Showing posts with label sun. Show all posts
Showing posts with label sun. Show all posts

Tuesday, June 24, 2014

DharmaQuiz Session 283: 24-June-2014

DQ 1801
Theme: Ancient Hindu stone temples

#DharmaQuiz 1801: There are five stone rathas built in India 1400 years ago, one for each Pandava. Where? Ans: Mahabalipuram, Tamil Nadu.



#DharmaQuiz 1802: This is a 1400 year old Brahma, from a ceiling of a temple built by Chalukya dynasty. Where? Ans: Aihole, Karnataka.

DQ 1802
 #DharmaQuiz 1803: This temple is the largest stone structure in India to survive from ancient times.
Where is it? Ans: Ellora, Maharashtra.

DQ 1803

DQ 1804
#DharmaQuiz 1804: This wheel is one of the world's greatest stone sculpture treasure.
Which temple is this in? Ans: Konark Sun temple, Odisha.

DQ 1805
#DharmaQuiz 1805: Topmost stone of this 1000 yr old temple weighs 80,000 KG!
Where is this? Ans: Brihadeshwara temple, Tanjavur, Tamil Nadu.

All the pictures are from this excellent site. Read further there:
http://www.hinduwisdom.info/Hindu_Art.htm

Scores: 
  1. @GayathriSrinath : 5
  1. @pramod_klr : 4
  2. @cgmagia : 4
  3. @vndsr14 : 4
  4. @mamtan14 : 4
  5. @mrsnrao : 4
  1. @Deveshvari : 2
  2. @venkataa : 2
  3. ‏@geejay100 : 2
  4. @rmhiremath1949 : 2
  5. ‏@bhaviknz : 2
  6. @bezubaan : 2
  7. ‏@meenabg : 2
  8. @MorbidMortal : 2
  1. @SangeetaRG : 1
  2. @musicaltrees : 1
  3. @cashkumark : 1
  4. @prasad1654 : 1
  5. @ChetanBadgujar7 : 1
  6. @Deipakk : 1
  7. @sarvatrra : 1
  8. @VijayShenli : 1
  9. @skdeshpande : 1
  10. @akediya : 1
  11. @abhi_pn : 1
  12. ‏@anamika_99 : 1
  13. @vsharma0007 : 1
  14. @rahulragarwal : 1
  15. @dksuresh : 1
  16. @ThangaMani : 1
  17. @sreeharshabg : 1
  18. @tbsingh1008 : 1
  19. @O_Priya : 1
  20. @subaganesh : 1
  21. @Madirakshi : 1
  22. @psxyz : 1
  23. ‏@shriramganesan : 1
  24. ‏@hoveringfalcon : 1
  25. @rohan194 : 1
  26. @SrDPO : 1
  27. ‏@politiclpeacock : 1
  28. @Asach4 : 1
  29. @mitkon : 1
  30. @bhavinjadav : 1
  31. @centerofright : 1
  32. @a_truthsayer : 1
  33. @Asach4 : 1
  34. ‏@geetababes : 1
  35. @NerdOnParole : 1
  36. @MaItReYsHaRmA_v : 1
  37. @vikas_tr : 1
  38. @vyshaka : 1
  39. @OnlyHindusthan1 : 1
  40. @MMSumanth : 1
  41. @nickygirish : 1
  42. @vishal1818 : 1
  43. @rajanvt : 1
  44. @srijai : 1

See you on Friday.

Friday, December 14, 2012

DharmaQuiz Session 182: 14-Dec-2012

Theme: Ruins of Hindu Temples and University

1) This is the ruin of a very wealthy capital of a Hindu empire in South India. Name this capital.#DharmaQuiz 1266. Ans: Hampi, capital of Vijayanagara kingdom.
For Question 1
For Question 2
Picture 1: An 1868 photograph of the ruins of the Vijayanagara Empire at Hampi, now a UNESCO World Heritage site

2) This was one of the grandest Hindu temples in Kashmir long ago. Who was the main deity of this temple? #DharmaQuiz 1267. Ans: Surya or Sun God.

Picture 2: Photograph of the Surya Temple, The most impressive and grandest ruins in Kashmir, at Marttand-Hardy Cole's Archaeological Survey of India Report 'Illustrations of Ancient Buildings in Kashmir.' (1869)



3) These are the ruins of a 900 year extremely grand temple complex in south east Asia. In which country? #DharmaQuiz 1268. Ans: Combodia.

