Showing posts with label Vijayanagara. Show all posts
Showing posts with label Vijayanagara. Show all posts

Friday, November 18, 2016

Ancient and Medieval Indian Coins

#DharmaQuiz Session 369: 18-Nov-2016

#DharmaQuiz 2236: This was a gold coin from 14th century south India. King in the pose of Hanuman. Which empire? Ans: Vijayanagara Empire, Bukka Raya I, Gold pagoda, 1344-1377.
DQ 2236. Pic from coinindia.com

Fastest three answers: @viveksurat, Telugutalli and @Aks9009Pa



#DharmaQuiz 2237: This is a golden coin from 800+ years ago in North India. A foreign invader continued the Goddess Lakshmi coins. Who? Ans: The coin is an issue of Muhammad bin Sam, more generally known as Muhammad of Ghor.
DQ 2237. Pic from coinindia.com
Fastest three answers: @viveksurat,  ‏@simuntweets and @VedantIndia


#DharmaQuiz 2238: These are 1500 year old coins from a mighty empire that ruled most of Indian subcontinent then. Which dynasty?
Ans: Gupta dynasty.
DQ 2238. Pic from coin-competition.eu
Fastest three answers: @Telugutalli @viveksurat and @vermaaakash10


#DharmaQuiz 2239: Silver coin having "Jagadamba Prasanna" was minted to commemorate coronation of a great Indian King of 17th century. Who?
Ans: Chhatrapati Shivaji.
DQ 2239. Pic from www.thehindu.com
Fastest three answers: @ShefVaidya, @rohit24r and ‏@viveksurat.


#DharmaQuiz 2240: Hanuman image one paisa coin from central India. 1888 CE (1945 VS). Name that princely state of British India.
Ans: Ratlam
DQ 2240. Pic from blogspot.com

Fastest three answers: @viveksurat, @simuntweets and @ImpatientMonk 


Have a good weekend!

Friday, January 23, 2015

Sringeri Sharada Peetham

#DharmaQuiz Session 315: 23-Jan-2015

#DharmaQuiz 1961: Who was the first Jagadguru of Sringeri Sharada peetha, after Adi Shankara established it 1200 years ago. Ans: Sureshwaracharya.

#DharmaQuiz 1962: Name the Jagad Guru of Sringeri Sharada Peetha, who established the great Vijayanagara empire during the 14th century CE. Ans: Shri Vidyaranya.

#DharmaQuiz 1963: Adi Shankara asked each of the 4 mathas he established to be in charge of one Veda primarily. Which Veda for Sringeri? Ans: Yajur Veda.

#DharmaQuiz 1964: Hoysala + Dravida arch temple built next to Sharada temple in Sringeri in 1338 CE. What's its name? Ans:  Vidya Shankara temple.

DQ 1964: Pic from Sringeri.net
Read: http://www.sringeri.net/temples/sri-vidyashankara

#DharmaQuiz 1965: A big attraction in Sringeri temple is feeding the fish. In which river?  Ans: Tunga.

DQ 1965
Scores for session 315:
  1. ‏@stormylook : 5
  2. ‏@arunz : 5
  3. @RakeshChouhan : 5
  4. @anamika_99 : 5
  5. @BKottadamane : 5
  6. @Telugutalli : 5
  7. ‏@mrsnrao : 5
  8. @Sunil_Rao_MS : 5
  1. @deshi_mangoman : 4
  2. @arunrush : 4
  1. @Rakesh_KK : 3
  2. @PulivendulaK : 3
  3. @tweeterjumbo : 3
  1. @harshahs : 2
  2. @Marksg79 : 2
  3. @iParamanand : 2
  4. @Shivaraj_HR : 2
  1. ‏@jayashreeravish : 1
  2. @meenabg : 1
  3. @TheNationalist_ : 1
  4. ‏@athreyaa : 1
  5. @pradeep_mb : 1
  6. ‏@Rohini_Sharma : 1
  7. @r_Hindu : 1
  8. @Brahamvakya : 1
  9. @vaayumitra : 1
  10. @Bhaskarg77G : 1
  11. @conphucius : 1
  12. ‏@Suprith_Mandara : 1
  13. @pandurangpai40 : 1
  14. @ramesh_katte : 1

Today is the happy occasion of Shishya Parigraha (annotation of the next Jagad Guru) at Sringeri.Sri Sri Vidhu Sekhara Bharati is designated as the next Jagadguru of this ancient Hindu peetham.

