Showing posts with label Ashwin. Show all posts
Showing posts with label Ashwin. Show all posts

Friday, November 1, 2013

DharmaQuiz Session 239: 1-Nov-2013

Theme: The five days of Diwali or Deepavali
  1. #DharmaQuiz 1581: Today is Dhanteras, auspicious day of buying precious metals. Does this happen on Trayodashi of Krishna or Shukla paksha?. Ans: Krishna Paksha (waning moon).
  2. #DharmaQuiz 1582: Tomorrow is Naraka Chaturdashi or Chhoti Diwali. In which of today's Indian states did Narakasura live during Mahabharata?. Ans: Asom, in those days it was called Pragjyotisha as it was called then. @bhs7rocks on Twitter explains that Tezpur is named so because lot of blood [Tex] was shed in the battle between him and Krishna.
  3. #DharmaQuiz 1583: Sunday is Lakshmi Puja, the third day of Diwali. It happens on the Amavasya of which Hindu calendar month?. Ans: Ashwin or Ashvayuja. But Kartika Maasa according to Vikrama Shaka and Ashvin Maasa according to Shaalivahana Shaka. Thanks @GuruCharan99. Also, @sweetandu explains that the month is called in Tamil Ipasi.
  4. #DharmaQuiz 1584: If the 2nd day of Deepavali is about Krishna avatara of Vishnu,which avatara is linked to the 4th day, the Bali Pratipada?. Ans: Vamana.
  5. {Final,Open till 10PM} #DharmaQuiz 1585: The fifth and final day of Deepavali is a sister-brother day. What's the Konkani name for this day?. Ans: Bhau Beej
Top Scorers in Session 239:

  1. @iSaakshi : 5
  2. @Simuntweets : 5
  3. @GuruCharan99 : 5
  4. @man8shree : 5
  5. @Parixyt : 5
  6. @mamtan14 : 5
  7. @sweetandu : 5
  8. @bhaviknz : 5
  9. @KaushikRg : 5
  10. @shanthigrama : 5
  11. @smna17 : 5
Congrats to:
  1. ‏@goyalprtk : 4
  2. @JagannathAjnabi : 4
  1. @jananisri77 : 3
  2. @AnirudhaLimaye : 3
  1. @gautamchopra : 2
  2. @sachinjohri : 2
  3. @rohitsamvada : 2
  1. @akshri_250 : 1
  2. @kalika3107 : 1
  3. @zombiespirits : 1
  4. @FatAngryBird : 1
  5. @NanOratoR : 1
  6. @SATISHSHARMAJMU : 1
  7. ‏@akhilm176 : 1
  8. ‏@bhs7rocks : 1
  9. @Narainised : 1
  10. @shamsunderts : 1
  11. @astrolife : 1
  12. @jodhra63 : 1
  13. @piyush1062 : 1
  14. @vivekashenoy : 1
  15. @Arpithams : 1
  16. @IMeAndMine : 1

Have a bright, noisy and fun filled Deepavali.

Friday, October 19, 2012

DharmaQuiz Session 170: 19-Oct-2012

Theme: Navaratri Special
  1. "Yatra Naryastu pujyante,ramante tatra devatah" -Where women r revered, Gods r pleased to be there. Which Smriti says this? #DharmaQuiz 1206. Ans: Manu Smriti.
  2. Navaratri or 9 days of Goddess worship happening now, is a part of which Hindu calendar month? (Hint: Named after Ashwini) #DharmaQuiz 1207. Ans: Ashwayuja or Ashwin month. More: http://hindusphere.com/significance-of-aswayuja-ashwayuja-ashwini-masam/
  3. Shri Sukta is 1 revered text that glorifies Goddess aka "Devi Mahatmya". Name any 1 other Dharma text which does the same. #DharmaQuiz 1208. Ans: Durga Sukta, Devi Bhagavata, Harivamsha, Sapta Shati and Many Puranas.
  4. Name a city in India, whose name is derived from the name of a demon that Goddess Durga killed during Navaratri. #DharmaQuiz 1209. Ans: Mysore or Mysuru. From Mahisha-uru (place of Mahisha Asura or the place where Mahisha was killed)
  5. Which Dharma text contains the famous "Ya Devi Sarva Bhuteshu Matru RupeNa Samsthita" chant? #DharmaQuiz 1210. Ans: Markandeya Purana's Devi Mahatmya's Chandi Path.
Top scorers during session 170:
  1. @smna17 : 5
  2. @intodust_in : 5
  3. @Sahyadri : 5
  4. @ThejasMysore : 5
  5. @bhaviknz : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @anandt_05 : 5
  8. @wnnbl : 5
  9. @ashutoshkulkar1 : 5
  10. @iSumitRk : 5
  11. @dolby_mehul : 5
  12. @khaishk : 5
  13. @sweetandu : 5
  14. @rahulghildiyal : 5
  15. @hchaturv : 5
Also, Congrats to:

@sharathinindia : 4
@DevNakshi : 4

@ankushraj29 : 3
@Shree03 : 3

@voxindica : 2
@shivsankar : 2
@sbharti : 2

@PrateekThakkar : 1
@amitssingh83 : 1
@swamy_sena : 1
@B_S_YADDI : 1
@DailyBreadIndia : 1
@sushmahari : 1
@svinayak85 : 1
@cubicle_warrier : 1
@pcrajendra : 1
@anand_vaidya : 1
@nikhilda12 : 1
@psudo : 1
@amit8195 : 1
@beingprabhu : 1
@_Murali : 1
@upretivineet : 1

Have a great Navaratri. If you find DharmaQuiz interesting do let me know via comments or tweets. Also, indicate any improvement I can do to reach more people effectively.