Showing posts with label Jatakarma. Show all posts
Showing posts with label Jatakarma. Show all posts

Friday, June 15, 2012

DharmaQuiz Session 144: 15-Jun-2012

Theme: Hindu Rituals
  1. Of which Hindu ritual, "Paani grahana" is a part of? a)Naming ceremony. b) Marriage. c) Death ceremony. - #DharmaQuiz 1076. Ans: b) Marriage.
  2. There is a Hindu samskara called Karna Vedha. It's related to which of the following? d) Hands. e) Ear. f) Nose . - #DharmaQuiz 1077. Ans: e)Ear
  3. When is this prayer usually said? "karagre vasate Lakshmi.. kara madhye Saraswati"? g) Morning. h) Before lunch i) Evening. #DharmaQuiz 1078. Ans: g) Morning. More: "karaagre vasate lakshmi karamadhye saraswati karamoole sthithaa gouri prabhaate  karadarshanam" when looking at both palms first thing in the morning.
  4. When Hindus say "paada sparsham  kshamaswa me" prayer, whom are they addressing? j) Sky. k) Fire. l) Earth.  - #DharmaQuiz 1079. Ans: l) Earth. Hindus touch the floor and pray "samudra vasane devi parvata sthana mandale Vishnu patnee namasthubhyam paada sparsham kshamaswa me" to ask for forgiveness for touching mother Earth with foot.
  5. {Final, Open till 11PM} Among Hindu samskaras or customs, which one comes first? m)Jatakarma n) Namakarana o) Chudakarana - #DharmaQuiz 1080. Ans: m) Jatakarma.
Two good references to read further:
http://www.vmission.org.in/hinduism/samskaras.htm
http://sanskritdocuments.org/articles/customs_rituals_in_Hindu_dharma_IISH_Gopalakrishnan.doc

Top Scorers:
  1. @vinodvyas220 : 5
  2. @iCSM : 5
  3. @DevNakshi : 5
  4. @shawjipk : 5
  5. @anandt_05 : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @akhilm176 : 5
  8. @rahulghildiyal
  9. @shanthigrama : 5
  10. @bhaviknz : 5
  11. @sharathinindia : 5
  12. @premchandu_a : 5
  13. @philAmit : 5
  14. @sweetandu : 5
  15. @surnell : 5
  16. @gdeepy : 5
Congrats to all these, who answered well!
  • @Susri1210 : 4
  • @Gurush_ : 4
  • @gnanambalam : 4
  • @prashanth__s : 4
  • @rk_kulkarni : 4
  • @Marut_ : 4
  • @kaushkrahul : 3
  • @Tasmayi : 3
  • @arora_chandan : 3
  • @abhipar7 : 3
  • @akhil_fsu : 3
  • @gototihar : 2
  • @ManishManke : 2
  • @swathyg : 2
  • @NAashish : 2
  • @kharesm : 2
  • @archie229 : 2
  • @Hindustanumh : 2
  • @talismaan : 2
  • @karthik_sy : 2
  • @somaiyahiral : 2
  • @WiseIndian : 2
  • @MaheshwarBhatP : 2
  • @pravinrao6750 : 2
  • @ashok567 : 2
  • @TobaTekSing : 2
  • @SarathRamakrish : 2
  • @idhairya : 1
  • @psudo : 1
  • @hm_eVOTS : 1
  • @ecophilo : 1
  • @harshvb : 1
  • @achandwar : 1
  • @truevirathindu : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @VickyTweets9 : 1
  • @rajiv2131 : 1
  • @sanathandharma : 1
  • @AvinashCKM : 1
  • @CricRaks : 1
  • @_cowInspector : 1
  • @raghu_ji : 1
  • @VijayShenli : 1
  • @1KaDuM : 1
  • @pramodthap : 1
  • @Shree03 : 1
  • @krimhumhrim : 1
  • @suren_bamel : 1
  • @riteshshetty : 1
Thanks for a wonderful participation today. You can always refer to this blog after 11 PM IST, on Tuesdays and Fridays. Also, you can subscribe on Twitter to @kiranks/dharmaquiz list for an update tweet with answers.

Friday, April 6, 2012

DharmaQuiz Session 129: 6-Apr-2012

Theme: Miscellaneous.
  1. When a child is born, which is the first samskara Hindus traditionally do? #DharmaQuiz 1001. Ans: Jatakarma
  2. Name the son of Shri Krishna, in Mahabharata. #DharmaQuiz 1002. Ans: Pradyumna
  3. Who are the Dwara Palakas of Vaikuntha, Lord Vishnu's abode? #DharmaQuiz 1003. Ans: Jaya
  4. and Vijaya
  5. Name one form of Hindu God/diety who has a human as his abode, hence called "Nara Vahana" -  #DharmaQuiz 1004. Ans: Kubera
  6. {Final, open till 11 PM} Who cursed that Lord Brahma will not have temples, puja or rathotsavas? #DharmaQuiz 1005. Ans: Lord Shiva or Maharishi Bhrigu or Savitri
Top Scorers:
  • @hchaturv : 5
  • @arunz : 5
  • @ramas_cal : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @narayananbadri8 : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @gupta_n : 5
  • @rahulghildiyal : 5
Congrats to:

  • @iSaakshi : 4
  • @TheArvindDhar : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @ChdryPk : 4
  • @voxindica : 3
  • @chikchirp : 3
  • @sheefal : 3
  • @matarishva : 3
  • @itsmesuresh : 2
  • @akhilm176 : 2
  • @Susri1210 : 2
  • @vschanna : 2
  • @vamshitweet : 2
  • @DevNakshi : 2
  • @UMS_III : 1
  • @KPGanesh : 1
  • @paritosh2608 : 1
  • @shivaranjan : 1
  • @dharmakrit : 1
  • @Itara_Itara : 1
  • @ChdryPk : 1
  • @subodh1945 : 1
  • @tnvlalitha : 1
  • @VishvambharV : 1
  • @SamaajSudharak : 1
Thanks to those participated and also good luck next time to those who couldn't get into the score card. See you next week!