For Question 3
 
4) This was the ruin of a temple before the Iron Man of India said,enough is enough, rebuild it. Name it. #DharmaQuiz 1269. Ans: Somnath temple in Gujarat.
For Question 4

5) Name this ruin,that was once a grand university of Hindu & Buddhist learning. #DharmaQuiz 1270. Ans: Nalanda in Bihar. 

For Question 5
More reading material:
  1. en.wikipedia.org/wiki/History_of_Hinduism 
  2. http://www.boloji.com/index.cfm?md=Content&sd=Articles&ArticleID=855
  3. http://www.environmentalgraffiti.com/featured/seven-lost-cities-of-india/9982
  4. http://yadavhistory.com/famous_contributions/architecture
Top Scorers for this session:
  1. @vinodvyas220 : 5
  2. @surnell : 5
  3. @pradeepkhs : 5
  4. @krishnakkmumbai : 5
  5. @ThejasMysore : 5
Congrats to:
  1. @sweetandu : 4
  2. @anandt_05 : 4
  3. @AvinashCKM : 4
  4. @pvaidyaraj : 4
  5. @dolby_mehul : 4
  6. @Marut_ : 4
  7. @jp_surat : 4
And..
  1. @iDevNakshi : 3
  2. @rinku3009 : 3
  3. @abhipar7 : 3
  4. @iSumitRk : 3
  5. @bvrsreddy : 3
  6. @stormylook : 3
  7. @MANOJ_KOUL : 3
And..
  1. @mpramodkumar : 2
  2. @pawandurani : 2
  3. @MKanthaliya : 2
  4. @girikesavan : 2
  5. @deepak_aj : 2
  6. @RatnaniHitesh : 2
  7. @GanapathyI : 2
  8. @vipulIT : 2
And..
  1. @obi3e : 1
  2. @cgmagia : 1
  3. @guruswamy_c : 1
  4. @RiddleBoza : 1
  5. @Phirmi_Bodo : 1
  6. @bharat_no_india : 1
  7. @arpitmraval : 1
  8. @NayakPradeep : 1
  9. @kathalkar24 : 1
  10. @bitter_truth2 : 1
  11. @CJ_Shekhar : 1
  12. @Manjunaath : 1
  13. @_ankitG : 1
  14. @rahulbagati : 1
  15. @natrajan : 1
  16. @imharshp : 1
  17. @REINSTALLINDIA : 1
  18. @ksrasish : 1
  19. @ChorSipahi : 1
  20. @Kaushikyegnan : 1
  21. @nemkals : 1
  22. @SathyaSher : 1
  23. @can414 : 1
Hope you got a good glimpse of the hardship Hindu Dharma has undergone with these illustrations.
 

Friday, July 13, 2012

DharmaQuiz Session 148: 13-Jul-2012

Theme: Surya Bhagawan or Sun God
  1. What's the name of Surya Bhagawan's (Sun God) mother? #DharmaQuiz 1096. Ans: Aditi.
  2. Name any one of Surya Bhagawan's sons. #DharmaQuiz 1097. Ans. Yama, Shani or Karna.
  3. Name any one Dharmic festival, that is primarily dedicated to Surya Bhagawan's worship. #DharmaQuiz 1098. Ans: Chhath Puja, Ratha Sapthami or Makara Sankranti. Kumbh Mela considered too.
  4. Which animal is shown as Surya Bhagawan's vehicle in Puranas, and how many of them together? #DharmaQuiz 1099. Ans: (Chariot with) seven White Horses. One answer conveyed that it is one horse for each day of the week. Another answer says, it is one for each major colour composition of white light (VIBGYOR).
  5. {Final, Open till 11 PM} When water is offered with both palms to Surya Bhagawan, what is it ritually called? #DharmaQuiz 1100. Ans: Arghya Pradanam or offering Arghya.
Top Scorers in Session 148:
  1. @DevNakshi : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @rvaidya2000 : 5
  4. @MetalDew : 5
  5. @surenc1974 : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @ranganathabhatt : 5
  8. @anandt_05 : 5
  9. @pirateadmiral : 5
  10. @iSumitRk : 5
  11. @sweetandu : 5
  12. @vschanna : 5
  13. @a_adarsh : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
Congratulations to the rest of the scorers:
  • @NectarSrc : 4
  • @talismaan : 4
  • @bhattvihang : 4
  • @Fuehrer_India : 4
  • @Dhanushm : 4
  • @FatAngryBird : 4
  • @Tasmayi : 3
  • @jaya_888 : 2
  • @hethal09 : 2
  • @pvaidyaraj : 2
  • @jai1900 : 2
  • @abhipar7 : 2
  • @nation1st : 1
  • @jemin_p : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @ganeshmahnar : 1
  • @hindu_rashtra : 1
  • @_cowInspector : 1
  • @lchavan : 1
  • @NR_Tatvamasi : 1
  • @__Alka : 1
  • @hpadhur : 1
  • @dildhondtahai : 1
  • @seshasivasailam :
  • @Rasraj : 1
  • @Govind1603 : 1
  • @OjhaSumit : 1
  • @roshan_halwai : 1
  • @tyrantasorus : 1
  • @ultrasecular : 1
  • @TusharG : 1
  • @numbbybirth : 1
  • @aparajiths : 1
  • @udayanojha : 1
  • @rucheesharma : 1
  • @idurgesh : 1
  • @PrincePetrovic : 1
  • @bharat_no_india : 1
  • @kaushkrahul : 1
  • @navneet178 : 1
  • @prakashbhutoria : 1
  • @mallikaarjuna24 : 1
  • @hgsutras : 1
Looking forward to the next edition soon. Suggest topics if you have any.

