Showing posts with label Purnima. Show all posts
Showing posts with label Purnima. Show all posts

Tuesday, May 5, 2015

Jayanti festivals in Vaishakha/Jyestha months

#DharmaQuiz Session 331: 5-May-2015

#DharmaQuiz 2041: Today is Patrakar Diwas - a Jayanti for the most traveled ancient Indian name. He's in most puranic stories. Who? Ans: Sage Narada.

#DharmaQuiz 2042: On May 18th, Shani Jayanti is celebrated.
Which Hindu calendar month (Lunar) does it fall in? Ans: Vaishaka (Shaka), Jyeshtha (Vikram)
DQ 2042. Pic: jyotiskymart
#DharmaQuiz 2043: We just had Buddha Purnima yesterday - The birth, enlightenment and passing away of Buddha. Pali name for this day? Ans: Vesak or Vaishak   

#DharmaQuiz 2044: 2015 Nepal Earthquake happened 2 days before Sita Navami. This Navami is a month after which other famous Navami festival? Ans: Rama Navami.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 2045: Last week we had Narasimha Jayanti. Does it occur a day before or after Kurma Jayanti? #Vishnu: Answer: Before Kurma Jayanti.

Scores for session 331:
  1. @Simuntweets : 5
  2. @chaitanyasoul : 5
  1. ‏@keewlguy : 4
  2. @pramod_klr : 4
  1. ‏@shankar143pin : 3
  2. @tweeteringuise : 3
  3. ‏@ksmsundaram1975 : 3
  1. @netvisionindia : 2
  1. @thapateros : 1
  2. @DenseIdiot : 1
  3. @thapateros : 1
  4. @rinku3009 : 1
  5. @krishnajagirdar :1
  6. @mohan_doyizode : 1
  7. ‏@scd_nagraj : 1
  8. @RamraoKP_ : 1
  9. @deshi_mangoman : 1
  10. ‏@KishoreKeBol : 1
  11. @radhakras21 : 1

Enjoy the summer!

Friday, August 16, 2013

DharmaQuiz Session 229: 16-Aug-2013

Theme: Lakshmi Mata

1) Maa Lakshmi is worshiped as "Padmakshi". What does that name mean? #DharmaQuiz 1521. Ans: Eyes like that of Lotus.

2) Out of the Ashtha Lakshmi (8 forms of Lakshmi), which form is this? #DharmaQuiz 1522. Ans: Santana 
Lakshmi the one blessing santana or progeny.

For DQ 1552 {Image: iskconbangalore.org}

3) This is a very famous Lakshi temple near the western coast of India. Built first 1300yrs ago.
Where? #DharmaQuiz 1523 Ans: Kolhapur, Maharashtra. Built first by Chalukya Empire in 700 AD.



For DQ 153 {Image: southpedicon2013.org}
4)  Today is Vara Mahalakshmi vrata in south India. Does this festival fall closest to Shravana Purnima
or Shravana Amavasya? #DharmaQuiz 1524. Ans: Friday before Shravana Purnima.

5) Rig Veda's Shree Sukta praises Lakshmi as "Ishwareegm sarva bhootanam". What does that phrase mean?  #DharmaQuiz 1525. Ans: The supreme Goddess of all beings.

Read the complete Shree Sukta and meaning here ->  http://www.divyajivan.org/ashtalakshmi/sri_suktam.htm

Top scorers for session 229:
  1. @vipulgupta1976 : 5
  2. @ramas_cal : 5
  3. @sushmahari : 5
  4. @CJ_Shekhar : 5
  5. @KaushikRg : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @rahulghildiyal : 5
  8. @GayathriSrinath : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @pangalanrao : 5
  1. @sharathinindia : 4
  1. @gboxam : 3
  1. @rajsusraj : 2
  2. @Sahyadri : 2
  3. @tradetoday99 : 2
  4. @Ramabhakthan : 2
  5. @pramodgurav : 2
  6. @vadiinna : 2
  7. @pranavINC : 2
  8. @HarishS66284892 : 2
  1. @MadhuRa_april : 1
  2. @Bengalur_Huduga : 1
  3. @RangDeYaara : 1
  4. @PrachinVaani : 1
  5. @ranjandey007 : 1
  6. @r_v_prasad : 1
  7. @vinod_gowda : 1
  8. @BhattJignes : 1
  9. @SharathVS : 1
  10. @SysEr : 1
  11. @rajsusraj : 1
  12. @konchady : 1
  13. @cubicle_warrier : 1
  14. @KS_Winchester93 : 1
  15. @kmramanathan : 1
  16. @aravinds91 : 1
  17. @chaitanyadj : 1
  18. @mobieng : 1
  19. @haritirumalai : 1
  20. @astrolife : 1
  21. @VellaDev : 1
  22. @sudarshan_v1 : 1
  23. @GirishLN : 1
  24. @terikehkeloonga : 1
  25. @rahulbagati : 1
  26. @prabhavabhat : 1
  27. @ishuaadi : 1
  28. @HinduRohini : 1
  29. @RishiShenoy : 1
  30. @kaunteya : 1
  31. @octotus : 1
  32. @BalachandarS : 1
  33. @jodhra63 : 1
Congrats to all those who made to the list, as well as those who attempted. Jai Lakshmi Mata!

