Showing posts with label Manu Smriti. Show all posts
Showing posts with label Manu Smriti. Show all posts

Friday, February 13, 2015

Famous Hindu Quotes

#DharmaQuiz Session 319: 10-Feb-2015

#DharmaQuiz 1981: Vivekananda used - Uttishthata Jagrata Prapya Varan nibodhata.
Was from Katha upanishad. Who speaks these words there? Ans: Yama Dharma Raya to Nachiketa.

#DharmaQuiz 1982: Mano Buddhi Ahankaara Chitta ni naaham is a great Indian philosophical song. Who composed it? Ans: Adi Shankara. Known as Atma Shatakam.

Read more here: http://en.wikipedia.org/wiki/Atma_Shatkam

#DharmaQuiz 1983: Atmano Mokshartham Jagat Hitaya Cha, is a Rig Veda's shloka that is the motto of a famous dharmic matha. Which one? Ans: Ramakrishna math, started by Vivekananda.

#DharmaQuiz 1984: Punarapi jananam punarapi maranam punarapi janani jathare shayanam. This great philosophical line is a part of which song? Ans: Bhaja Govindam by Adi Shankara.

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1985: Dharmo Rakshati Rakshitah = Dharma protects those who protect Dharma - is a part of which text? Ans: Manu Smriti.

Scores of session 319:
  1. @ramas_cal : 5
  2. @sumanthbharatha : 5

  1. @Simuntweets : 4
  1. @UKKishor : 3
  2. ‏@niranjanprabhu : 3
  3. @Aamchigele : 3
  4. @Telugutalli : 3
  5. @TrivediNcbhatt : 3
  6. ‏@DrSrishtiGupta : 3
  1. @aravozhukkam : 2
  2. @ravikantbhat : 2
  1. @puneethsamani : 1
  2. @padbalaram : 1
  3. @Pria12Rao : 1
  4. @Suprith_Mandara : 1
  5. @db_is_db : 2
  6. @PoonamV_ : 1
  7. @deshi_mangoman : 1
  8. ‏@sudhirapai : 1
  9. @Bruhannale : 1
  10. @arunrush : 1
  11. @aasare1 : 1
  12. @ANILKUMARAN5 : 1
  13. @pramodhbala : 1
  14. @balamura001 : 1
  15. ‏@realactivex : 1
  16. @shathrao : 1
  17. @Umeshkumarr26 : 1
Congratulations to all those who made to the score list.
 

Friday, September 27, 2013

DharmaQuiz Session 236: 27-Sep-2013

Theme: Hindu Sacred Texts Based Mottos of Institutes and Departments
  1. Name one college or university that has this Bhagavad Gita motto - "Nahi Jnanena Sadrusham" (Nothing is Equal to Knowledge) #DharmaQuiz 1556. Ans: University of Mysore, Mysuru, KA. Others - Microbio Institute Probiosys says @sheefal, Nehru Memorial College, Sullia Dakshina Kannada, Karnataka says @sharathinindia, Vijaya High School and College, Bengaluru, KA says @hamanju.
  2. The most famous Gita phrase, Paritranaya sadhunam vinashaya cha dushkritam is the motto of which state's police department? #DharmaQuiz 1557. Ans: Uttar Pradesh State Police and chattisgarh State Police (thanks to @Anilkurmadih for pointing it out).
  3. A famous law university has a Manu Smriti motto, Dharmo Rakshati Rakshitah (Dharma protects those who protect it). Name it. #DharmaQuiz 1558. Ans: National Law School of India University, Bengaluru,KA.
  4. Which technology Institute in India has this Bhagavad Gita Motto? "Yogah karmashu kaushalam" (Performance of Yoga means excellence at work per @sgdas2004). #DharmaQuiz 1559. Ans: Visvesvaraya National Institute of Technology, Nagpur, Maharashtra and Indian Institute of Technology, Kharagpur, WB. Others - MMMEC Gorakhpur, UP, and Malviya NIT Jaipur, RJ per @Ashutoshsing.
  5. {Final, Open till 10PM} Which college/university's motto is Yajur Veda's Vidyaya amrutam ashnute (immortal thru knowledge)? #DharmaQuiz 1560. Ans: Banaras Hindu University in Varanasi, UP and The Indian Institute of Science Education and Research (IISER) in Bhopal, MP. Others - BNM Institute of Technology, Bengaluru, KA, per @ram_c2. Tapti Valley International School, Surat, Gujarat, per @neelimatripathi. Mangala Shikshana Samithi, Bengaluru, KA per @Narenvirat.
Toppers for session 236:
  1. @sushmitnath : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @manya_rao : 5
  4. @KaushikRg : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @Ashutoshsing : 5
Congrats to:
  1. ‏@RawalRajesh : 4
  2. @TripathiGaurav : 1
  3. @Narenvirat : 1
  4. @Sai_swaroopa : 1
  5. @Anilkurmadih : 1
  6. ‏@giribirdz : 1
  7. @Svishh : 1
  8. @ram_c2 : 1
  9. @HackIndia : 1
  10. @hamanju : 1
  11. ‏@neelimatripathi : 1
  12. @gopal2315 : 1
  13. @sheefal : 1
  14. @_shomy : 1
  15. @meenabg18 : 1
  16. @geffbeck : 1

