Showing posts with label Kalinga. Show all posts
Showing posts with label Kalinga. Show all posts

Friday, August 1, 2014

Nava Nagas - Naga Panchami

DharmaQuiz Session 290: 1-Aug-2014

#DharmaQuiz 1836: Which of the 9 famous Nagas was a part of Samudra Manthan, and also worn by Lord Shiva around his neck? #NagaPanchami Ans: Vasuki.

#DharmaQuiz 1837: Which of the 9 famous Nagas was killed by Lord Krishna, and it attained moksha? Ans: Kaliya or Kalinga. But Aghasura also considered.

#DharmaQuiz 1838: Who was the ancestral mother of all famous Nagas? She was the daughter of Prajapati Daksha. Ans: Kadru

#DharmaQuiz 1839: Lord Vishnu, the sustainer of Brahma's creation, is resting over which of the 9 great Nagas? Ans: Sesha.

#DharmaQuiz 1840: One of the 9 Nagas had to flee Kurukshetra area and settle in Taksha Shila. Who? Ans: Takshaka

Scores for session 290:
  1. @ravighiyar : 5
  2. ‏@durgaramdas : 5
  3. @Sunil_Rao_MS : 5
  4. @Tasmayi : 5
  5. @PrachinVaani : 5
  6. @ksmsundaram1975 : 5
  7. @KaushikRg : 5
  8. @ProtectIndia : 5
  9. @deshi_mangoman : 5
  10. @abhipar7 : 5
  11. @pramod_klr : 5
  1. @vipulgupta1976 : 4
  2. @Bengalur_Huduga : 4
  1. @Mamdhata : 2
  2. @SonalShriv : 2
  1. @MyViews_MyIdeas : 1
  2. @DelRastogi : 1
  3. @gdthot : 1
  4. @sumanthagowda : 1
  5. @anantharajutm : 1
  6. @shyamddeore : 1
  7. @bashbangalore : 1
  8. ‏@ajegowda : 1
  9. @AnupamkPandey : 1
  10. ‏@noop_1882 : 1
  11. @rohitsamvada : 1
  12. @rohitkumarnath : 1
  13. @akshri_250 : 2
  14. ‏@Mamdhata : 1
  15. @dubey2812 : 1
  16. @SanthoshPPrabhu : 1
  17. ‏@A31X64Vijay : 1
  18. ‏@ShrinivasRJoshi : 1
  19. @Rasraj : 1

Regarding Kaliya, there are different versions. Keep reading them in Mahabharata for a better understanding. I am also learning.

Friday, May 3, 2013

DharmaQuiz Session 211: 3-May-2013

Theme: Mahabharata's eastern kingdoms, mapped to today's Indian states
  1. Arjuna went to war with a king of Pragjyotisha in Mahabharata. Which state in India was known then as Prag jyotisha?  #DharmaQuiz 1421. Ans: Asom.
  2. In Mahabharata, 5 kingdoms are linked to Sudeshna, wife of Asura king Vali. Anga, Vanga, Kalinga and Pundra are 4. Name 5th - #DharmaQuiz 1422. Ans: Suhma, in today's southern region of Poschim Bongo.
  3. Krishna kills a king named Vasudeva who ruled today's North Bihar and North Poschim Bongo areas. Ancient Kingdom's name? #DharmaQuiz 1423. Ans: Pundra.
  4. Vanga desha, from Mahabharata, is mostly in today's Bangladesh. Whom did they side with, during the war of Kurukshetra? #DharmaQuiz 1424. Ans: Kauravas.
  5. Which of these two Mahabharata kingdoms had boundary till Godavari river? Anga or Kalinga? #DharmaQuiz 1425. Ans: Kalinga.
Top Scorers of Session 211:
  1. @jitvg : 5
  2. @kshetragnya : 5
  3. @philAmit : 5
  4. @man8shree : 5
  5. @PrachinVaani : 5
  6. @Santhosht_ : 5
  7. @Manjunaath : 5
  8. @amitscmishra : 5
  9. @Bacchuji : 5
  10. @sudhee26 : 5
  11. @manya_rao : 5
  12. @FEEL4INDIA : 5
  13. @biswajeetdash : 5
  14. @sharathinindia : 5
  15. @cubicle_warrier : 5
Congrats to:
  • @Mamdhata : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @sweetandu : 4
  • @Sharnarthee : 4
  • @pvaidyaraj : 3
  • @S_Senshi : 3
  • @surnell : 3
  • @Kaushikrg : 3
  • @psxyz : 2
  • @vinodvyas220 : 2
  • @Simuntweets : 2

