Showing posts with label Tirupati. Show all posts
Showing posts with label Tirupati. Show all posts

Tuesday, August 6, 2013

DharmaQuiz Session 227: 06-Aug-2013

Theme: Tirupati - Tirumala Hills
  1. Out of the 7 hills in Tirupati, over which hill is the grand Venkateshwara or Balaji temple built? #DharmaQuiz 1511. Ans: Venkatadri.
  2. Millions of people offer hair when they visit Tirupati temple. Out of the 7 hills, which hill's goddess accepts the hair? #DharmaQuiz 1512. Ans: Neela Devi of Neeladri.
  3. 7 hills of Tirumala/Tirupati are supposed to represent one for each head of a famous being close to Vishnu. Name the being. #DharmaQuiz 1513. Ans: Shesha, Vishnu's snake. Hence the place is also known as Seshachalam.
  4. Out of 7 sacred hills of Tirumala, six are linked to Vishnu or associates. But one is linked to Shiva's vahana. Which one? #DharmaQuiz 1514. Ans: Vrishabhadri named on Vrisha or bull.
  5. {Final, Open till 10 PM} Out of 7 hills of Tirumala, one looks naturally like a bird. Name the hill. #DharmaQuiz 1515. Ans: Garudadri, named after Vishu's bird vehicle Garuda.
For DQ 1515. {Pic from seearoundglobe.blogspot}
Toppers of session 227:
  1. @Sai_swaroopa : 5
  2. @gboxam : 5
  3. @cubicle_warrier : 5   
  4. @ankushraj29 : 5
  5. @manya_rao : 5
  6. @srkvanjari : 5
  7. @KaushikRg : 5
  8. @sweetandu : 5
  9. @cgmagia : 5
Congrats to:
  1. @GirishLN : 4
  2. @Baacharaju : 4
  3. @sushmahari : 4

  1. @yparikh : 3
  1. @kmukundra : 2
  2. @kiran_en25 : 2
  3. @Sravan : 2
  4. @ishuaadi : 2
  5. @ssmalani : 2
  6. @chaitanyadj : 2
  1. @Susri1210 : 1
  2. @uchidambaram : 1
  3. @rknannuta : 1
  4. @PrashantRastog1 : 1
  5. @cheenisrini : 1
  6. @Ameysd : 1
  7. @ravlu : 1
  8. @Bengalur_Huduga : 1
  9. @TechBluePrints : 1
  10. @Keefarqpaindha : 1
  11. @Bhaarateeyudu : 1

Congrats to all those who got onto the score board. Tirumala temple is the world's most visited Hindu temple (or probably the most visited among all religious places, throughout the year).