See you next week! Feel free to suggest topics via comments here.


Friday, October 19, 2012

DharmaQuiz Session 170: 19-Oct-2012

Theme: Navaratri Special
  1. "Yatra Naryastu pujyante,ramante tatra devatah" -Where women r revered, Gods r pleased to be there. Which Smriti says this? #DharmaQuiz 1206. Ans: Manu Smriti.
  2. Navaratri or 9 days of Goddess worship happening now, is a part of which Hindu calendar month? (Hint: Named after Ashwini) #DharmaQuiz 1207. Ans: Ashwayuja or Ashwin month. More: http://hindusphere.com/significance-of-aswayuja-ashwayuja-ashwini-masam/
  3. Shri Sukta is 1 revered text that glorifies Goddess aka "Devi Mahatmya". Name any 1 other Dharma text which does the same. #DharmaQuiz 1208. Ans: Durga Sukta, Devi Bhagavata, Harivamsha, Sapta Shati and Many Puranas.
  4. Name a city in India, whose name is derived from the name of a demon that Goddess Durga killed during Navaratri. #DharmaQuiz 1209. Ans: Mysore or Mysuru. From Mahisha-uru (place of Mahisha Asura or the place where Mahisha was killed)
  5. Which Dharma text contains the famous "Ya Devi Sarva Bhuteshu Matru RupeNa Samsthita" chant? #DharmaQuiz 1210. Ans: Markandeya Purana's Devi Mahatmya's Chandi Path.
Top scorers during session 170:
  1. @smna17 : 5
  2. @intodust_in : 5
  3. @Sahyadri : 5
  4. @ThejasMysore : 5
  5. @bhaviknz : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @anandt_05 : 5
  8. @wnnbl : 5
  9. @ashutoshkulkar1 : 5
  10. @iSumitRk : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12. @khaishk : 5
  13. @sweetandu : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
  15. @hchaturv : 5
Also, Congrats to:

@sharathinindia : 4
@DevNakshi : 4

@ankushraj29 : 3
@Shree03 : 3

@voxindica : 2
@shivsankar : 2
@sbharti : 2

@PrateekThakkar : 1
@amitssingh83 : 1
@swamy_sena : 1
@B_S_YADDI : 1
@DailyBreadIndia : 1
@sushmahari : 1
@svinayak85 : 1
@cubicle_warrier : 1
@pcrajendra : 1
@anand_vaidya : 1
@nikhilda12 : 1
@psudo : 1
@amit8195 : 1
@beingprabhu : 1
@_Murali : 1
@upretivineet : 1

Have a great Navaratri. If you find DharmaQuiz interesting do let me know via comments or tweets. Also, indicate any improvement I can do to reach more people effectively.