Showing posts with label Deepavali. Show all posts
Showing posts with label Deepavali. Show all posts

Tuesday, October 21, 2014

Deepawali or Diwali

DharmaQuiz Session 303: 21-Oct-2014

#DharmaQuiz 1901: Lord Krishna's wife killed Narakasura, on Naraka Chaturdashi day of Deepawali. Name her. Ans: Satyabhama.

#DharmaQuiz 1902: On 1 of the Deepawali days, some Hindus celebrate Bali Pratipada.
Name any non Deepawali festival where Bali is welcomed. Ans: Onam, in Kerala.

#DharmaQuiz 1903: Does Happy Dhanteras festival day during Diwali, occur before or after Amavasya? Ans: Before.

#DharmaQuiz 1904: Name a country on the South American continent, where Diwali is a national holiday. Ans: Guyana, Trinidad and Tobago or Suriname. Technically T & T are islands off the north of SA continent.

#DharmaQuiz 1905: Grandest event of 5 Day Diwali is Lakshmi's birth.
During which Puranic event was she born? Ans: Samudra Manthan (churning of the ocean). @Individualist_ says, not born but manifested.

Scores for session 303:
  1. @GuruCharan99 : 5
  2. @mdbiyani : 5
  3. @GayathriSrinath : 5
  4. @CJoshi28 : 5
  5. @MangoAdmi : 5
  6. ‏@arunz : 5
  7. @Mamdhata : 5
  8. @pramod_klr : 5
  9. @mareekuree : 5
  10. @Telugutalli : 5
  1. @gboxam : 4
  2. @sreekannoth : 4
  3. @keshavaram : 4
  4. @Tweelak : 4
  5. @pandey_ashishkp : 4
  1. @stormylook : 3
  2. @krajthakkar : 3
  3. @Simuntweets : 3
  1. @nehjin8 : 2
  2. @bhupinderpti : 2
  3. @vschanna : 2
  4. ‏@Seek_self_truth : 2
  5. @SwathiRagha : 2
  6. @Lawan22 : 2
  1. @acrajesh : 1
  2. @narayanbpurohit : 1
  3. @shegde63 : 2
  4. @Maveric1128 : 1
  5. @kapilsanvaliya : 1
  6. ‏@surecussam : 1
  7. @rinku3009 : 1
  8. ‏@Anoopsri : 1
  9. @TheJanamejaya : 1
  10. ‏@trueindian131 : 1
  11. @patnaikt : 1
  12. @acharya2 : 1
  13. @AnupamkPandey : 1
  14. @gandabherunda : 1
  15. @ushamirra : 1
  16. @saumya1985 : 1
  17. @sibhaskaran : 1
  18. @HarishankarSY : 1
  19. @mrsnrao : 1
  20. @prasad1654 : 1
  21. @AmalPar : 1
  22. ‏@vjchats : 1
  23. @ishuaadi : 1
  24. ‏@magaxiom : 1
  25. @aravindan_krish : 1
  26. @6amiji : 1
  27. @ShivaKap : 1
  28. ‏@sun_pathak : 1
Happy Deepawali to all!

Wednesday, July 9, 2014

DharmaQuiz Session 285: 8-July-2014

Theme: Various Hindu Pujas.

#DharmaQuiz 1811: What's the name of this puja wherein young girls are worshiped as the embodiment of mother Goddess? Ans: Kanya Puja or Virgin Girl Child Worship.

DQ 1811: Pic thiagarajabhavanam.org
#DharmaQuiz 1812: What's the name of this Puja, wherein all the weapons and livelihood tools/devices are worshiped? Ans: Ayudha Puja or Shastra Puja, during Sharat Navaratri. Vishwa karma puja is also considered.




DQ 1812. Pic: thehindu.com
#DharmaQuiz 1813: This puja widely happens on a Purnima day. What's this puja of a life's guide, called? Ans: Guru Puja on Guru Purnima (full moon day)



DQ 1813. Pic: wordpress
#DharmaQuiz 1814: During a special occasion at home a cow (and calf) worshiped & let inside. When is that puja done? Ans: Primarily Griha Pravesha or house warming. But also on Gow Chauth and Bali Padyami during Deepavali.


DQ 1814. Pic: petermalakoff.jalbum.net
#DharmaQuiz 1815: Hindus worship various trees/plants. Which one is termed "Vriksha Raja"? Ans: Ashwattha, Bodhi, Peepul tree or Ficus religiosa L.
 
