Showing posts with label Arthashastra. Show all posts
Showing posts with label Arthashastra. Show all posts

Friday, October 17, 2014

Theme: Hindu Scriptures

DharmaQuiz Session 302: 17-Oct-2014

#DharmaQuiz 1896: Is Ramcharitmanas older or Artha Shastra? Ans: Artha Shastra by Kautilya. Almost 2000 years older than Ramcharitmanas of Tulasidas.

#DharmaQuiz 1897: Which one of these is a Vaishnava purana?
Padma or Brahmanda. Ans: Padma.

#DharmaQuiz 1898: Name any one Itihasa (historical account) from Hindu scriptures.
Ans: Ramayana or Mahabharata.

#DharmaQuiz 1899: Is Mundaka upanishad that contains "Brahma vid Brahmaiva bhavati", a part of Yajur veda or Atharva veda? Ans: Atharva veda.

#DharmaQuiz 1900: Shrauta sutra and Smarta sutra, are a part of which of the six Vedangas? Ans: Kalpa.

Scores for session 302:
  1. @sankarbe : 5
  2. @Telugutalli : 5
  3. @GuruCharan99 : 5
  1. @AmatyaKautilya : 4
  1. @PrinceArihan : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @kepalagudde : 3
  1. @nikhil__13 : 2
  2. @deshi_mangoman : 2
  3. @rajeshrajput1 : 2
  4. @23nutty : 2
‏@Beingamby : 1
  1. @ahmednkhan : 1
  2. @sanya53 : 1
  3. @Anirvachan : 1
  4. ‏@drarora_gaurav : 1
  5. @Karmasura : 1
  6. @anityakr : 1
  7. @bapufromzalawad : 1
  8. @srijai : 1
  9. @ProtectIndia : 1
  10. @SwathiRagha : 1
  11. @rinku3009 : 1
  12. ‏@sudhirapai : 1
  13. @TedhiLakeer : 1
Good show today.


Friday, September 21, 2012

DharmaQuiz Session 163: 14-Sep-2012

Theme: Acharya Chanakya's Arthashatra
  1. Chanakya taught 7 tricks to Chandragupta. Sanmana, Daana, Danda, Bheda, Maya, Upeksha & Indrajala. What does Upeksha mean? #DharmaQuiz 1171. Ans: Ignoring strategically.
  2. How many books are there in Acharya Chanakya's mega treatise collection, Arthashastra? #DharmaQuiz 1172. Ans: 15 books.
  3. Chanakya in depth describes the qualities of a Rajarshi, a wise & virtuous king. Name any 1 Rajarshi from Ramayana. #DharmaQuiz 1173. Ans: Vishwamitra or Janaka.
  4. Which of these 3 does Chanakya term as the most harmful vice? a) Hunting. b) Lust for women. c) Addiction to drinks.   #DharmaQuiz 1174. Ans: c) Addition to drinks.
  5. Arthashastra terms the science of law enforcement as? d) Sutra Niti. e) Danda Niti. f) Praja Niti. #DharmaQuiz 1175. Ans: Danda Niti.
Top scorers:
  1. @intodust_in : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @smna17 : 5
  4. @Shree03 : 5
  5. @cybercalci : 5
  6. @abhipar7 : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @arunz : 5
  9. @surnell : 5
  10. @shanthigrama : 5
  11. @asraghunath : 5
  12. @TheArvindDhar : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @sweetandu : 4
  • @shylsmn : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @ChandanYogendra : 4

  • @Mimaniya : 3
  • @R_Bhartiya : 3

  • @SamitLive : 2
  • @CJ_Shekhar : 2
  • @raopm9 : 1
  • @lldhr : 1
  • @SandeepShelke : 1
  • @alkeshtunara : 1
  • @psudo : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @aaryesdeeblore : 1
  • @servantofkrsna : 1
  • @zizou789 : 1
  • @Taures_RF : 1
  • @ashutoshkulkar1 : 1
  • @kapildsharma : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @veenaazz : 1
  • @hethal09 : 1
  • @seeniram : 1
  • @ashokhajeri : 1

Thanks for participation!