Showing posts with label vande mataram. Show all posts
Showing posts with label vande mataram. Show all posts

Friday, September 2, 2016

Famous Sanskrit Quotes

#DharmaQuiz Session 366: 2-Sep-2016

#DharmaQuiz 2221: The famous Vedantic line "Brahma satyam, jagat mithya" is from Viveka Chudamani. Who wrote this 580 verse Sanskrit poem? 



Ans: Adi Shankara
Fastest 3 correct answers: @destinationsrik, @dhpavan and @sridhar_savitha

#DharmaQuiz 2222: The very famous promise of Shri Krishna, "Dharma samsthapanarthaya, sambhavami yuge yuge" - is from which chapter of Gita? 



Ans: "Jnana Karma Sanyasa Yoga". 
Fastest 3 correct answers: @AbleArcher7, @iAjKP and @_toxfire

#DharmaQuiz 2223: Bankim Chandra's "Sasya Shyamalam mataram, Vande Mataram" was first sung on a political stage (Congress) in 1896. By whom? 



Ans: Rabindra Nath Tagore.
Fastest 3 correct answers: @AbleArcher7, @dhpavan and @_toxfire

#DharmaQuiz 2224: The famous Suprabhata lines - "Kausalya Supraja Rama", was sung in Ramayana by which famous Guru, to young sleeping Rama? 



Ans: Vishwamitra.
Fastest 3 correct answers: @_toxfire, @iAjKP and @sridhar_savitha

{Final} #DharmaQuiz 2225: The Rig Vedic aphorism "Bahujana sukhaya bahujana hitaya cha" was suggested by a famous Guru 2500 years back. Who? 



Ans: Gautama Buddha.
Fastest 3 correct answers: @iAjKP, @_toxfire and @db_is_db

Tuesday, March 22, 2016

Bharat Mata

#DharmaQuiz Session 359: 22-Mar-2016

#DharmaQuiz 2186: In which year Bankim Chandra's #VandeMataram containing त्वम् हि दुर्गा दशप्रहरणधारिणी published? Ans: 1882.

#DharmaQuiz 2187: Which celebrated poet wrote the amazing glorification song for Bharat Mata - "Devi Bhuvana Mana Mohini"? Ans: Tagore.

#DharmaQuiz 2188: नमस्ते सदा वत्सले मातृभूमे - Namaste Sada Vatsale Matrubhume, the celebrated song for Bharat Mata, was written by whom? Ans: Narhar Narayan Bhide.

#DharmaQuiz 2189: Who wrote this "Bharat Mata Teri Kasam" song of Indian Military Academy?
https://www.youtube.com/watch?v=z2hr17pNnjs
You will be surprised :) Ans: Javed Akhtar.



{Final,open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2190: Bharat Mata Ki Jai was the 1st episode of 1988 Doordarshan drama based on PM's book. Which serial? Ans: Bharat ek Khoj

Scores for session 359:
  1. @Iam_BigV : 5
  2. @KavyaKalkuni : 5
  1. @Tweelak : 4
  2. @apar_rajesh : 4
  1. @MangoAdmi : 2
  1. @thapateros : 1
  2. @AbhinavAhinav : 1
  3. @rajizm : 1
  4. @ChiranjeevaP : 1
  5. @bkartic : 1
  6. @PeeushHarsh : 1
  7. @srIkILyL : 1
  8. @meenabg : 1
  9. ‏@kunal1313 : 1

Bharat Mata ki Jai :)

