Friday, January 18, 2013

DharmaQuiz Session 189: 18-Jan-2013

Theme: South East Asian Temples - Pictorial Quiz

1) This is one of the 7 Hindu sea temples, close to each other, built 500 years ago. In which country? #DharmaQuiz 1306. Ans: Bali in Indonesia.
For Question 1

More here: http://ppc2010bali.com/tanah-lot-temple-the-temple-on-the-sea-with-amazing-sunset.html

2) This 1050yr old temple is close world's largest temple complex. Built NOT by a King. In which nation? #DharmaQuiz 1307. Ans: Banteay Srei temple near Angkor Wat in Cambodia.

More: http://kaminidandapani.typepad.com/my_weblog/2008/02/a-trip-to-ang-2.html
For Question 2

3) A 1150 yrs old Brahma, Vishnu & Shiva temple, is 17 KM from Yogyakarta in Indonesia. On which Island?  #DharmaQuiz 1308. Ans: Java Island.

More: http://travellinginindonesia.com/prambanan.html
For Question 3

For Question 4
4) Champa dynasty built magnificent Hindu temples between 800-1600 years ago. In which SE Asian nation? #DharmaQuiz 1309. Ans: Vietnam

More: http://www.southpacifictravel.com.vn/tours/vietnam_tour_detail/127/My_Son_Half_Day_Trip.html

5) A 900 year old Shiva temple on Cambodia-Thailand border,now demilitarized. Name it. #DharmaQuiz 1310. Ans: Preah Vihear.
For Question 5
More: http://worldhindunity.blogspot.in/2011/07/preah-vihear-hindu-temple-is-now-free.html

Top Scorers of session 189:
  1. @man8shree : 5
  2. @Dhanushm : 5
  3. @smna17 : 5
  4. @iSaakshi : 5
  5. @vinodvyas220 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @sharathinindia : 5
  8. @surnell : 5
  9. @Ethirajans : 5
  10. @rahulghildiyal : 5
  11. @abhipar7 : 5
  12. @S_Mandalia : 5
  13. @shylsmn : 5
  14. @indianomad : 5
  15. @shibu_kt : 5
  16. @anandt_05 : 5
Congrats to the following for getting into the score card:
  1. @RatnaniHitesh : 4
  2. @Dhruv_rathore : 4
  3. @pradeepkhs : 4
  4. @keewwllguy : 4
  1. @iSumitRk : 3
  1. @robinrajsingh : 2
  2. @Bipul2047 : 2
  3. @vasenvy : 2
  1. @rinku3009 : 1
  2. @sa_kiran : 1
  3. @imukuvacha : 1
  4. @aackthu : 1
  5. @Durden1o1 : 1
  6. @Rohananandbajpe : 1
  7. @Equateall : 1
  8. @deepak_aj : 1
  9. @iDevV2 : 1
  10. @aghorii : 1
  11. @natrajan : 1
  12. @niraj_dave : 1

Do read and educate about the marvelous Hindu history of South East Asia. Not much is taught in schools :(


