Showing posts with label himalaya. Show all posts
Showing posts with label himalaya. Show all posts

Tuesday, October 27, 2015

Theme: Krishna in Bhagavad Gita's 10th Chapter

#DharmaQuiz Session 346: 27-Oct-2015

#DharmaQuiz 2116: In Gita, Krishna says that he's Gayatri among Chandas (meter).
Can you name any other Vedic Chandas that has 8 syllables? Ans: Anushtup is one example. 

#DharmaQuiz 2117: In Bhagavad Gita, Shri Krishna hints that among 4 Vedas, he's the most "melodious". Which one? Ans: Sama Veda.

#DharmaQuiz 2118: In Bhagavad Gita, Krishna Bhagawan says - I am ____ among 11 Rudras.
Fill the blank. Which Rudra? Ans: Shiva.
DQ 2118: pic: Blogspot
#DharmaQuiz 2119: In Bhagavad Gita, to which warrior-chief does Lord Krishna compare himself?
"Senaninam aham ______" Ans: Skanda or Subrahmanya.

#DharmaQuiz 2120: In Gita, Shri Krishna compares himself to which mighty mountain, among the world's mountains. Ans: Himalaya.

Scores for session 346 could not be complied on time. Next time!

Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 181: 7-Dec-2012

Theme: Sri Lanka and Hindu Dharma
  1. Majority of the Hindus in Sri Lanka follow which branch? a) Shaiva Siddhanta. b) Vaishnava Siddhanta. c) Shakta Siddhanta. #DharmaQuiz 1261. Ans: a) Shaiva Siddhanta
  2. Bhagavata Purana describes how Sri Lanka was formed from Mount Meru's apex. Who persuaded Vayu to form Sri Lanka?  #DharmaQuiz 1262. Ans: Narada.
  3. Bharata or India was historically described as "aasetu himachala paryantham". What does it mean? #DharmaQuiz 1263. Ans: From the Rama setu connecting Sri Lanka to India, till Himalaya mountains, the land is called Bharata or India.
  4. Adi Shankara composed "Ashta Dasha Shakti Peetha Stotram". What's the name of Devi in the only Maha Shakti Peetha in Lanka? #DharmaQuiz 1264. Ans: Shankari at Trincomalee (Sri Lanka)
  5. Apart from Ravana, name any one other king of Lanka, mentioned in Ramayana. #DharmaQuiz 1265. Ans: Vibhishana (Ravana's younger brother), Kubera (Ravana's step brother), Sumali (grandfather of Ravana).
Top Scorers of session 181:
  1. @sharad_51 : 5
  2. @Ethirajans : 5
  3. @guruswamy_c : 5
  4. @pvaidyaraj : 5
Congrats to:

  1. @iDevNakshi : 4
  2. @ThejasMysore : 4
  3. @man8shree : 4
  4. @iSumitRk : 4
  5. @hchaturv : 4
  6. @philAmit : 4
  7. @sweetandu : 4
And
  1. @KPGanesh : 3
  2. @Manjunaath : 3
  3. @kbharada : 3
  4. @iRohitBhat : 3
  5. @cubicle_warrier : 3
  6. @abhipar7 : 3
And

  1. @TheArvindDhar : 2
  2. @Kaushikbaruah6 : 2
  3. @voxindica : 2
  4. @VijayShenli : 2
  5. @pramodgurav : 2
  6. @bkprajwal : 2
  7. @sharathinindia : 2
  8. @pp_chn : 2
And..
  1. @dheepakg : 1
  2. @Sreevathsaa : 1
  3. @Marut_ : 1
  4. @saggirex : 1
  5. @vikramuk : 1
  6. @krishna208 : 1
  7. @ChandaDebabrata : 1
  8. @somanathg : 1
  9. @lifeisgr8nc : 1
  10. @shyamsunderv : 1
  11. @ramjoukani : 1
  12. @FEEL4INDIA : 1
  13. @Hindustani12 : 1
  14. @dhruva91 : 1
  15. @indianomad : 1
  16. @Tasmayi : 1
  17. @icountu : 1
Keep up the participation. We all can learn together more about Dharma.

Tuesday, May 15, 2012

DharmaQuiz Session 137: 15-May-2012

Theme: Importance of Himalaya for Hindus

  1. Name the 10th tallest mountain in the world, which is in Himalayas and named after Goddess Parvati, the food giver. #DharmaQuiz 1041. Ans: Annapurna I - More here:  http://en.wikipedia.org/wiki/Annapurna
  2. This Uttarakhand mountain is named "Bliss Giving Goddess". It's the highest mountain fully within Indian borders. Name it. #DharmaQuiz 1042. Ans: Nanda Devi. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Nanda_Devi
  3. Name this extremely sacred mountain for Hindus and Buddhists, in Tibet, which has never been climbed by a human till date! #DharmaQuiz 1043. Ans: Kailash Parbat or Mount Kailash. More here - http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Kailash
  4. Name this very popular Hindu pilgrimage place in Himalayas, where a naturally formed structure within a cave is worshiped. #DharmaQuiz 1044. Ans: Amarnath. 
  5. Only one (undisputed) among the 12 Jyotir Lingas, is in the Himalayan mountain range. Name it. #DharmaQuiz 1045. Ans: Kedarnath.
 Top Scorers:

  1. @praveenmla : 5
  2. @ranganaathan : 5
  3. @manojkagarwal : 5
  4. @Sonal_Aga : 5
  5. @clumsycoder : 5
  6. @iCSM : 5
  7. @surnell : 5
  8. @ChandanYogendra : 5
  9. @surenc1974 : 5
  10. @hchaturv : 5
  11. @bhaviknz : 5
  12. @sharathinindia : 5
  13. @iSaakshi : 5
  14. @rinku3009 : 5
  15. @TheArvindDhar : 5
  16. @prashanthkpp : 5
  17. @ad_k : 5
  18. @chandrabhushanj : 5
  19. @shanthigrama : 5
Congrats to:
  • @geophyraj : 4
  • @Rasraj : 4
  • @sweetandu : 4
  • @Dhanushm : 4
  • @GirishPodar : 4
  • @jemin_p : 4
  • @NikhilShembekar : 3
  • @KumarAshish : 3
  • @drvivekhada : 3
  • @_Aniket : 3
  • @RightwingIndian : 2
  • @atulbadani : 2
  • @virendersj : 2
  • @pandya_varun : 2
  • @ShekharGokhale : 2
  • @sanathandharma : 1
  • @mjrajput : 1
  • @pradeepkhs : 1
  • @rk_kulkarni : 1
  • @drvijayr1 : 1
  • @vaswaniravi : 1
  • @poopa10 : 1
  • @anilkohli54 : 1
  • @Harsh1011 : 1
  • @stormylook : 1
  • @adityaagnihotri : 1
  • @NikhilVadia : 1
  • @sweetandu : 1
  • @upretivineet : 1
  • @abhipar7 : 1
  • @mbhagawat : 1
  • @shanthikod : 1
  • @amithk108 : 1
  • @satyajitdas84 : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @Narainised : 1
  • @CricRaks : 1
  • @vismayshah :  1
Nice to see so many people getting onto this score board. Please do read more about the shrines, mountains, lakes and rivers of Dharmic importance in the Himalayas. It's an incredibly importance region of the world for Hindus and other Dharmic tradition people.

Share any other interesting things you know, in the comments.