Showing posts with label Vayu. Show all posts
Showing posts with label Vayu. Show all posts

Friday, October 10, 2014

Hindu festivals in October 2014

DQ 1888. Pic from spiritualbangalore.com
DharmaQuiz Session 300: 10-Oct-2014

#DharmaQuiz 1886: This week we had the jayanti of Ramayana's writer.
Also, a famous Rajput princess famous for Rama/Krishna bhajans. Who? Ans: Meera

#DharmaQuiz 1887: Tomorrow is Karva Chauth.
According to Vikram Samvat calendar, which month's Krishna's paksha's 4th day is this festival? Ans: Kartik.

#DharmaQuiz 1888: Last Saturday was Jayanti of this philosopher from 13 century.
Considered Vayu's 3rd avatara.
Who? Ans: Madhwacharya


#DharmaQuiz 1889: A few days after Diwali, a famous sun worship puja happens in North India.
Name it. Ans: Chhath puja. @SaugataChaterje informs that it was started by Karna.

DQ 1889. Pic from Wiki

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1890: 12 days from now is Naraka Chaturdashi. Krishna slayed a demon on this day. Name that asura. Ans: Narakasura.

Answers for session 300:
  1. @ajaypawardr : 5
  2. @karthikjana : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @kishor_narayan : 5
  5. @HarishankarSY : 5
  1. @pramod_klr : 4
  2. @stormylook : 4
  3. ‏@mdbiyani : 4
  4. @rajeshrajput1 : 4
  1. @Mamdhata : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @DrShobha : 3
  4. @supportnmforpm : 3
  5. @drarora_gaurav : 3
  6. @drswapnilm : 3
  7. @meenabg : 3
  1. @sarvankarthik6 : 2
  2. @SnookyBangalore : 2
  3. @JpackJack : 2
  1. @BharatKandpal2 : 1
  2. @skdeshpande : 1
  3. @jgdanjesh : 1
  1. @kiranGowda0007 : 1
  2. @harishinamdar : 1
  3. @trivedianupam : 1
  4. @DeepeshLakhera : 1
  5. @ARSHURPALI : 1
  6. ‏@deshi_mangoman : 1
  7. @pankaj165 : 1
  8. @NeenaSinha : 1
  9. ‏@Deipakk : 1
  10. @ushamirra : 1
  11. @VishnuDhanuka : 1
  12. ‏@Ashishkr101 : 1
  13. @sandeepgandotra : 1
  14. @pchaturved : 1
  15. @SaugataChaterje : 1
  16. ‏@vschanna : 1
  17. @aachedeen : 1
  18. @basuhan9 : 1
  19. @gppatil2281 : 1
  20. @Prach82 : 1
  21. @Suri_Sing : 1
  22. @raghavendra3190 : 1
  23. @TheArvindDhar : 1
  24. @vasenvy : 1
  25. @nikhil__13 : 1
  26. @piyushkaul : 1
  27. ‏@peeyushmalhotra : 1
  28. @sreekannoth : 1
  29. @PoonamV_ : 1
  30. ‏@enlightend_mind : 1
  31. @Earthlingum : 1

300 sessions of Dharmaquiz over 4 years!! 

Congratulations to all the loyal participants. Thank you.

Friday, December 6, 2013

DharmaQuiz Session 246: 6-Dec-2013

Theme: 18 Maha Puranas

#DharmaQuiz 1616: Which of the18 Maha Puranas describe the greatness of Bhagavad Gita splendidly, earning the title Geeta Mahatmya? Ans: Padma Purana.

#DharmaQuiz 1617: Which of the 18 Mahapuranas describe the importance of Vaastu Shastra for home construction?. Ans: Agni Purana. But Matsya and Skanda also taken.

#DharmaQuiz 1618: Name any one Maha Purana, that extensively deals with narration of Lord Shiva. Ans: Shiva, Linga, Vayu and Skanda.

#DharmaQuiz 1619: There are at least 5 Maha Puranas (18 of them), that deal with narration of Bhagawan Vishnu's stories. Name any one. Ans: Vishnu, Bhavata, Matsya, Linga, Varaha.

