Showing posts with label Shesha. Show all posts
Showing posts with label Shesha. Show all posts

Friday, August 1, 2014

Nava Nagas - Naga Panchami

DharmaQuiz Session 290: 1-Aug-2014

#DharmaQuiz 1836: Which of the 9 famous Nagas was a part of Samudra Manthan, and also worn by Lord Shiva around his neck? #NagaPanchami Ans: Vasuki.

#DharmaQuiz 1837: Which of the 9 famous Nagas was killed by Lord Krishna, and it attained moksha? Ans: Kaliya or Kalinga. But Aghasura also considered.

#DharmaQuiz 1838: Who was the ancestral mother of all famous Nagas? She was the daughter of Prajapati Daksha. Ans: Kadru

#DharmaQuiz 1839: Lord Vishnu, the sustainer of Brahma's creation, is resting over which of the 9 great Nagas? Ans: Sesha.

#DharmaQuiz 1840: One of the 9 Nagas had to flee Kurukshetra area and settle in Taksha Shila. Who? Ans: Takshaka

Scores for session 290:
  1. @ravighiyar : 5
  2. ‏@durgaramdas : 5
  3. @Sunil_Rao_MS : 5
  4. @Tasmayi : 5
  5. @PrachinVaani : 5
  6. @ksmsundaram1975 : 5
  7. @KaushikRg : 5
  8. @ProtectIndia : 5
  9. @deshi_mangoman : 5
  10. @abhipar7 : 5
  11. @pramod_klr : 5
  1. @vipulgupta1976 : 4
  2. @Bengalur_Huduga : 4
  1. @Mamdhata : 2
  2. @SonalShriv : 2
  1. @MyViews_MyIdeas : 1
  2. @DelRastogi : 1
  3. @gdthot : 1
  4. @sumanthagowda : 1
  5. @anantharajutm : 1
  6. @shyamddeore : 1
  7. @bashbangalore : 1
  8. ‏@ajegowda : 1
  9. @AnupamkPandey : 1
  10. ‏@noop_1882 : 1
  11. @rohitsamvada : 1
  12. @rohitkumarnath : 1
  13. @akshri_250 : 2
  14. ‏@Mamdhata : 1
  15. @dubey2812 : 1
  16. @SanthoshPPrabhu : 1
  17. ‏@A31X64Vijay : 1
  18. ‏@ShrinivasRJoshi : 1
  19. @Rasraj : 1

Regarding Kaliya, there are different versions. Keep reading them in Mahabharata for a better understanding. I am also learning.

Tuesday, August 6, 2013

DharmaQuiz Session 227: 06-Aug-2013

Theme: Tirupati - Tirumala Hills
  1. Out of the 7 hills in Tirupati, over which hill is the grand Venkateshwara or Balaji temple built? #DharmaQuiz 1511. Ans: Venkatadri.
  2. Millions of people offer hair when they visit Tirupati temple. Out of the 7 hills, which hill's goddess accepts the hair? #DharmaQuiz 1512. Ans: Neela Devi of Neeladri.
  3. 7 hills of Tirumala/Tirupati are supposed to represent one for each head of a famous being close to Vishnu. Name the being. #DharmaQuiz 1513. Ans: Shesha, Vishnu's snake. Hence the place is also known as Seshachalam.
  4. Out of 7 sacred hills of Tirumala, six are linked to Vishnu or associates. But one is linked to Shiva's vahana. Which one? #DharmaQuiz 1514. Ans: Vrishabhadri named on Vrisha or bull.
  5. {Final, Open till 10 PM} Out of 7 hills of Tirumala, one looks naturally like a bird. Name the hill. #DharmaQuiz 1515. Ans: Garudadri, named after Vishu's bird vehicle Garuda.
For DQ 1515. {Pic from seearoundglobe.blogspot}
Toppers of session 227:
  1. @Sai_swaroopa : 5
  2. @gboxam : 5
  3. @cubicle_warrier : 5   
  4. @ankushraj29 : 5
  5. @manya_rao : 5
  6. @srkvanjari : 5
  7. @KaushikRg : 5
  8. @sweetandu : 5
  9. @cgmagia : 5
Congrats to:
  1. @GirishLN : 4
  2. @Baacharaju : 4
  3. @sushmahari : 4