Tuesday, January 15, 2013

DharmaQuiz Session 188: 15-Jan-2013

Theme: Kumbh Mela
  1. Out of the various types of Kumbh Melas, once in how many years that the current "MAHA Kumbha Mela" at Prayag, happens? #DharmaQuiz 1301. Ans: 144 years. Comes after 12 Purna Kumbh Melas that occur every 12 years.
  2. Kumbh Mela happens in 4 Indian states in sequence. UP, Maharashtra and MP are the first three. Name the fourth state. #DharmaQuiz 1302. Ans: Uttarakhand.
  3. Kumbh Mela in which holy city is usually termed as the "Simhastha Kumbh Mela"? #DharmaQuiz 1303. Ans: Ujjain, MP.  Rarely Nashik, if the location of Simha rashi is per specifications.
  4. Out of all the days of Maha Kumbh Mela, one particular day is considered as the MAIN bathing day and sees max crowd. Name it. #DharmaQuiz 1304. Ans: Mauni Amavasya day.
  5. {Final, Open till 10PM} Which is the only Kumbh Mela bathing river, that flows northwards? #DharmaQuiz 130. Ans: Kshipra or Shipra river.
Top Scorers in session 188:
  1. @ChdryPk : 5
  2. @gnanambalam : 5
  3. @surnell : 5
  4. @SamitLive : 5
  5. @shawjipk : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @indianomad : 5
  8. @S_Mandalia : 5
  9. @keewwllguy : 5
  10. @karuvaki : 5
  11. @sharathinindia : 5
  12. @abhipar7 : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Congrats to :
  1. @fas_gayi_garari : 4
  2. @man8shree : 4
  1. @sweetandu : 4
  2. @Dhanushm : 4
  3. @anandt_05 : 4
  1. @zombiespirits : 3
  2. @malviyamit : 3
  3. @Manjunaath : 3
  4. @iDevNakshi : 3
  5. @alok174 : 3
  6. @amitscmishra : 3
  1. @MukulAgarwal66 : 2
  2. @rinku3009 : 2
  3. @Lawan22 : 2
  4. @sanjayleo : 2
  1. @sreedharag : 1
  2. @Ankur_jpr : 1
  3. @Sanjaypro : 1
  4. @MKanthaliya : 1
  5. @antraal : 1
  6. @vsingh6067 : 1
  7. @sumat_patel : 1
  8. @ganeshh_k : 1
  9. @ihvinod : 1
  10. @Flyfiddlesticks : 1
  11. @vikram_sharma09 : 1
  12. @manishwebmaster : 1
  13. @KILLRapists : 1
  14. @radharaju18 : 1
  15. @ramkirangowda : 1

Have a great time at Kumbh Mela if you are attending.


Friday, January 11, 2013

DharmaQuiz Session 187: 11-Jan-2013

Theme: Interesting Records of Recent Times
  1. In 2012, 70,00,000 people, mostly students of 1 Indian state, performed Surya Namaskar setting a world record. Which state? #DharmaQuiz 1296. Madhya Pradesh. More: http://www.dailypioneer.com/state-editions/bhopal/34812-mps-surya-namaskar-draws-70-lakh-sets-record.html
  2. In the biggest Gita propagation of 21st century, 40,00,000 children got free book & lessons in an Indian state. Which one? #DharmaQuiz 1297. Ans: Karnataka. Bhagavad Gita Abhiyana from 2007 till 2012. More: http://indiawires.com/6151/news/state-news/final-dedication-ceremony-of-bhagavadgeeta-abhiyana-on-january-8/ and http://www.pics4news.com/events/18571/State_Level_Bhagavad_Gita_Abhiyana_Mahasamarpana_Programme_at_Palace_Grounds.html
  3. 5,974 dancers performed together in Dec 2012, making it the world's largest Kuchipudi dance event. In which state of India? #DharmaQuiz 1298. Ans: Andhra Pradesh. More here: http://www.idlebrain.com/news/functions1/siliconandhra-kuchipudi.html
  4. In June 2010, a park in US city set the world record for the largest registered Yogis (13000+) in 1 Yoga class. Which city? #DharmaQuiz 1299. Ans: New York city. More: http://yogadork.com/news/yoga-at-the-great-lawn-rain-couldnt-stop-worlds-record-for-largest-shortest-yoga-class-awesome-photos/
  5. A temple's mid-day meal program reaches 13,68,283 kids of 9 Indian states,each DAY. Which temple's? #DharmaQuiz 1300. Ans: ISKCON (Krishna temple). More: http://www.akshayapatra.org/our-reach
Top Scorers of Session 187:
  1. @Tasmayi : 5
  2. @S_Mandalia : 5
  3. @iSaakshi : 5
  4. @arunz : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
  6. @iDevNakshi : 5
  7. @indianomad : 5
  8. @abhipar7 : 5
  9. @MatruBhakt : 5
Congrats to:
  • @sharathinindia : 4
  • @cubicle_warrier : 4
  • @ThejasMysore : 3
  • @rinku3009 : 2
  • @stormylook : 2
  • @man8shree : 1
  • @AvinashCKM : 1
  • @suresh97 : 1
  • @psudo : 1
  • @rk_kulkarni : 1
  • @philAmit : 1
  • @vikrantkumar : 1
  • @gboxam : 1
  • @barbarindian : 1
  • @shinepushpan : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @nomad_vogabond : 1
  • @BolshoyBooze : 1
  • @PradyumnaBharat : 1
  • @kpark_kunal : 1
  • @JagannathAjnabi : 1
  • @Vishal_01 : 1
  • @anjaninandan : 1
  • @vismayshah : 1
  • @Vitesh_Desai : 1
Have a great Swami Vivekananda 150th birth year celebration on Saturday!

