Showing posts with label Somnath. Show all posts
Showing posts with label Somnath. Show all posts

Tuesday, December 2, 2014

Rebuilding of destroyed ancient Hindu temples.

DharmaQuiz Session 308: 02-Dec-2014

#DharmaQuiz 1926: Name this Dalit Hindu was laid the 1st foundation stone of Ram Janmabhumi temple on Nov 10, 1989. Ans: Kameshwar Choupal


DQ 1926
#DharmaQuiz 1927: Which Prez said this? "Somnath temple signifies that power of reconstruction is always greater than power of destruction". Ans: Babu Rajendra Prasad.

#DharmaQuiz 1928: Kashi Vishwanath temple was rebuilt (after destruction by Aurangzeb) in 1780 CE, by a Maratha queen. Name the brave lady. Ans: Ahalya bai Holkar, Queen of Indore.

#DharmaQuiz 1929: Krishna Janmasthan / Kesava Deo Temple rebuilt in 1965 long after Aurangzeb's destruction. Which industrialist rebuilt it? Ans: Jugal Kishore Birla of Birla group decided to take the leading role to fulfill the wishes of Malviyaji and formed a private trust in 1951 to which the rights of land were later transferred. Jaidayal Dalmia of Dalmia Group was another leading personality, who took untiring efforts and the temple was finally constructed over the site.

More info: http://en.wikipedia.org/wiki/Kesava_Deo_Temple#Present_Temple

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1930: Name Sikh King who donated Kohinoor diamond to a Hindu temple that was plundered 18 times before. Ans: Maharajah Ranjit Singh to Odisha's Puri Jagannath temple. But the Kohinoor never made it to the temple for other reasons, and later British stole it.

Scores for session 308:
  1. ‏@vipulgupta1976 : 5
  1. ‏@Simuntweets : 4
  2. @stormylook : 4
  3. ‏@rajeshrajput1 : 4
  1. @Telugutalli : 3
  1. @kirtweetz : 2
  2. @AbhinavAhinav : 2
  3. @girish_joshig : 2
  4. @ankushraj29 : 2
  5. @ksjha_ngp : 2
  1. @ravideli : 1
  2. @ravisonkusare : 1
  3. ‏@nirbhaavuka : 1
  4. @debakanta87 : 1
  5. @drarora_gaurav : 1
  6. @AjitsinhJagirda : 1
  7. ‏@JpackJack : 1
  8. @sanjayagrawal : 1
  9. @psxyz : 1
  10. ‏@naonome : 1
  11. ‏@arunrush : 1
  12. ‏@mithlm88 : 1
  13. @ashujoshi27 : 1
  14. ‏@sailezz : 1
  15. @ambuj_patel : 1
  16. @tresfool : 1
  17. @vkdwivedi21 : 1
  18. @mrsnrao : 1
  19. @DeepeshLakhera : 1
Respect for the brave souls who have helped reclaim some of the damaged temples.

Tuesday, October 22, 2013

DharmaQuiz Session 238: 22-Oct-2013

Theme: Hindu temples

1) Name the President of India who took part in the grand pratishtapana of Somnath temple's Jyotirlinga, after independence.  #DharmaQuiz 1576. Ans: Babu Rajendra Prasad.

2) From the December month of which year, is keertana, pooja and darshan of Ram Lalla happening at Ram janmabhumi, Ayodhya? #DharmaQuiz 1577. Ans: 1949. The gates were opened in 1980s but the pooja was happening much before on a small scale.

3) You can get to this famous Shiva temple in Karnataka, after climbing 7 beautiful hills. Name temple. #DharmaQuiz 1578. Ans: Male Mahadeshwara temple.

DQ 1578; Image: thehindu.com 

4)  This is the birth place of one of the 7 most sacred rivers for Hindus. Name the place. #DharmaQuiz 1579. Ans: Talakaveri.
DQ 1579: Image: Facebook

5) {Final, Open till 10PM} Pic from Bhartiya temple, Michigan, USA. Which festival is being celebrated? #DharmaQuiz 1580. Ans: Karva Chauth.

