Showing posts with label Yudhishtira. Show all posts
Showing posts with label Yudhishtira. Show all posts

Tuesday, April 21, 2015

Akshaya Tritiya

#DharmaQuiz Session 329: 21-Apr-2015

#DharmaQuiz 2031: On #AkshayaTritiya, this benevolent Devi was said to be born. Name her. Ans: Devi Annapurna.
DQ 2031. Pic - aghori.it
#DharmaQuiz 2032: On #AkshayaTritiya, Jains give a ceremonial bath (Abhisheka) to Tirthankara Rishabhadeva. With which juice? Ans: Sugar cane juice.

#DharmaQuiz 2033: #AkshayaTritiya is when Ganga descended to earth. This is one of her origin points. Where is this? Ans: Gaumukh, Bhagirati's origin point. Bhagirati is one of Ganga's main starting tributaries.

DQ 2033. Pic - jyoti-kothari.hubpages.com
#DharmaQuiz 2034: He was made a custodian of wealth and property with Lakshmi on #AkshayaTritiya by Shiva. Who is he? Ans: Kubera.   

DQ 2034. Pic - blogspot.com
#DharmaQuiz 2035: On #AkshayaTritiya, Surya gifted a famous vessel to Yudhishtira. Name it. Ans: Akshaya Patra.

DQ 2035. Pic - Wiki
 Scores for session 329:
  1. @CJoshi28 : 5
  1. @yadavendraSS : 4
  2. @kmukundra : 4
  3. @stormylook : 4
  4. @karthikjana : 4
  1. @deshi_mangoman : 3
  1. @prasannarl1 : 2
  2. @vinodthakur3 : 2
  3. @GhostriderYahoo : 2
  4. @ChughShobu27 : 2
  5. @nandaakumar : 2
  6. @kpramodrai : 2
  7. @kirtweetz : 2
  8. @mpsharma56 : 2
  9. @rinku3009 : 2
  10. @bohrapankaj : 2
  11. @RAMESH4184 : 2
  12. @tweeteringuise : 2
  13. @gurudath29 :
  1. @developermv : 1
  2. @Harish8hs : 1
  3. @Vamsee9002 : 1
  4. @kharwar_banaras : 1
  5. @manoj_niketa : 1
  6. @BramhaKamal : 1
  7. @ashujoshi27 : 1
  8. @jain_hd : 1
  9. @Manjunaath : 1
  10. @SnghAP : 1
  11. @pareshmshah12 : 1
  12. @kkapilrai : 1
  13. @harishkrcr : 1
  14. @Rakesh_Hassan : 1
  15. @surimohnot : 1
  16. @abhilashbalu : 1
  17. @deepti_nainwal : 1
  18. @pinktoothjourno : 1
  19. @udayakandate : 1
  20. @Richanjgd : 1
  21. @Ay_Prashanth : 1
  22. @atul_doshi : 1
  23. @lalitadvani : 1
  24. @RaghuKandkur : 1
  25. @SonalShriv : 1
  26. @Chandra_bhs : 1
  27. @DharamaKshetra : 1
  28. @gorishankaryad1 : 1
  29. @anayaseth : 1
  30. @ispastwadi : 1
  31. @oojnas : 1
  32. @kartikanandan : 1
  33. @mithlm88 : 1

Hope you all had a great Akshaya Tritiya!