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 1620: Which of the 18 Maha Puranas, contain Devi Mahatmya, victory of Durga over the Mahishasura story? Ans: Markandeya

Answers for session 246:
  1. @yarish_tweet : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @meenabg : 5
  4. @sweetandu : 5
  5. @sharathinindia : 5
  6. ‏@man8shree : 5
  7. @Telugutalli : 5
  1. @venkatbhoopathy : 2
  2. @DrSrishtiGupta : 2
  3. @duvijan : 2
  1. @YashwantCharan : 1
  2. @bibekdebroy : 1
  3. @pst4bjp : 1
  4. @sanjaynparikh62 : 1
  5. @gprasadadv : 1
  6. @balamy : 1
  7. @sanchit30 : 1
  8. @nithinkrishna17 : 1
  9. @ShrikkynayakP : 1
  10. @stormylook : 1
  11. @jatanacharya : 1
  12. @InnovativeHindu : 1
  13. @sreedharag : 1
  14. @tradetoday99 : 1

See you next week.

Friday, December 7, 2012

DharmaQuiz Session 181: 7-Dec-2012

Theme: Sri Lanka and Hindu Dharma
  1. Majority of the Hindus in Sri Lanka follow which branch? a) Shaiva Siddhanta. b) Vaishnava Siddhanta. c) Shakta Siddhanta. #DharmaQuiz 1261. Ans: a) Shaiva Siddhanta
  2. Bhagavata Purana describes how Sri Lanka was formed from Mount Meru's apex. Who persuaded Vayu to form Sri Lanka?  #DharmaQuiz 1262. Ans: Narada.
  3. Bharata or India was historically described as "aasetu himachala paryantham". What does it mean? #DharmaQuiz 1263. Ans: From the Rama setu connecting Sri Lanka to India, till Himalaya mountains, the land is called Bharata or India.
  4. Adi Shankara composed "Ashta Dasha Shakti Peetha Stotram". What's the name of Devi in the only Maha Shakti Peetha in Lanka? #DharmaQuiz 1264. Ans: Shankari at Trincomalee (Sri Lanka)
  5. Apart from Ravana, name any one other king of Lanka, mentioned in Ramayana. #DharmaQuiz 1265. Ans: Vibhishana (Ravana's younger brother), Kubera (Ravana's step brother), Sumali (grandfather of Ravana).
Top Scorers of session 181:
  1. @sharad_51 : 5
  2. @Ethirajans : 5
  3. @guruswamy_c : 5
  4. @pvaidyaraj : 5
Congrats to:

  1. @iDevNakshi : 4
  2. @ThejasMysore : 4
  3. @man8shree : 4
  4. @iSumitRk : 4
  5. @hchaturv : 4
  6. @philAmit : 4
  7. @sweetandu : 4
And
  1. @KPGanesh : 3
  2. @Manjunaath : 3
  3. @kbharada : 3
  4. @iRohitBhat : 3
  5. @cubicle_warrier : 3
  6. @abhipar7 : 3
And

  1. @TheArvindDhar : 2
  2. @Kaushikbaruah6 : 2
  3. @voxindica : 2
  4. @VijayShenli : 2
  5. @pramodgurav : 2
  6. @bkprajwal : 2
  7. @sharathinindia : 2
  8. @pp_chn : 2
And..
  1. @dheepakg : 1
  2. @Sreevathsaa : 1
  3. @Marut_ : 1
  4. @saggirex : 1
  5. @vikramuk : 1
  6. @krishna208 : 1
  7. @ChandaDebabrata : 1
  8. @somanathg : 1
  9. @lifeisgr8nc : 1
  10. @shyamsunderv : 1
  11. @ramjoukani : 1
  12. @FEEL4INDIA : 1
  13. @Hindustani12 : 1
  14. @dhruva91 : 1
  15. @indianomad : 1
  16. @Tasmayi : 1
  17. @icountu : 1
Keep up the participation. We all can learn together more about Dharma.