DQ 1815. Pic: shivallibrahmins.com


Scores for session 285:
  1. @Susri1210 : 5
  2. @durgaramdas : 5
  3. @tndsr : 5
  4. @GayathriSrinath : 5
  5. @pramod_klr : 5
  6. @SamitLive : 5
  7. @sushmahari : 5
  1. @Sunil_Rao_MS : 4
  2. @lodyaashi : 4
  3. @vipulgupta1976 : 4
  4. @CAPMohan : 4
  5. @yesbabunni : 4
  6. @mareekuree : 4
  7. @kiranGowda0007 : 4
  8. @gboxam : 4
  1. @ProtectIndia : 3
  2. @drarora_gaurav : 3
  3. @bhaskar1918 : 3
  4. @AmatyaKautilya : 3
  5. @mrsnrao : 3
  6. @oojnas : 3
  7. @SrDPO : 3
  1. @TiruppurTamil : 2
  2. @Govind1603 : 2
  3. @raamss : 2
  4. @bgnraju : 2
  5. @rahul07b : 2
  6. @gpkotekar1 : 2
  7. @hanumantweets : 2
  8. @rt_abad : 2
  9. @pdthakkar : 2
  1. @saishyam_k : 1
  2. @thapateros : 1
  3. @vishaldwivedi6 : 1
  4. @shankarkumaran : 1
  5. @rt_abad : 1
  6. @HelpAHindu : 1
  7. @nimesh_nagar : 1
  8. @Jooran2 : 1
  9. @ravichandrabr : 1
  10. @anandrk77 : 1
  11. @sandeshats : 1
  12. @adarshdgp : 1
  13. @jitendramehta70 : 1
  14. @piyush1062 : 1
  15. @AtulyaJena : 1
  16. @Supreeth_Ckm : 1
  17. @sumat_patel : 1
  18. @subbbugokarna : 1
  19. @SonunigamsingH : 1
  20. @samba3thy : 1
  21. @vikramkg : 1
  22. @rswaminatri : 1
  23. @nanditathhakur : 1
  24. @ImInAntariksh : 1
  25. @balamy : 1
  26. @Lalliuns : 1
  27. @BJPMember8 : 1
  28. @msvikram : 1
  29. @jayarajmathews : 1
  30. @drsc90 : 1
  31. @wtfex : 1
  32. @kalyanaram1 : 1
  33. @talismaan : 1
  34. @nnijagal : 1
  35. @praveenchandr8n : 1
  36. @BhagwanUvach : 1
  37. @rpmkarthi : 1
  38. @NilimaNilimas : 1
  39. @skdeshpande : 1
  40. @balamy : 1
  41. @Sravan : 1
  42. @prafullsaraf : 1
  43. @rohitkumarnath : 1
  44. @ibhupeshrai : 1
  45. @rajeshrajput1 : 1
  46. @akandpal : 1
  47. @raghumedicon : 1
  48. @yelvee : 1
  49. @kadian_anurag : 1

Thanks for participating in big numbers!

Friday, November 1, 2013

DharmaQuiz Session 239: 1-Nov-2013

Theme: The five days of Diwali or Deepavali
  1. #DharmaQuiz 1581: Today is Dhanteras, auspicious day of buying precious metals. Does this happen on Trayodashi of Krishna or Shukla paksha?. Ans: Krishna Paksha (waning moon).
  2. #DharmaQuiz 1582: Tomorrow is Naraka Chaturdashi or Chhoti Diwali. In which of today's Indian states did Narakasura live during Mahabharata?. Ans: Asom, in those days it was called Pragjyotisha as it was called then. @bhs7rocks on Twitter explains that Tezpur is named so because lot of blood [Tex] was shed in the battle between him and Krishna.
  3. #DharmaQuiz 1583: Sunday is Lakshmi Puja, the third day of Diwali. It happens on the Amavasya of which Hindu calendar month?. Ans: Ashwin or Ashvayuja. But Kartika Maasa according to Vikrama Shaka and Ashvin Maasa according to Shaalivahana Shaka. Thanks @GuruCharan99. Also, @sweetandu explains that the month is called in Tamil Ipasi.
  4. #DharmaQuiz 1584: If the 2nd day of Deepavali is about Krishna avatara of Vishnu,which avatara is linked to the 4th day, the Bali Pratipada?. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1585: The fifth and final day of Deepavali is a sister-brother day. What's the Konkani name for this day?. Ans: Bhau Beej
Top Scorers in Session 239:

  1. @iSaakshi : 5
  2. @Simuntweets : 5
  3. @GuruCharan99 : 5
  4. @man8shree : 5
  5. @Parixyt : 5
  6. @mamtan14 : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @bhaviknz : 5
  9. @KaushikRg : 5
  10. @shanthigrama : 5
  11. @smna17 : 5
Congrats to:
  1. ‏@goyalprtk : 4
  2. @JagannathAjnabi : 4
  1. @jananisri77 : 3
  2. @AnirudhaLimaye : 3
  1. @gautamchopra : 2
  2. @sachinjohri : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. @akshri_250 : 1
  2. @kalika3107 : 1
  3. @zombiespirits : 1
  4. @FatAngryBird : 1
  5. @NanOratoR : 1
  6. @SATISHSHARMAJMU : 1
  7. ‏@akhilm176 : 1
  8. ‏@bhs7rocks : 1
  9. @Narainised : 1
  10. @shamsunderts : 1
  11. @astrolife : 1
  12. @jodhra63 : 1
  13. @piyush1062 : 1
  14. @vivekashenoy : 1
  15. @Arpithams : 1
  16. @IMeAndMine : 1

Have a bright, noisy and fun filled Deepavali.

Friday, November 9, 2012

DharmaQuiz Session 174: 09-Nov-2012

Theme: Deepavali or Diwali
  1. In which language is this Diwali wish? "Thanu Diwali diyan bohut boht vadhaiyan" - #DharmaQuiz 1226. Ans: Punjabi, but may be Dogri too.
  2. Name this African Union nation where Diwali is a public holiday. #DharmaQuiz 1227. Ans: Mauritius
  3. Name any Rakshasa or Demon, whose slaying is one prominent day among the 6 Diwali days. #DharmaQuiz 1228. Ans: Narakasura, Chaturdashi day when Krishna slayed him. But Bali also can be considered.
  4. Identify the language of this Diwali greeting: "deepavaLi habbada ShubhashayagaLu". #DharmaQuiz 1229. Ans: Kannada.
  5. {Final, Open till 11PM} Name any one state in India where Devi Kali's pooja is done during one of the Diwali nights. #DharmaQuiz 1230. Ans: Odisha, Asom, Poschim Bongo and Bihar.
Top Scorers of session 174:
  1. @arunz : 5
  2. @Shree03 : 5
  3. @DevNakshi : 5
  4. @abhipar7 : 5
  5. @dolby_mehul : 5
  6. @sharathinindia : 5
  7. @TheArvindDhar : 5
  8. @gupta_n : 5
  9. @cybercalci : 5
  10. @ramas_cal : 5
Congrats to:
  • @philAmit : 4
  • @fas_gayi_garari : 4
  • @Keefarqpaindha : 4
  • @gbhat_ : 4
  • @ClownPrinceG : 4
  • @pradeepkhs : 4
  • @reach_alak : 4
  • @anandt_05 : 4
  • @surenc1974 : 4
  • @iSumitRk : 4
  • @sweetandu : 4
  • @ankushraj29 : 3
  • @vinodvyas220 : 3
  • @mayureshgaikwad : 3
  • @NayakPradeep : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @AvinashCKM : 3
  • @cubicle_warrier : 3
  • @rinku3009 : 2
  • @Susri1210 : 2
  • @prasanpd : 2
  • @gboxam : 2
  • @hchaturv : 1
  • @pawandurani : 1
  • @miumesh : 1
  • @piyush9999 : 1
  • @praveenmla : 1
  • @Mayank29Gupta : 1
  • @nilavya : 1
  • @SuvenduHuddar : 1
  • @idurgesh : 1
  • @venkatej : 1
  • @pramodthap : 1
  • @upretivineet : 1
  • @sushmahari : 1
  • @maheshksatija : 1
  • @Ameysd : 1
  • @vikashroy : 1
  • @saggirex : 1
  • @hethal09 : 1
  • @ramkirangowda : 1
  • @tpratheesh : 1
  • @The_Rocktor : 1
  • @gcmogre : 1
  • @sridharkswamy : 1
  • @sa_kiran : 1
  • @psychiatrycal : 1
  • @shantivr : 1
  • @911ashish : 1
  • @raopm9 : 1
  • @SastiBaat : 1
  • @PankajBagla : 1
  • @ChandanYogendra : 1
  • @bharathtintin : 1
Have a colourful Deepawali everyone!