Source: Sringeri.net

Friday, September 5, 2014

King maker Gurus of Indian history

DharmaQuiz Session 295: 5-Sep-2014

#DharmaQuiz 1861: Vijayanagara empire was started by 2 shepherds Hakka & Bukka.
Their Guru was Vidyaranya. Which matha's Jagadguru was he? Ans: Sringeri Sharada Matha. Between 1380 and 1386 CE at his ripe old age. Vijayanagara was started in 1336.

#DharmaQuiz 1862: Chandragupta Maurya built empire till Persia.
Which University's Economics professor was his Guru? Ans: Takshashila university's Economics and
Politics professor, Vishnu Gupta, aka., Chanakya. Later Chankya established the Nalanda University.


#DharmaQuiz 1863: Samarth Ramdas, the great Guru of Chhatrapati Shivaji, was born on a famous Hindu festival. Which festival? Ans: Rama Navami, the birthday of Lord Rama. Ramdas was a great devotee of Rama and Hanuman.

#DharmaQuiz 1864: One of the greatest ancient buildings, Brihadeshwara temple,was by Raja Raja Chola. Who was his Guru?

  Ans: Karuvurar Siddhar.

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1865: The greatest Rashtrakuta emperor, Amoghavarsha (Nripatunga) ruled for 64 yrs. Who was his Guru? Ans: Jinasena.

Scores for session 295:
  1. @kishor_narayan : 5
  2. @surnell : 5
  3. ‏@pramod_klr : 5
  • @Gbhat_RW : 4
  • @ARSHURPALI : 4
  • @deshi_mangoman : 2
  • @stormylook : 2
  • @DrPannagDesai : 2
  • @pavithrabr : 1
  • @topblogger1 : 1
  • @douknowjohnny : 1
  • @ksinamdar : 1
  • ‏@champakChampion : 1
  • @tradetoday99 : 1
  • @imharshp : 1
  • @ArjunN92 : 1
  • @athreyaa : 1
  • @GururajPatil7 : 1
  • @Aravindshilpa : 1
  • @drswapnilm : 1
  • @AbhaySDube : 1
  • @Panchajanyaa : 1
  • @thirumalraja : 1
  • ‏@Suprith_rAo : 1

Don't you wish we learned about these great Gurus and their contribution to Bharat in much more detail, than today's school books? 

Good night!

Friday, May 24, 2013

DharmaQuiz Session 217: 24-May-2013

DQ 1453: Image - Blogspot
Theme: Narasimha

1) Narasimha, Vishnu's 4th avatara, is also known as NruKesari. What does Kesari here mean? #DharmaQuiz 1451. Ans: Kesari = Simha = Lion.

2) There are many forms of Narasimha. Name the one which is a manifestation of meditative pose of this Vishnu's avatara. #DharmaQuiz 1452. Ans: Yoga Narasimha.

3) Where's this 900 yr old magnificent Narasimha temple (see image), a combination of Odiya & Dravida architecture? #DharmaQuiz 1453. Ans: Simhachalam near Visakhapatnam, AndhraPradesh.

Read more: http://kittuistheking.blogspot.in/2012/05/simhachala-varaha-lakshmi-narasimha.html

DQ 1454. Image - Wiki
4) Where is this massive monolithic 22 feet tall Narasimha statue (see image)? {Capital of a big medieval empire}. #DharmaQuiz 1454. Ans: Hampi, Karnatka. The capital of the glorious Vijayanagara empire

5) The oldest continuously used religious text, Rig Veda, has reference to Narasimha. True or False?  #DharmaQuiz 1455. Ans: True. Vishnu Suktam.