  1. @yparikh : 3
  1. @kmukundra : 2
  2. @kiran_en25 : 2
  3. @Sravan : 2
  4. @ishuaadi : 2
  5. @ssmalani : 2
  6. @chaitanyadj : 2
  1. @Susri1210 : 1
  2. @uchidambaram : 1
  3. @rknannuta : 1
  4. @PrashantRastog1 : 1
  5. @cheenisrini : 1
  6. @Ameysd : 1
  7. @ravlu : 1
  8. @Bengalur_Huduga : 1
  9. @TechBluePrints : 1
  10. @Keefarqpaindha : 1
  11. @Bhaarateeyudu : 1

Congrats to all those who got onto the score board. Tirumala temple is the world's most visited Hindu temple (or probably the most visited among all religious places, throughout the year).

Friday, December 21, 2012

DharmaQuiz Session 183: 18-Dec-2012

Theme: Nagas or Serpents
  1. Name the poisonous Naga or serpent, upon whose head Shri Krishna danced at the Yamuna river, during Dwapara Yuga. #DharmaQuiz 1271. Ans: Kaaliya or Kaalinga Sarpa. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kaliya
  2. Name the Naga or Serpent that protected Gautama Buddha from heavy rains, when he was meditating below the Bodhi tree.  #DharmaQuiz 1272. Ans: Muchalinda. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Mucalinda
  3. Name this Naga or Serpent, a descendant of Rama, who lived in a city 32 KM from Pakistan's capital, built by Bharata's son. #DharmaQuiz 1273. Ans: Takshaka -> http://en.wikipedia.org/wiki/Takshaka
  4. Name this Naga or Serpent, used by Devas and Asuras during Samudra Manthan. He's also famous in China and Japan's epics. #DharmaQuiz 1274. Ans: Vasuki. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Vasuki
  5. {Final, Open till 10 PM} Name this Cosmic Naga who reincarnated many times on Earth, including twice as Vishnu's brother. #DharmaQuiz 1275. Ans: Sesha or Adi Shesha or Ananta Sesha. More here -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sesha
Top Scorers during session 183:
  1. @amitscmishra : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @anandt_05 : 5
  4. @gbhat_ : 5
  5. @cubicle_warrier : 5
  6. @vinodvyas220 : 5
  7. @khaishk : 5
  8. @dolby_mehul : 5
  9. @intodust_in : 5
  10. @Manjunaath : 5
Congrats to:

  1. @sharathinindia : 4
  2. @roshan_halwai : 4
  3. @philAmit : 4
  4. @ThejasMysore : 4
  5. @Susri1210 : 4
  6. @iDevNakshi : 4
  7. @iSumitRk : 4

And
  1. @iRohitBhat : 3
  2. @singhrakeshk : 3
  3. @shriram78 : 3
 And
  1. @mrsnrao : 2
  2. @RohitR_ : 2
  3. @shreeramm : 2
  4. @octotus : 2
  5. @Rajeev_RSS1925 : 2
  6. @Keefarqpaindha : 2
  7. @chaitanyadj : 2
  8. @JagannathAjnabi : 2
  And
  1. @psudo : 1
  2. @kalpesh0304 : 1
  3. @DaringDeepa : 1
  4. @harsha_bsh : 1
  5. @CJ_Shekhar : 1
  6. @man0jsharma : 1
  7. @spicy_words : 1
  8. @sandeepkram : 1
  9. @ksmsundaram1975 : 1
  10. @rameshnswamy : 1
  11. @vinod_gowda : 1
  12. @ABeautifulDawn : 1
  13. @raopm9 : 3
  14. @lalitadvani : 1
  15. @cgmagia : 1
  16. @maanasara : 1 
  17. @arora_chandan : 1
  18.  @srini091 : 1
  19. @mallikaarjuna24 : 1
  20. @BlueImpulse2517 : 1
  21. @hemantchoti : 1
  22. @idurgesh  : 1
  23. @KiranGowdaLAD : 1
  24. @jenaanindya : 1
  25. @malviyamit : 1
  26. @mpramodkumar : 1
  27. @DailyBreadIndia : 1
  28. @SandeepHBhat : 1


Many thanks to all participants!