Showing posts with label Bihu. Show all posts
Showing posts with label Bihu. Show all posts

Tuesday, January 12, 2016

Folk dances and festivals for women of India

#DharmaQuiz Session 352: 12-Jan-2016

#DharmaQuiz 2151: Women of which state of India celebrate this festival predominantly?
Ans: Telangana - Bonalu.

DQ 2151. Pic: thehindu.com
#DharmaQuiz 2152: Girls and Ladies of which state of India celebrate this swing festival predominantly?
Ans: Odisha - Raja Parba.

DQ 2152: From orissadiary.com
#DharmaQuiz 2153: Women of which state of India perform this beautiful dance routine?
Ans: Asom - Bihu.

DQ 2153. Pic: demotix.com
#DharmaQuiz 2154: Women of which state of India do this rhythmic dance? Ans: Keralam - Onam.


DQ 2154. Pic: snydle.com
#DharmaQuiz 2155: In which Indian state is this special dance being performed by women? Ans: Karnataka - Kodava Ummathat dance.
 
DQ 2155. Pic: thehindu.com
Many confuse the last one to somewhere from Himalayas!

Scores for session 352:

  1. @sridhar_savitha : 5
  2. @IdamRashtray : 5
  3. @Simuntweets : 5
  1. @ksunjai : 3
  2. @RAMESH4184 : 3
  3. @ugramveeram123 : 3
  4. @ddalmatti : 3
  5. @shivaparv : 3
  1. @TheJanamejaya : 2
  2. @reindheer8 : 2
  3. @TheLingraj : 2
  4. @KanakMakwana : 2
  5. @shonith2 : 2
  6. @KSVSUBRAMANIAN : 2
  7. @parthhas : 2
  8. @arunrush : 2
  9. @jayasankariz : 2

  1. @rajkarsewak : 1
  2. @band318 : 1
  3. @PappuRobot : 1
  4. @bhushan_tweets : 1
  5. @rajubusa : 1
  6. @mavanthoor : 1
  7. @PriyaPippi : 1
  8. @Remesh2015 : 1
  9. @sguru22 : 1
  10. @ShyamSundarRath : 1
  11. @Mamdhata : 1
  12. @PBnrg : 1
  13. @pramodthap : 1
  14. @ksunjai : 1
  15. @sahirgp : 1
  16. @IyerMira : 1
  17. @bimal_pr : 1
  18. @Venky1971 : 1
  19. @Aneesh_chandrA : 1
  20. @chilakalakartik : 1
  21. @lakshman_POMA : 1
  22. @DiAltoK10 : 1
  23. @LJhegade : 1
  24. @kiranjankalar : 1
  25. @mailparam : 1
  26. @prashanthmaiya : 1
  27. @Rasraj : 1
  28. @joethim : 1
  29. @ajithashetty : 1
  30. @shreyasbdwaj : 1
  31. @ShambuNashipudi : 1
  32. @emsreenu : 1
  33. @v4viraj : 1
  34. @yelvee : 1
  35. @samba3thy : 1
  36. @rkvk2001a : 1
  37. @vinaygoel15 : 1
  38. @rkvk2001 : 1
  39. @IndiafirstVM : 1
  40. @Reddy_7304 : 1
  41. @rsborar : 1
  42. @hegdeamh : 1
  43. @su_smile4u : 1
  44. @VaibhavTweeeter : 1
  45. @Pputhige : 1
  46. @naveenha : 1
  47. @t_anupam : 1
  48. @PrathamNayak : 1
  49. @veraghavan : 1
  50. @berneyab : 1
 Thanks for taking interest to participate and enrich your Dharmic civilizational  knowledge.

Tuesday, December 16, 2014

Theme: Indian Hindu festivals

DQ 1936. Image: cloudfront.net/
DharmaQuiz Session 310: 16-Dec-2014

#DharmaQuiz 1936: In which state is this nice flower festival celebrated with ladies dancing
around flower creations? Ans: Telangana. Festival is Bathukamma.

#DharmaQuiz 1937: In which state of India, do people welcome new year with a folk dance shown here? Ans: Asom. Festival is Bihu.

DQ 1937. Image: aaikon.wordpress
#DharmaQuiz 1938: In which Indian state do people welcome Hindu new year like this? Ans: Maharashtra. Festival is Gudi Padwa.



DQ 1938: Image: indiamarks.com
#DharmaQuiz 1939: Name any one state where during the month of Kartika, one lakh deepas are lighted by women in group. Ans: Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka and Telangana. Kartika Deepotvasa.


DQ 1939. Image: andhrawishesh
#DharmaQuiz 1940: In which state of India do people welcome agriculture season (rain)
like this? Ans: Odisha. Festival is Raja Parba.