Top Scorers for Session 217:
  1. @dolby_mehul : 5
  2. @Bacchuji : 5
  3. @sharathinindia : 5
  4. @GuruCharan99 : 5
  5. @man8shree : 5
  6. @anandt_05 : 5
  7. @Parixyt : 5
  8. @Tasmayi : 5
  9. @Mamdhata : 5
Congratulations to:
  1. @Kaushikrg : 4
  2. @KamalPremi2 : 4
  1. @nareshdixit82 : 3
  2. @kirankonnects : 3
  1. @vintejban : 2
  2. @PrachinVaani : 2
  3. @madhuiyengar : 2
  4. @Kannadiga1956 : 2
  5. @harshavs : 2   
  6. @raamss : 2
  1. @Punit_shandilya : 1
  2. @Rohithns : 1
  3. @voxindica : 1
  4. @ssmalani : 1
  5. @sanjayleo : 1
  6. @venshu : 1
  7. @iRushikesh : 1
  8. @Sachin_Pratap : 1
  9. @skdeshpande : 1
  10. @ts_manjunath : 1
  11. @VellaDev : 1
  12. @indrajeetd : 1
  13. @urrohit : 1
  14. @pras4net : 1
  15. @maverickraahul : 1
  16. @deepak_aj : 1
  17. @debakanta87 : 1
  18. @TripathiGaurav : 1
  19. @ksinamdar : 1
  20. @irvathoor : 1
  21. @suhasn88 : 1
  22. @ksrasish : 1
  23. @spandanknr : 1
  24. @rangirangi : 1
  25. @balamy : 1
  26. @HiSudheendra : 1
  27. @udaya_krishna : 1
  28. @drarora_gaurav : 1
  29. @NikhilShastry : 1
Jai Lakshmi Narasimha!

Friday, December 14, 2012

DharmaQuiz Session 182: 14-Dec-2012

Theme: Ruins of Hindu Temples and University

1) This is the ruin of a very wealthy capital of a Hindu empire in South India. Name this capital.#DharmaQuiz 1266. Ans: Hampi, capital of Vijayanagara kingdom.
For Question 1
For Question 2
Picture 1: An 1868 photograph of the ruins of the Vijayanagara Empire at Hampi, now a UNESCO World Heritage site

2) This was one of the grandest Hindu temples in Kashmir long ago. Who was the main deity of this temple? #DharmaQuiz 1267. Ans: Surya or Sun God.

Picture 2: Photograph of the Surya Temple, The most impressive and grandest ruins in Kashmir, at Marttand-Hardy Cole's Archaeological Survey of India Report 'Illustrations of Ancient Buildings in Kashmir.' (1869)



3) These are the ruins of a 900 year extremely grand temple complex in south east Asia. In which country? #DharmaQuiz 1268. Ans: Combodia.

For Question 3
 
4) This was the ruin of a temple before the Iron Man of India said,enough is enough, rebuild it. Name it. #DharmaQuiz 1269. Ans: Somnath temple in Gujarat.
For Question 4

5) Name this ruin,that was once a grand university of Hindu & Buddhist learning. #DharmaQuiz 1270. Ans: Nalanda in Bihar. 

