Showing posts with label Sankranti. Show all posts
Showing posts with label Sankranti. Show all posts

Tuesday, January 14, 2014

DharmaQuiz Session 252: 14-Jan-2014

DQ 1417 - Image from churumuri.wordpress
Theme: Makara Sankranti

#DharmaQuiz 1646: Name one state in India where Makara Sankranti is celebrated as Haldi Kumkum. Ans: Goa, Maharashtra.

#DharmaQuiz 1647: Lakhs of cows/bulls made to jump over fire on Makara Sankranti. Name one state where this happens. Ans: Karnataka, Tamil Nadu or Andhra Pradesh.

#DharmaQuiz 1648: Some Tribals sing, dance around bonfire and enjoy on Makara Sankranti as it is their new year. In which Indian state? Ans: Odisha. Maybe Asom also.

#DharmaQuiz 1649: On 10 March 2009 a world record was set by 25,00,000 women cooking Pongala at a time. In which city? Ans: Thiruvananthapuram

DQ 1649. Image from mykeralahotels.in
DQ 1419. Image from attukal.org

{Final, Open till 10 PM} #DharmaQuiz 1650: Name a state in India where Makar Sankranti involves "Sakrat Bhoj" feast followed by flying kites. Ans: Rajasthan.

Answers to session 252:
  1. @man8shree : 5
  1. @sreekannoth : 4
  2. @deshi_mangoman : 4
  3. @KaushikRg : 4
  4. @ajaypawardr : 4
  5. @durgaramdas : 4
  6. @ashujoshi27 : 4
  1. @Mamdhata : 3
  1. @pandey_ashishkp : 2
  2. @drsriramvdongre : 2
  3. @Telugutalli : 2
  4. @mrsnrao : 2
  1. @MiliNeel : 1
  2. @anandrk77 : 1
  3. @nitindamame : 1
  4. @avadhbgupta : 1
  5. @roshantripathy1 : 1
  6. @bshashimysore :  1
  7. @heteshajain : 1
  8. @ySOcirius : 1
  9. @Lucky_Strike79 : 1
  10. ‏@Nikhilsoni45 : 1
  11. @goldi_civil : 1
  12. @santhoshkmnair : 1
  13. @jayarajcm : 1
  14. @prasad1654 : 1
  15. @alamiv : 1
  16. @KSVSUBRAMANIAN : 1
  17. @jineesh_blr : 1
  18. @LokiHulibele : 1
  19. @mysticlane1 : 1
  20. @ssmalani : 1
  21. ‏@gandhi_pv : 1
  22. @YashwantCharan : 1
  23. @aumakhil : 1
  24. @contest2014 : 1
  25. ‏@AT_PATEL : 1
  26. @ardra2611 : 1
  27. @redpea79 : 1
  28. @kmukundra : 1
  29. @vinodm_85 : 1
  30. ‏@kikkeriv : 1
Happy Makara Sankranti to everyone!

Tuesday, August 28, 2012

DharmaQuiz Session 158: 28-Aug-2012

Theme: Onam
  1. Onam is a mega festival in Kerala. Starts from Atham and ends on Thiruvonam. How many days are in between these two?  #DharmaQuiz 1146. Ans: 8 days. But will consider 10 days as this was a trick question.
  2. During Onam festival, Malayalee people welcome Maveli very respectfully to their homes. What is the other name of Maveli?  #DharmaQuiz 1147. Ans: Bali Chakravarti.
  3. Puranic King welcomed during Onam is welcomed in Karnataka,Maharashtra etc during a different festival. Name that festival. #DharmaQuiz 1148. Ans: Bali Padyami or Bali Pratipada, during Deepavali.
  4. Name the avatara of Vishnu, that is linked to the generous emperor welcomed during Onam festival. #DharmaQuiz 1149. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 11PM} Onam is essentially a harvest festival with religious favour. Name any other Hindu harvest festival. #DharmaQuiz 1150. Ans: Sankranti in most of India, Pongal in TN, Bihu in Asom, Baisakhi & Lohri in Punjab.
Top Scorers:

  1. @anandt_05 : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @TwtbyKoushik : 5
  4. @DevNakshi : 5
  5. @simplybhavesh : 5
  6. @cybercalci : 5
  7. @sharad_51 : 5
  8. @philamit : 5
  9. @iSaakshi : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @intodust_in : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @surnell : 4
  • @udgeetha : 4
  • @Dilipmys : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @krisnendu : 2
  • @belurgsu : 2
  • @shyam012 : 2
  • @shripathi1984 : 2
  • @stormylook : 2
  • @jaideepb : 2
  • @Sahyadri : 2
  • @bkprajwal : 1
  • @RiddleBoza : 1
  • @Sanjaypro : 1
  • @raopm9 : 1
  • @Drksenthilkumar : 1
  • @R_Bhartiya : 1
  • @rajgunda : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @satyajitdas84 : 1
  • @KaileshRajdev : 1
  • @pvsswamy : 1
  • @bkprajwal : 1
  • @bips_98 : 1
  • @krimhumhrim : 1
  • @shylsmn : 1
  • @bezubaan : 1
  • @AmitRVSharma : 1
  • @SamitLive : 1
  • @hethal09 : 1
  • @GetAbhi : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @GanapathyI : 1
  • @Geminiseventh : 1
  • @ShubhamBhuyat : 1
  • @Georgian3761 : 1
  • @VenuSpeak : 1
  • @suhas_patel : 1
  • @jairajp : 1
  • @RishiShenoy : 1