DQ 1940. Image: vedicvaani
Scores for session 310.
  1. ‏@Telugutalli : 5
  2. @pramod_klr : 5
  3. @durgaramdas : 5
  1. @Simuntweets : 4
  2. @kishor_narayan : 4
  3. @TheArvindDhar : 4
  4. @naonome : 4
  5. @sreekannoth : 4
  6. @UKKishor : 4
  1. ‏@man8shree : 3
  2. ‏@Mamdhata : 3
  3. @bulletguru : 3
  1. @arvdhamo : 2
  2. @gouripathy : 2
  3. @stormylook : 2
  4. @anilchirps : 2
  5. @FakeJourno : 2
  6. @kushblr : 2
  7. ‏@hrnaidu : 2
  8. @IndiafirstVM : 2
  9. @aman_lakhera : 2
  10. ‏@db_is_db : 2
  11. @tweets2ap : 2
  12. @pushp_onenonly : 2
  13. @srinivasanands : 2
  1. @geetaSkapoor : 1
  2. ‏@snjn1 : 1
  3. @PoonamV_ : 1
  4. @mohiteabhi : 1
  5. @ajoooo67: 1
  6. @ashutoshrawal : 1
  7. @jsp293 : 1
  8. @praetorianblade : 1
  9. ‏@salvi_v : 1
  10. @praetorianblade : 1
  11. @kiranskatore : 1
  12. ‏@GirishBalu1 : 1
  13. @RaghuKandkur : 1
  14. @amolsarnaik : 1
  15. @aravindan_krish : 1
  16. @TorontoDreams : 1
  17. @Kirti100 : 1
  18. @AjitDovalFans : 1
  19. ‏@stormylook : 1
  20. @bharathphatak : 1
  21. @cgmagia : 1
  22. @hemantajha : 1
  23. @Chemkishan : 1
  24. ‏@chitralakshman : 1
  25. @meenabg : 2
  26. @NagarajKuppelur : 1
  27. @magaxiom : 1
  28. @nirax : 1
  29. @TechBlueprints : 1
  30. @ashvasant : 1
  31. @vicky20680 : 1
  32. @nehjin8 : 1
  33. @rgopalv : 1
  34. @sarvankarthik6 : 1
  35. @sharmaswati28 : 1
  36. @siddharthaanand : 1
  37. @1KaDuM : 1
  38. ‏@rucheesharma : 1
  39. @Vamsee9002 : 1
  40. @pruthvirajnyk : 1
  41. @Surender_Wgl : 1
Great to see so many attempting our unique Hindu festival quiz. Keep it up!

Tuesday, August 28, 2012

DharmaQuiz Session 158: 28-Aug-2012

Theme: Onam
  1. Onam is a mega festival in Kerala. Starts from Atham and ends on Thiruvonam. How many days are in between these two?  #DharmaQuiz 1146. Ans: 8 days. But will consider 10 days as this was a trick question.
  2. During Onam festival, Malayalee people welcome Maveli very respectfully to their homes. What is the other name of Maveli?  #DharmaQuiz 1147. Ans: Bali Chakravarti.
  3. Puranic King welcomed during Onam is welcomed in Karnataka,Maharashtra etc during a different festival. Name that festival. #DharmaQuiz 1148. Ans: Bali Padyami or Bali Pratipada, during Deepavali.
  4. Name the avatara of Vishnu, that is linked to the generous emperor welcomed during Onam festival. #DharmaQuiz 1149. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 11PM} Onam is essentially a harvest festival with religious favour. Name any other Hindu harvest festival. #DharmaQuiz 1150. Ans: Sankranti in most of India, Pongal in TN, Bihu in Asom, Baisakhi & Lohri in Punjab.
Top Scorers:

  1. @anandt_05 : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @TwtbyKoushik : 5
  4. @DevNakshi : 5
  5. @simplybhavesh : 5
  6. @cybercalci : 5
  7. @sharad_51 : 5
  8. @philamit : 5
  9. @iSaakshi : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @intodust_in : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @surnell : 4
  • @udgeetha : 4
  • @Dilipmys : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @krisnendu : 2
  • @belurgsu : 2
  • @shyam012 : 2
  • @shripathi1984 : 2
  • @stormylook : 2
  • @jaideepb : 2
  • @Sahyadri : 2
  • @bkprajwal : 1
  • @RiddleBoza : 1
  • @Sanjaypro : 1
  • @raopm9 : 1
  • @Drksenthilkumar : 1
  • @R_Bhartiya : 1
  • @rajgunda : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @satyajitdas84 : 1
  • @KaileshRajdev : 1
  • @pvsswamy : 1
  • @bkprajwal : 1
  • @bips_98 : 1
  • @krimhumhrim : 1
  • @shylsmn : 1
  • @bezubaan : 1
  • @AmitRVSharma : 1
  • @SamitLive : 1
  • @hethal09 : 1
  • @GetAbhi : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @GanapathyI : 1
  • @Geminiseventh : 1
  • @ShubhamBhuyat : 1
  • @Georgian3761 : 1
  • @VenuSpeak : 1
  • @suhas_patel : 1
  • @jairajp : 1
  • @RishiShenoy : 1

Let's hope that this session helped you gain some info into Kerala's unique festival. I too learnt some things during my research.