Tuesday, January 1, 2013

DharmaQuiz Session 185: 1-Jan-2013

Theme: Richest Temples in India
  1. Name this temple, among the 5 richest in India now, which probably did not exist 200 years back. #DharmaQuiz 1281. Ans: Shirdi Sai Baba temple in Maharashtra. But Siddhivinayak temple in Maharashtra may can also be the correct answer.
  2. Name this temple, which was officially not the richest temple in India just 2 years back, but is today. #DharmaQuiz 1282. Ans: Ananta Padmanabha temple, Kerala.
  3. Name this temple that has the world's largest free meal complex and also situated over world's 2nd oldest rock mountains. #DharmaQuiz 1283. Ans: Tirupati Venkateshwara temple, Andhra Pradesh.
  4. This temple is probably the 2nd most visited temple in India, and is at an altitude of 5300 feet above sea. Name it.  #DharmaQuiz 1284. Ans: Vaishno Devi temple, Jammu and Kashmir.
  5. This temple has history of destruction & recreations. Once recreated by Ravana in silver. Name it. #DharmaQuiz 1285. Ans: Somnath temple, Gujarat.
Top Scorers for Session 185:
  1. @SamitLive : 5
  2. @iDevNakshi : 5
  3. @vinodvyas220 : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @raopm9 : 5
  6. @ThejasMysore : 5
  7. @iSumitRk : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @anandt_05 : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12. @smna17 : 5
  13. @jojshilp : 5
  14. @vyasraj : 5
  15. @roshan_halwai : 5
Congratulations to:
  1. @philAmit : 4
  2. @amitscmishra : 4
  1. @rk_kulkarni : 3
  2. @hindu_tweeter : 3
  3. @svelaga : 3
  4. @pcrajendra : 3
  5. @rinku3009 : 3
  1. @indianomad : 2
  2. @ashutoshkulkar1 : 2
  3. @jenaanindya : 2
  4. @apoorav_5 : 2
  5. @jaya_888 : 2
  6. @ankushraj29 : 2
  7. @seshasivasailam : 2
  8. @smartrudra : 2
  9. @ihindutva : 2
  10. @sriram_here : 2
  1. @BalakrishnaKini : 1
  2. @indianhindu16 : 1
  3. @Sanjaypro : 1
  4. @aaindian : 1
  5. @swapnilparikh : 1
  6. @ashokhajeri : 1
  7. @pareshptl : 1
  8. @VinayCKBP : 1
  9. @gkamitabh : 1
  10. @bnnaren : 1
  11. @mysoremanjunath : 1
  12. @pandurangpai40 : 1
  13. @_Niranjan : 1
  14. @ananddetroja : 1
  15. @Dinuraghubansi : 1
  16. @AmiSri :  1
  17. @gunturmaverick : 1
  18. @DAmunRa : 1
  19. @inFernal_wRath_ : 1
  20. @AmitK2K : 1
  21. @kumarravish : 1
  22. @swapnilparikh : 1
  23. @surya_sarathi : 1
  24. @mittaltushar : 1
  25. @shurabh : 1
  26. @adityaagnihotri : 1
  27. @S_Mandalia : 1
  28. @Rohananandbajpe : 1
  29. @AnInternetHindu : 1
  30. @shreebhat : 1
  31. @ronakdesai88 :  1
  32. @mrsnrao : 1
  33. @LuteriCongress : 1
  34. @lalitadvani : 1
  35. @prashantwa : 1
Thanks for your participation. See you next Friday.

Dharma Quiz happens during most Tuesdays and Fridays around 6 PM India time, and open for 4 hours. The answers will be published after 10 PM, in this blog.

Tuesday, September 25, 2012

DharmaQuiz Session 165: 25-Sep-2012

Theme: Vishwa Hindu Parishad or World Hindu Council.
  1. On the Krishna Janmashtami day of which calendar year was Vishwa Hindu Parishad or theWorld Hindu Council founded? #DharmaQuiz 1181. Ans: 1964.
  2. In which year did Vishwa Hindu Parishad launch its youth wing Bajrang Dal with a slogan "Garv se kaho hum Hindu hain"?  #DharmaQuiz 1182. Ans: 1984
  3. In 1991, Vishwa Hindu Parishad launched its women's' wing, Durga Vahini, with a famous Sadhvi as the chairperson. Name her. #DharmaQuiz 1183. Ans: Sadhvi Ritambara.
  4. Vishwa Hindu Parishad conducted 3 World Hindu meets at Prayag. From how many nations Hindus participated? a) 75 b) 48 c) 18 #DharmaQuiz 1184. Ans: b) 48.
  5. Name any one Hindu sacred place or monument in south India, that VHP has famously fought for. #DharmaQuiz 1185. Ans: Rama sethu, Tirupati hills' recovery from government, Datta peetha encroachment removal etc.
Top Scorers:
  1. @Senag23 : 5
  2. @Manjunaath : 5
  3. @dolby_mehul : 5
  4. @arunz : 5
  5. @hindu_tweeter : 5
  6. @ManiKSK : 5
  7. @man8shree : 5
  8. @bhaviknz : 5
  9. @TheArvindDhar : 5
  10. @abhipar7 : 5
  11. @DevNakshi : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:
  • @pvaidyaraj : 4
  • @surnell : 4
  • @truevirathindu : 3
  • @geophyraj : 2
  • @kbharada : 2
  • @Bharathnagar : 2
  • @rk_kulkarni : 2
  • @drsriramvdongre : 1
  • @sweetandu : 1
  • @roshanmadhav4 : 1
  • @Bact_man : 1
  • @voxindica : 1
  • @cpings4 : 1
  • @iNeelSoni : 1
  • @kshetragnya : 1
  • @navneet2frn : 1
  • @suryakantpandey : 1
  • @kapsology : 1
Thanks to all those who attempted, but could not make to the list above. Better luck next time.