Showing posts with label Tirthankara. Show all posts
Showing posts with label Tirthankara. Show all posts

Friday, April 17, 2015

Cow in Hindu Culture.

#DharmaQuiz Session 328: 17-Apr-2015

#DharmaQuiz 2025: Name the cow that emerged from Samudra Manthan. Ans: Kamadhenu.

DQ 2025: Pic -Wiki
#DharmaQuiz 2026: Which Bhagawan's name in India literally means "Protector of Cows" in Sanskrit? Ans:
Gopala - Krishna.

#DharmaQuiz 2027: Name the Jain Tirthankara who is identified uniquely using bull as his symbol. Ans: Rishabha or Adinatha.

DQ: 2027. Pic - herenow4u.net
#DharmaQuiz 2028: Name this son of Anusuya, who is worshiped as a great Guru, who is seen often with an adorable cow. Ans: Dattatreya.

DQ 2028. Pic - giri.in
Question 2029 skipped. 2025 was duplicate, so making up for that.

#DharmaQuiz 2030: Vedas term cow as: Aghnya (not to be killed), Ahi (not be slaughtered) & Aditi. Aditi means what? Ans: Aditi = the one that ought not to be cut into pieces. Aditi has other meanings, but in this cow context, this is the meaning.

Scores for session 328.
  1. @sankarbe : 5
  2. @karthikjana : 5
  3. @UKKishor : 5
  1. @IdamRashtray : 4
  2. @RAMESH4184 : 4
  3. @pramod_klr : 4
  4. @stormylook : 4
  1. @rahul_sane : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @SnookyBangalore : 3
  4. @tweeteringuise : 3
  1. @nandaakumar : 2
  2. @seenu_d : 2
  3. @VJayVM : 2
  4. @rahultri1977 : 2
  5. ‏@mhveer_ : 2
  6. ‏@airwindcrazywal : 2
  7. @praveenbp21aug : 2
  8. @PoonamV_ : 2
  9. @mhveer_ : 2
  10. @anantyalagi : 2
  11. @dhpavan : 2
  12. @Sridhar_Salem : 2
  13. @rinku3009 : 2
  1. @Aamchigele : 2
  2. @ChauhanUpendra : 2
  1. @sharma__sanjay : 1
  2. @nrpurvi : 1
  3. @tradetoday99 : 1
  4. @gururaj_as : 1
  5. @hiriyal : 1
  6. @timmapuramreddy : 1
  7. @JagannathAjnabi : 1
  8. @Monique_essence : 1
  9. @demonhawk007 : 1
  10. @bohrapankaj : 1
  11. @drarora_gaurav : 1
  12. @Adroit_A : 1
  13. @SonalShriv : 1
  14. @vinodsharma1834 : 1
  15. @ys_sadalagi : 1
  16. @tweeteringuise : 1
  17. @SarojKarnataka : 1
  18. @Patriot84032974 : 1
  19. @RahulRBhasme : 1
  20. @deva1956 : 1
  21. @WyndTalkr : 1
  22. @IndiafirstVM : 1
  23. @ahmednkhan : 1
  24. @UshaSudarshan27 : 1
  25. @avaneeshraju : 1
  26. @Panchjanyaa : 1
  27. @nitintp : 1
  28. @siddhu2498 :1
  29. @khatvanga : 1
  30. @luvdheart : 1
  31. @JakaasJig : 1
  32. @rajeshkupadhyay : 1
  33. @itsapollo13 : 1
  34. @ganeshmahnar : 1
  35. @bhavikdwivedi : 1
  36. @praveenbp21aug : 1
  37. @avramesh : 1
  38. @HarishankarSY : 1
  39. @nikhil__13 : 1
  40. @UghraNarasimha : 1
  41. @dwimidhaM : 1
  42. @AmiSri : 1
  43. @sriram20 : 1
  44. @kiran_en25 : 1
  45. @Jitenderbharati : 1
  46. @kum_1_09 : 1
  47. @kagitapus : 1
  48. @magaxiom : 1
  49. @GreatHeretic : 1
  50. @puneethsamani : 1
Today it was a great turn out. Thanks for showing interest in go-mata related quiz. 

