Showing posts with label Chakra. Show all posts
Showing posts with label Chakra. Show all posts

Tuesday, May 13, 2014

DharmaQuiz Session 274: 13-May-2014

Theme: Famous temples of the world.

#DharmaQuiz 1756: Name one temple that is dedicated to the Lord of creation, Brahma. Ans: Jagatpita Brahma Mandir, Pushkar, Rajasthan. Also, Kumbhakonam's Lord Brahma temple.

#DharmaQuiz 1757: Tell one place and city outside of South India, where an Ayyappa temple exists. Ans: RK Puram, Dilli; Goregoan, Mumbai; Southern Avenue, Kolkata. Also, Jaipur, Jodhpur, Agra, Nagpur, Betul..

#DharmaQuiz 1758: In which city and country is the biggest Sikh Gurudwara outside Punjab, located? Ans: Havelock Road, Southall, London, UK.

#DharmaQuiz 1759: A fabulous golden temple for Lakshmi, in Shri Chakra shape (Star) is on 100 acre land. Where is it? Ans: Sripuram near Vellore, Tamil Nadu.




DQ 1759: Pic - blogspot
#DharmaQuiz 1760:Where is this standing Shiva statue? This is probably the world's tallest Shiva
statue. Ans: Bhaktapur, Nepal. 143 feet tall. 


DQ 1760: Pic - bossnepal
Answers for session 274:
  1. @mareekuree : 5
  2. @meenabg : 5
  1. @PrashanthSai369 : 4
  2. @gboxam : 4
  3. @pramod_klr : 4
  4. @man8shree : 4
  5. ‏@shivprasath : 4
  6. @SamitLive : 4
  1. @InduSarabhai : 3
  2. @MorbidMortal : 3
  3. @rinku3009 : 3
  1. @RakiTweets : 2
  2. @Ehashanali : 2
  3. @911ashish : 2
  4. ‏@guruswamy_c : 2
  1. ‏@_shomy : 1
  2. @Adv_P_G : 1
  3. @alok174 : 1
  4. ‏@amitsinghai16 : 1
  5. ‏@ankurjpr : 1
  6. ‏@ashokbarjasar : 1
  7. @ASHOKTHEKING : 1
  8. @athreyaa : 1
  9. @balamy : 1
  10. @BashamPb : 1
  11. ‏@carvk : 1
  12. ‏@chaitanyadj : 1
  13. @cheenisrini : 1
  14. @ChorSipahi : 1
  15. ‏@DelRastogi : 1
  16. @dhwaj23 : 1
  17. @Diler_Thakur : 1
  18. @ecophilo : 1
  19. @Jaihind100 : 1
  20. @kalia_perumal : 1
  21. @kbarthwal : 1
  22. @KesariDhwaj : 1
  23. @mahesh4shriya : 1
  24. @mamtan14 : 1
  25. @mayankmatador : 1
  26. @mylovenamo : 1
  27. @neohunk007 : 1
  28. ‏@pchidu420 : 1
  29. @pramoo : 1
  30. @pushkaranand11 : 1
  31. @raghumedicon : 1
  32. @ramprakash74 : 1
  33. ‏@ranjanbaisak : 1
  34. @raviprawat : 1
  35. @RramachandranR : 1
  36. @sensiblesuraj : 1
  37. @sharmaswati28 : 1
  38. @swarya55 : 1
  39. ‏@Tan_Tripathi : 1
  40. @TorontoDreams : 1
  41. @vasudevan_k : 1
  42. @vishalnext : 1

Thanks for participating. 

Friday, October 11, 2013

DharmaQuiz Session 237: 11-Oct-2013

Theme: Devi Shakti's Navaratri Forms
  1. Name one form of Shakti (Devi) which is also a famous Indian raga (musical note).   #DharmaQuiz 1566. Ans. Bhairavi or Durga.
  2. One form of Devi Shakti is also the Goddess of the Hindu holy city Kashi or Varanasi. Name that. #DharmaQuiz 1567. Ans: Annapoorna. (Looking for this exact name)
  3. This form is probably the most famous form of Devi Shakti. Planet Mangala (Mars) is associated with it. Name that rupa. #DharmaQuiz 1568. Ans: Durga.
  4. This famous form of Devi Shakti has Virabhadra as her consort. Name her. #DharmaQuiz 1569. Ans: Bhadra Kali. 
  5. This form of Devi Shakti keeps her foot over a Shri Chakra. Name her.  #DharmaQuiz 1570. Ans: Lalita (Tripurasundari or Rajarajeshwari accepted too)
For DQ 1570. {Image: Wiki}
Toppers for Session 237.
  1. @KaushikRg : 5
  2. @iSaakshi : 4
  3. ‏@smna17 : 4
  4. @shanu1991 : 4
  5. @rahulghildiyal : 4
Congrats to:
  1. @meenabg18 : 3
  2. @AvinashCKM : 3
  3. @ankushraj29 : 3
  1. @agneepankh : 2
  2. @sheefal : 2
  1. @asha_gm : 1
  2. ‏@harishinamdar : 1
  3. @rao_deepak : 1
  4. @umesh511 : 1
  5. @shankarms237 : 1
  6. @shawjipk : 1
  7. ‏@rucheesharma : 1
  8. @maathinamalla : 1
  9. @trolleswar : 1
  10. @Gyan_ : 1
  11. @pooja_LuvIndia : 1
  12. @preethamsai : 1
  13. @MayankBhambhu : 1
  14. @jananisri77 : 1
  15. @ramprakashbagri : 1
  16. @PunyaPrakop : 1
  17. @cubicle_warrier : 1
  18. @lassi_da_glass : 1
  19. @MediaRebut : 1
  20. @geffbeck  : 1
  21. @saggirex : 1
  22. @stormylook : 1
  23. @suar4sure : 1
Happy Navaratri everyone!