DQ 1580: Image: staticflickr.com
Toppers for session 238:

  1. @Manjunaath : 5
  2. @GuruCharan99 : 4
  3. @ashujoshi27 : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  5. @KaushikRg : 4
Congrats to:
  1. @talmukund : 3
  2. @arunk3707 : 3
  1. @Dilipmys : 2
  2. @pai_rajesh : 2
  3. @YashwantCharan : 2
  4. @nareshdixit82 : 2
  5. @V_R_R_K : 2

  1. @SnookyBangalore : 1
  2. @lodyaashi : 1
  3. @n_dolli : 1
  4. @sdpandya8 : 1
  5. @skdeshpande : 1
  6. @sushmitnath : 1
  7. @pwnprm : 1
  8. ‏@ganeshmahnar : 1
  9. @Ameysd : 1
  10. @siddarthpaim : 1
  11. @mrsnrao : 1
  12. @kapilvyas : 1
  13. ‏@Janamejayan : 1
  14. @Ammamymother : 1
  15. @HawaSoniya : 1
  16. @Mohandb : 1
  17. @himanshucs28 : 1
  18. @Del_Alpha : 1
  19. @mishrakmanoj : 1
  20. @neerajvakeel : 1
  21. ‏@pallavirajeev11 : 1
  22. @Nithin_Kumar_ : 1
  23. @mahanteshneel : 1
  24. @vishal_jamuar : 1
  25. @sanjeevirao : 1
  26. @FatAngryBird : 1
  27. @Susri1210 : 1
  28. @biswajeetdash : 1
  29. ‏@sushmahari : 1
  30. @beingNOMAD : 1
  31. @nanditathhakur : 1
  32. @AnupCommonMan : 1
See you next time.

Tuesday, January 1, 2013

DharmaQuiz Session 185: 1-Jan-2013

Theme: Richest Temples in India
  1. Name this temple, among the 5 richest in India now, which probably did not exist 200 years back. #DharmaQuiz 1281. Ans: Shirdi Sai Baba temple in Maharashtra. But Siddhivinayak temple in Maharashtra may can also be the correct answer.
  2. Name this temple, which was officially not the richest temple in India just 2 years back, but is today. #DharmaQuiz 1282. Ans: Ananta Padmanabha temple, Kerala.
  3. Name this temple that has the world's largest free meal complex and also situated over world's 2nd oldest rock mountains. #DharmaQuiz 1283. Ans: Tirupati Venkateshwara temple, Andhra Pradesh.
  4. This temple is probably the 2nd most visited temple in India, and is at an altitude of 5300 feet above sea. Name it.  #DharmaQuiz 1284. Ans: Vaishno Devi temple, Jammu and Kashmir.
  5. This temple has history of destruction & recreations. Once recreated by Ravana in silver. Name it. #DharmaQuiz 1285. Ans: Somnath temple, Gujarat.
Top Scorers for Session 185:
  1. @SamitLive : 5
  2. @iDevNakshi : 5
  3. @vinodvyas220 : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @raopm9 : 5
  6. @ThejasMysore : 5
  7. @iSumitRk : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @anandt_05 : 5
  10. @iSaakshi : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12. @smna17 : 5
  13. @jojshilp : 5
  14. @vyasraj : 5
  15. @roshan_halwai : 5
Congratulations to:
  1. @philAmit : 4
  2. @amitscmishra : 4
  1. @rk_kulkarni : 3
  2. @hindu_tweeter : 3
  3. @svelaga : 3
  4. @pcrajendra : 3
  5. @rinku3009 : 3
  1. @indianomad : 2
  2. @ashutoshkulkar1 : 2
  3. @jenaanindya : 2
  4. @apoorav_5 : 2
  5. @jaya_888 : 2
  6. @ankushraj29 : 2
  7. @seshasivasailam : 2
  8. @smartrudra : 2
  9. @ihindutva : 2
  10. @sriram_here : 2
  1. @BalakrishnaKini : 1
  2. @indianhindu16 : 1
  3. @Sanjaypro : 1
  4. @aaindian : 1
  5. @swapnilparikh : 1
  6. @ashokhajeri : 1
  7. @pareshptl : 1
  8. @VinayCKBP : 1
  9. @gkamitabh : 1
  10. @bnnaren : 1
  11. @mysoremanjunath : 1
  12. @pandurangpai40 : 1
  13. @_Niranjan : 1
  14. @ananddetroja : 1
  15. @Dinuraghubansi : 1
  16. @AmiSri :  1
  17. @gunturmaverick : 1
  18. @DAmunRa : 1
  19. @inFernal_wRath_ : 1
  20. @AmitK2K : 1
  21. @kumarravish : 1
  22. @swapnilparikh : 1
  23. @surya_sarathi : 1
  24. @mittaltushar : 1
  25. @shurabh : 1
  26. @adityaagnihotri : 1
  27. @S_Mandalia : 1
  28. @Rohananandbajpe : 1
  29. @AnInternetHindu : 1
  30. @shreebhat : 1
  31. @ronakdesai88 :  1
  32. @mrsnrao : 1
  33. @LuteriCongress : 1
  34. @lalitadvani : 1
  35. @prashantwa : 1
Thanks for your participation. See you next Friday.

