Showing posts with label Sai Baba. Show all posts
Showing posts with label Sai Baba. Show all posts

Tuesday, October 14, 2014

Theme: Guru Shishya Parampara and Sampradaya

DharmaQuiz Session 301: 14-Oct-2014

#DharmaQuiz 1891: In Hindu sampradaya, Guru gives initiation to Shishya into a specific parampara. What's the Samskrita word for initiation? Ans: Diksha.

#DharmaQuiz 1892: Name the shishya of Adi Shankara, who started the Dwaraka pitha's Kitavala Guru- Shishya sampradaya. Ans: Hastamalaka Acharya.

#DharmaQuiz 1893: Name any one Vaishnava Guru-Shishya sampradaya that has been running for more than 500 years. Ans: Gaudiya sampradaya (Madhwacharya started it). Ramanandi sampradaya (Ramanujacharya a part of it). Pustimarga sampradaya (Vallabhacharya started it).

#DharmaQuiz 1894: Before Swaminarayan started Swaminarayan sampradaya under Guru Ramanand Swami, what was this sampradaya called? Ans: Uddhav Sampradaya.

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1895: Name any 1 famous Guru, for whom temples exist, who did not belong to any traditional sampradaya. Ans: Shirdi Sai Baba, Narayana Guru, Puttaparthi Satya Sai Baba.

Answers to session 301:
  1. ‏@man8shree : 5
  1. @Mamdhata : 4
  2. @Simuntweets : 4
  3. @GuruCharan99 : 4
  1. @SwathiRagha : 3
  2. @Telugutalli : 3
  3. ‏@anasrini : 3
  1. ‏@jgdanjesh : 2
  2. @tanksalikv : 2
  1. @_shomy : 1
  2. @tmsatagoapan : 1
  3. @ParambathP : 1
  4. @aravozhukkam : 1
  5. ‏@ddpatel1120 : 1
  6. @nityaism : 1
  7. @iMumbaykar : 1
  8. @schandrask : 1
  9. @BogleSidha : 1
  10. @Archana1207 : 1
  11. @Eagleeye47 : 1
  12. @vjchats : 1
  13. @rajizm : 1
  14. ‏@raamss : 1
  15. ‏@yenkak : 1
  16. @ParthiVasudev : 1
  17. ‏@anasrini : 1
  18. @nikhil__13 : 1
  19. @sharan070192 : 1

Shri Gurubhyo namah.. Harih om!

Tuesday, January 1, 2013

DharmaQuiz Session 185: 1-Jan-2013

Theme: Richest Temples in India
  1. Name this temple, among the 5 richest in India now, which probably did not exist 200 years back. #DharmaQuiz 1281. Ans: Shirdi Sai Baba temple in Maharashtra. But Siddhivinayak temple in Maharashtra may can also be the correct answer.
  2. Name this temple, which was officially not the richest temple in India just 2 years back, but is today. #DharmaQuiz 1282. Ans: Ananta Padmanabha temple, Kerala.
  3. Name this temple that has the world's largest free meal complex and also situated over world's 2nd oldest rock mountains. #DharmaQuiz 1283. Ans: Tirupati Venkateshwara temple, Andhra Pradesh.
  4. This temple is probably the 2nd most visited temple in India, and is at an altitude of 5300 feet above sea. Name it.  #DharmaQuiz 1284. Ans: Vaishno Devi temple, Jammu and Kashmir.
  5. This temple has history of destruction & recreations. Once recreated by Ravana in silver. Name it. #DharmaQuiz 1285. Ans: Somnath temple, Gujarat.
Top Scorers for Session 185:
  1. @SamitLive : 5
  2. @iDevNakshi : 5
  3. @vinodvyas220 : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @raopm9 : 5
  6. @ThejasMysore : 5
  7. @iSumitRk : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @anandt_05 : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12. @smna17 : 5
  13. @jojshilp : 5
  14. @vyasraj : 5
  15. @roshan_halwai : 5
Congratulations to:
  1. @philAmit : 4
  2. @amitscmishra : 4
  1. @rk_kulkarni : 3
  2. @hindu_tweeter : 3
  3. @svelaga : 3
  4. @pcrajendra : 3
  5. @rinku3009 : 3
  1. @indianomad : 2
  2. @ashutoshkulkar1 : 2
  3. @jenaanindya : 2
  4. @apoorav_5 : 2
  5. @jaya_888 : 2
  6. @ankushraj29 : 2
  7. @seshasivasailam : 2
  8. @smartrudra : 2
  9. @ihindutva : 2
  10. @sriram_here : 2
  1. @BalakrishnaKini : 1
  2. @indianhindu16 : 1
  3. @Sanjaypro : 1
  4. @aaindian : 1
  5. @swapnilparikh : 1
  6. @ashokhajeri : 1
  7. @pareshptl : 1
  8. @VinayCKBP : 1
  9. @gkamitabh : 1
  10. @bnnaren : 1
  11. @mysoremanjunath : 1
  12. @pandurangpai40 : 1
  13. @_Niranjan : 1
  14. @ananddetroja : 1
  15. @Dinuraghubansi : 1
  16. @AmiSri :  1
  17. @gunturmaverick : 1
  18. @DAmunRa : 1
  19. @inFernal_wRath_ : 1
  20. @AmitK2K : 1
  21. @kumarravish : 1
  22. @swapnilparikh : 1
  23. @surya_sarathi : 1
  24. @mittaltushar : 1
  25. @shurabh : 1
  26. @adityaagnihotri : 1
  27. @S_Mandalia : 1
  28. @Rohananandbajpe : 1
  29. @AnInternetHindu : 1
  30. @shreebhat : 1
  31. @ronakdesai88 :  1
  32. @mrsnrao : 1
  33. @LuteriCongress : 1
  34. @lalitadvani : 1
  35. @prashantwa : 1
Thanks for your participation. See you next Friday.

