Showing posts with label Narasimha. Show all posts
Showing posts with label Narasimha. Show all posts

Tuesday, May 10, 2016

Famous Gurus in South India

#DharmaQuiz Session 363: 10-May-2016

#DharmaQuiz 2206: "Punarapi jananam punarapi maranam, Punarapi janani jatare sayanam" - This great summary of rebirth is from which song? Ans: Bhaja Govindam of Adi Shankara.

#DharmaQuiz 2207: This temple complex at the sangama of Krishna and Malaprabha rivers, holds the samadhi of a great Guru. Who? Ans: Basaveshwara.

DQ 2207. Pic: Wiki

#DharmaQuiz 2208: This Narasimha temple overlooks a famous temple town made famous by Ramanujacharya. Name the town. Ans: Melukote.
DQ 2208. Pic: holidayiq.com
#DharmaQuiz 2209: This is a special Shiva temple in Thrissur, Keralam, consecrated by a very famous Guru. Name him. Ans: Narayana Guru. 

DQ 2209. Pic: sreenarayanaguru.in
{Final,open till 10 PM}: #DharmaQuiz 2210: This is Nanak Jhira, linked with Guru Nanak in South India. Which city? Ans: Bidar, Karnataka.
DQ 2210. Pic: historicalgurudwaras.com

Scores for session 363:
  1. @DrShobha : 5
  2. @TheArvindDhar : 5
  3. @man8shree : 5
  1. @veena_ps : 4
  2. @jasshu7 : 4
  3. @Subbu_kalkuni : 4
  1. @rnviva : 3
  2. @VinayMysuru : 3
  3. @sambharadwaja : 3
  4. @charuandguru : 3
  1. @malllige : 2
  2. @mrsnrao : 2
  1. @shettysuhasa : 1
  2. ‏@karthyke : 1
  3. @Vnand01 : 1
  4. @thebomanirani : 1
  5. ‏@snithin123 : 1
  6. @veenabv : 1
  7. ‏@Lalitalaxmibhat : 1
  8. @Vijaya76002908 : 1
  9. @Susri1210 : 1
  10. @Srianuragh : 1
  11. @nvshandilya : 1
  12. @shreyasms : 1
  13. ‏@tejoprakash : 1
  14. @PawanG4u : 1
  15. ‏@anand_rva : 1
  16. @kapilwajapey : 1
  17. @bhovegora : 1
  18. @agneepankh : 1
  19. @sonigroup : 1
  20. @rmanii : 1
  21. @ramesh_katte : 1
  22. @tarasundar : 1
  23. @pai_rajesh : 1
  24. @Sreenikethan_JS : 1
  25. @girishalva : 1
  26. ‏@chander1 : 1
  27. @tweetRada : 1
  28. @usheelvant : 1
  29. @San_Kustagi : 1
  30. @SManjeshwar : 1
  31. @Shivayogi_ms : 1
Om Shri Gurubhyo namah!

Tuesday, May 5, 2015

Jayanti festivals in Vaishakha/Jyestha months

#DharmaQuiz Session 331: 5-May-2015

#DharmaQuiz 2041: Today is Patrakar Diwas - a Jayanti for the most traveled ancient Indian name. He's in most puranic stories. Who? Ans: Sage Narada.

#DharmaQuiz 2042: On May 18th, Shani Jayanti is celebrated.
Which Hindu calendar month (Lunar) does it fall in? Ans: Vaishaka (Shaka), Jyeshtha (Vikram)
DQ 2042. Pic: jyotiskymart
#DharmaQuiz 2043: We just had Buddha Purnima yesterday - The birth, enlightenment and passing away of Buddha. Pali name for this day? Ans: Vesak or Vaishak   

#DharmaQuiz 2044: 2015 Nepal Earthquake happened 2 days before Sita Navami. This Navami is a month after which other famous Navami festival? Ans: Rama Navami.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 2045: Last week we had Narasimha Jayanti. Does it occur a day before or after Kurma Jayanti? #Vishnu: Answer: Before Kurma Jayanti.

Scores for session 331:
  1. @Simuntweets : 5
  2. @chaitanyasoul : 5
  1. ‏@keewlguy : 4
  2. @pramod_klr : 4
  1. ‏@shankar143pin : 3
  2. @tweeteringuise : 3
  3. ‏@ksmsundaram1975 : 3
  1. @netvisionindia : 2
  1. @thapateros : 1
  2. @DenseIdiot : 1
  3. @thapateros : 1
  4. @rinku3009 : 1
  5. @krishnajagirdar :1
  6. @mohan_doyizode : 1
  7. ‏@scd_nagraj : 1
  8. @RamraoKP_ : 1
  9. @deshi_mangoman : 1
  10. ‏@KishoreKeBol : 1
  11. @radhakras21 : 1

Enjoy the summer!