Dharma Quiz happens during most Tuesdays and Fridays around 6 PM India time, and open for 4 hours. The answers will be published after 10 PM, in this blog.

Friday, December 14, 2012

DharmaQuiz Session 182: 14-Dec-2012

Theme: Ruins of Hindu Temples and University

1) This is the ruin of a very wealthy capital of a Hindu empire in South India. Name this capital.#DharmaQuiz 1266. Ans: Hampi, capital of Vijayanagara kingdom.
For Question 1
For Question 2
Picture 1: An 1868 photograph of the ruins of the Vijayanagara Empire at Hampi, now a UNESCO World Heritage site

2) This was one of the grandest Hindu temples in Kashmir long ago. Who was the main deity of this temple? #DharmaQuiz 1267. Ans: Surya or Sun God.

Picture 2: Photograph of the Surya Temple, The most impressive and grandest ruins in Kashmir, at Marttand-Hardy Cole's Archaeological Survey of India Report 'Illustrations of Ancient Buildings in Kashmir.' (1869)



3) These are the ruins of a 900 year extremely grand temple complex in south east Asia. In which country? #DharmaQuiz 1268. Ans: Combodia.

For Question 3
 
4) This was the ruin of a temple before the Iron Man of India said,enough is enough, rebuild it. Name it. #DharmaQuiz 1269. Ans: Somnath temple in Gujarat.
For Question 4

5) Name this ruin,that was once a grand university of Hindu & Buddhist learning. #DharmaQuiz 1270. Ans: Nalanda in Bihar. 

For Question 5
More reading material:
  1. en.wikipedia.org/wiki/History_of_Hinduism 
  2. http://www.boloji.com/index.cfm?md=Content&sd=Articles&ArticleID=855
  3. http://www.environmentalgraffiti.com/featured/seven-lost-cities-of-india/9982
  4. http://yadavhistory.com/famous_contributions/architecture
Top Scorers for this session:
  1. @vinodvyas220 : 5
  2. @surnell : 5
  3. @pradeepkhs : 5
  4. @krishnakkmumbai : 5
  5. @ThejasMysore : 5
Congrats to:
  1. @sweetandu : 4
  2. @anandt_05 : 4
  3. @AvinashCKM : 4
  4. @pvaidyaraj : 4
  5. @dolby_mehul : 4
  6. @Marut_ : 4
  7. @jp_surat : 4
And..
  1. @iDevNakshi : 3
  2. @rinku3009 : 3
  3. @abhipar7 : 3
  4. @iSumitRk : 3
  5. @bvrsreddy : 3
  6. @stormylook : 3
  7. @MANOJ_KOUL : 3
And..
  1. @mpramodkumar : 2
  2. @pawandurani : 2
  3. @MKanthaliya : 2
  4. @girikesavan : 2
  5. @deepak_aj : 2
  6. @RatnaniHitesh : 2
  7. @GanapathyI : 2
  8. @vipulIT : 2
And..
  1. @obi3e : 1
  2. @cgmagia : 1
  3. @guruswamy_c : 1
  4. @RiddleBoza : 1
  5. @Phirmi_Bodo : 1
  6. @bharat_no_india : 1
  7. @arpitmraval : 1
  8. @NayakPradeep : 1
  9. @kathalkar24 : 1
  10. @bitter_truth2 : 1
  11. @CJ_Shekhar : 1
  12. @Manjunaath : 1
  13. @_ankitG : 1
  14. @rahulbagati : 1
  15. @natrajan : 1
  16. @imharshp : 1
  17. @REINSTALLINDIA : 1
  18. @ksrasish : 1
  19. @ChorSipahi : 1
  20. @Kaushikyegnan : 1
  21. @nemkals : 1
  22. @SathyaSher : 1
  23. @can414 : 1
Hope you got a good glimpse of the hardship Hindu Dharma has undergone with these illustrations.