Tuesday, May 28, 2013

DharmaQuiz Session 218: 28-May-2013

Theme: Bhagawan Vishnu


  1. What's the name of the gada or mace that Lord Vishnu carries? #DharmaQuiz 1456. Ans: Kaumodaki
  2. Who are the two dwarapalakas or gate keepers of Vishnu's abode, Vaikuntha? #DharmaQuiz 1457. Ans: Jaya and Vijaya.
  3. Vishnu Purana's Book 4 and Chapter 4, clearly talks about Rama Setu (bridge) between India and Sri Lanka. True or False? #DharmaQuiz 1458. Ans: True. Vishnu Purana - Book IV, Chapter4, Verses 40-49
  4. A very famous warrior chanted the 1000 names of Vishnu, on his deathbed, which became known as Vishnu Sahasra Nama. Who? #DharmaQuiz 1459. Ans: Bhishma, chanted this to Yudhishtira. This is per149th chapter of Anushasanaparva (verses 14 to 120) in Mahabharata.
  5. Name the mother of 2 brothers, Vishnu's gate keepers' avataras, to eliminate whom Vishnu came twice. #DharmaQuiz 1460. Ans: Diti, the mother of Hiranyaksha and Hiranyakashipu. Vishnu came in Varaha and Narasimha avataras to eliminate them, respectively.
 Top Scorers of Session 218:

  1. @biswajeetdash : 5
  2. @vschanna : 5
  3. @brahmavith : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @lodyaashi : 5
  6. @saikumar_k : 5
  7. @Tasmayi : 5
  8. @dolby_mehul : 5
  9. @sweetandu : 5
  10. @rahulghildiyal : 5
  11. @man8shree : 5
  12. @CJ_Shekhar : 5
  13. @Mamdhata : 5
  14. @Kaushikrg : 5
  15. @Parixyt : 5
  16. @amitscmishra : 5
  17. @dolby_mehul : 5
  18. @sharathinindia : 5
  19. @sreekannoth : 5
  20. @ComedyDivine : 5

Congrats to:
  1. @Simuntweets : 4
  2. @PrachinVaani : 4
  3. @sushmahari : 4
  4. @voxindica : 2
  5. @VellaDev : 4
  6. @Modi4India : 4
  1. @mukunthaniyer : 3
  2. @pundeerjitendra : 3
  3. @KamalPremi2 : 3
  4. @ssmalani : 3
  5. @ramprakashbagri : 3
  6. @ankushraj29 : 3
  7. @Shivsankar : 3
  1. @raopm9 : 2
  2. @Ameysd : 2
  3. @vijayamaajgd : 2
  4. @agneepankh : 2
  5. @SvenVish : 2
  6. @kshetragnya : 2
  7. @kv18 : 2
  8. @AshutoshNSingh : 2
  9. @natb786 : 2
  10. @veraghavan : 2
  1. @rn201959 : 1
  2. @mahnooj : 1
  3. @BhaghatGuru : 1
  4. @nanduhari : 1
  5. @manohar_sram : 1
  6. @Ethirajans : 1
  7. @infoHINDU : 1
  8. @karuvaki : 1
  9. @SelvakP : 1
  10. @madhusudan1908 : 1
  11. @prashanthv108 : 1
  12. @rodencha : 1
  13. @VAIDYALINGAMPUT : 1
  14. @niku_sai : 1
  15. @paritosh2608 : 1
  16. @RoshanSdrprop : 1
  17. @SPHEREHEADSAYS : 1
  18. @madhuiyengar : 1
  19. @IamSrivatsanV : 1
  20. @Satya046 : 1
  21. @KrishnHelpIndia : 1
  22. @Kannadiga1956 : 1
  23. @gantinm : 1
  24. @SadanandaAithal : 1
  25. @RocketLaunche10 : 1
  26. @NikhilShastry : 1
  27. @InternetHindu08 : 1
  28. @GIJurix : 1
  29. @vinod_gowda : 1
  30. @goldenarcher : 1
  31. @ramayanfestival : 1
  32. @letsgethere : 1
  33. @smartsam15 : 1
  34. @ProudDilliwala : 1

Congrats to all those who attempted and got into this list!

Feel free to leave a comment on your suggestions or corrections.

