  1. @Senag23 : 5
  2. @Manjunaath : 5
  3. @dolby_mehul : 5
  4. @arunz : 5
  5. @hindu_tweeter : 5
  6. @ManiKSK : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @bhaviknz : 5
  9. @TheArvindDhar : 5
  10. @abhipar7 : 5
  11. @DevNakshi : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:
  • @pvaidyaraj : 4
  • @surnell : 4
  • @truevirathindu : 3
  • @geophyraj : 2
  • @kbharada : 2
  • @Bharathnagar : 2
  • @rk_kulkarni : 2
  • @drsriramvdongre : 1
  • @sweetandu : 1
  • @roshanmadhav4 : 1
  • @Bact_man : 1
  • @voxindica : 1
  • @cpings4 : 1
  • @iNeelSoni : 1
  • @kshetragnya : 1
  • @navneet2frn : 1
  • @suryakantpandey : 1
  • @kapsology : 1
Thanks to all those who attempted, but could not make to the list above. Better luck next time.


Friday, December 23, 2011

DharmaQuiz Session 109: 23-Dec-2011

Theme: Hindu cultural history of Indian city names.
  1. Name the Indian city, whose name was that of a state not so long ago, whose name is derived from demon Mahishasura.  #DharmaQuiz 899. Ans: Mysore from Mysuru derived from Mahishuru. (uru or ooru = city).
  2. This is probably the 2nd oldest city in India. Mughals renamed it as "Settled by (Islamic) God". Name this Hindu Holy city. #DharmaQuiz 900. Ans: Allahabad known earlier as Prayag.
  3. Name this megapolis of India, whose name is derived from the Hindu Goddess' name, "Maha Amba" or The Great Mother - #DharmaQuiz 901. Ans: Mumbai derived from Mumba Devi or Maha Amba Devi.
  4. Name this metro city of India, whose name by some versions means, "The Land of the Goddess Kali". #DharmaQuiz 902. Ans: Kolkata derived from Kali kata or Kali Kshetra originally.
  5. Name this city in the west of India, where Lakshmana is believed to have cut off Shurpanakha's nose. #DharmaQuiz 903. Ans: Nashik. (In Sanskrit, naasika = nose)
Top scorers for this session:
  • @bhaviknz : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @antidespondent : 5
  • @RohitRajpurohit : 5
  • @clumsycoder : 5
  • @sudhen03 : 5
  • @PriyaTweets_ : 5
  • @gdevraj : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @Sammy_2912 : 5
  • @pkagrawala : 5
  • @hindu_tweeter : 5
  • @voxindica : 5
  • @vijirak : 5
  • @nitinsaini76 : 5
Congratulations to these:
  • @dvijanma : 4
  • @Musunurii : 4
  • @keerthinarayan8 : 4
  • @khaishk : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @kirankarlmarx : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @psudo : 3
  • @jitndr : 3
  • @chaitanyabdesai : 3
  • @anivyas : 3
  • @vkspathak : 3
  • @sanrobin3 : 3
  • @malaylakhani : 3
  • @Susri1210 : 3
  • @biswajeetdash : 2
  • @madhu52 : 2
  • @manohar_sram : 2
  • @jaideepb : 2
  • @AvinashCKM : 2
  • @InternetVHindu : 2
  • @beingjyoti : 1
  • @madaddie24 : 1
  • @ParwezAhmedKhan : 1
  • @amitprabhu : 1
  • @stormylook : 1
  • @BHARATH_H_RAJU : 1
  • @rajivgaxdhi : 1
  • @Ace_Of_Pace : 1
  • @ishekhar_sk : 1
  • @nimeshchandra : 1
  • @miumesh : 1
  • @rajsekharpattem : 1
  • @MRWIndia : 1
  • @ankushraj29 : 1
  • @veenaazz : 1
  • @DaringDeepa : 1
  • @folotole : 1
  • @rajputrahul19 : 1
  • @mayaadvaita : 1
  • @asimhot : 1
  • @chhayank : 1
Many congratulations to all those listed above and those who attempted but couldn't manage to get here. Better luck next time!