Tuesday, May 28, 2013

DharmaQuiz Session 218: 28-May-2013

Theme: Bhagawan Vishnu


  1. What's the name of the gada or mace that Lord Vishnu carries? #DharmaQuiz 1456. Ans: Kaumodaki
  2. Who are the two dwarapalakas or gate keepers of Vishnu's abode, Vaikuntha? #DharmaQuiz 1457. Ans: Jaya and Vijaya.
  3. Vishnu Purana's Book 4 and Chapter 4, clearly talks about Rama Setu (bridge) between India and Sri Lanka. True or False? #DharmaQuiz 1458. Ans: True. Vishnu Purana - Book IV, Chapter4, Verses 40-49
  4. A very famous warrior chanted the 1000 names of Vishnu, on his deathbed, which became known as Vishnu Sahasra Nama. Who? #DharmaQuiz 1459. Ans: Bhishma, chanted this to Yudhishtira. This is per149th chapter of Anushasanaparva (verses 14 to 120) in Mahabharata.
  5. Name the mother of 2 brothers, Vishnu's gate keepers' avataras, to eliminate whom Vishnu came twice. #DharmaQuiz 1460. Ans: Diti, the mother of Hiranyaksha and Hiranyakashipu. Vishnu came in Varaha and Narasimha avataras to eliminate them, respectively.
 Top Scorers of Session 218:

  1. @biswajeetdash : 5
  2. @vschanna : 5
  3. @brahmavith : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @lodyaashi : 5
  6. @saikumar_k : 5
  7. @Tasmayi : 5
  8. @dolby_mehul : 5
  9. @sweetandu : 5
  10. @rahulghildiyal : 5
  11. @man8shree : 5
  12. @CJ_Shekhar : 5
  13. @Mamdhata : 5
  14. @Kaushikrg : 5
  15. @Parixyt : 5
  16. @amitscmishra : 5
  17. @dolby_mehul : 5
  18. @sharathinindia : 5
  19. @sreekannoth : 5
  20. @ComedyDivine : 5

Congrats to:
  1. @Simuntweets : 4
  2. @PrachinVaani : 4
  3. @sushmahari : 4
  4. @voxindica : 2
  5. @VellaDev : 4
  6. @Modi4India : 4
  1. @mukunthaniyer : 3
  2. @pundeerjitendra : 3
  3. @KamalPremi2 : 3
  4. @ssmalani : 3
  5. @ramprakashbagri : 3
  6. @ankushraj29 : 3
  7. @Shivsankar : 3
  1. @raopm9 : 2
  2. @Ameysd : 2
  3. @vijayamaajgd : 2
  4. @agneepankh : 2
  5. @SvenVish : 2
  6. @kshetragnya : 2
  7. @kv18 : 2
  8. @AshutoshNSingh : 2
  9. @natb786 : 2
  10. @veraghavan : 2
  1. @rn201959 : 1
  2. @mahnooj : 1
  3. @BhaghatGuru : 1
  4. @nanduhari : 1
  5. @manohar_sram : 1
  6. @Ethirajans : 1
  7. @infoHINDU : 1
  8. @karuvaki : 1
  9. @SelvakP : 1
  10. @madhusudan1908 : 1
  11. @prashanthv108 : 1
  12. @rodencha : 1
  13. @VAIDYALINGAMPUT : 1
  14. @niku_sai : 1
  15. @paritosh2608 : 1
  16. @RoshanSdrprop : 1
  17. @SPHEREHEADSAYS : 1
  18. @madhuiyengar : 1
  19. @IamSrivatsanV : 1
  20. @Satya046 : 1
  21. @KrishnHelpIndia : 1
  22. @Kannadiga1956 : 1
  23. @gantinm : 1
  24. @SadanandaAithal : 1
  25. @RocketLaunche10 : 1
  26. @NikhilShastry : 1
  27. @InternetHindu08 : 1
  28. @GIJurix : 1
  29. @vinod_gowda : 1
  30. @goldenarcher : 1
  31. @ramayanfestival : 1
  32. @letsgethere : 1
  33. @smartsam15 : 1
  34. @ProudDilliwala : 1

Congrats to all those who attempted and got into this list!

Feel free to leave a comment on your suggestions or corrections.