Tuesday, October 1, 2013

DharmaQuiz Session 236: 1-Oct-2013

Theme: Writings of famous Hindu Dharmic scholars
  1. Bankim Chandra Chattopadhyay composed Vande Mataram during which period?  a) 1800-50. b) 1850-99. c) 1900-49 CE. #DharmaQuiz 1561. Ans: b) 1850-99. Specifically published during 1882.
  2. Original Samskritam version of Pancha Tantra was composed by Vishnu Sharma during? d) 7th century BCE e) 3rd BCE f) 4th CE. #DharmaQuiz 1562. Ans: e) 3rd century BCE.
  3. Mahatma Gandhi wrote "The Moral Basis of Vegetarianism" book during which period? g) 1875-99 CE. h)1900-24 i) 1925-49. #DharmaQuiz 1563. Ans: i) 1925-49. 1931. You can read online here: http://www.ivu.org/history/gandhi/the_moral_basis_of_vegetarianism.pdf
  4. Bal Gangadhar Tilak wrote his famous "Gita Rahasya" in jail during which period? j) 1875-99. k) 1900-24. l) 1925-49 CE. #DharmaQuiz 1564. Ans: k) 1900-24.
  5. When did Swami Dayananda Saraswati publish Satyarth Prakash? m) 1800-49 CE n) 1850-99 o) 1900-49. #DharmaQuiz 1565. Ans: n) 1850-99 CE.
Top scorers for session 236:
  1. @KaushikRg : 5
  2. @GuruCharan99 : 5
  3. @ratnakarkulkarn : 5
  4. @man8shree : 5
  5. ‏@bhaviknz : 5
  6. @yike19 : 5
Congrats to:

@dominodeck : 2
@SandhyaSI : 1
@sanjayleo : 1
@akshri_250 : 1
@ranganaathan : 1
@vipul_kp : 1

See you on Friday.

Friday, May 11, 2012

DharmaQuiz Session 136: 11-May-2012

Theme: Vande Mataram

  1. In Vande Mataram, Bankim Chandra Chatterjee sang "Malayaja Sheetalam". What does that phrase mean?  #DharmaQuiz 1036. Ans: malaya-ja = of the fragrance of (Sandalwood) hilly trees. Sheetalam = cold winds. So "Cold winds of delight" is the poetic expression. Check this for malaya-ja meaning - http://vedabase.net/sb/10/35/20-21/
  2. Mother India is termed as "Suhasini" in Vande Mataram. What does Suhasini mean? #DharmaQuiz 1037. Ans: Woman with lovely smile.
  3. Vande Mataram song describes the nation-goddess' brave face as 'ripu daLa variNi' - What does it mean? #DharmaQuiz 1038. Ans: ripu = enemy; daLa = army; variNi = Destroyer.
  4. What is Bankim Candra conveying with the words "Shubra Jyotsna" in Vande Mataram? #DharmaQuiz 1039. Ans: Shubra = Clean (white). Jyotna = Light - referring to moonlight.
  5. Vande Mataram talks of "kamalaa kamaladaLa vihaariNi". Which Goddess is being referred here? #DharmaQuiz 1040. Ans: Lakshmi.
Please refer for Shri Aurobindo's authentic translation for the entire Vande Mataram:
http://www.indianchild.com/vande_mataram.htm

Top Scorers:
  1. @Gaandeeva : 5
  2. @venkateshkm : 5
  3. @pvaidyaraj : 5
  4. @clumsycoder : 5
  5. @iSaakshi : 5
  6. @rahulghildiyal : 5
  7. @shanthigrama : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @SAKottadamane : 5
Congratulations to:
  • @TheArvindDhar : 4
  • @bhijeetD : 4
  • @prashanthkpp : 4
  • @neerajstpl : 4
  • @talmukund : 3
  • @kalyan_sk3011 : 3
  • @_Innovision : 3
  • @Rasraj : 3
  • @shalini_mishtie : 3
  • @akhilm176 : 2
  • @AjitVGupta : 2
  • @geophyraj : 2
  • @neesh2073 : 2
  • @abhipar7 : 2
  • @sharathinindia : 2
  • @pchaturved : 2
  • @tnvlalitha : 2
  • @MukulAgarwal66 : 1
  • @khaishk : 1
  • @BalkishanLohia : 1
  • @puneethot : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @neesh2073 : 1
  • @arvind_joshi : 1
  • @BasantiMomified : 1
  • @shakwrites : 1
  • @pvnatarajan : 1
  • @hakkiraju : 1
  • @rpmkarthi : 1
  • @vastav4 : 1
  • @seshasivasailam : 1
  • @mamtan14 : 1
  • @dnaveenvarma : 1
  • @manojkagarwal : 1
This was indeed a very interesting session for me, as I had to read through some good translations. If you know more authentic translations of Vande Mataram, than presented above, kindly share word by word translations.

If there's a mistake, do correct in a comment.