Tuesday, November 6, 2012

DharmaQuiz Session 172: 26-Oct-2012

Theme: Important Gunas (ethics) from Ramayana and Mahabharata
  1. Cite one person from Ramayana or Mahabharata who exemplified "Satya vaachi" or Ever Truthful. #DharmaQuiz 1216. Ans: Yudhishtira, Shri Rama, Pandavas towards Jayadratha, Bhishma, Sahadeva
  2. Cite one character from Mahabharata or Ramayana, that most displayed "Akrodha" or "never get angry" trait. #DharmaQuiz 1217. Ans: Vibhishana in Ramayana and Vidura in Mahabharata, Sita, Sanjaya.
  3. Cite any one incident from Ramayana or Mahabharata, where "Kshama" or forgiving trait was shown for an enemy or opponent. #DharmaQuiz 1218. Ans: Shishupala being forgiven by Krishna 100 times, Devavrata forgiving Saalva King, Sita forgiving rakshasis who tortured her, Rama forgiving Indrajitu for a day, Yudhishtira forgiving Sindhu raja, Pandavas forgiving Ashwatthama, Rama forgiving Manthara & Kaikeyi
  4. Vidya is an essential trait. Name one female from Mahabharata or Ramayana, who was an expert in Yuddha Vidya (warfare). #DharmaQuiz 1219. Satyabhama, Krishna's wife who fought Narakasura (Deepavali time), Chitrangada, Kaikeyi, Utthara, Uluchi (mother of Babruvahana), Hidimba
  5. Cite an incident from Ramayana or Mahabharata, where "Indriya Nigraha" or pefect control of senses, was demonstrated. #DharmaQuiz 1220. Ans: Arjuna treating Urvashi as mother, Rama ignoring Shurpanakha's advances, Lakshmana living a bachelor life after marriage for 14 years, Hanuman when searching for Sita at Ravana's antahpura, Sukhamuni seeing bathing girls, Bhishma who could have married Amba, Ambika or Ambalika, Bhishma at the bed of arrows.
Top Scorers for session 172:
  1. @ramas_cal : 5
  2. @shawjipk : 5
  3. @Tasmayi : 5
  4. @anandt_05 : 5   
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @gbhat_ : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @surenc1974 : 5
  9. @lodyaashi : 5
  10. @TheArvindDhar : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @NPatnaik55 : 5
  13. @bhaviknz : 5
Congrats to:

@philAmit : 4
@pvaidyaraj : 4
@DevNakshi : 4

@PankajBagla : 3
@sharathinindia : 3
@Sanjaypro : 3

@FakeJourno : 2
@natrajan : 2
@psudo : 2
@raopm9 : 2
@Geminiseventh : 2
@shylsmn : 2
@stormylook : 2
@nimeshchandra : 2
@seeker8002 : 2

@pankajtalkies : 1
@__Alka : 1
@RishiShenoy : 1
@DAmunRa : 1
@bhijeetD : 1
@bhattvihang : 1
@roshan_halwai : 1
@khaishk : 1
@BeingJai : 1
@ankushraj29 : 1
@sudhee26 : 1
@Flyfiddlesticks : 1
@Bact_man : 1

Thanks for participating.

Tuesday, June 5, 2012

DharmaQuiz Session 141: 5-Jun-2012

Theme: Pandavas' sons in Mahabharata
  1. Draupadi had a son named Shrutasena. Which of the Pandava was the father of this boy? #DharmaQuiz 1061. Ans: Sahadeva.
  2. Arjuna had a son named Iravan. He's worshipped in Singapore today as Aravan. Name Iravan's mother. #DharmaQuiz 1062. Ans: Ulupi, the Naga Princess.
  3. Who killed Yudhishtira and Draupadi's son, Prativindhya during the Kurukshetra war time? #DharmaQuiz 1063. Ans: Ashwatthama.
  4. Karenumati, the princess of Chedi, had a son Niramitra from one of the Pandavas. Who was that Pandava? #DharmaQuiz 1064. Ans: Nakula.
  5. {Final, Open till 11PM} Sarvaga was the son of a princess of Varanasi or Kashi. Who was his strong Pandava father? #DharmaQuiz 1065. Ans: Bhima.
Top Scorers:
  1. @Gaandeeva : 5
  2. @geophyraj : 5
  3. @siddarthpaim : 5
  4. @rahulghildiyal : 5
  5. @iSumitRk : 5
  6. @shawjipk : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @mediacrooks : 5
  9. @iSaakshi : 5
Congrats to:

  • @prashanthkpp : 4
  • @lodyaashi : 4
  • @gdeepy : 4
  • @sharathinindia : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @vschanna : 3
  • @drvijayr1 : 2
  • @bhijeetD : 2
  • @_Innovision : 2
  • @tandonb : 2
  • @akhilm176 : 2
  • @vaishwaanara : 2
  • @CommonM06649192 : 1
  • @idhairya : 1
  • @ganeshmahnar : 1
  • @gauravrathi08 : 1
  • @ProudHindu3 : 1
  • @ashu2aug : 1
  • @Satya046 : 1
  • @hindu_rashtra : 1
  • @jemin_p : 1
  • @menondivya : 1
Do keep participating in the Tuesday and/or Friday's evening quiz sessions. Good luck.

Friday, February 10, 2012

DharmaQuiz Session 117: 10-Feb-2012

Theme: Mahabharata
  1. Who was the closest friend of Duryodhana in Mahabharata? #DharmaQuiz 939. Ans: Karna
  2. Which "Vamsha" or Lineage did Bhishma Pitamah belong to? #DharmaQuiz 940. Ans: Chandra Vamsha. Kuru vamsha is also accepted as the question was more broad.
  3. What was the name of conch or "Shankha" that Yudhishthira or Dharmaraja used for battle announcements? #DharmaQuiz 941. Ans: Ananta Vijaya
  4. What was the name of the only daughter, the blind King Dhritarashtra had in Mahabharata? #DharmaQuiz 942. Ans: Duhshala 
  5. In Mahabharata, which God came in front of Arjuna in the form of a Kirata?  #DharmaQuiz 943. Ans: Lord Shiva.
Top Scorers:

  • @iSaakshi : 5
  • @SandipPawar : 5
  • @surenc1974 : 5
  • @pkagrawala : 5
  • @kishor_narayan : 5
  • @kpark_kunal : 5
  • @talismaan : 5
Congratulations to:

  • @sheefal : 4
  • @gabbar01 : 4
  • @philAmit : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @nvignesh93 : 4
  • @Gaandeeva : 4
  • @sebiljoseph : 4
  • @dwellerinme : 4
  • @vcd_87 : 4
  • @RohitRajpurohit : 4
  • @VenkatKL : 4
  • @vijirak : 4
  • @CoolGazi : 3
  • @hindu_tweeter : 3
  • @FEEL4INDIA : 3
  • @SantaSingh : 3
  • @kapil_dev : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @neerajstpl : 3
  • @DaringDeepa : 3
  • @jiboyv : 3
  • @Dptoshniwal1 : 2
  • @nimeshchandra : 2
  • @netargument : 2
  • @jaideepb : 2
  • @vaidhiy4v : 2
  • @Sammy_2912 : 2
  • @Lawan22 : 2
  • @man0jsharma : 2
  • @voxindica : 2
  • @mayureshgaikwad : 2
  • @rahulsingh5385 : 1
  • @tyrantasorus : 1
  • @smkhant : 1
  • @ujjwalpareek : 1
  • @2KunalChoudhary : 1
  • @bhattvihang : 1
  • @gootypp : 1
  • @StrugDT : 1
  • @gkamitabh : 1
  • @centerofright : 1
  • @shaileshsoni : 1
  • @sharathinindia : 1
  • @Vikas_Indian : 1
  • @ChandaDebabrata : 1
  • @Manjunaath : 1
  • @sharmisthaNandy : 1
  • @Serendipity9090 : 1
Feel free to leave a comment or tweet telling me how to make this semi-weekly spiritual quiz better and more useful.