Friday, May 24, 2013

DharmaQuiz Session 217: 24-May-2013

DQ 1453: Image - Blogspot
Theme: Narasimha

1) Narasimha, Vishnu's 4th avatara, is also known as NruKesari. What does Kesari here mean? #DharmaQuiz 1451. Ans: Kesari = Simha = Lion.

2) There are many forms of Narasimha. Name the one which is a manifestation of meditative pose of this Vishnu's avatara. #DharmaQuiz 1452. Ans: Yoga Narasimha.

3) Where's this 900 yr old magnificent Narasimha temple (see image), a combination of Odiya & Dravida architecture? #DharmaQuiz 1453. Ans: Simhachalam near Visakhapatnam, AndhraPradesh.

Read more: http://kittuistheking.blogspot.in/2012/05/simhachala-varaha-lakshmi-narasimha.html

DQ 1454. Image - Wiki
4) Where is this massive monolithic 22 feet tall Narasimha statue (see image)? {Capital of a big medieval empire}. #DharmaQuiz 1454. Ans: Hampi, Karnatka. The capital of the glorious Vijayanagara empire

5) The oldest continuously used religious text, Rig Veda, has reference to Narasimha. True or False?  #DharmaQuiz 1455. Ans: True. Vishnu Suktam.

Top Scorers for Session 217:
  1. @dolby_mehul : 5
  2. @Bacchuji : 5
  3. @sharathinindia : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @anandt_05 : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @Tasmayi : 5
  9. @Mamdhata : 5
Congratulations to:
  1. @Kaushikrg : 4
  2. @KamalPremi2 : 4
  1. @nareshdixit82 : 3
  2. @kirankonnects : 3
  1. @vintejban : 2
  2. @PrachinVaani : 2
  3. @madhuiyengar : 2
  4. @Kannadiga1956 : 2
  5. @harshavs : 2   
  6. @raamss : 2
  1. @Punit_shandilya : 1
  2. @Rohithns : 1
  3. @voxindica : 1
  4. @ssmalani : 1
  5. @sanjayleo : 1
  6. @venshu : 1
  7. @iRushikesh : 1
  8. @Sachin_Pratap : 1
  9. @skdeshpande : 1
  10. @ts_manjunath : 1
  11. @VellaDev : 1
  12. @indrajeetd : 1
  13. @urrohit : 1
  14. @pras4net : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @deepak_aj : 1
  17. @debakanta87 : 1
  18. @TripathiGaurav : 1
  19. @ksinamdar : 1
  20. @irvathoor : 1
  21. @suhasn88 : 1
  22. @ksrasish : 1
  23. @spandanknr : 1
  24. @rangirangi : 1
  25. @balamy : 1
  26. @HiSudheendra : 1
  27. @udaya_krishna : 1
  28. @drarora_gaurav : 1
  29. @NikhilShastry : 1
Jai Lakshmi Narasimha!

Friday, October 12, 2012

DharmaQuiz Session 168: 12-Oct-2012

Theme: Contribution to Sanskrit literature from ancient and medieval Karnataka.
  1. 1500 years back, a king of W Ganga dynasty in Karnataka, gave the Sanskrit world, the majestic "Brihatkatha". Name him.  #DharmaQuiz 1196. Ans: Durvinita (Note, he translated from Baladya's Prakrit work) More: http://en.wikipedia.org/wiki/Durvinita
  2. 700 yrs ago, this commentator on Vedas was 1ST to compute approx speed of light. Name this brother of Vijayanagara founder. #DharmaQuiz 1197. Ans: Sayana Acharya. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Sayana
  3. "Jambavati Parinayam" is a Sanskrit work by the most famous emperor of South India 500 years back. Name him. #DharmaQuiz 1198. Ans: Krishna Deva Raya. More: http://www.museindia.com/viewarticle.asp?myr=2009&issid=26&id=1607
  4. Saluva Narasimha Deva Raya wrote "Ramabhyudayam" a Sanskrit work over 500 years ago. Which empire's king was he? #DharmaQuiz 1199. Ans: Vijaya Nagara Empire. Ans: http://en.wikipedia.org/wiki/Saluva_Narasimha_Deva_Raya 
  5. Tirumalamba, a poetess from S India,wrote Varadambika Parinayam. Meaning of "Parinayam" in Sanskrit? #DharmaQuiz 1200 Ans: Marriage/Wedding. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Tirumalamba
Top Scorers:
  1. @man8shree : 5
  2. @surnell : 5
  3. @gupta_n : 5
Congrats to:

@DevNakshi  : 4
@sharathinindia : 4
@abhipar7 : 4
@mareekuree : 4
@iRohitBhat : 4
@TheArvindDhar : 4

@ThejasMysore : 3
@Shree03 : 3
@sweetandu : 3

@voxindica : 2
@Marut_ : 2
@Amaresh80 : 2

@vishchan : 1
@marriagewiz : 1
@Susri1210 : 1
@ravikantbhat : 1
@cubicle_warrier : 1
@Nisharp : 1
@Rasraj : 1
@shylsmn : 1
@anurup : 1
@Durden47 : 1
@SathyaSher : 1

Thanks for participating. This one was surely a tough one!

