Showing posts with label Chaturdashi. Show all posts
Showing posts with label Chaturdashi. Show all posts

Tuesday, October 21, 2014

Deepawali or Diwali

DharmaQuiz Session 303: 21-Oct-2014

#DharmaQuiz 1901: Lord Krishna's wife killed Narakasura, on Naraka Chaturdashi day of Deepawali. Name her. Ans: Satyabhama.

#DharmaQuiz 1902: On 1 of the Deepawali days, some Hindus celebrate Bali Pratipada.
Name any non Deepawali festival where Bali is welcomed. Ans: Onam, in Kerala.

#DharmaQuiz 1903: Does Happy Dhanteras festival day during Diwali, occur before or after Amavasya? Ans: Before.

#DharmaQuiz 1904: Name a country on the South American continent, where Diwali is a national holiday. Ans: Guyana, Trinidad and Tobago or Suriname. Technically T & T are islands off the north of SA continent.

#DharmaQuiz 1905: Grandest event of 5 Day Diwali is Lakshmi's birth.
During which Puranic event was she born? Ans: Samudra Manthan (churning of the ocean). @Individualist_ says, not born but manifested.

Scores for session 303:
  1. @GuruCharan99 : 5
  2. @mdbiyani : 5
  3. @GayathriSrinath : 5
  4. @CJoshi28 : 5
  5. @MangoAdmi : 5
  6. ‏@arunz : 5
  7. @Mamdhata : 5
  8. @pramod_klr : 5
  9. @mareekuree : 5
  10. @Telugutalli : 5
  1. @gboxam : 4
  2. @sreekannoth : 4
  3. @keshavaram : 4
  4. @Tweelak : 4
  5. @pandey_ashishkp : 4
  1. @stormylook : 3
  2. @krajthakkar : 3
  3. @Simuntweets : 3
  1. @nehjin8 : 2
  2. @bhupinderpti : 2
  3. @vschanna : 2
  4. ‏@Seek_self_truth : 2
  5. @SwathiRagha : 2
  6. @Lawan22 : 2
  1. @acrajesh : 1
  2. @narayanbpurohit : 1
  3. @shegde63 : 2
  4. @Maveric1128 : 1
  5. @kapilsanvaliya : 1
  6. ‏@surecussam : 1
  7. @rinku3009 : 1
  8. ‏@Anoopsri : 1
  9. @TheJanamejaya : 1
  10. ‏@trueindian131 : 1
  11. @patnaikt : 1
  12. @acharya2 : 1
  13. @AnupamkPandey : 1
  14. @gandabherunda : 1
  15. @ushamirra : 1
  16. @saumya1985 : 1
  17. @sibhaskaran : 1
  18. @HarishankarSY : 1
  19. @mrsnrao : 1
  20. @prasad1654 : 1
  21. @AmalPar : 1
  22. ‏@vjchats : 1
  23. @ishuaadi : 1
  24. ‏@magaxiom : 1
  25. @aravindan_krish : 1
  26. @6amiji : 1
  27. @ShivaKap : 1
  28. ‏@sun_pathak : 1
Happy Deepawali to all!

Friday, November 1, 2013

DharmaQuiz Session 239: 1-Nov-2013

Theme: The five days of Diwali or Deepavali
  1. #DharmaQuiz 1581: Today is Dhanteras, auspicious day of buying precious metals. Does this happen on Trayodashi of Krishna or Shukla paksha?. Ans: Krishna Paksha (waning moon).
  2. #DharmaQuiz 1582: Tomorrow is Naraka Chaturdashi or Chhoti Diwali. In which of today's Indian states did Narakasura live during Mahabharata?. Ans: Asom, in those days it was called Pragjyotisha as it was called then. @bhs7rocks on Twitter explains that Tezpur is named so because lot of blood [Tex] was shed in the battle between him and Krishna.
  3. #DharmaQuiz 1583: Sunday is Lakshmi Puja, the third day of Diwali. It happens on the Amavasya of which Hindu calendar month?. Ans: Ashwin or Ashvayuja. But Kartika Maasa according to Vikrama Shaka and Ashvin Maasa according to Shaalivahana Shaka. Thanks @GuruCharan99. Also, @sweetandu explains that the month is called in Tamil Ipasi.
  4. #DharmaQuiz 1584: If the 2nd day of Deepavali is about Krishna avatara of Vishnu,which avatara is linked to the 4th day, the Bali Pratipada?. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1585: The fifth and final day of Deepavali is a sister-brother day. What's the Konkani name for this day?. Ans: Bhau Beej
Top Scorers in Session 239:

  1. @iSaakshi : 5
  2. @Simuntweets : 5
  3. @GuruCharan99 : 5
  4. @man8shree : 5
  5. @Parixyt : 5
  6. @mamtan14 : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @bhaviknz : 5
  9. @KaushikRg : 5
  10. @shanthigrama : 5
  11. @smna17 : 5
Congrats to:
  1. ‏@goyalprtk : 4
  2. @JagannathAjnabi : 4
  1. @jananisri77 : 3
  2. @AnirudhaLimaye : 3
  1. @gautamchopra : 2
  2. @sachinjohri : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. @akshri_250 : 1
  2. @kalika3107 : 1
  3. @zombiespirits : 1
  4. @FatAngryBird : 1
  5. @NanOratoR : 1
  6. @SATISHSHARMAJMU : 1
  7. ‏@akhilm176 : 1
  8. ‏@bhs7rocks : 1
  9. @Narainised : 1
  10. @shamsunderts : 1
  11. @astrolife : 1
  12. @jodhra63 : 1
  13. @piyush1062 : 1
  14. @vivekashenoy : 1
  15. @Arpithams : 1
  16. @IMeAndMine : 1

Have a bright, noisy and fun filled Deepavali.

Friday, November 9, 2012

DharmaQuiz Session 174: 09-Nov-2012

Theme: Deepavali or Diwali
  1. In which language is this Diwali wish? "Thanu Diwali diyan bohut boht vadhaiyan" - #DharmaQuiz 1226. Ans: Punjabi, but may be Dogri too.
  2. Name this African Union nation where Diwali is a public holiday. #DharmaQuiz 1227. Ans: Mauritius
  3. Name any Rakshasa or Demon, whose slaying is one prominent day among the 6 Diwali days. #DharmaQuiz 1228. Ans: Narakasura, Chaturdashi day when Krishna slayed him. But Bali also can be considered.
  4. Identify the language of this Diwali greeting: "deepavaLi habbada ShubhashayagaLu". #DharmaQuiz 1229. Ans: Kannada.
  5. {Final, Open till 11PM} Name any one state in India where Devi Kali's pooja is done during one of the Diwali nights. #DharmaQuiz 1230. Ans: Odisha, Asom, Poschim Bongo and Bihar.
Top Scorers of session 174:
  1. @arunz : 5
  2. @Shree03 : 5
  3. @DevNakshi : 5
  4. @abhipar7 : 5
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @sharathinindia : 5
  7. @TheArvindDhar : 5
  8. @gupta_n : 5
  9. @cybercalci : 5
  10. @ramas_cal : 5
Congrats to:
  • @philAmit : 4
  • @fas_gayi_garari : 4
  • @Keefarqpaindha : 4
  • @gbhat_ : 4
  • @ClownPrinceG : 4
  • @pradeepkhs : 4
  • @reach_alak : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @sweetandu : 4
  • @ankushraj29 : 3
  • @vinodvyas220 : 3
  • @mayureshgaikwad : 3
  • @NayakPradeep : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @AvinashCKM : 3
  • @cubicle_warrier : 3
  • @rinku3009 : 2
  • @Susri1210 : 2
  • @prasanpd : 2
  • @gboxam : 2
  • @hchaturv : 1
  • @pawandurani : 1
  • @miumesh : 1
  • @piyush9999 : 1
  • @praveenmla : 1
  • @Mayank29Gupta : 1
  • @nilavya : 1
  • @SuvenduHuddar : 1
  • @idurgesh : 1
  • @venkatej : 1
  • @pramodthap : 1
  • @upretivineet : 1
  • @sushmahari : 1
  • @maheshksatija : 1
  • @Ameysd : 1
  • @vikashroy : 1
  • @saggirex : 1
  • @hethal09 : 1
  • @ramkirangowda : 1
  • @tpratheesh : 1
  • @The_Rocktor : 1
  • @gcmogre : 1
  • @sridharkswamy : 1
  • @sa_kiran : 1
  • @psychiatrycal : 1
  • @shantivr : 1
  • @911ashish : 1
  • @raopm9 : 1
  • @SastiBaat : 1
  • @PankajBagla : 1
  • @ChandanYogendra : 1
  • @bharathtintin : 1
Have a colourful Deepawali everyone!