Tuesday, January 8, 2013

DharmaQuiz Session 186: 8-Jan-2013

Theme: Brahma
  1. What is the Tamil name for Lord Brahma? #DharmaQuiz 1291. Ans: Piraman, but Brahma or Brahman is also considered.
  2. There is a famous Brahma temple in Gujarat, close to Rajasthan border. The town also has 'brahma' in its name. Which town? #DharmaQuiz 1292. Ans: Khedbrahma.
  3. Which 2000+ year old parampara (some say religion) has the details of Baka Brahma, Brahma Sanatkumara and Mahabrahma? #DharmaQuiz 1293. Ans: Buddhism.
  4. In which country, the Hindu God of creation Brahma is celebrated as the 4 faced Phra Phrom (Veera Brahma)? #DharmaQuiz 1294. Ans: Thailand.
  5. Name the weapon named after Brahma, termed in Itihasa (Mahabharata) and Puranas, as the deadliest. #DharmaQuiz 1295. Ans: Brahmastra.
Top Scorers during session 187:
  1. @pradeepkhs : 5
  2. @arunz : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @PrateekBahl : 5
  5. @iSaakshi : 5
  6. @Tasmayi : 5
  7. @abhipar7 : 5
  8. @rahulghildiyal : 5
  9. @Dhanushm : 5
  10. @khaishk : 5
  11. @SamitLive : 5
  12. @iDevNakshi : 5
  13. @dolby_mehul : 5
  14. @geophyraj : 5
  15. @Amaresh80 : 5
  16. @sweetandu : 5
Congrats to:
  1. @S_Mandalia : 4
  2. @sharathinindia : 4
  1. @swetamishraa : 2
  2. @cubicle_warrier : 2
  3. @anupam_t : 2
  4. @shylsmn : 2
  5. @indian_thoughts : 2
  6. @vis25 : 2
  1. @indianomad : 1
  2. @kgulechha : 1
  3. @ved_a : 1
  4. @yash1m : 1
  5. @mediacrooks : 1
  6. @vasenvy : 1
  7. @zombiespirits : 1
  8. @konchady : 1
  9. @Susri1210 : 1
  10. @CAPMohan : 1
  11. @iVivekHr : 1
  12. @RishiShenoy : 1
  13. @natrajan : 1
  14. @BipinBihari_ : 1
  15. @rksinghghodasar : 1
  16. @vachas9 : 1
  17. @Hareshshel : 1
  18. @raviyadav1 : 1
  19. @svelaga : 1
  20. @czuns : 1
  21. @jaideepb : 1
  22. @Dattakumar : 1
  23. @Lohana1983 : 1
  24. @vkspathak : 1
  25. @aackthu : 1
  26. @indianhindu16 : 1
  27. @ChdryPk : 1
  28. @adityaagnihotri : 1
See you on Friday!