  • @geophyraj : 1
  • @nehaactivist : 1
  • @iamjhakaas : 1
  • @parthajha : 1
  • @Ethirajans : 1
  • @LoveAkkiKat4Eva : 1
  • @dg_dreamer : 1
  • @mukulkanitkar : 1   
  • @Tweet_TiNG : 1
  • @ravideli : 1
  • @usrnamecntblnk : 1
  • @bhs7rocks : 1
  • @Rakeshbhaati : 1
  • @psychiatrycal : 1
  • @drarora_gaurav : 1
  • @ssmalani : 1
  • @gautamsinha1 : 1
  • @Parixyt : 1
  • @Marut_ : 1
  • @sreedharag : 1
  • @Dinuraghubansi : 1
  • @KESHAV8691 : 1
  • @sengar_nagendra : 1
  • @rinku3009 : 1
See you next week!

Friday, December 21, 2012

DharmaQuiz Session 183: 18-Dec-2012

Theme: Nagas or Serpents
  1. Name the poisonous Naga or serpent, upon whose head Shri Krishna danced at the Yamuna river, during Dwapara Yuga. #DharmaQuiz 1271. Ans: Kaaliya or Kaalinga Sarpa. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Kaliya
  2. Name the Naga or Serpent that protected Gautama Buddha from heavy rains, when he was meditating below the Bodhi tree.  #DharmaQuiz 1272. Ans: Muchalinda. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Mucalinda
  3. Name this Naga or Serpent, a descendant of Rama, who lived in a city 32 KM from Pakistan's capital, built by Bharata's son. #DharmaQuiz 1273. Ans: Takshaka -> http://en.wikipedia.org/wiki/Takshaka
  4. Name this Naga or Serpent, used by Devas and Asuras during Samudra Manthan. He's also famous in China and Japan's epics. #DharmaQuiz 1274. Ans: Vasuki. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Vasuki
  5. {Final, Open till 10 PM} Name this Cosmic Naga who reincarnated many times on Earth, including twice as Vishnu's brother. #DharmaQuiz 1275. Ans: Sesha or Adi Shesha or Ananta Sesha. More here -> http://en.wikipedia.org/wiki/Sesha
Top Scorers during session 183:
  1. @amitscmishra : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @anandt_05 : 5
  4. @gbhat_ : 5
  5. @cubicle_warrier : 5
  6. @vinodvyas220 : 5
  7. @khaishk : 5
  8. @dolby_mehul : 5
  9. @intodust_in : 5
  10. @Manjunaath : 5
Congrats to:

  1. @sharathinindia : 4
  2. @roshan_halwai : 4
  3. @philAmit : 4
  4. @ThejasMysore : 4
  5. @Susri1210 : 4
  6. @iDevNakshi : 4
  7. @iSumitRk : 4

And
  1. @iRohitBhat : 3
  2. @singhrakeshk : 3
  3. @shriram78 : 3
 And
  1. @mrsnrao : 2
  2. @RohitR_ : 2
  3. @shreeramm : 2
  4. @octotus : 2
  5. @Rajeev_RSS1925 : 2
  6. @Keefarqpaindha : 2
  7. @chaitanyadj : 2
  8. @JagannathAjnabi : 2
  And
  1. @psudo : 1
  2. @kalpesh0304 : 1
  3. @DaringDeepa : 1
  4. @harsha_bsh : 1
  5. @CJ_Shekhar : 1
  6. @man0jsharma : 1
  7. @spicy_words : 1
  8. @sandeepkram : 1
  9. @ksmsundaram1975 : 1
  10. @rameshnswamy : 1
  11. @vinod_gowda : 1
  12. @ABeautifulDawn : 1
  13. @raopm9 : 3
  14. @lalitadvani : 1
  15. @cgmagia : 1
  16. @maanasara : 1 
  17. @arora_chandan : 1
  18.  @srini091 : 1
  19. @mallikaarjuna24 : 1
  20. @BlueImpulse2517 : 1
  21. @hemantchoti : 1
  22. @idurgesh  : 1
  23. @KiranGowdaLAD : 1
  24. @jenaanindya : 1
  25. @malviyamit : 1
  26. @mpramodkumar : 1
  27. @DailyBreadIndia : 1
  28. @SandeepHBhat : 1


Many thanks to all participants!