Showing posts with label Sampradaya. Show all posts
Showing posts with label Sampradaya. Show all posts

Friday, July 31, 2015

18th and 19th century Hindu Gurus

#DharmaQuiz Session 340: 31-Jul-2015

#GuruPurnima special:

#DharmaQuiz 2086: Name this famous Guru from 18th century Dilli, whose birth name was Ranjit Singh. Ans: Sant Charandas.
DQ 2086. Pic - wiki
#DharmaQuiz 2087: Name this 18th century Guru, born in Ayodhya. He adopted Vishishtadvaita & started Uddhav Sampraday. Ans: Ramanand Swami.

DQ 2087. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2088: If you have read the famous Autobiography of Yogi, you would know this 19th century Guru. Name him.Ans: Mahavatar Babaji.

DQ 2088. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2089: Name this 19th & 20th century Guru whose contribution to caste discrimination removal is legendary. Ans: Narayana Guru.

DQ 2089. Pic: Wiki
#DharmaQuiz 2090: Name this 19th century Guru, who was termed as avatar of Sri Chaitanya. Ans: Vijay Krishna Gosvami.


Thanks for participating today!

Tuesday, October 14, 2014

Theme: Guru Shishya Parampara and Sampradaya

DharmaQuiz Session 301: 14-Oct-2014

#DharmaQuiz 1891: In Hindu sampradaya, Guru gives initiation to Shishya into a specific parampara. What's the Samskrita word for initiation? Ans: Diksha.

#DharmaQuiz 1892: Name the shishya of Adi Shankara, who started the Dwaraka pitha's Kitavala Guru- Shishya sampradaya. Ans: Hastamalaka Acharya.

#DharmaQuiz 1893: Name any one Vaishnava Guru-Shishya sampradaya that has been running for more than 500 years. Ans: Gaudiya sampradaya (Madhwacharya started it). Ramanandi sampradaya (Ramanujacharya a part of it). Pustimarga sampradaya (Vallabhacharya started it).

#DharmaQuiz 1894: Before Swaminarayan started Swaminarayan sampradaya under Guru Ramanand Swami, what was this sampradaya called? Ans: Uddhav Sampradaya.

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1895: Name any 1 famous Guru, for whom temples exist, who did not belong to any traditional sampradaya. Ans: Shirdi Sai Baba, Narayana Guru, Puttaparthi Satya Sai Baba.

Answers to session 301:
  1. ‏@man8shree : 5
  1. @Mamdhata : 4
  2. @Simuntweets : 4
  3. @GuruCharan99 : 4
  1. @SwathiRagha : 3
  2. @Telugutalli : 3
  3. ‏@anasrini : 3
  1. ‏@jgdanjesh : 2
  2. @tanksalikv : 2
  1. @_shomy : 1
  2. @tmsatagoapan : 1
  3. @ParambathP : 1
  4. @aravozhukkam : 1
  5. ‏@ddpatel1120 : 1
  6. @nityaism : 1
  7. @iMumbaykar : 1
  8. @schandrask : 1
  9. @BogleSidha : 1
  10. @Archana1207 : 1
  11. @Eagleeye47 : 1
  12. @vjchats : 1
  13. @rajizm : 1
  14. ‏@raamss : 1
  15. ‏@yenkak : 1
  16. @ParthiVasudev : 1
  17. ‏@anasrini : 1
  18. @nikhil__13 : 1
  19. @sharan070192 : 1

Shri Gurubhyo namah.. Harih om!

Friday, June 15, 2012

DharmaQuiz Session 144: 15-Jun-2012

Theme: Hindu Rituals
  1. Of which Hindu ritual, "Paani grahana" is a part of? a)Naming ceremony. b) Marriage. c) Death ceremony. - #DharmaQuiz 1076. Ans: b) Marriage.
  2. There is a Hindu samskara called Karna Vedha. It's related to which of the following? d) Hands. e) Ear. f) Nose . - #DharmaQuiz 1077. Ans: e)Ear
  3. When is this prayer usually said? "karagre vasate Lakshmi.. kara madhye Saraswati"? g) Morning. h) Before lunch i) Evening. #DharmaQuiz 1078. Ans: g) Morning. More: "karaagre vasate lakshmi karamadhye saraswati karamoole sthithaa gouri prabhaate  karadarshanam" when looking at both palms first thing in the morning.
  4. When Hindus say "paada sparsham  kshamaswa me" prayer, whom are they addressing? j) Sky. k) Fire. l) Earth.  - #DharmaQuiz 1079. Ans: l) Earth. Hindus touch the floor and pray "samudra vasane devi parvata sthana mandale Vishnu patnee namasthubhyam paada sparsham kshamaswa me" to ask for forgiveness for touching mother Earth with foot.
  5. {Final, Open till 11PM} Among Hindu samskaras or customs, which one comes first? m)Jatakarma n) Namakarana o) Chudakarana - #DharmaQuiz 1080. Ans: m) Jatakarma.
Two good references to read further:
http://www.vmission.org.in/hinduism/samskaras.htm
http://sanskritdocuments.org/articles/customs_rituals_in_Hindu_dharma_IISH_Gopalakrishnan.doc