Tuesday, August 14, 2012

DharmaQuiz Session 156: 14-Aug-2012

Theme: Hindu Chandramana Calendar

  1. As per the Chandramana Hindu Calendar, for how many months once, an "Adhika Maasa" or extra month occurs? Ans: a) 33 b) 22 c)44. #DharmaQuiz 1136. Ans: a) 33 months. Slightly less than 33, but rounded off. @surnell gives the exact thing -> 32 months, 16 days, 3 hours and 12 minutes.
  2. This is missing during an "Adhika Maasa" or extra month. Name it. d) Surya Tarpana.  e) Surya Grahana. f) Surya Sankranti. #DharmaQuiz 1137. Ans: f) Surya Sankranti.
  3. Which is the 5th basic element of a Hindu Pancha-anga, after Vaara, Tithi, Nakshatra & Yoga? g)Ganita. h) Maasa. i) Karana. #DharmaQuiz 1138. Ans: i) Karana.
  4. All 12 months of Hindu calendar have "Adhipatis" or gods. Whose different names are those 12? j)Shiva. k)Vishnu. l)Brahma. #DharmaQuiz 1139. Ans: k) Vishnu.
  5. How many days does Moon take per Hindu Chandramana calendar, to travel from Purnima to Purnima? m)29.531 n) 31.231 o) 27.898 #DharmaQuiz 1140. Ans: m) 29.531, after taking into account Earth's move around Sun.
Top Scorers:

  1. @pkagrawala : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @udgeetha : 5
  4. @CAKiranb : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
  6. @surnell : 5
  7. @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @sharathinindia : 4
  • @geophyraj : 4
  • @abhipar7 : 4
  • @singhrakeshk : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @wickedparam : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @dolby_mehul : 3
  • @prashanthkpp : 3
  • @pal_pec07 : 3
  • @Rasraj : 1
  • @bkapilyadav : 1
  • @navneet2frn : 1
  • @voxindica : 1

Thanks for everyone's participation. This was a bit tougher, but need us to research more thoroughly sometimes :)

Tuesday, July 31, 2012

DharmaQuiz Session 152: 31-Jul-2012

Theme: Festivals of Shravana Month
  1. During Shravana saturdays what's the popular chant when people go home to home seeking alms? a) Mahadev b) Govinda. c)Devi. #DharmaQuiz 1116. Ans: b) Govinda Govinda.
  2. On the 8th day of Shravana month's 2nd paksha, a very famous born-in-prison child's birthday is celebrated. Whose? #DharmaQuiz 1117. Ans: Krishna.
  3. During the Purnima day of Shravana month, some Hindus celebrate Upakarma festival. What do they change on that day? #DharmaQuiz 1118. Ans: Sacred Thread or Yajnopaveeta.
  4. During Shravana month, sisters tie Raakhi to their brothers. Does Raksha Bandhan fall in Shukla paksha or Krishna paksha? #DharmaQuiz 1119. Ans: Purnima or Full moon day.
  5. {Final, Open till 11PM} During Shravana month, there are Gowri poojas done by females each week. On which day of the week? #DharmaQuiz 1120. Ans: Tuesdays.
Top Scorers:
  1. @abhipar7 : 5
  2. @arunz : 5
  3. @dolby_mehul : 5
  4. @surnell : 5
Congrats to:
  • @iSaakshi : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @sharad_51 : 4
  • @geophyraj : 4
  • @sweetandu : 4
  • @a_adarsh : 4
  • @vinodvyas220 : 4
  • @hethal09 : 4
  • @prawinsays : 4
  • @TheArvindDhar : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @gupta_n : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @iCSM : 4
  • @kk_ahm : 3
  • @mayureshgaikwad : 3
  • @Dhanushm : 3
  • @udgeetha : 3
  • @CAKiranb : 3
  • @philAmit : 3
  • @Susri1210 : 3
  • @premchandu_a : 2
  • @niraj_dave : 2
  • @sureshnakhua : 2
  • @voxindica : 2
  • @bhijeetD : 2
  • @Keefarqpaindha : 2
  • @sanjeevirao : 2
  • @sumat_patel : 1
  • @raopm9 : 1
  • @kalyan_sk3011 : 1
  • @saggirex : 1
  • @gkamitabh : 1
  • @m_mrsrita : 1
  • @long_laugh : 1
  • @ashutoshkulkar1 : 1
  • @kaushkrahul : 1
  • @puneethot : 1
  • @NikhilShembekar : 1
  • @AmitRVSharma : 1
  • @gandabherunda : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @amitraval111 : 1
  • @rk_kulkarni : 1
  • @Narainised : 1
  • @gauravrathi08 : 1
  • @ABeautifulDawn : 1
  • @alkeshtunara : 1
Many thanks to all participants. The "Govinda Govinda" chant that people use to ask alms on Shravana saturdays is a bit tricky.

More coming up on Friday.  Subscribe to @kiranks/dharmaquiz list on Twitter to automatically get every session's answers in your Twitter Connect/mention without fail.