Dharma Quiz happens during most Tuesdays and Fridays around 6 PM India time, and open for 4 hours. The answers will be published after 10 PM, in this blog.

Tuesday, December 13, 2011

DharmaQuiz Session 105: 09-Dec-2011

DharmaQuiz Session 105: 09-Dec-2011
Theme: 21st century Hindu Gurus and Saints.
  1. Which famous Hindu Guru has made "Sudarshan Kriya" a very popular technique in 21st century? #DharmaQuiz 879. Ans: Sri Sri Ravishankar
  2. Which famous Hindu Guru of 21st century made Kapalbhati Yoga a household name? #DharmaQuiz 880. Ans: Baba Ramdev
  3. Name this Hindu spiritual guru of 21st century, whose ashram claims that she has hugged 3,10,00,000 people around the world! #DharmaQuiz 881. Ans: Mata Amritanandamayi
  4. Name this 21st century soothing voice Hindu preacher, who founded Vishwa Jagriti Mission & has over 1,00,00,000 followers.  #DharmaQuiz 882. Ans: Sudhanshu Maharaj
  5. Name this Sindh born famous Guru, who today has 350 ashrams and teaches Jnana/Bhakti/Karma Yoga mix. #DharmaQuiz 883. Ans: Asaram Bapu.
Answers to session 105:

Top Scorers:
  • @DrSatyaSaraswat : 5
  • @sureshvar : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @arunz : 5
  • @shaileshsoni : 5
  • @ramas_cal : 5
  • @shibu_kt : 5
  • @mamtan14 : 5
  • @Sammy_2912 : 5
  • @vijirak : 5
  • @kishor_narayan : 5
Congratulations to:
  • @clumsycoder : 4
  • @Dptoshniwal1 : 4
  • @amitgupta_lnct : 4
  • @sudhen03 : 4
  • @CAKiranb : 3
  • @dhruvhere : 3
  • @2thsculptor : 3
  • @stormylook : 3
  • @twisteD_Canine : 3
  • @gchellappan : 3
  • @iSaakshi : 3
  • @Rasraj : 2
  • @psudo : 2
  • @mebrahmin : 2
  • @santosh2304 : 2
  • @biswajeetdash : 2
  • @Purple_Truths : 2
  • @keerthinarayan8 : 2
  • @asimhot : 1
  • @venkat1INDIA : 1
  • @yogesh_kris : 1
  • @iSaakshi : 1
  • @Flyfiddlesticks : 1
  • @Garib_Aadmi : 1
  • @Andewalla : 1
  • @NAashish : 1
  • @MRYYTYUNJAY : 1
  • @rajputrahul19 : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @madhusudan41 : 1
  • @amitvkaushik : 1
Thanks to all those who ended up on the score board above, particularly those who top scored! Also thanks to those who attempted, but couldn't make it up there. Better luck next time.

Feel free to write comments and additional info regarding any topic in this particular DharmaQuiz. Till next time..

Tuesday, May 10, 2011

DharmaQuiz Session 62: 26-Apr-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 42 updates.

Session 62: Apr 26, 2011
Theme: Sathya Sai Baba of Puttaparthi
  1. Which district of Andhra Pradesh is Sathya Sai Baba's #Puttaparthi in? #DharmaQuiz 626. Ans: Ananthapur
  2. The word Sai (Saayeen) means Sufi Fakir. Which language is this word originally from? #DharmaQuiz 627. Ans: Farsi / Persian
  3. In one of the commercial capitals of North America, a Sathya Sai school is rated the number one school. Name the city.  #DharmaQuiz 628. Ans: Toronto. More here: http://sathyasaischool.ca/media/news/Sathya_Sai_School_24%20Hrs%20Toronto%20Edition_28Mar2011.pdf
  4. SaiBaba: "When the magnet does not attract the needle,the fault lies in dirt covering needle". Who's magnet in the analogy? #DharmaQuiz 629 Ans: Bhagawan / God
  5. SaiBaba established 3 temples signifying Satyam Shivam Sundaram (Truth's Eternal & Beautiful). Where's the Sundaram temple? #DharmaQuiz 630. Ans: Chennai
  6. Sathya Sai Baba claimed as an avatar of Shirdi #SaiBaba. Which branch of Hindu philosophy did Shirdi Baba preach? #DharmaQuiz 631. Ans: Advaita Vedanta
  7. {Final; Open till 9 PM} Sathya #SaiBaba established an ashram about 25 KM outside of #Bengaluru. What's its name?  #DharmaQuiz 632. Ans: Brindavan

Thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.