Friday, June 27, 2014

DharmaQuiz Session 284: 27-June-2014

Theme: Tirthankaras of Jainism and their symbols.

#DharmaQuiz 1806: Swastika is a symbol of which of the 24 Shvetambara Jain Tirthankaras?
Ans: Suparshwanatha.

#DharmaQuiz 1807: Which of the 24 Tirthankaras of Jainism had Mahisha or Buffalo as the lanchana (symbol)? Ans: Vasupujya

#DharmaQuiz 1808: What was the symbol of Chandra Natha Jina Tirthankara? Ans: Crescent or Ardha Chandra.
 
DQ 1808: Pic: jainworld.com
#DharmaQuiz 1809: Who was the first Tirthankara of Jain tradition of 24 Tirthankaras?
Ans: Rishabha. 

{Final,Open till 10.30PM} #DharmaQuiz 1810: Which of the 24 Tirthankaras of Jain tradition (icon of ahimsa) has lion or Simha as a symbol? Ans: Mahavira.

Read more on this topic: http://pachpadra.com/Tirthankar.php

Scores for session 282:
  1. @vndsr14 : 5
  2. @lodyaashi : 1
  3. @pramod_klr : 5
  1. @mamtan14 : 4
  2. @SnookyBangalore : 4
  1. @kunalkothary : 3
  2. @Monika_jain17 : 3

  1. @amitsinghai16 : 1
  2. ‏@RamnathAnanth : 1
  3. @chutiya_paa : 1
  4. @drarora_gaurav : 1
  5. @rishirajlahiri : 1
  6. @bhandarihant31 : 1
  7. @RakeshChouhan : 1
  8. @acharya2 : 1
  9. @rajeshkupadhyay : 1
  10. @ashwanijain05 : 1
  11. @_shomy : 1
  12. @deshi_mangoman : 1
  13. @YutikaBharadwaj : 1
  14. ‏@Saaamrii : 1
  15. ‏@aajnachakra : 1
  16. @LuharSen : 1
  17. @AnirudhaLimaye : 1

See you next week!

Tuesday, May 14, 2013

DharmaQuiz Session 214: 14-May-2013

Theme: Sacred Cow - Go Mata
  1. What is the Sanskrit name that literally gets translated as "The child who protects the cows"? #DharmaQuiz 1436. Ans: Bala Gopala, which is the name for Shri Krishna when he was younger.
  2. Give one reason why Jains respect cows and bulls as sacred? #DharmaQuiz 1437. Ans: Their first Tirthanka was named Vrishabh (or the Bull). Also, they believe that all lives are sacred.
  3. Name one country on this planet today, where Cow is the national animal. #DharmaQuiz 1438. Ans: Nepal. Also Netherlands (maybe for other reasons)
  4. Name the pre-Islamic Egypt's Goddess of Cows (see pic). Because of her, cows were not sacrificed -> #DharmaQuiz 1439. Ans: Hathor. Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Hathor
  5. Which religion calls Cow's Urine as "Nirang" and uses it for purifying the home after a death?  #DharmaQuiz 1440. Ans: Zoroastrian or Parsees. Read more here: http://www.avesta.org/ritual/funeral.htm - Friend @GuruCharan99 says it is bull's urine. @sudhee26 says that Gayomaj is cow's urine. Nirang is bull's urine.
For DQ 1439 - Source Wiki

