Showing posts with label Gita. Show all posts
Showing posts with label Gita. Show all posts

Friday, September 2, 2016

Famous Sanskrit Quotes

#DharmaQuiz Session 366: 2-Sep-2016

#DharmaQuiz 2221: The famous Vedantic line "Brahma satyam, jagat mithya" is from Viveka Chudamani. Who wrote this 580 verse Sanskrit poem? 



Ans: Adi Shankara
Fastest 3 correct answers: @destinationsrik, @dhpavan and @sridhar_savitha

#DharmaQuiz 2222: The very famous promise of Shri Krishna, "Dharma samsthapanarthaya, sambhavami yuge yuge" - is from which chapter of Gita? 



Ans: "Jnana Karma Sanyasa Yoga". 
Fastest 3 correct answers: @AbleArcher7, @iAjKP and @_toxfire

#DharmaQuiz 2223: Bankim Chandra's "Sasya Shyamalam mataram, Vande Mataram" was first sung on a political stage (Congress) in 1896. By whom? 



Ans: Rabindra Nath Tagore.
Fastest 3 correct answers: @AbleArcher7, @dhpavan and @_toxfire

#DharmaQuiz 2224: The famous Suprabhata lines - "Kausalya Supraja Rama", was sung in Ramayana by which famous Guru, to young sleeping Rama? 



Ans: Vishwamitra.
Fastest 3 correct answers: @_toxfire, @iAjKP and @sridhar_savitha

{Final} #DharmaQuiz 2225: The Rig Vedic aphorism "Bahujana sukhaya bahujana hitaya cha" was suggested by a famous Guru 2500 years back. Who? 



Ans: Gautama Buddha.
Fastest 3 correct answers: @iAjKP, @_toxfire and @db_is_db

Tuesday, September 16, 2014

Universities with Sanskrit Motto

DharmaQuiz Session 298: 16-Sep-2014

#DharmaQuiz 1876: Which university has this motto?
"Yukti hina vicharetu,
dharmahnih prajayate"
(Judgment devoid of logic
destroys dharma)

Ans: West Bengal National University of Juridical Sciences. Also National Law School Bangalore (not a university).

#DharmaQuiz 1877: Krishna says in Gita, “Yogah karmasu kaushalam” (Yoga is excellence at work).
Which Indian university has this as motto? Ans: Visvesvaraya National Institute of Technology (VNIT), also referred to as NIT Nagpur. Also, Uttar Pradesh Technical University, Indian Institute of
Technology Kharagpur, Gujarat university.


#DharmaQuiz 1878: कर्मणि व्यज्यते प्रज्ञा / Karmaṇi Vyajyate Prajna - from the Panchatantra is the motto of a state  university. Which one?
Ans: University of Kerala (UoK).

For DQ 1878. Image from Wiki

#DharmaQuiz 1879: "Buddhih sarvatra bhrajate" = Wisdom shines forth everywhere, is the motto of a university outside India. Which one?  Ans: University of Colombo.

#DharmaQuiz 1880: Which North Eastern University has the Taittiriya Upanishad's motto -> "vijnanam yajnam tanute" ? Ans: Tezpur University, Asom.


DQ 1880. Image from Wiki

Scores for Session 298:
  1. @mdbiyani : 5
  2. @man8shree : 5
  1. @prashanthpraj : 1
  2. @SnookyBangalore : 1
  3. @davcolor : 1
  4. @jadithyareddy : 1
  5. @mast_manav : 1
  6. ‏@vkdwivedi21 : 1
  7. @KSVSUBRAMANIAN : 1

Tuesday, October 1, 2013

DharmaQuiz Session 236: 1-Oct-2013

Theme: Writings of famous Hindu Dharmic scholars
  1. Bankim Chandra Chattopadhyay composed Vande Mataram during which period?  a) 1800-50. b) 1850-99. c) 1900-49 CE. #DharmaQuiz 1561. Ans: b) 1850-99. Specifically published during 1882.
  2. Original Samskritam version of Pancha Tantra was composed by Vishnu Sharma during? d) 7th century BCE e) 3rd BCE f) 4th CE. #DharmaQuiz 1562. Ans: e) 3rd century BCE.
  3. Mahatma Gandhi wrote "The Moral Basis of Vegetarianism" book during which period? g) 1875-99 CE. h)1900-24 i) 1925-49. #DharmaQuiz 1563. Ans: i) 1925-49. 1931. You can read online here: http://www.ivu.org/history/gandhi/the_moral_basis_of_vegetarianism.pdf
  4. Bal Gangadhar Tilak wrote his famous "Gita Rahasya" in jail during which period? j) 1875-99. k) 1900-24. l) 1925-49 CE. #DharmaQuiz 1564. Ans: k) 1900-24.
  5. When did Swami Dayananda Saraswati publish Satyarth Prakash? m) 1800-49 CE n) 1850-99 o) 1900-49. #DharmaQuiz 1565. Ans: n) 1850-99 CE.
Top scorers for session 236:
  1. @KaushikRg : 5
  2. @GuruCharan99 : 5
  3. @ratnakarkulkarn : 5
  4. @man8shree : 5
  5. ‏@bhaviknz : 5
  6. @yike19 : 5
Congrats to:

@dominodeck : 2
@SandhyaSI : 1
@sanjayleo : 1
@akshri_250 : 1
@ranganaathan : 1
@vipul_kp : 1

See you on Friday.