Friday, January 4, 2013

DharmaQuiz Session 185: 4-Jan-2013

Theme: Miscellaneous
  1. Which Jain Tirthankara was called the Omniscient Lord or "Arhanta"? #DharmaQuiz 1286. Ans: Mahavira. All Tirthankaras have this title, but the most used is for Mahavira.
  2. Who composed the very famous philosophical poem, "Bhaja Govindam" (Praise Govinda)?  #DharmaQuiz 1287. Ans: Adi Shankara.
  3. If Rudra Tandava is a violent form of dance of Shiva, the Lord of dance, which is the Tandava where he enjoys the dance? #DharmaQuiz 1288. Ans: Ananda Tandava.
  4. If Ellora caves have mostly Hindu and Jain art, which religion's 2300 year old art is found in Ajanta caves of Maharashtra? #DharmaQuiz 1289. Ans: Buddhist.
  5. {Final, Open till 10 PM} Out of the Nava Grahas (planets), which one is termed as Bhumi Putra or
  6. the son of planet Earth? #DharmaQuiz 1290. Ans: Angaraka or Mangala or Mars.
Top Scorers of session 186:
  1. @iDevNakshi : 5
  2. @gupta_n : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @geophyraj : 5
  5. @pradeepkhs : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @anandt_05 : 5
  8. @surnell : 5
  9. @iSaakshi : 5
  10. @abhipar7 : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12.  @cubicle_warrier : 5
Congrats to:
  1. @raopm9 : 4
  2. @Manku_Thimma : 4
  3. @anupam_t : 4
  4. @SamitLive : 4
  5. @nanditathhakur : 4
  6. @ankushraj29 : 4
  1. @ThejasMysore : 3
  2. @sriram_here : 3
  3. @stormylook : 3
  4. @karuvaki : 3
  1. @Rahulhr24 : 2
  2. @kshetragnya : 2
  3. @jemin_p ; 2
  4. @seshasivasailam : 2
  5. @BalachandarS : 2
  1. @mrsnrao : 1
  2. @pcrajendra : 1
  3. @Rajeev_RSS1925 : 1
  4. @ashishverma1994 : 1
  5. @_Innovision : 1
  6. @saikirankannan : 1
  7. @gboxam : 1
  8. @_shomy : 1
  9. @BalachandarS : 1
  10. @krish43 : 1
  11. @indianhindu16 : 1
  12. @_Innovision : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @achandwar : 1
  15. @bnnaren : 1
  16. @pradeepgoud11 : 1
  17. @lalitadvani : 1
  18. @harshvb : 1
Thanks for participating today!

Tuesday, January 1, 2013

DharmaQuiz Session 185: 1-Jan-2013

Theme: Richest Temples in India
  1. Name this temple, among the 5 richest in India now, which probably did not exist 200 years back. #DharmaQuiz 1281. Ans: Shirdi Sai Baba temple in Maharashtra. But Siddhivinayak temple in Maharashtra may can also be the correct answer.
  2. Name this temple, which was officially not the richest temple in India just 2 years back, but is today. #DharmaQuiz 1282. Ans: Ananta Padmanabha temple, Kerala.
  3. Name this temple that has the world's largest free meal complex and also situated over world's 2nd oldest rock mountains. #DharmaQuiz 1283. Ans: Tirupati Venkateshwara temple, Andhra Pradesh.
  4. This temple is probably the 2nd most visited temple in India, and is at an altitude of 5300 feet above sea. Name it.  #DharmaQuiz 1284. Ans: Vaishno Devi temple, Jammu and Kashmir.
  5. This temple has history of destruction & recreations. Once recreated by Ravana in silver. Name it. #DharmaQuiz 1285. Ans: Somnath temple, Gujarat.
Top Scorers for Session 185:
  1. @SamitLive : 5
  2. @iDevNakshi : 5
  3. @vinodvyas220 : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @raopm9 : 5
  6. @ThejasMysore : 5
  7. @iSumitRk : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @anandt_05 : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12. @smna17 : 5
  13. @jojshilp : 5
  14. @vyasraj : 5
  15. @roshan_halwai : 5
Congratulations to:
  1. @philAmit : 4
  2. @amitscmishra : 4
  1. @rk_kulkarni : 3
  2. @hindu_tweeter : 3
  3. @svelaga : 3
  4. @pcrajendra : 3
  5. @rinku3009 : 3
  1. @indianomad : 2
  2. @ashutoshkulkar1 : 2
  3. @jenaanindya : 2
  4. @apoorav_5 : 2
  5. @jaya_888 : 2
  6. @ankushraj29 : 2
  7. @seshasivasailam : 2
  8. @smartrudra : 2
  9. @ihindutva : 2
  10. @sriram_here : 2
  1. @BalakrishnaKini : 1
  2. @indianhindu16 : 1
  3. @Sanjaypro : 1
  4. @aaindian : 1
  5. @swapnilparikh : 1
  6. @ashokhajeri : 1
  7. @pareshptl : 1
  8. @VinayCKBP : 1
  9. @gkamitabh : 1
  10. @bnnaren : 1
  11. @mysoremanjunath : 1
  12. @pandurangpai40 : 1
  13. @_Niranjan : 1
  14. @ananddetroja : 1
  15. @Dinuraghubansi : 1
  16. @AmiSri :  1
  17. @gunturmaverick : 1
  18. @DAmunRa : 1
  19. @inFernal_wRath_ : 1
  20. @AmitK2K : 1
  21. @kumarravish : 1
  22. @swapnilparikh : 1
  23. @surya_sarathi : 1
  24. @mittaltushar : 1
  25. @shurabh : 1
  26. @adityaagnihotri : 1
  27. @S_Mandalia : 1
  28. @Rohananandbajpe : 1
  29. @AnInternetHindu : 1
  30. @shreebhat : 1
  31. @ronakdesai88 :  1
  32. @mrsnrao : 1
  33. @LuteriCongress : 1
  34. @lalitadvani : 1
  35. @prashantwa : 1
Thanks for your participation. See you next Friday.