Top Scorers for session 214:
  1. @surnell : 5
  2. @Tweelak : 5
  3. @siddarthpaim : 5
  4. @sharathinindia : 5
  5. @Bacchuji : 5
  6. @FEEL4INDIA : 5
  7. @MV_BN : 5
  8. @manya_rao : 5
  9. @GayathriSrinath : 5
  10. @sudhee26 : 5
Congrats to:
  • @rahulghildiyal : 4
  • @man8shree : 4
  • @LoveAkkiKat4Eva : 4
  • @GuruCharan99 : 4
  • @CJ_Shekhar : 4
  • @cubicle_warrier : 4
  • @pramodthap : 3
  • @Kgk8985 : 3
  • @Kaushikrg : 3
  • @jai_bharat123 : 3
  • @cgmagia : 3
  • @dolby_mehul : 3
  • @drarora_gaurav : 2
  • @MangoAdmi : 2
  • @Indigoez : 2
  • @ssmalani : 2
  • @vinayhebbur : 1
  • @snehdeeppandya : 1
  • @sethiapavan : 1
  • @hr5485 : 1
  • @deepakmr27 : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @rahulgrover88 : 1
  • @rishitwt : 1
  • @manavjivan : 1
  • @dg_dreamer : 1
  • @sriakg : 1
  • @GRKini : 1
  • @madhu_greenleaf : 1
  • @KeyaSMamma : 1
  • @kirankonnects : 1
  • @hm_eVOTS : 1
  • @Kar7x : 1
  • @iagaj : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @philAmit : 1
  • @BalakrishnaKini : 1
  • @Uppinakayi : 1
Go Mata Ki Jai!

Friday, January 4, 2013

DharmaQuiz Session 185: 4-Jan-2013

Theme: Miscellaneous
  1. Which Jain Tirthankara was called the Omniscient Lord or "Arhanta"? #DharmaQuiz 1286. Ans: Mahavira. All Tirthankaras have this title, but the most used is for Mahavira.
  2. Who composed the very famous philosophical poem, "Bhaja Govindam" (Praise Govinda)?  #DharmaQuiz 1287. Ans: Adi Shankara.
  3. If Rudra Tandava is a violent form of dance of Shiva, the Lord of dance, which is the Tandava where he enjoys the dance? #DharmaQuiz 1288. Ans: Ananda Tandava.
  4. If Ellora caves have mostly Hindu and Jain art, which religion's 2300 year old art is found in Ajanta caves of Maharashtra? #DharmaQuiz 1289. Ans: Buddhist.
  5. {Final, Open till 10 PM} Out of the Nava Grahas (planets), which one is termed as Bhumi Putra or
  6. the son of planet Earth? #DharmaQuiz 1290. Ans: Angaraka or Mangala or Mars.
Top Scorers of session 186:
  1. @iDevNakshi : 5
  2. @gupta_n : 5
  3. @man8shree : 5
  4. @geophyraj : 5
  5. @pradeepkhs : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @anandt_05 : 5
  8. @surnell : 5
  9. @iSaakshi : 5
  10. @abhipar7 : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12.  @cubicle_warrier : 5
Congrats to:
  1. @raopm9 : 4
  2. @Manku_Thimma : 4
  3. @anupam_t : 4
  4. @SamitLive : 4
  5. @nanditathhakur : 4
  6. @ankushraj29 : 4
  1. @ThejasMysore : 3
  2. @sriram_here : 3
  3. @stormylook : 3
  4. @karuvaki : 3
  1. @Rahulhr24 : 2
  2. @kshetragnya : 2
  3. @jemin_p ; 2
  4. @seshasivasailam : 2
  5. @BalachandarS : 2
  1. @mrsnrao : 1
  2. @pcrajendra : 1
  3. @Rajeev_RSS1925 : 1
  4. @ashishverma1994 : 1
  5. @_Innovision : 1
  6. @saikirankannan : 1
  7. @gboxam : 1
  8. @_shomy : 1
  9. @BalachandarS : 1
  10. @krish43 : 1
  11. @indianhindu16 : 1
  12. @_Innovision : 1
  13. @DAmunRa : 1
  14. @achandwar : 1
  15. @bnnaren : 1
  16. @pradeepgoud11 : 1
  17. @lalitadvani : 1
  18. @harshvb : 1
Thanks for participating today!