Showing posts with label Shakta. Show all posts
Showing posts with label Shakta. Show all posts

Tuesday, July 5, 2016

Agama

#DharmaQuiz Session 365: 5-Jul-2016

#DharmaQuiz 2216: Agamas are the collection of scriptures of several Hindu devotional schools. How many Shaiva Agamas are there? Ans: 28.

#DharmaQuiz 2217: Generally, Tantra refers to a particular school of Agamas. Are they: a) Shaiva b) Vaishnava or, c) Shakta ?  Ans: Shakta.

#DharmaQuiz 2218: This is a beautiful Vaishnava temple built as per Agama Shastra. Where is it? Ans: Bhadrachalam, Telangana.
DQ 2218. Pic from Blogspot
#DharmaQuiz 2219: Each Agama consists of 4 parts. Jnana pada, Yoga pada, Kriya pada and Charya pada. Which of these guide temple building? Ans: Kriya Pada.

{Final,open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2220: Name any one Shaiva Agama. Ans:
Any of these 28 -> https://en.wikipedia.org/wiki/%C4%80gama_(Hinduism)#Saiva_Agamas

Scores for session 365:
Could not collect. Sorry.

Friday, May 10, 2013

DharmaQuiz Session 213: 10-May-2013

Theme: Hindu Scriptures
  1. Ramayana is a:- a) Purana. b) Itihasa c) Sutra. #DharmaQuiz 1431. Ans: b) Itihasa.
  2. Shvetashvatara is a:- d) Chandas e) Brahmana. f) Upanishad. #DharmaQuiz 1432. Ans: f) Upanishad.
  3. Name any one Maha Purana that is also the name of a famous Rishi. #DharmaQuiz 1433. Ans: Markandeya, Narada or Skanda.
  4. Samhita is a division of:- g) Vedas. h) Puranas. i) Vedangas.  #DharmaQuiz 1434. Ans: g) Vedas
  5. Hindu temples are built following Agama Shastra.Which type of Agama is usually linked to Tantras? #DharmaQuiz 1435. Ans: Shakta Agama. (Shakti or Devi)
Top scorers for session 213:

  1. @Bacchuji : 5
  2. @prawinsays : 5
  3. @Sharnarthee : 5
  4. @stormylook : 5
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @manya_rao : 5
  7. @Mamdhata : 5
  8. @LoveAkkiKat4Eva : 5
  9. @Parixyt : 5
  10. @sundeeppatkar : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @CJ_Shekhar : 5
  13. @Gurush_ : 5
  14. @ComedyDivine : 5
  15. @DrShobha : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @MV_BN : 5
  18. @GayathriSrinath : 5
  19. @bhaviknz : 5
  20. @surenc1974 : 5
  21. @philAmit : 5
  22. @man8shree : 5
  23. @sweetandu : 5
  24. @Santhosht_ : 5

Congrats to:

  1. @Blstrngbrnacles : 4
  2. @GuruCharan99 : 4
  3. @anandt_05 : 4
  1. @mamtan14 : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @siddarthpaim : 3
  4. @Manushpareek1 : 3
  5. @ProudBharatiya1 : 3
  6. @sengar_nagendra : 3
  1. @drarora_gaurav : 2
  2. @jitvg : 2
  3. @bagshish : 2
  4. @venshu : 2
  5. @kartheeque : 2
  1. @namburi_ram : 1
  2. @Smarty_in : 1
  3. @drsharathhd : 1
  4. @ashishgaba : 1
  5. @sharmabrr : 1
  6. @TheArvindDhar : 1
  7. @venkataa : 1
  8. @anuraagdamle : 1
  9. @Sh07509514 : 1
  10. @seshasivasailam : 1
  11. @SamitLive : 1
  12. @ssmalani : 1
  13. @bajajsanjay : 1
  14. @sanjay1502 : 1
  15. @sanaatankumar : 1
  16. @kirankonnects : 1
  17. @ksmsundaram1975 : 1
  18. @s_hindurashtra : 1
  19. @kaushkrahul : 1
  20. @balmaa : 1
  21. @sriram20 : 1

See you next week with a brand new topic about Hindu culture.

Friday, April 5, 2013

DharmaQuiz Session 207: 5-Apr-2013

Theme: Dharmic Philosophy

  1. 7 centuries ago, Vedanta Deshika was a famous Guru in Tamil Nadu. Which branch of Hindu philosophy did he follow? #DharmaQuiz 1396. Ans: Vishistadvaita.
  2. Name any one acharya of the Shuddha Advaita school of Hindu philosophy.   #DharmaQuiz 1397. Ans: Vallabha Acharya.
  3. Vasugupta, who composed the famous Shiva Sutras 1100 years ago, was a native of which north Indian state? #DharmaQuiz 1398. Ans: Jammu and Kashmir.
  4. Name any one Brahman community in India today, that is following the Purva Mimamsa philosophy,  involving lots of Yajnas. #DharmaQuiz 1399. Ans: The Namboodaris of Kerala.
  5. Name any one state in India, where the most famous Hindu festival is that of Shakta Philosophy. #DharmaQuiz 1400. Ans: Poschim Bongo, the Kali Pujas.
Toppers:

  1. @nanditathhakur : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @dolby_mehul : 5
  8. @Santhosht_ : 5
Congrats to:
  • @man8shree : 4
  • @sndpmysuru : 4    
  • @ankushraj29 : 4
  • @Tasmayi : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @gboxam : 3
  • @Ravi__TG : 2
  • @bbkhilari : 1
  • @AntarikshG : 1
  • @AnupamkPandey : 1
  • @Sharnarthee : 1
  • @Rona36 : 1
  • @AshGudAshItGets :  1
  • @sridharkswamy : 1
  • @sri709 : 1
  • @indianhindu16 : 1

See you next week..