Friday, May 4, 2012

DharmaQuiz Session 134: 4-May-2012

Theme: Narasimha Jayanti
  1. There's a massive 22 feet (now deformed) Narasimha statue in Hampi, capital of Vijayanagara. What type of Narasimha was it? #DharmaQuiz 1026. Ans: Ugra Narasimha. More here: http://hampionline.com/attractions/ugranarasimha.php
  2. There's a district in India named after Lord Narasimha, called Narsinghpur. Which state is it in? #DharmaQuiz 1027. Ans: Madhya Pradesh.
  3. The richest temple in world now, the Padmanabha Swamy temple, has a Narasimha idol. Which form of Narasimha is it? #DharmaQuiz 1028. Ans: Yoga Narasimha.
  4. Of course you should know this. Name the boy for whom Bhagawan Vishnu came to this earth in Narasimha avatara. #DharmaQuiz 1029. Ans: Bhakta Prahlada.
  5. {Final, Open till 11PM} Out of the 14 PMs India had till date, only one had (primary) name of Vishnu's avatara. Who? :) #DharmaQuiz 1030. Ans: Narasimha Rao. (Note on the highlight primary for Krishna, when thinking about Morarji or Manmohan).
Reference: Learn about the 74 forms of Bhagawan Narasimha.
http://in.answers.yahoo.com/question/index?qid=20070613071333AALGauP

Top Scorers:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @philAmit : 5
  3. @pirateadmiral : 5
  4. @hchaturv : 5
Congrats to:

  • @iCSM : 4
  • @surnell : 4
  • @arunz : 4
  • @geophyraj : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @iSaakshi : 4
  • @rk_kulkarni : 4
  • @Gaandeeva : 4
  • @bips_98 : 3
  • @SudhirSubhartam : 3
  • @Mimaniya : 3
  • @vschanna : 3
  • @chandrabhushanj : 3
  • @balamy : 3
  • @rahulghildiyal : 3
  • @surenc1974 : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @Chalupurja : 2
  • @rinku3009 : 2
  • @Rakeshpundir15 : 2
  • @ishekhar_sk : 2
  • @adityaagnihotri : 2
  • @FatAngryBird : 2
  • @gootypp : 2
  • @Dhanushm : 2
  • @AshutoshNSingh : 2
  • @s007kunal : 2
  • @sbhagat10 : 2
  • @anandt_05 : 2
  • @KPGanesh : 2
  • @gvenki9868 : 2
  • @jagdish : 2
  • @kalyan_sk3011 : 1
  • @sharad_51 : 1
  • @roshan_halwai : 1
  • @Vnaasp : 1
  • @shivaprasad_124 : 1
  • @psudo : 1
  • @mohandoshi : 1
  • @abhipar7 : 1
  • @dominodeck : 1
  • @dominodeck : 1
  • @RajivSuresh : 1
  • @harshdgreat07 : 1
  • @stormylook : 1
  • @GappistanRadio : 1
  • @alok_in : 1
  • @_Innovision : 1
  • @rohitrockinn : 1
  • @Victory_women : 1
  • @steadyhunk : 1
  • @AKumar4u : 1
  • @siddtalks : 1
  • @Chalupurja : 1
  • @Chalupurja : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @itskkrish : 1
  • @Rajsan2012 : 1
  • @tnvlalitha : 1
  • @iTannu : 1
  • @servantofkrsna : 1
  • @tweeterjumbo : 1
  • @WOLFKID : 1
  • @vedantadharma : 1
  • @rsyashasvi : 1
  • @upendrverma : 1
  • @raghu_sal : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @prakashreddy461 : 1
  • @Swamy_Army : 1
  • @mohandoshi : 1
  • @akhilm176 : 1
  • @stormylook : 1
  • @Stupidintellect : 1
It was a bit surprising to see only 4 people get to the top category, from nearly 80 who managed to get to the scorecard. Maybe the link about Hampi would be a good read.

Thanks for participating. Good luck to those who tried, but couldn't get to the list above. 

Till next time..