Friday, August 3, 2012

DharmaQuiz Session 153: 3-Aug-2012

Theme: Puranas
  1. One of these Puranas have Krishna's life story. Which one? a) Vamana. b) Brahma. c) Agni . #DharmaQuiz 1121. Ans: b) Brahma Purana mainly. Agni Purana also has some details.
  2. This Purana describing many pilgrimage places, is also named after a Chiranjeevi. Name it: d) Matsya e) Skanda. f) Narada. #DharmaQuiz 1122. Ans: f) Narada Purana.
  3. This Purana has mentions of beginning of cosmos or Cosmology. Name it. g) Agni.  h) Markandeya. i) Bhavishya. #DharmaQuiz 1123. Ans: g) Agni Purana.
  4. How many Maha Puranas are there? k) 21. l) 16. m) 18. #DharmaQuiz 1124. Ans: m) 18. 
  5. {Final, Open till 11PM} Name any one Purana that is named after one of the 5 natural elements of this planet. #DharmaQuiz 1125. Ans: Vayu or Agni.Purana.
Top Scorers:
  1. @Tasmayi : 5
  2. @iSaakshi : 5
  3. @Dhanushm : 5
  4. @pirateadmiral : 5
  5. @abhipar7 : 5
  6. @sweetandu : 5
  7. @Amaresh80 : 5
Congrats to:
  • @arunz : 4
  • @shawjipk : 4
  • @philAmit : 4
  • @vinodvyas220 : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @lodyaashi : 4
  • @ashutoshkulkar1 : 4
  • @pkagrawala : 4
  • @udgeetha : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @iSumitRk : 3
  • @rahulghildiyal : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @sharathinindia : 3
  • @servantofkrsna : 2
  • @raopm9 : 2
  • @MyIdea_Of_India : 2
  • @anandt_05 : 2
  • @bezubaan : 2
  • @mayooravalli : 2
  • @bhijeetD : 1
  • @psudo : 1
  • @rasita : 1
  • @amanpaggarwal : 1
  • @PowercutIN : 1
  • @HaddHaiYaar : 1
  • @rpmkarthi : 1
  • @manu_bhaarat : 1
  • @laksarma : 1
  • @AmitK2K : 1
  • @Hitlerbai : 1
  • @shivangi_0703 : 1
See you next time. Leave comments if you have topic choices.
 

Friday, February 24, 2012

DharmaQuiz Session 119: 17-Feb-2012

Theme: Capitals from Hindu PuraNas.
  1. In Hindu puranas, which city is depicted as the capital of Kubera? #DharmaQuiz 949. Ans: Alakavati, but will consider Lanka too.
  2. In Mahabharata, which grandly built city was Shri Krishna's capital? #DharmaQuiz 950 Ans: Dwaraka
  3. In Hindu puraNas, which city is depicted as Yama's capital? #DharmaQuiz 951 Ans: Samyamani Nagara.
  4. In Mahabharata, which city is termed as the capital of Gandhara kingdom, today's Afghanistan-Pakistan area? #DharmaQuiz 952. Ans: Will accept Pushkalavati and Purushapura (Peshawar now)
  5. {Final, open till 11 PM} Tough one: Name the capital of Lord of the winds, Vayu. #DharmaQuiz 953. Ans: Gandhavati Nagar
Top Scorers:
  • @sheefal : 5
  • @rahulghildiyal : 5
Congratulations to:
  • @pirateadmiral : 4
  • @sgdas2004 : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @vijirak : 3
  • @ChdryPk : 3
  • @surenc1974 : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @jsinh : 3
  • @Susri1210 : 2
  • @iSumitRk : 2 
  • @divyaT_ : 2
  • @SamitLive : 2
  • @Kar7x : 2
  • @idurgesh : 2
  • @sharathinindia : 2
  • @kumar_vv : 2
  • @DaigdigDalisay : 2
  • @philAmit : 2
  • @ashithakur : 2
  • @ShatrughanSingh : 2
  • @TheArvindDhar : 2
  • @iSaakshi : 2
  • @stormylook : 2
  • @balakrshnanr : 2
  • @neerajstpl : 2  
  • @vaswaniravi : 1
  • @ChefEmBee : 1
  • @udgeetha : 1
  • @man0jsharma : 1
  • @SantaSingh : 1
  • @chikchirp : 1
  • @abhipar7 : 1
  • @Ravitejadanda : 1
  • @shamit11 : 1
  • @i_Balaji : 1
  • @mbhagawat : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @_ankitG : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @vikasF22 : 1
  • @voxindica : 1
  • @Noopur_m : 1
Thanks for your participation!