Tuesday, November 27, 2012

DharmaQuiz Session 178: 27-Nov-2012

Theme: The 18 days of Kurukshetra War in Mahabharata.
  1. On the 15th day of Kurukshetra war, who killed Dronacharya violating "No warrior may kill an unarmed warrior" Dharma rule? #DharmaQuiz 1246. Ans: Drishtadyumna. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Dhristadyumna
  2. When Abhimanyu was killed on the 13th day of Kurukshetra war, in Chakravyuha, whom did Arjuna target as revenge next day? #DharmaQuiz 1247. Ans: Jayadratha. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Abhimanyu
  3. Karna beats Sahadeva & Yudhisthira in Kurukshetra battle on 17th day, but spared their lives. Sparing as a promise to whom? #DharmaQuiz 1248. Ans: As a promise to his mother Kunti on the 15th night.
  4. On which day of the 18 days' Kurukshetra war, did Shri Krishna render Bhagavad Gita to warrior Arjuna? #DharmaQuiz 1249. Ans: The very first day. It's celebrated as Gita Jayanti -> http://hinduism.about.com/od/thegita/a/gita_jayanti.htm
  5. Out of the millions who went to Kurukshetra war, only 12 warriors survived. Name 1 Kaurava survivor. #DharmaQuiz 1250. Ans: Any one of these -> Ashwatthama, Kripacharya, Yuyutsu (only son of Dhritarashtra who survived, but he fought on Pandava side), Vrishakethu (son of Karna) and Kritvarma.
Top Scorers of session 178:
  1. @Tasmayi : 5
  2. @ramas_cal : 5
  3. @iRohitBhat : 5
  4. @arunz : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @ChdryPk : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @shivsankar : 5
  9. @indianomad : 5
  10. @shriram78 : 5
  11. @iSumitRk : 5
  12. @ashutoshkulkar1 : 5
  13. @SandeepHBhat : 5
  14. @lodyaashi : 5
  15. @rahulghildiyal : 5
  16. @servantofkrsna : 5
  17. @anandt_05 : 5
  18. @Manojakrishna : 5
  19. @pangalanrao : 5
  20. @neovasant : 5
  21. @philAmit : 5
  22. @shibinbly : 5
  23. @abhipar7 : 5
  24. @MandoosMallu : 5
  25. @kishan_harathi : 5
  26. @guruswamy_c : 5
  27. @smna17 : 5
  28. @TheArvindDhar : 5
  29. @keerthinarayan8 : 5
  30. @geophyraj : 5
  31. @Ethirajans : 5
  32. @vyasraj : 5
  33. @sharad_51 : 5
  34. @dolby_mehul : 5
Also, Congrats to:
  1. @sharathinindia : 4
  2. @its_poooja : 4
  3. @vamshitweet : 4
  4. @pvsswamy : 4
  5. @Keefarqpaindha : 4
  1. @AJAY_KR_GUPTA : 3
  2. @RohitR_ : 2
  3. @rinku3009 : 3
  4. @amitsinha19 : 3
  5. @flip2win : 3
  6. @gboxam : 3
  7. @R_Bhartiya : 3
  8. @SamitLive : 3
  9. @ankushanup : 3
  1. @at_patel : 2
  2. @vipulIT : 2
  3. @stille_wensen : 2
  4. @PawanDande : 2
  5. @manishwebmaster : 2
  6. @manohar_sram : 2
  7. @sathya_ngt: 2
  8. @pramodgurav : 2
  9. @AmitRVKSharma : 2
  10. @_Murali : 2
  11. @dominodeck : 2
  1. @AmitBajare1 : 1
  2. @pradysp : 1
  3. @anilkoulz : 1
  4. @VikranthKalva : 1
  5. @rZZv : 1
  6. @CACAECILIA : 1
  7. @zombiespirits : 1
  8. @balmaa : 1
  9. @hmani2000 : 1
  10. @ravin1sky : 1
  11. @venatarajan : 1
  12. @Kachnarr : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @lldhr : 1
  15. @sunilmumbaikar : 1
  16. @vicramb : 1
  17. @Pseudo_Secular : 1
  18. @upendrverma : 1
  19. @ArunTatTvamAsi : 1
  20. @vga_sagar : 1
  21. @hethal09 : 1
  22. @shivoahm : 1
  23. @loveshsingla : 1
  24. @sharmayuvaraj : 1
  25. @madhuvanpushp : 1
  26. @GP545 : 1
  27. @sandeepsmys : 1
  28. @wavehit : 1
  29. @ulatyabomba : 1
  30. @ishekhar_sk : 1
  31. @mabhik : 1
  32. @deepakbharat : 1
  33. @natrajan : 1
  34. @sahucar : 1
  35. @rameshnswamy : 1
  36. @upretivineet : 1
  37. @ChoteBhai1 : 1
  38. @antidespondent : 1
  39. @karthiks_india : 1
  40. @kaliom : 1
  41. @avinashkarn : 1

Amazing response today. 100 people got to the scoreboard and many more tried! Keep up the interest friends in our Dharma and Heritage!