Showing posts with label Vibhishana. Show all posts
Showing posts with label Vibhishana. Show all posts

Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 181: 7-Dec-2012

Theme: Sri Lanka and Hindu Dharma
  1. Majority of the Hindus in Sri Lanka follow which branch? a) Shaiva Siddhanta. b) Vaishnava Siddhanta. c) Shakta Siddhanta. #DharmaQuiz 1261. Ans: a) Shaiva Siddhanta
  2. Bhagavata Purana describes how Sri Lanka was formed from Mount Meru's apex. Who persuaded Vayu to form Sri Lanka?  #DharmaQuiz 1262. Ans: Narada.
  3. Bharata or India was historically described as "aasetu himachala paryantham". What does it mean? #DharmaQuiz 1263. Ans: From the Rama setu connecting Sri Lanka to India, till Himalaya mountains, the land is called Bharata or India.
  4. Adi Shankara composed "Ashta Dasha Shakti Peetha Stotram". What's the name of Devi in the only Maha Shakti Peetha in Lanka? #DharmaQuiz 1264. Ans: Shankari at Trincomalee (Sri Lanka)
  5. Apart from Ravana, name any one other king of Lanka, mentioned in Ramayana. #DharmaQuiz 1265. Ans: Vibhishana (Ravana's younger brother), Kubera (Ravana's step brother), Sumali (grandfather of Ravana).
Top Scorers of session 181:
  1. @sharad_51 : 5
  2. @Ethirajans : 5
  3. @guruswamy_c : 5
  4. @pvaidyaraj : 5
Congrats to:

  1. @iDevNakshi : 4
  2. @ThejasMysore : 4
  3. @man8shree : 4
  4. @iSumitRk : 4
  5. @hchaturv : 4
  6. @philAmit : 4
  7. @sweetandu : 4
And
  1. @KPGanesh : 3
  2. @Manjunaath : 3
  3. @kbharada : 3
  4. @iRohitBhat : 3
  5. @cubicle_warrier : 3
  6. @abhipar7 : 3
And

  1. @TheArvindDhar : 2
  2. @Kaushikbaruah6 : 2
  3. @voxindica : 2
  4. @VijayShenli : 2
  5. @pramodgurav : 2
  6. @bkprajwal : 2
  7. @sharathinindia : 2
  8. @pp_chn : 2
And..
  1. @dheepakg : 1
  2. @Sreevathsaa : 1
  3. @Marut_ : 1
  4. @saggirex : 1
  5. @vikramuk : 1
  6. @krishna208 : 1
  7. @ChandaDebabrata : 1
  8. @somanathg : 1
  9. @lifeisgr8nc : 1
  10. @shyamsunderv : 1
  11. @ramjoukani : 1
  12. @FEEL4INDIA : 1
  13. @Hindustani12 : 1
  14. @dhruva91 : 1
  15. @indianomad : 1
  16. @Tasmayi : 1
  17. @icountu : 1
Keep up the participation. We all can learn together more about Dharma.

Tuesday, November 6, 2012

DharmaQuiz Session 172: 26-Oct-2012

Theme: Important Gunas (ethics) from Ramayana and Mahabharata
  1. Cite one person from Ramayana or Mahabharata who exemplified "Satya vaachi" or Ever Truthful. #DharmaQuiz 1216. Ans: Yudhishtira, Shri Rama, Pandavas towards Jayadratha, Bhishma, Sahadeva
  2. Cite one character from Mahabharata or Ramayana, that most displayed "Akrodha" or "never get angry" trait. #DharmaQuiz 1217. Ans: Vibhishana in Ramayana and Vidura in Mahabharata, Sita, Sanjaya.
  3. Cite any one incident from Ramayana or Mahabharata, where "Kshama" or forgiving trait was shown for an enemy or opponent. #DharmaQuiz 1218. Ans: Shishupala being forgiven by Krishna 100 times, Devavrata forgiving Saalva King, Sita forgiving rakshasis who tortured her, Rama forgiving Indrajitu for a day, Yudhishtira forgiving Sindhu raja, Pandavas forgiving Ashwatthama, Rama forgiving Manthara & Kaikeyi
  4. Vidya is an essential trait. Name one female from Mahabharata or Ramayana, who was an expert in Yuddha Vidya (warfare). #DharmaQuiz 1219. Satyabhama, Krishna's wife who fought Narakasura (Deepavali time), Chitrangada, Kaikeyi, Utthara, Uluchi (mother of Babruvahana), Hidimba
  5. Cite an incident from Ramayana or Mahabharata, where "Indriya Nigraha" or pefect control of senses, was demonstrated. #DharmaQuiz 1220. Ans: Arjuna treating Urvashi as mother, Rama ignoring Shurpanakha's advances, Lakshmana living a bachelor life after marriage for 14 years, Hanuman when searching for Sita at Ravana's antahpura, Sukhamuni seeing bathing girls, Bhishma who could have married Amba, Ambika or Ambalika, Bhishma at the bed of arrows.
Top Scorers for session 172:
  1. @ramas_cal : 5
  2. @shawjipk : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @anandt_05 : 5   
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @gbhat_ : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @surenc1974 : 5
  9. @lodyaashi : 5
  10. @TheArvindDhar : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @NPatnaik55 : 5
  13. @bhaviknz : 5
Congrats to:

@philAmit : 4
@pvaidyaraj : 4
@DevNakshi : 4

@PankajBagla : 3
@sharathinindia : 3
@Sanjaypro : 3

@FakeJourno : 2
@natrajan : 2
@psudo : 2
@raopm9 : 2
@Geminiseventh : 2
@shylsmn : 2
@stormylook : 2
@nimeshchandra : 2
@seeker8002 : 2

@pankajtalkies : 1
@__Alka : 1
@RishiShenoy : 1
@DAmunRa : 1
@bhijeetD : 1
@bhattvihang : 1
@roshan_halwai : 1
@khaishk : 1
@BeingJai : 1
@ankushraj29 : 1
@sudhee26 : 1
@Flyfiddlesticks : 1
@Bact_man : 1

Thanks for participating.