Dharma Quiz happens during most Tuesdays and Fridays around 6 PM India time, and open for 4 hours. The answers will be published after 10 PM, in this blog.

DharmaQuiz Session 184: 21-Dec-2012

Theme: Hindu Nakshatras or Stars.
Details about Punarvasu - Source Wiki
  1. Which famous avatara of Vishnu was born in the Rohini nakshatra or star? #DharmaQuiz 1276. Ans: Shri Krishna.
  2. This bright nakshatra or star, 6th among the 27, is considered as an abode of Lord Shiva. Name it. #DharmaQuiz 1277. Ans: Ardra
  3. Rama was born in this nakshatra, a combination of 2 brightest stars in Gemini constellation. Name it. #DharmaQuiz 1278. Ans: Punarvasu.
  4. Krishna's elder brother had a wife, whose name is that of the last nakshatra among the 27. Name her (or it). #DharmaQuiz 1279. Ans: Revati.
  5. {Final, Open till 10 PM} The Vedic Hindus named the Pole star on a strong devotee of Vishnu. Name that devotee.  #DharmaQuiz 1280. Ans: Dhruva.
Here are the 27 Nakshatras in Sanskrit, Tamil, Telugu, Kannada, Malayalam, and Mongolian (why?)http://en.wikipedia.org/wiki/Nakshatra#Names_in_modern_languages

Top Scorers during session 184:

  1. @smna17 : 5
  2. @gbhat_ : 5
  3. @fas_gayi_garari : 5
  4. @vasenvy : 5
  5. @sweetandu : 5
  6. @Dhanushm : 5
  7. @cubicle_warrier : 5
  8. @rasita : 5
  9. @anandt_05 : 5
  10. @shawjipk : 5
  11. @iCSM : 5
  12. @srkvanjari : 5
  13. @vijirak : 5
  14. @sharathinindia : 5
  15. @man8shree : 5
  16. @khaishk : 5
  17. @abhipar7 : 5
  18. @kr_upadhyaya : 5
  19. @philAmit : 5
  20. @ranganathabhatt : 5
  21. @krish43 : 5
  22. @ramas_cal : 5
  23. @Manjunaath : 5
  24. @dolby_mehul : 5
  25. @pradeepkhs : 5
Congratulations to:
  1. @indianhindu16 : 4
  2. @vinodvyas220 : 4
  3. @NeonQuark : 4
  1. @VijayShenli : 3
  2. @ThejasMysore : 3
  1. @Rajeev_RSS1925 : 2
  2. @ajith_shetty : 2
  3. @Supreeth_Ckm : 2
  4. @rk_kulkarni : 2
  5. @dnaveenvarma : 2
  6. @iirajii : 2
  7. @hd223 : 2
  8. @svelaga : 2
  9. @stormylook : 2
  1. @MKanthaliya : 1
  2. @mrsnrao : 1
  3. @shakkuiyer : 1
  4. @ekanthpathik : 1
  5. @_shomy : 1
  6. @Geminiseventh : 1
  7. @amolhi : 1
  8. @ankushraj29 : 1
  9. @pvsswamy : 1
  10. @zombiespirits : 1
  11. @AmiSri : 1
  12. @anityakr : 1
  13. @mpramodkumar : 1
  14. @jojshilp : 1
  15. @avinashkarn : 1
  16. @MaheshwarBhatP : 1
  17. @GanapathyI : 1
  18. @spicy_words : 1
  19. @iyernbk : 1
  20. @Hindu_Betrayed : 1
  21. @roshan_halwai : 1
  22. @iDevNakshi : 1
  23. @lalitadvani : 1
This was the last quiz of 2012. We have now covered 184 sessions. Check out the archives or tags on the side for 1280 questions and answers till date. Share with friends, or use for your quiz/tweets/research/FB posts etc.