Top Scorers:
  1. @vinodvyas220 : 5
  2. @iCSM : 5
  3. @DevNakshi : 5
  4. @shawjipk : 5
  5. @anandt_05 : 5
  6. @iSaakshi : 5
  7. @akhilm176 : 5
  8. @rahulghildiyal
  9. @shanthigrama : 5
  10. @bhaviknz : 5
  11. @sharathinindia : 5
  12. @premchandu_a : 5
  13. @philAmit : 5
  14. @sweetandu : 5
  15. @surnell : 5
  16. @gdeepy : 5
Congrats to all these, who answered well!
  • @Susri1210 : 4
  • @Gurush_ : 4
  • @gnanambalam : 4
  • @prashanth__s : 4
  • @rk_kulkarni : 4
  • @Marut_ : 4
  • @kaushkrahul : 3
  • @Tasmayi : 3
  • @arora_chandan : 3
  • @abhipar7 : 3
  • @akhil_fsu : 3
  • @gototihar : 2
  • @ManishManke : 2
  • @swathyg : 2
  • @NAashish : 2
  • @kharesm : 2
  • @archie229 : 2
  • @Hindustanumh : 2
  • @talismaan : 2
  • @karthik_sy : 2
  • @somaiyahiral : 2
  • @WiseIndian : 2
  • @MaheshwarBhatP : 2
  • @pravinrao6750 : 2
  • @ashok567 : 2
  • @TobaTekSing : 2
  • @SarathRamakrish : 2
  • @idhairya : 1
  • @psudo : 1
  • @hm_eVOTS : 1
  • @ecophilo : 1
  • @harshvb : 1
  • @achandwar : 1
  • @truevirathindu : 1
  • @TheArvindDhar : 1
  • @VickyTweets9 : 1
  • @rajiv2131 : 1
  • @sanathandharma : 1
  • @AvinashCKM : 1
  • @CricRaks : 1
  • @_cowInspector : 1
  • @raghu_ji : 1
  • @VijayShenli : 1
  • @1KaDuM : 1
  • @pramodthap : 1
  • @Shree03 : 1
  • @krimhumhrim : 1
  • @suren_bamel : 1
  • @riteshshetty : 1
Thanks for a wonderful participation today. You can always refer to this blog after 11 PM IST, on Tuesdays and Fridays. Also, you can subscribe on Twitter to @kiranks/dharmaquiz list for an update tweet with answers.

Tuesday, July 5, 2011

DharmaQuiz Session 74: 1-Jul-2011

Kindly refer to the following link for an introduction to what this DharmaQuiz is all about. It also has the first 19 sessions' Questions and Answers.


Then refer to the right panel of this blog window, under 'Blog Archive' section for the subsequent 54 updates.

Session 74: July 1,  2011
Theme: Sampradayas or Denominations of Hindu Philosophy
  1. Name the principal acharya of Srivaishnava Sampradaya (denomination), who fought to eradicate caste system in South India.  #DharmaQuiz 704. Ans: Ramanujacharya
  2. Name the Advaita following Hindu Saint, who was the first to bring Hinduism to the west, via very articulate discourses.  #DharmaQuiz 705. Ans: Swami Vivekananda.
  3. There were 3 major theological schools of Shaivism: 1) Kashmir Shaivism 2) Saiva Siddhanta (TN & SL). Name the famous 3rd.  #DharmaQuiz 706. Ans: Veera Shaivism from Karnataka, and parts of Andhra & Maharashtra.
  4. Vaishanvism has a connection with Shakta philosophy via Goddess Durga. What is Goddess Durga called in Vaishnava philosophy? #DharmaQuiz 707. Ans: NarayaNi.
  5. Which sampradaya/denomination of Hindu philosophy did Bhaktivedanta Swami Prabhupada take to the west?  #DharmaQuiz 708. Ans: Vaishnavism
  6. Pick the one right answer. 'Bhakti movement of medieval India was based off': a) Vedas b) Puranas c) Upanishads. #DharmaQuiz 709. Ans: b) Puranas
  7. The orthodox Nambudari community of Kerala belong to which sampradaya? Shakta, Shrauta or Shaiva? #DharmaQuiz 710. Ans: Shrauta, based on Purva Mimamsa
You can refer to this for more information regarding Hindu sampradayas:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hindu_denominations


List of people who got answers right:
  • @rohitbhatta : 6
  • @venkateshkm : 6
  • @sharathinindia : 5
  • @pvaidyaraj : 5
  • @Amaresh80 : 5
  • @IndianWeera : 5
  • @balajisanjeev : 4
  • @DevNakshi : 4
  • @ajith_shetty : 4
  • @pirateadmiral : 4
  • @vishchan : 4
  • @I_am_Rajarshi : 3
  • @svelaga : 2
  • @TheArvindDhar : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @dwellerinme :
  • @ahmednkhan : 1
  • @saurabhvc : 1
Congratulations to all those listed above! Also, thanks to all those who attempted as well as those who are silently following the tweets or blog.

Watch out for  the next update! Of course, don't forget to leave your comments & suggestions, as well as subscribe to this blog. It is just a fun way to participate in sharing of religious / spiritual knowledge.