Tuesday, July 24, 2012

DharmaQuiz Session 150: 24-Jul-2012

Theme: Asom or Assam.
  1. Are majority of Asom's Hindus Shaivas or Vaishnavas? #DharmaQuiz 1106. Ans: Vaishnavas.
  2. The most important cultural and social events of Asom are the Bihu festivals. How many Bihus usually celebrated in a year? #DharmaQuiz 1107. Ans: Three.
  3. During the Bishuba Sankranti period, Bagurumba, a folk dance is performed by this famous tribe of Asom. Name the tribe. #DharmaQuiz 1108. Ans: Bodo Tribe.
  4. In Asom, two important cultural and religious institutions exist. The Satras and the Naamghars. What are Naamghars? #DharmaQuiz 1109. Ans: Village house of prayers.
  5. {Final, Open till 11PM} A 15th century Asom Vaishnava saint created Sattriya, one of India's 8 classical dances. Name him. #DharmaQuiz 1110. Ans: Srimanta Sankardeva.
Top Scorers:
  1. @sharad_51 : 5
  2. @iSumitRk : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @a_adarsh : 5
  5. @mareekuree : 5
  6. @sharathinindia : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @DevNakshi : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:

  • @bigvjp : 4
  • @TheArvindDhar : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @vschanna : 3
  • @__Alka : 3
  • @Dhanushm : 3
  • @Youhu_Tarazu : 2
  • @subodh1945 : 2
  • @bezubaan : 1
  • @ElangoMaran : 1
  • @goldenarcher : 1
  • @keerthinarayan8 : 1

Thanks to all participants in Dharma Quiz for making us achieve this 150th session milestone. Without your passionate support, this would not have happened.

Keep it going!

Friday, April 13, 2012

DharmaQuiz Session 130: 13-Apr-2012

Theme: Hindu Festivals in the month of April.
  1. Which language people in India celebrate pompously the festival of Vishu in the month ofApril? #DharmaQuiz 1006. Ans: Malayalam
  2. Asom celebrates 3 Bihu festivals. Rongali Bihu, Bhogali Bihu and Kongali Bihu. Which onecomes in April? #DharmaQuiz 1007. Ans: Rongali Bihu, also called as Bohak Bihu.
  3. Name this festival celebrated with Bhangra & Giddha, which happens every year on April13th, a rare fixed date in India. #DharmaQuiz 1008. Ans: Baisakhi.
  4. Name this festival that happens on Vaishakha month's 3rd day, when millions of Hindu women buy new jewellery. #DharmaQuiz 1009. Ans. Akshaya Tritiya.
  5. {Final, Open till 11 PM} Which day of Chaitra month is Bhagawan Rama's birthday celebrated? #DharmaQuiz 1010. Ans: Navami or 9th day.
Today's Top scorers:
  1. @rahulghildiyal : 5
  2. @rk_kulkarni : 5
  3. @Amaresh80 : 5
  4. @kishor_narayan : 5
  5. @pirateadmiral : 5
  6. @surenc1974 : 5
  7. @clumsycoder : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @philAmit : 5
  10. @abhishek_2411 : 5
  11. @DevNakshi : 5
  12. @ramas_cal : 5
  13. @iSumitRk : 5
  14. @gupta_n : 5
  15. @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @pkagrawala : 4
  • @sharad_51 : 4
  • @Dhanushm : 4
  • @Manjunaath : 3
  • @keerthinarayan8 : 3
  • @AjitVGupta : 3
  • @_Innovision : 2
  • @i_Balaji : 2
  • @ramprakash74 : 2
  • @hchaturv : 2
  • @udgeetha : 2
  • @Rasraj : 2
  • @Harsh1011 : 1
  • @jineesh_blr : 1
  • @hchaturv : 1
  • @MalayalamHashs : 1
  • @virendersj : 1
  • @gchellappan : 1
  • @sanjaykhera11 : 1
  • @rameshnswamy : 1
  • @kooolkaran : 1
  • @rahulbhasker84 : 1
  • @gchellappan : 1
  • @Geminiseventh : 1
Many thanks to all your participation. Many more attempted, but could not make it there.

Better luck next Tuesday or Friday!