Let's hope that this session helped you gain some info into Kerala's unique festival. I too learnt some things during my research.

Tuesday, August 14, 2012

DharmaQuiz Session 156: 14-Aug-2012

Theme: Hindu Chandramana Calendar

  1. As per the Chandramana Hindu Calendar, for how many months once, an "Adhika Maasa" or extra month occurs? Ans: a) 33 b) 22 c)44. #DharmaQuiz 1136. Ans: a) 33 months. Slightly less than 33, but rounded off. @surnell gives the exact thing -> 32 months, 16 days, 3 hours and 12 minutes.
  2. This is missing during an "Adhika Maasa" or extra month. Name it. d) Surya Tarpana.  e) Surya Grahana. f) Surya Sankranti. #DharmaQuiz 1137. Ans: f) Surya Sankranti.
  3. Which is the 5th basic element of a Hindu Pancha-anga, after Vaara, Tithi, Nakshatra & Yoga? g)Ganita. h) Maasa. i) Karana. #DharmaQuiz 1138. Ans: i) Karana.
  4. All 12 months of Hindu calendar have "Adhipatis" or gods. Whose different names are those 12? j)Shiva. k)Vishnu. l)Brahma. #DharmaQuiz 1139. Ans: k) Vishnu.
  5. How many days does Moon take per Hindu Chandramana calendar, to travel from Purnima to Purnima? m)29.531 n) 31.231 o) 27.898 #DharmaQuiz 1140. Ans: m) 29.531, after taking into account Earth's move around Sun.
Top Scorers:

  1. @pkagrawala : 5
  2. @sweetandu : 5
  3. @udgeetha : 5
  4. @CAKiranb : 5
  5. @rahulghildiyal : 5
  6. @surnell : 5
  7. @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @sharathinindia : 4
  • @geophyraj : 4
  • @abhipar7 : 4
  • @singhrakeshk : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @wickedparam : 3
  • @DevNakshi : 3
  • @dolby_mehul : 3
  • @prashanthkpp : 3
  • @pal_pec07 : 3
  • @Rasraj : 1
  • @bkapilyadav : 1
  • @navneet2frn : 1
  • @voxindica : 1

Thanks for everyone's participation. This was a bit tougher, but need us to research more thoroughly sometimes :)

Friday, October 7, 2011

DharmaQuiz Session 92: 7-Oct-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 72 updates.

Session 92: October 7,  2011
Theme: Hinduism in Gujarat
  1. Gujarat's most famous dance Garba, is derived from Sanskrit words Garbha and Deep. Tell us the meaning of Garbhadeep. #DharmaQuiz 812. Ans: Earthenware lamp
  2. One of Gujarat's most famous sects of Hinduism is the Swami Narayan sect. Which of today's states was Swami Narayan born in? #DharmaQuiz 813. Ans: Uttar Pradesh (Chhapaiya)
  3. Which sect of Hinduism did Mahatma Gandhi's family belong to? a) Shaivism. b) Vaishnavism. c) Shaktism. #DharmaQuiz 814. Ans: b - Vaishnavism
  4. A famous Hindu sect, Pashupata, originated in Gujarat. It adheres primarily to which God? 1) Krishna 2) Brahma 3) Shiva.  #DharmaQuiz 815. Ans: Shiva
  5. The ultra colourful mass kite flying celebrations of Gujarat occur on which Hindu festival day? #DharmaQuiz 816. Ans: Makar Sankranti
List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @chhayank : 5
  • @imukuvacha : 5
  • @amitgupta_lnct : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @DevNakshi : 4
  • @bhaviknz : 4
  • @schandrask : 3
  • @sapana_almelkar : 2
  • @MihirKumarJha : 2
  • @akshaydhar88 : 2
  • @malleshwara : 1
  • @kk_ahm : 1
  • @nimeshchandra : 1
  • @upendrverma : 1
  • @TUSHAR_DWIVEDI : 1
  • @suffocatedcitz : 1
  • @mayureshgaikwad : 1
  • @jaya_888 : 1
  • @Rajarath : 1
  • @DevNakshi : 1
  • @rahul89t : 1
  • @mediacrooks : 1
  • @Dadlany : 1
  • @harshvb : 1
  • @vinukj : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.