For Question 5
More reading material:
  1. en.wikipedia.org/wiki/History_of_Hinduism 
  2. http://www.boloji.com/index.cfm?md=Content&sd=Articles&ArticleID=855
  3. http://www.environmentalgraffiti.com/featured/seven-lost-cities-of-india/9982
  4. http://yadavhistory.com/famous_contributions/architecture
Top Scorers for this session:
  1. @vinodvyas220 : 5
  2. @surnell : 5
  3. @pradeepkhs : 5
  4. @krishnakkmumbai : 5
  5. @ThejasMysore : 5
Congrats to:
  1. @sweetandu : 4
  2. @anandt_05 : 4
  3. @AvinashCKM : 4
  4. @pvaidyaraj : 4
  5. @dolby_mehul : 4
  6. @Marut_ : 4
  7. @jp_surat : 4
And..
  1. @iDevNakshi : 3
  2. @rinku3009 : 3
  3. @abhipar7 : 3
  4. @iSumitRk : 3
  5. @bvrsreddy : 3
  6. @stormylook : 3
  7. @MANOJ_KOUL : 3
And..
  1. @mpramodkumar : 2
  2. @pawandurani : 2
  3. @MKanthaliya : 2
  4. @girikesavan : 2
  5. @deepak_aj : 2
  6. @RatnaniHitesh : 2
  7. @GanapathyI : 2
  8. @vipulIT : 2
And..
  1. @obi3e : 1
  2. @cgmagia : 1
  3. @guruswamy_c : 1
  4. @RiddleBoza : 1
  5. @Phirmi_Bodo : 1
  6. @bharat_no_india : 1
  7. @arpitmraval : 1
  8. @NayakPradeep : 1
  9. @kathalkar24 : 1
  10. @bitter_truth2 : 1
  11. @CJ_Shekhar : 1
  12. @Manjunaath : 1
  13. @_ankitG : 1
  14. @rahulbagati : 1
  15. @natrajan : 1
  16. @imharshp : 1
  17. @REINSTALLINDIA : 1
  18. @ksrasish : 1
  19. @ChorSipahi : 1
  20. @Kaushikyegnan : 1
  21. @nemkals : 1
  22. @SathyaSher : 1
  23. @can414 : 1
Hope you got a good glimpse of the hardship Hindu Dharma has undergone with these illustrations.
 

Friday, October 12, 2012

DharmaQuiz Session 168: 12-Oct-2012

Theme: Contribution to Sanskrit literature from ancient and medieval Karnataka.
  1. 1500 years back, a king of W Ganga dynasty in Karnataka, gave the Sanskrit world, the majestic "Brihatkatha". Name him.  #DharmaQuiz 1196. Ans: Durvinita (Note, he translated from Baladya's Prakrit work) More: http://en.wikipedia.org/wiki/Durvinita
  2. 700 yrs ago, this commentator on Vedas was 1ST to compute approx speed of light. Name this brother of Vijayanagara founder. #DharmaQuiz 1197. Ans: Sayana Acharya. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Sayana
  3. "Jambavati Parinayam" is a Sanskrit work by the most famous emperor of South India 500 years back. Name him. #DharmaQuiz 1198. Ans: Krishna Deva Raya. More: http://www.museindia.com/viewarticle.asp?myr=2009&issid=26&id=1607
  4. Saluva Narasimha Deva Raya wrote "Ramabhyudayam" a Sanskrit work over 500 years ago. Which empire's king was he? #DharmaQuiz 1199. Ans: Vijaya Nagara Empire. Ans: http://en.wikipedia.org/wiki/Saluva_Narasimha_Deva_Raya 
  5. Tirumalamba, a poetess from S India,wrote Varadambika Parinayam. Meaning of "Parinayam" in Sanskrit? #DharmaQuiz 1200 Ans: Marriage/Wedding. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Tirumalamba
Top Scorers:
  1. @man8shree : 5
  2. @surnell : 5
  3. @gupta_n : 5
Congrats to:

@DevNakshi  : 4
@sharathinindia : 4
@abhipar7 : 4
@mareekuree : 4
@iRohitBhat : 4
@TheArvindDhar : 4

@ThejasMysore : 3
@Shree03 : 3
@sweetandu : 3

@voxindica : 2
@Marut_ : 2
@Amaresh80 : 2

@vishchan : 1
@marriagewiz : 1
@Susri1210 : 1
@ravikantbhat : 1
@cubicle_warrier : 1
@Nisharp : 1
@Rasraj : 1
@shylsmn : 1
@anurup : 1
@Durden47 : 1
@SathyaSher : 1

Thanks for participating. This one was surely a tough one!