Showing posts with label Rakshasa. Show all posts
Showing posts with label Rakshasa. Show all posts

Tuesday, April 22, 2014

DharmaQuiz Session 270: 22-Apr-2014

Theme: Ramayana Events

#DharmaQuiz 1736: What was the ornament that Shri Rama presented to his wife Sita immediately after marriage, in Ramayana? Ans: Chudamani. A kind of hair ornament.

#DharmaQuiz 1737: Which vamsha or lineage did Ravana belong to, in Ramayana? Ans: Pulastya vamsha. (Brahman + Rakshasa lineage)

#DharmaQuiz 1738: In Ramayana, who was Maricha's mother? Ans: Tataka. Incidentally, Tataka was Ravana's maternal grand mother too.

#DharmaQuiz 1739: What's the name of the aeroplane that Ravana used to fly away with kidnapped Sita, in Ramayana? Ans: Pushpaka Vimana.

{Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1740: Which son of Dasharatha conducted his antya kriya (final rites), in Ramayana? Ans: Bharata.
Scores for session 270:
  1. ‏@KaushikRg : 5
  2. @pramod_klr : 5
  3. @shawjipk : 5
  4. @GayathriSrinath : 5
  5. @sweetandu : 5
  1. ‏@SAKottadamane : 4

  1. @sharathinindia : 3
  2. @sudhica84 : 3
  3. @showadarsh : 3
  4. @rohitsamvada : 3
  5. @Sunil_Rao_MS : 3
  6. @shivprasath : 3
  1. @enlightend_mind : 2
  2. @_S_T_F_ : 2
  3. @SriAiyerRS : 2
  4. ‏@rinku3009 : 2
  5. @QuickGunM1 : 2
  6. @anil_prongs : 2
  1. @renukaguru : 1
  2. @Tan_Tripathi : 1
  3. @Ravindra_Maiya : 1
  4. @rashmi_k_patel : 1
  5. @GirishSiddapura : 1
  6. @Band00k : 1
  7. @NileshTheGreat : 1
  8. @surendaradla : 1
  9. @iamak93 : 1
  10. @PYARIRADHA : 1
  11. @AshishCawnpore : 1
  12. @sreekannoth : 1
  13. @acrajesh : 1
  14. @IamSrivatsanV : 1
  15. ‏@raghav355 : 1
  16. ‏@Abhi_BJP : 1
  17. ‏@R_a_a_h_u_l : 1
  18. @param_dayal : 1
  19. @JustKedding : 1
  20. @vachas9 : 1
  21. ‏@hiraj13 : 1

Hope you enjoyed today. Feel free to tweet me or put in comments below, your topic suggestions.

Friday, September 20, 2013

DharmaQuiz Session 235: 20-Sep-2013

Theme: Misc.
  1. What was the Guru of Asuras (Rakshasas), Shukracharya's daughter's name?  #DharmaQuiz 1551. Ans: Devayani.
  2. If Shukracharya was Rakshsas' guru, who was Devas' guru? #DharmaQuiz 1552. Ans: Brihaspati or Guru.
  3. Kubera is the Lord of Money in the Swarga Loka. Who was Kubera's daughter? #DharmaQuiz 1553. Ans: Meenakshi.
  4. Indra is the Lord of Swarga or heaven. Name his capital. #DharmaQuiz 1554. Ans: Amaravati. 
  5. Pushpaka Vimana was a very key component of Ramayana. It belonged to Kubera. Who gave it to Kubera? #DharmaQuiz 1555. Ans: Lord Shiva. But some say Brahma. So taking both answers.
Toppers for session 235:
  1. @gboxam : 5
  2. @ksmsundaram1975 : 5
  3. ‏@ankurjain200607 : 5
  4. @sundeeppatkar : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @nandini2611 : 5
  7. ‏@CJ_Shekhar : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. ‏@GuruCharan99 : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @anandt_05 : 5
  12. @Tasmayi : 5
  13. @iSaakshi : 5
  14. @yike19 : 5
  15. @Susri1210 : 5
Congrats to:
  1. @surenc1974 : 4
  1. @gbhat_ : 3
  2. ‏@Libreboy : 3
  1. @ganeshchillara : 2
  2. ‏@vaidhiy4v : 2
  3. @Sandip27111963 : 2
  4. @Ameysd : 2
  5. @theninjax : 2

  1. @NeenaRai : 1
  2. @jaideepb : 1
  3. ‏@mOdIfIeDpRiYaNK : 1
  4. @santoshsm : 1
  5. @Ignoramusme : 1
  6. @Phirmi_Bodo : 1
  7. @shaksingh : 1
  8. @vyshaka : 1
  9. @sudha073 : 1
  10. @ksharmapankaj : 1
  11. @ajittyagi1805 : 1
  12. @SatishTiwary3 : 1
  13. @bharatmodi_  : 1
  14. @nitindembla1978 : 1
  15. @trolleswar : 1
  16. @mechirubhat : 1
  17. @Adtygpta : 1
  18. @geffbeck : 1
  19. @smitabarooah : 1
  20. @ganguli : 1
  21. @aanchall : 1
  22. @satenderiiit : 1

Hope you had a good time answering these.

Tuesday, October 23, 2012

DharmaQuiz Session 171: 23-Oct-2012

Theme: Nava Durgas or Nine forms of Devi Durga
  1. Among the Nava Durgas (9 Durgas) worshiped during Navaratri, which form of Devi derives its name from her son? #DharmaQuiz 1211. Ans: Skanda Mata (Mother of Subrahmanya or Skanda)
  2. Which of the 9 forms of Goddess Durga worshiped during Navaratri denotes her as being extremely fair complexioned?  #DharmaQuiz 1212. Ans: Maha Gauri (Gaura colour in Sanskrit means spotless white)
  3. Which of the 9 forms of Devi Durga worshiped during Navaratri denotes her as very dark in colour, ready to fight demons?  #DharmaQuiz 1213. Ans: Kala Raatri, fighting rakshasas Shumbha and Nishumbha.
  4. Goddess Durga wears a half moon, or crescent on her forehead during the 3rd day of Navaratri. What is she called that day?  #DharmaQuiz 1214. Ans: Chandra Ghanta. 
  5. Shiva worshiped Durga on 9th day of Navaratri and got powers. Which Nava Durga form he worshiped? #DharmaQuiz 1215. Ans: Siddhi Dhaatri (The one who bestows powers or siddhis).
Read more here:

Nava Durgas: http://hinduism.about.com/od/godsgoddesses/ss/navadurga_2.htm

Sequence of how Nava Durgas were formed: http://en.wikipedia.org/wiki/Navadurga#NavaDurga_Life_Phases

Top Scorers of session 171:
  1. @nanditathhakur : 5
  2. @AshutoshNSingh : 5
  3. @Amaresh80 : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @dolby_mehul : 5
  7. @abhipar7 : 5
  8. @man8shree : 5
  9. @suryakantpandey : 5
  10. @sharad_51 : 5
  11. @intodust_in : 5
  12. @DevNakshi : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Many congrats to:

@udgeetha : 4
@smna17 : 4

@ankushraj29 : 3
@harishkaushik15 : 3
@forevernivesh : 3

@keewwllguy : 2
@ochrerocker : 2

@Ajaymishra412 : 1
@iNeelSoni : 1
@lodyaashi : 1
@archie229 : 1
@meelogsin : 1
@Prach82 : 1
@dppoddar : 1
@IamSrivatsanV : 1

May Goddess Durga bless everyone! Peace.