Showing posts with label Samhita. Show all posts
Showing posts with label Samhita. Show all posts

Tuesday, March 4, 2014

DharmaQuiz Session 259: 4-Mar-2014

Theme: Vedas and Upa Vedas

#DharmaQuiz 1681: Gandharva Veda is a upa veda of which major Veda? Ans: Sama Veda.

#DharmaQuiz 1682: Name the Upa Veda of Atharva Veda, that deals with finance and economy. Ans: Artha Shastra.

#DharmaQuiz 1683: There is a famous Upa Veda (minor Veda) of Rig Veda, that deals with ancient Indian medicine system. Name it. Ans: Ayur Veda.

#DharmaQuiz 1684: Among the parts of Vedas like Samhita, Aranyaka etc., which one describes Yaga and Yajna part? Ans: Brahmanas

{Final, Open till 10PM} #DharmaQuiz 1685: Dhanur Veda, the science of warfare in ancient India, was a part of which of the 4 main Vedas? Ans: Yajur Veda.

Answers to session 259:
Could not collect. Will do it next time.

Friday, September 6, 2013

DharmaQuiz Session 231: 30-Aug-2013

Theme: Ancient Indian Scientists
  1. Which ancient Indian Ayurvedic medicine expert wrote Ashtanga Hridayam Samhita or Ashtanga Hridayam Sangraha?  #DharmaQuiz 1531. Ans: Vagbhata.
  2. This ancient Indian health expert, Father of Indian Medicine, revised his student's "Agnivesha Samhita". Name the expert. #DharmaQuiz 1532. Ans: Charaka.
  3. Ancient Indian Ayurvedic book has 184 chapters describing 1120 illnesses, 700 medicinal plants & 131 preparations. Name it. #DharmaQuiz 1533. Ans: Sushurta Samhita.
  4. Nearly 1000 years ago, an expert  metallurgist & alchemist in Gujarat wrote Arogyamanjari about medicinal drugs. Name him. #DharmaQuiz 1534. Ans: Nagarjuna.
  5. A rishi from ancient India wrote Supa Shastra describing a whopping 3032 cooking recipes. Name him. #DharmaQuiz 1535. Ans: Sukesha.
For this particular session, could not collect all the scores. Apologies.

Friday, May 10, 2013

DharmaQuiz Session 213: 10-May-2013

Theme: Hindu Scriptures
  1. Ramayana is a:- a) Purana. b) Itihasa c) Sutra. #DharmaQuiz 1431. Ans: b) Itihasa.
  2. Shvetashvatara is a:- d) Chandas e) Brahmana. f) Upanishad. #DharmaQuiz 1432. Ans: f) Upanishad.
  3. Name any one Maha Purana that is also the name of a famous Rishi. #DharmaQuiz 1433. Ans: Markandeya, Narada or Skanda.
  4. Samhita is a division of:- g) Vedas. h) Puranas. i) Vedangas.  #DharmaQuiz 1434. Ans: g) Vedas
  5. Hindu temples are built following Agama Shastra.Which type of Agama is usually linked to Tantras? #DharmaQuiz 1435. Ans: Shakta Agama. (Shakti or Devi)
Top scorers for session 213:

  1. @Bacchuji : 5
  2. @prawinsays : 5
  3. @Sharnarthee : 5
  4. @stormylook : 5
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @manya_rao : 5
  7. @Mamdhata : 5
  8. @LoveAkkiKat4Eva : 5
  9. @Parixyt : 5
  10. @sundeeppatkar : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @CJ_Shekhar : 5
  13. @Gurush_ : 5
  14. @ComedyDivine : 5
  15. @DrShobha : 5
  16. @ramas_cal : 5
  17. @MV_BN : 5
  18. @GayathriSrinath : 5
  19. @bhaviknz : 5
  20. @surenc1974 : 5
  21. @philAmit : 5
  22. @man8shree : 5
  23. @sweetandu : 5
  24. @Santhosht_ : 5

Congrats to:

  1. @Blstrngbrnacles : 4
  2. @GuruCharan99 : 4
  3. @anandt_05 : 4
  1. @mamtan14 : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @siddarthpaim : 3
  4. @Manushpareek1 : 3
  5. @ProudBharatiya1 : 3
  6. @sengar_nagendra : 3
  1. @drarora_gaurav : 2
  2. @jitvg : 2
  3. @bagshish : 2
  4. @venshu : 2
  5. @kartheeque : 2
  1. @namburi_ram : 1
  2. @Smarty_in : 1
  3. @drsharathhd : 1
  4. @ashishgaba : 1
  5. @sharmabrr : 1
  6. @TheArvindDhar : 1
  7. @venkataa : 1
  8. @anuraagdamle : 1
  9. @Sh07509514 : 1
  10. @seshasivasailam : 1
  11. @SamitLive : 1
  12. @ssmalani : 1
  13. @bajajsanjay : 1
  14. @sanjay1502 : 1
  15. @sanaatankumar : 1
  16. @kirankonnects : 1
  17. @ksmsundaram1975 : 1
  18. @s_hindurashtra : 1
  19. @kaushkrahul : 1
  20. @balmaa : 1
  21. @sriram20 : 1

See you next week with a brand new topic about Hindu culture.