Tuesday, August 28, 2012

DharmaQuiz Session 158: 28-Aug-2012

Theme: Onam
  1. Onam is a mega festival in Kerala. Starts from Atham and ends on Thiruvonam. How many days are in between these two?  #DharmaQuiz 1146. Ans: 8 days. But will consider 10 days as this was a trick question.
  2. During Onam festival, Malayalee people welcome Maveli very respectfully to their homes. What is the other name of Maveli?  #DharmaQuiz 1147. Ans: Bali Chakravarti.
  3. Puranic King welcomed during Onam is welcomed in Karnataka,Maharashtra etc during a different festival. Name that festival. #DharmaQuiz 1148. Ans: Bali Padyami or Bali Pratipada, during Deepavali.
  4. Name the avatara of Vishnu, that is linked to the generous emperor welcomed during Onam festival. #DharmaQuiz 1149. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 11PM} Onam is essentially a harvest festival with religious favour. Name any other Hindu harvest festival. #DharmaQuiz 1150. Ans: Sankranti in most of India, Pongal in TN, Bihu in Asom, Baisakhi & Lohri in Punjab.
Top Scorers:

  1. @anandt_05 : 5
  2. @sharathinindia : 5
  3. @TwtbyKoushik : 5
  4. @DevNakshi : 5
  5. @simplybhavesh : 5
  6. @cybercalci : 5
  7. @sharad_51 : 5
  8. @philamit : 5
  9. @iSaakshi : 5
  10. @sweetandu : 5
  11. @intodust_in : 5
Congrats to:
  • @surenc1974 : 4
  • @surnell : 4
  • @udgeetha : 4
  • @Dilipmys : 4
  • @Susri1210 : 3
  • @pvaidyaraj : 3
  • @krisnendu : 2
  • @belurgsu : 2
  • @shyam012 : 2
  • @shripathi1984 : 2
  • @stormylook : 2
  • @jaideepb : 2
  • @Sahyadri : 2
  • @bkprajwal : 1
  • @RiddleBoza : 1
  • @Sanjaypro : 1
  • @raopm9 : 1
  • @Drksenthilkumar : 1
  • @R_Bhartiya : 1
  • @rajgunda : 1
  • @rinku3009 : 1
  • @satyajitdas84 : 1
  • @KaileshRajdev : 1
  • @pvsswamy : 1
  • @bkprajwal : 1
  • @bips_98 : 1
  • @krimhumhrim : 1
  • @shylsmn : 1
  • @bezubaan : 1
  • @AmitRVSharma : 1
  • @SamitLive : 1
  • @hethal09 : 1
  • @GetAbhi : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @GanapathyI : 1
  • @Geminiseventh : 1
  • @ShubhamBhuyat : 1
  • @Georgian3761 : 1
  • @VenuSpeak : 1
  • @suhas_patel : 1
  • @jairajp : 1
  • @RishiShenoy : 1

Let's hope that this session helped you gain some info into Kerala's unique festival. I too learnt some things during my research.

Friday, October 28, 2011

DharmaQuiz Session 96: 28-Oct-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 76 updates.

Session 96: October 28,  2011
Theme: Deepavali or Diwali
  1. Pandavas appeared back from vanavasa or banishment in forest during Diwali. How many years were they banished in forest? #DharmaQuiz 832. Ans: Twelve years (see question. asking only about vanavasa, not agnata vasa or incognito)
  2. It was on Deepavali day, Amavasya, that Arya Samaj's founder attained nirvana. Name him - #DharmaQuiz 833. Ans: Mahrashi Dayananda 
  3. Deepavali also marks the death of demon Narakasura. Along with Krishna, which of his wives went to battleground with him? #DharmaQuiz 834. Ans: Satyabhama
  4. The foundation stone of a very famous Sikh shrine was laid out on Diwali day in 1577. Name its city. #DharmaQuiz 835. Ans: Amritsar
  5. Diwali is the birthday of a very famous Hindu Goddess. Name the event in which she was born.  #DharmaQuiz 836. Ans: Samudra Manthan or Churning of the sea.

List of people who got one or more answers answers right, with their scores:
  • @vipulgupta1976 : 5
  • @sureshvar : 5
  • @DevNakshi : 4
  • @RohitRajpurohit : 4
  • @amitgupta_lnct : 4
  • @mspenta : 4
  • @ajith_shetty : 4
  • @kishan_harathi : 3
  • @sharathinindia : 3
  • @Sammy_2912 : 3
  • @matarishva : 2
  • @agenthunt : 2
  • @itsmesuresh : 2
  • @keerthinarayan8 : 2
  • @jaideepb : 1
  • @Geminiseventh : 1
  • @pantgovinda : 1
  • @chikchirp : 1
  • @kanika_22 : 1
  • @tgirishkumar : 1
  • @prasad_athereya : 1
  • @sapana_almelkar : 1
  • @dimpsdawns : 1
  • @rubenmasc : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update. Usually these quiz sessions happen on Tuesday and/or Friday afternoon India time, while being open for at least 3 hours for answers to come in. Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.