Showing posts with label Assam. Show all posts
Showing posts with label Assam. Show all posts

Friday, November 1, 2013

DharmaQuiz Session 239: 1-Nov-2013

Theme: The five days of Diwali or Deepavali
  1. #DharmaQuiz 1581: Today is Dhanteras, auspicious day of buying precious metals. Does this happen on Trayodashi of Krishna or Shukla paksha?. Ans: Krishna Paksha (waning moon).
  2. #DharmaQuiz 1582: Tomorrow is Naraka Chaturdashi or Chhoti Diwali. In which of today's Indian states did Narakasura live during Mahabharata?. Ans: Asom, in those days it was called Pragjyotisha as it was called then. @bhs7rocks on Twitter explains that Tezpur is named so because lot of blood [Tex] was shed in the battle between him and Krishna.
  3. #DharmaQuiz 1583: Sunday is Lakshmi Puja, the third day of Diwali. It happens on the Amavasya of which Hindu calendar month?. Ans: Ashwin or Ashvayuja. But Kartika Maasa according to Vikrama Shaka and Ashvin Maasa according to Shaalivahana Shaka. Thanks @GuruCharan99. Also, @sweetandu explains that the month is called in Tamil Ipasi.
  4. #DharmaQuiz 1584: If the 2nd day of Deepavali is about Krishna avatara of Vishnu,which avatara is linked to the 4th day, the Bali Pratipada?. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1585: The fifth and final day of Deepavali is a sister-brother day. What's the Konkani name for this day?. Ans: Bhau Beej
Top Scorers in Session 239:

  1. @iSaakshi : 5
  2. @Simuntweets : 5
  3. @GuruCharan99 : 5
  4. @man8shree : 5
  5. @Parixyt : 5
  6. @mamtan14 : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @bhaviknz : 5
  9. @KaushikRg : 5
  10. @shanthigrama : 5
  11. @smna17 : 5
Congrats to:
  1. ‏@goyalprtk : 4
  2. @JagannathAjnabi : 4
  1. @jananisri77 : 3
  2. @AnirudhaLimaye : 3
  1. @gautamchopra : 2
  2. @sachinjohri : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. @akshri_250 : 1
  2. @kalika3107 : 1
  3. @zombiespirits : 1
  4. @FatAngryBird : 1
  5. @NanOratoR : 1
  6. @SATISHSHARMAJMU : 1
  7. ‏@akhilm176 : 1
  8. ‏@bhs7rocks : 1
  9. @Narainised : 1
  10. @shamsunderts : 1
  11. @astrolife : 1
  12. @jodhra63 : 1
  13. @piyush1062 : 1
  14. @vivekashenoy : 1
  15. @Arpithams : 1
  16. @IMeAndMine : 1

Have a bright, noisy and fun filled Deepavali.

Tuesday, July 24, 2012

DharmaQuiz Session 150: 24-Jul-2012

Theme: Asom or Assam.
  1. Are majority of Asom's Hindus Shaivas or Vaishnavas? #DharmaQuiz 1106. Ans: Vaishnavas.
  2. The most important cultural and social events of Asom are the Bihu festivals. How many Bihus usually celebrated in a year? #DharmaQuiz 1107. Ans: Three.
  3. During the Bishuba Sankranti period, Bagurumba, a folk dance is performed by this famous tribe of Asom. Name the tribe. #DharmaQuiz 1108. Ans: Bodo Tribe.
  4. In Asom, two important cultural and religious institutions exist. The Satras and the Naamghars. What are Naamghars? #DharmaQuiz 1109. Ans: Village house of prayers.
  5. {Final, Open till 11PM} A 15th century Asom Vaishnava saint created Sattriya, one of India's 8 classical dances. Name him. #DharmaQuiz 1110. Ans: Srimanta Sankardeva.
Top Scorers:
  1. @sharad_51 : 5
  2. @iSumitRk : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @a_adarsh : 5
  5. @mareekuree : 5
  6. @sharathinindia : 5
  7. @iSaakshi : 5
  8. @DevNakshi : 5
  9. @rahulghildiyal : 5
Congrats to:

  • @bigvjp : 4
  • @TheArvindDhar : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @vschanna : 3
  • @__Alka : 3
  • @Dhanushm : 3
  • @Youhu_Tarazu : 2
  • @subodh1945 : 2
  • @bezubaan : 1
  • @ElangoMaran : 1
  • @goldenarcher : 1
  • @keerthinarayan8 : 1

Thanks to all participants in Dharma Quiz for making us achieve this 150th session milestone. Without your passionate support, this would not have happened.

Keep it going!

Friday, October 14, 2011

DharmaQuiz Session 94: 14-Oct-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 74 updates.

Session 94: October 14,  2011
Theme: North East India 
  1. Name the North Eastern Indian state, whose Sanskrit name's meaning is "the land of the rising sun" - #DharmaQuiz 822. Ans: Arunachal Pradesh
  2. Name the rare Indian river which has a masculine name and means "The son of the God of Creation" - #DharmaQuiz 823. Ans: Brahma Putra
  3. The ancient and very famous Kamakhya temple is in which state of North East India? #DharmaQuiz 824. Ans: Assam or Ahom
  4. Name the North East Indian state,whose Sanskrit name literally means "Abode of the Clouds". It has Hatakeswarat Shiva Linga. #DharmaQuiz 825. Ans: Meghalaya 
  5. Name the North East Indian state from which in Mahabharata, Arjuna got a Snake tribe's bride - #DharmaQuiz 826. Ans: Nagaland (Bride Ulupi)
List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @NPatnaik55 : 5
  • @kishan_harathi : 5
  • @amitgupta_lnct : 5
  • @DevNakshi : 5
  • @hindu_tweeter : 5
  • @talmukund : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @chhayank : 5
  • @clumsycoder : 4
  • @mspenta : 4
  • @abhi_dave : 4
  • @manohar_sram : 4
  • @kk_ahm : 4
  • @MihirKumarJha : 4
  • @abhi_bol : 4
  • @PRanam1 : 4
  • @TheArvindDhar : 4
  • @ASHISHTWITTED : 4
  • @kbs321 : 3
  • @twitrkshukla : 3
  • @itsmesuresh : 3
  • @saurabhvc : 3
  • @surabhi18 : 3
  • @arora_chandan : 3
  • @gchellappan : 3
  • @upendrverma : 2
  • @AvirneniRao : 2
  • @MetalDew : 2
  • @rainaamit : 2
  • @kabadu : 2
  • @Sammy_2912 : 2
  • @pawandurani : 1
  • @sgdas2004 : 1
  • @RaviGhiyar : 1
  • @psudo : 1
  • @venshu : 1
  • @chikchirp : 1
  • @theashok1949 : 1
  • @DelAlpha : 1
  • @shreedhar_raman S : 1
  • @RAJW27 : 1
  • @pk3061972 : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.