Showing posts with label Dharmic. Show all posts
Showing posts with label Dharmic. Show all posts

Friday, April 5, 2013

DharmaQuiz Session 207: 5-Apr-2013

Theme: Dharmic Philosophy

  1. 7 centuries ago, Vedanta Deshika was a famous Guru in Tamil Nadu. Which branch of Hindu philosophy did he follow? #DharmaQuiz 1396. Ans: Vishistadvaita.
  2. Name any one acharya of the Shuddha Advaita school of Hindu philosophy.   #DharmaQuiz 1397. Ans: Vallabha Acharya.
  3. Vasugupta, who composed the famous Shiva Sutras 1100 years ago, was a native of which north Indian state? #DharmaQuiz 1398. Ans: Jammu and Kashmir.
  4. Name any one Brahman community in India today, that is following the Purva Mimamsa philosophy,  involving lots of Yajnas. #DharmaQuiz 1399. Ans: The Namboodaris of Kerala.
  5. Name any one state in India, where the most famous Hindu festival is that of Shakta Philosophy. #DharmaQuiz 1400. Ans: Poschim Bongo, the Kali Pujas.
Toppers:

  1. @nanditathhakur : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @dolby_mehul : 5
  8. @Santhosht_ : 5
Congrats to:
  • @man8shree : 4
  • @sndpmysuru : 4    
  • @ankushraj29 : 4
  • @Tasmayi : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @gboxam : 3
  • @Ravi__TG : 2
  • @bbkhilari : 1
  • @AntarikshG : 1
  • @AnupamkPandey : 1
  • @Sharnarthee : 1
  • @Rona36 : 1
  • @AshGudAshItGets :  1
  • @sridharkswamy : 1
  • @sri709 : 1
  • @indianhindu16 : 1

See you next week..

Tuesday, September 4, 2012

DharmaQuiz Session 160: 4-Sep-2012

Theme: Dharmic names of Indian cities.
  1. Name this city in South India that has a 1000 pillar temple nearby and had the name Eka Shila Nagar in olden days. #DharmaQuiz 1156. Ans: Warangal or Oru Gallu (One Rock) in Andhra Pradesh. Abode of Bhadrakali.
  2. This city on the banks of a famous Western Indian river had a name that started with "Karna" after a Solanki king. Name it. #DharmaQuiz 1157. Ans: Karnavati or Ahmedabad or Amdavad in Gujarat.
  3. Name this major city in North India, with over 30,00,000 population, that originally was named after Kanhaiya or Krishna.  #DharmaQuiz 1158. Ans: Kanpur, UP.
  4. Name this city (and district with same name) in the northernmost state of India, named after Vishnu's Varaha avatara. #DharmaQuiz 1159. Ans: Baramulla, Jammu and Kashmir. Originally, Varaha Mula (Boar's Origin)
  5. {Final,Open till 11PM} Name this city in Eastern India,whose name was Aastika Grama, before Jain Mahavira spent time there. #DharmaQuiz 1160. Ans: Bardhaman, Poschim Bongo.
Top Scorers of session 160:
  1. @sweetandu : 5
  2. @bhaviknz : 5
  3. @intodust_in : 5
  4. @abhipar7 : 5
  5. @DevNakshi : 5
  6. @hindu_tweeter : 5
  7. @Amaresh80 : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @cybercalci : 5
  10. @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @nisargsoni : 4
  • @mareekuree : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @simplybhavesh : 4
  • @venkateshkm : 4
  • @RohitR_ : 3
  • @vbpulla : 3
  • @cpings4 : 3
  • @abhikayabhi : 2
  • @kalyan_sk3011 : 2
  • @SudheerS : 2
  • @VaaNara : 2
  • @satyamitra08 : 1
  • @mjrajput : 1
  • @niraj_dave : 1
  • @surenc1974 : 1
  • @gvenki9868 : 1
  • @raunakjhawar : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @ChandanYogendra : 1
  • @wupendram : 1
  • @numbbybirth : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @NayakPradeep : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @um_dubey : 1

Do feel free to suggest subjects for future DharmaQuiz. You can also conduct it by contacting me offline, if interested.