Showing posts with label Bhagavata purana. Show all posts
Showing posts with label Bhagavata purana. Show all posts

Tuesday, December 8, 2015

Dhanvantari

#DharmaQuiz Session 350: 8-Dec-2015

#DharmaQuiz 2141: Name any state, where there are multiple temples for #Dhanvantari, the physician of the gods (devas) and Lord of Ayurveda. Ans: Kerala or Tamil Nadu.

#DharmaQuiz 2142: Dhanvantari's students were famous for dissection of human bodies for the study of surgery. On the banks of which river? Ans: Ganga. Kashi city.

#DharmaQuiz 2143: Dhanvantari is said to have emerged from the Ocean of Milk or Ksheera Sagara.
Which Purana says so? Ans: Bhagavata Purana.

#DharmaQuiz 2144: Dhanvantari Trayodashi is said to be Dhanvantari's birthday. It happens during which famous Hindu festival? Ans: Diwali.

{Final, open till 9 PM}: #DharmaQuiz 2145: This is one of the big Dhanvantari temples remaining in India. Which state? Ans: Kanakkoor in Keralam state.

DQ 2145: Pic - dhanwantharitemplekanakkoor.com

Scores for Session 351:
Did not score. Sorry.

Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 181: 7-Dec-2012

Theme: Sri Lanka and Hindu Dharma
  1. Majority of the Hindus in Sri Lanka follow which branch? a) Shaiva Siddhanta. b) Vaishnava Siddhanta. c) Shakta Siddhanta. #DharmaQuiz 1261. Ans: a) Shaiva Siddhanta
  2. Bhagavata Purana describes how Sri Lanka was formed from Mount Meru's apex. Who persuaded Vayu to form Sri Lanka?  #DharmaQuiz 1262. Ans: Narada.
  3. Bharata or India was historically described as "aasetu himachala paryantham". What does it mean? #DharmaQuiz 1263. Ans: From the Rama setu connecting Sri Lanka to India, till Himalaya mountains, the land is called Bharata or India.
  4. Adi Shankara composed "Ashta Dasha Shakti Peetha Stotram". What's the name of Devi in the only Maha Shakti Peetha in Lanka? #DharmaQuiz 1264. Ans: Shankari at Trincomalee (Sri Lanka)
  5. Apart from Ravana, name any one other king of Lanka, mentioned in Ramayana. #DharmaQuiz 1265. Ans: Vibhishana (Ravana's younger brother), Kubera (Ravana's step brother), Sumali (grandfather of Ravana).
Top Scorers of session 181:
  1. @sharad_51 : 5
  2. @Ethirajans : 5
  3. @guruswamy_c : 5
  4. @pvaidyaraj : 5
Congrats to:

  1. @iDevNakshi : 4
  2. @ThejasMysore : 4
  3. @man8shree : 4
  4. @iSumitRk : 4
  5. @hchaturv : 4
  6. @philAmit : 4
  7. @sweetandu : 4
And
  1. @KPGanesh : 3
  2. @Manjunaath : 3
  3. @kbharada : 3
  4. @iRohitBhat : 3
  5. @cubicle_warrier : 3
  6. @abhipar7 : 3
And

  1. @TheArvindDhar : 2
  2. @Kaushikbaruah6 : 2
  3. @voxindica : 2
  4. @VijayShenli : 2
  5. @pramodgurav : 2
  6. @bkprajwal : 2
  7. @sharathinindia : 2
  8. @pp_chn : 2
And..
  1. @dheepakg : 1
  2. @Sreevathsaa : 1
  3. @Marut_ : 1
  4. @saggirex : 1
  5. @vikramuk : 1
  6. @krishna208 : 1
  7. @ChandaDebabrata : 1
  8. @somanathg : 1
  9. @lifeisgr8nc : 1
  10. @shyamsunderv : 1
  11. @ramjoukani : 1
  12. @FEEL4INDIA : 1
  13. @Hindustani12 : 1
  14. @dhruva91 : 1
  15. @indianomad : 1
  16. @Tasmayi : 1
  17. @icountu : 1
Keep up the participation. We all can learn together more about Dharma.

Tuesday, August 14, 2012

DharmaQuiz Session 155: 10-Aug-2012

Theme: Bhagavata
  1. During Janmashtami 7 deities are worshiped. Krishna, Balarama, Krishna's birth parents & foster parents. Who's the 7th? #DharmaQuiz 1131. Ans: Chandika or Durga. Per Bhavishyottara Purana's Krishna-Yudhishtira talk. She's also known as Yogmaya.
  2. Name the Rakshasi who was suckled to death by baby Krishna. #DharmaQuiz 1132. Ans: Putani or Putana.
  3. Dahi Handi filled with buttermilk is broken by a pyramid of men during Gokulashtami. Usually with what object is it broken? #DharmaQuiz 1133. Ans: Coconut, symbolic of purity and truth.
  4. When a very poor childhood friend, Sudama, reluctantly meets Krishna, what does he carry as gift?  #DharmaQuiz 1134. Ans: Beaten Rice.
  5. {Final, Open till 11PM} There are 2 very famous Krishna temple towns in S India, 390KM apart, on Arbi sea coast. Name them. #DharmaQuiz 1135. Ans: Guruvayur (Kerala) and Udupi (Karnataka).
Top Scorer:

@chandrabhushanj : 5

Congrats to:
  1. @rahulghildiyal : 4
  2. @pirateadmiral : 4
  3. @geophyraj : 4
  4. @sweetandu : 4
  5. @DevNakshi : 4
  6. @Right2bRight : 4
  7. @ashutoshkulkar1 : 4
  8. @raopm9 : 4
  9. @shawjipk : 4
  10. @hchaturv : 4
  11. @FatAngryBird : 4
  12. @Susri1210 : 4
  13. @iSaakshi : 4
  14. @sharathinindia : 4
  15. @prawinsays : 4
  16. @Tasmayi : 4
  17. @arunz : 4
  • @TheArvindDhar : 3
  • @bkartic : 3
  • @ChandanYogendra : 3
  • @surenc1974 : 3
  • @pal_pec07 : 3
  • @archer_1812 : 3
  • @kalyan_sk3011 : 3
  • @shalini_mishtie : 3
  • @seshasivasailam : 2
  • @abndnkmtr : 2
  • @RiddleBoza : 2
  • @manikandan_s_k : 2
  • @jemin_p : 2
  • @dolby_mehul : 2
  • @vamshitweet : 2
  • @RastrSwabhimaan : 2
  • @philAmit : 2
  • @niraj_dave : 2
  • @abhipar7 : 2
  • @VidrohiArya : 1
  • @arunsark : 1
  • @imharshp : 1
  • @imharshp : 1
  • @pvsswamy : 1
  • @eabhvee : 1
  • @octotus : 1
  • @Rakeshpundir15 : 1
  • @suraj8989 : 1
  • @vinaybsub : 1
  • @ravighiyar : 1
  • @sahuashis : 1
  • @Tailwind3 : 1
  • @Dhanushm : 1
  • @pramodgurav : 1
  • @bezubaan : 1
  • @nanditathhakur : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @abhipatil7771 : 1
  • @amitprabhu : 1
  • @apthamitra : 1
  • @RisingIndiawins : 1
  • @vinsisthebest : 1
  • @11thfailshayar : 1
  • @anisthereddevil : 1
  • @bhartendu2206 : 1
  • @pkaushal_99 : 1
  • @dinnair123 : 1
  • @Fight4Futur1976 : 1
  • @san_dcool : 1
  • @MrsGandhi : 1
  • @priyaooo : 1
  • @divyendupratap : 1
  • @Kaushik_Shinde : 1
  • @singhrakeshk : 1
  • @octa_sud : 1
  • @subbureddy : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @Just_an_Indian_ : 1
  • @PiratedPirate : 1
  • @_GheTa : 0.5
  • @GetAbhi : 0.5
Congratulations to all those who successfully got to the list above! Jai Shri Krishna.
 

Tuesday, May 22, 2012

DharmaQuiz Session 139: 22-May-2012

Theme: Hindu Puranas

  1. Name this Purana, the largest among Maha Puranas, which describes many pilgrimage spots related to Shiva. #DharmaQuiz 1051. Ans: Skanda Purana, 81,000 verses!
  2. The famous Lalita Sahasranama chanted by Hindu women, is found in which Purana, as a talk between Hayagriva & Agastya? #DharmaQuiz 1052. Ans: Brahmanda Purana.
  3. Name this Purana, the one which describes Vishnu's avataras, particularly the glorious descriptions of Krishna's childhood. #DharmaQuiz 1053. Ans: Bhagavata Purana.
  4. Name this Purana which is usually read daily for 2 weeks, at a home that sees a human death. #DharmaQuiz 1054. Ans: Garuda Purana.
  5. {Final, Open till 11PM} How many Chiranjeevis or immortals are there per Puranas? Hint: "Ashwathama Balir..." #DharmaQuiz 1055. Ans: Seven. "Ashwathama Bali-r-vyaso, Hanumans-cha Vibhishan-h, Kripa-h Parashurams-cha, Saptai-te Chirjeevin-h"

Top Scorers this time:
  1. @iSaakshi : 5
  2. @rahulghildiyal : 5
  3. @venshu : 5
  4. @keerthinarayan8 : 5
  5. @pirateadmiral : 5
Congrats to:
  • @shawjipk : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @sharad_51 : 4
  • @abhipar7 : 4
  • @geophyraj : 4
  • @sharathinindia : 3
  • @sweetandu : 3
  • @ashutosh_poddar : 3
  • @vschanna : 3
  • @SharmaTweeting : 2
  • @gootypp : 1
  • @satyajitdas84 : 1
  • @ankushraj29 : 1
  • @AnkurTri : 1
  • @s007kunal : 1
  • @trram : 1
  • @tandonb : 1
  • @nyjoshi : 1
  • @advanirajesh : 1
  • @MukulAgarwal66 : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @vbsingh60 : 1
  • @pchaturved : 1
  • @nimeshchandra : 1
  • @tweetmands : 1
  • @IamNK4 : 1
  • @poopa10 : 1
Good luck next time to those who couldn't make to the list here.