Monday, January 16, 2012

DharmaQuiz Session 112: 13-Jan-2012

Theme: Makar Sankranti
  1. There are at least two states in India where Makar Sankranti is celebrated as "Uttarayan". Name one of them. - #DharmaQuiz 914. Ans: Rajasthan or Gujarat
  2. In 1 state in S India, Makar Sankranti is celebrated by a name which is also the name of a delicious dish. Name the state. #DharmaQuiz 915. Ans: Pongal in Tamil Nadu
  3. Sikhs celebrate Makar Sanskranti by what name? #DharmaQuiz 916. Ans: Maghi or Lohri. 
  4. Name any one state where cows are decorated, fed well and made to jump over a pyre or bonfire during Makar Sankranti. #DharmaQuiz 917. Ans: Karnataka or Tamil Nadu.
  5. What is "Makara" in the name of the festival Makar Sankranti? #DharmaQuiz 918. Ans: A rashi or zodiac's constellation, called in English as Capricorn. It also means Crocodile, which some say as the shape of this zodiac. Shani, the son of Surya is considered as the 'Adhipati' or Lord of the Makara Rashi. It is symbolically father visiting his son's home, for a month every year!
Answers to Session 112:
Top Scorers:
  • @TheArvindDhar : 5
  • @Sammy_2912 : 5
  • @chikchirp : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @AbhiUwach : 5
  • @KVSarmaJ : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @mamtan14 : 5
  • @DevNakshi : 5
Congratulations to:
  • @talismaan : 4
  • @kpark_kunal : 4
  • @itsmesuresh : 4
  • @amitgupta_lnct : 3
  • @man0jsharma : 3
  • @Ethirajans : 3
  • @Dhruv_rathore : 3
  • @vkspathak : 2
  • @ChdryPk : 2
  • @Noopur_m : 2
  • @Rasraj : 2
  • @GrandIndusJurix : 2
  • @jai1900 : 2
  • @mjrajput : 2
  • @shamshanyogi : 2
  • @kailashmaharshi : 2
  • @keerthinarayan8 : 2
  • @srikrishnaus : 2
  • @ajith_shetty : 2
  • @rajputrahul19 : 1
  • @urs_sandeepan : 1
  • @FatAngryBird : 
  • @asimhot : 1
  • @hm_eVOTS : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @ppnss : 1
  • @Jangid : 1
  • @nvignesh93 : 1
  • @miumesh : 1
  • @VivekTelangana : 1
  • @anilkvdc : 1
  • @Rajarshi_n : 1
  • @mediacrooks : 1
  • @Yogesh_Dreams : 1
  • @ujjwalpareek : 1
  • @sanjaykhera11 : 1
  • @srikrishnaus : 1
  • @kdpgrahi : 1
  • @vibrantbharat : 1
  • @Yogesh_Dreams : 1
  • @idurgesh : 1
  • @GirishRSingh : 1
  • @octa_sud : 1
  • @Flyfiddlesticks : 1
  • @rakeshranjan_in : 1
  • @neerajstpl : 1
Many thanks to all those who participated above. Feel free to suggest topics for Dharma Quiz.