Showing posts with label Savitri. Show all posts
Showing posts with label Savitri. Show all posts

Tuesday, July 22, 2014

Famous philosophers of India.

DharmaQuiz Session 289: 22-July-2014

#DharmaQuiz 1831: In which place did the the famous 12th century philosopher and reformer, Basavanna, die (Aikya)? Ans: Kudala Sangama, Karnataka.

#DharmaQuiz 1832: The great philosopher Sri Aurobindo's "Savitri" is based on which Hindu Itihasa
(epic)? Ans: Mahabharata.

#DharmaQuiz 1833: Name this 16th century Hindu reformer and philosopher, who started the "Vasudeva Sanstha" movement (house to house bhajan) Ans: Eknath.

#DharmaQuiz 1834: Thakur Jaidev Singh was a philosopher and chief producer of AIR. He was an expert on Shaivism. Of which region's Shaivism? Ans: Kashmiri Shaivism.

{Final,Open till 10.30PM} #DharmaQuiz 1835: Mandana Mishra, philosopher 1200 yrs ago, got what name after becoming Adi Shankara's shishya? Ans: Sureshwara Acharya.

Scores of session 289:
  1. @jitvg : 5
  2. @pramod_klr : 5
  3. @arunz : 5
  4. @abhipar7 : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @GuruCharan99 : 5
  1. @3f58ee17d4d34bb : 2
  2. @tradetoday99 : 2
  3. @ajaypawardr : 2
  1. @mrsnrao : 1
  2. @surnell : 1
  3. @seshasivasailam : 1
  4. @manjumca34 : 1
  5. @Hindu_Extremist : 1

Hope we learnt a bit more on the famous souls who guided us!

Tuesday, August 21, 2012

DharmaQuiz Session 157: 21-Aug-2012

Theme: Sri Aurobindo
  1. When is the birth anniv of Indian scholar, litterateur, philosopher,patriot, social reformer & visionary, Sri Aurobindo? #DharmaQuiz 1141. Ans: 15th August
  2. What was Sri Aurobindo's surname given by his parents? #DharmaQuiz 1142. Ans: Ghose
  3. Name Sri Aurobindo's most famous epical work in English of 23,837 lines directing man towards the Supreme Being.  #DharmaQuiz 1143. Ans: Savitri.
  4. Name one upanishad over which Sri Aurobindo wrote extensive commentary. #DharmaQuiz 1144. Ans: Isha Upanishad
  5. {Final, open till 11PM} Where did Sri Aurobindo establish the famous Auroville Ashram? #DharmaQuiz 1145. Ans: Pudhucherry or Pondicherry.
For further study:
http://hinduism.about.com/od/gurussaintsofthepast/a/aurobindo.htm
http://hinduism.about.com/od/gurussaintsofthepast/a/Sri-Aurobindo-Top-10-Quotations.htm

Top Scorers:
  1. @sharathinindia : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @jemin_p : 5
  4. @deetham : 5
  5. @cpdarshi : 5
  6. @vinodvyas220 : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @abhipar7 : 5
  9. @shawjipk : 5
  10. @DevNakshi : 5
Congrats to:
  • @BhartiyaAgnosti : 4
  • @rahulghildiyal : 4
  • @DilipVyawahare : 4
  • @psychiatrycal : 4
  • @gnanambalam : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @sumashiv : 2
  • @tathagat12 : 2
  • @Sahyadri : 1
  • @Good_Bipin : 1
  • @seshasivasailam : 1
  • @Mihirkumarjha : 1
  • @NagPingili : 1
  • @grk001 : 1
  • @bhava326 : 1
  • @vikram_sharma09 : 1
  • @Primal_White : 1
  • @dharmakrit : 1
See you next Tuesday!

Friday, April 6, 2012

DharmaQuiz Session 129: 6-Apr-2012

Theme: Miscellaneous.
  1. When a child is born, which is the first samskara Hindus traditionally do? #DharmaQuiz 1001. Ans: Jatakarma
  2. Name the son of Shri Krishna, in Mahabharata. #DharmaQuiz 1002. Ans: Pradyumna
  3. Who are the Dwara Palakas of Vaikuntha, Lord Vishnu's abode? #DharmaQuiz 1003. Ans: Jaya
  4. and Vijaya
  5. Name one form of Hindu God/diety who has a human as his abode, hence called "Nara Vahana" -  #DharmaQuiz 1004. Ans: Kubera
  6. {Final, open till 11 PM} Who cursed that Lord Brahma will not have temples, puja or rathotsavas? #DharmaQuiz 1005. Ans: Lord Shiva or Maharishi Bhrigu or Savitri
Top Scorers:
  • @hchaturv : 5
  • @arunz : 5
  • @ramas_cal : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @narayananbadri8 : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @gupta_n : 5
  • @rahulghildiyal : 5
Congrats to:

  • @iSaakshi : 4
  • @TheArvindDhar : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @ChdryPk : 4
  • @voxindica : 3
  • @chikchirp : 3
  • @sheefal : 3
  • @matarishva : 3
  • @itsmesuresh : 2
  • @akhilm176 : 2
  • @Susri1210 : 2
  • @vschanna : 2
  • @vamshitweet : 2
  • @DevNakshi : 2
  • @UMS_III : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @paritosh2608 : 1
  • @shivaranjan : 1
  • @dharmakrit : 1
  • @Itara_Itara : 1
  • @ChdryPk : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @tnvlalitha : 1
  • @VishvambharV : 1
  • @SamaajSudharak : 1
Thanks to those participated and also good luck next time to those who couldn't get into the score card. See you next week!