Friday, March 2, 2012

DharmaQuiz Session 122: 28-Feb-2012

Theme: Colours and Image from Indian Flag
  1. One of Sugriva's army chief can be "found" in the modern India's flag. Name him. #DharmaQuiz 964. Ans: Kesari, father of Hanuman. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kesari_%28Ramayana%29
  2. A Hindu Goddess is depicted as wearing a spotless white saree, holding a musical instrument in one of her 4 hands. Name her. #DharmaQuiz 965. Ans: Saraswati.
  3. On the 7th day of Navaratri festival, Devi's image/idol is decorated in a saree of a colour found in Indian flag. Name it. #DharmaQuiz 966. Ans: Green. More here: http://www.agamaacademy.org/flashnews/Navarathri.pdf
  4. What exactly is Sudarshan, linked to Lord Krishna (Vishnu)? Similar thing is found in today's Indian flag too. #DharmaQuiz 967. Ans: Chakra or Wheel. 
  5. A Hindu Lord's neck is of a similar colour as the spokes at the center of Indian flag. Name the GOD. #DharmaQuiz 968. Ans: Lord Shiva or Neela (blue) Kantha (neck).

These were the the top scorers during this quiz session:
Great job all 15!
  1. @venshu : 5
  2. @iSaakshi : 5
  3. @garrypunj : 5
  4. @KPGanesh : 5
  5. @iSumitRk : 5
  6. @kishor_narayan : 5
  7. @TheArvindDhar : 5
  8. @philAmit : 5
  9. @mamtan14 : 5
  10. @ChefEmBee : 5
  11. @surenc1974 : 5
  12. @rahulghildiyal : 5
  13. @arunz : 5
  14. @nvignesh93 : 5
  15. @balakrshnanr : 5
And many congratulations to all these who did well!
  • @rainaamit : 4
  • @sharad_51 : 4
  • @manohar_sram : 4
  • @OyeImran : 4
  • @Right2bRight : 4
  • @stormylook : 4
  • @hindu_tweeter : 4
  • @AjitVGupta : 4
  • @clumsycoder: 4
  • @sheefal : 4
  • @bhattvihang : 4
  • @neerajstpl : 4
  • @man0jsharma : 3
  • @manojkagarwal : 3
  • @biswajeetdash : 3
  • @mayureshgaikwad : 3
  • @Jaadoo_jupiter : 3
  • @mallipoorasigai : 3
  • @Stupidintellect : 2
  • @rishibingewar : 2
  • @virendersj : 2
  • @retinaboss : 2
  • @_mithya : 2
  • @talismaan : 2
  • @hchaturv : 2
  • @luckyfresh : 2
  • @VishvambharV : 2
  • @ramjoukani : 2
  • @Manjunaath : 2
  • @ManmeetS31 : 2
  • @hm_eVOTS : 2
  • @ASHISHRAJE1 : 2
  • @AmiSri : 1
  • @BeeerBal : 1
  • @puneetdwd : 1
  • @Shreyash_ : 1
  • @Naagesh_tweets : 1
  • @kamal_1986 : 1
  • @soul_longings : 1
  • @im_adi : 1
  • @BeingHindu : 1
  • @Flyfiddlesticks : 1
  • @nilavya : 1
  • @malthnks : 1
  • @IAmTathagat : 1
  • @rankannan : 1
  • @ramavenu : 1
  • @_ankitG : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @surnell : 1
  • @mbhagawat : 1
  • @sachingowda : 1
  • @sumat_patel : 1
  • @ShivaTN_66 : 1
  • @jothishnair1010 : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @vaidhiy4v : 1
  • @atulbadani : 1
  • @Mimaniya : 1
The next session starts in a few minutes... Watch out.