Showing posts with label Tulasi. Show all posts
Showing posts with label Tulasi. Show all posts

Tuesday, February 12, 2013

DharmaQuiz Session 195: 12-Feb-2013

Theme: In front of traditional Hindu Homes.

1) What do you call the famous folk art, found in front of most Hindu homes, made out of stone powder, and some colours? #DharmaQuiz 1336. Ans: Rangoli. Other names include, Alpana, Kolam and Muggu.
Question 1
2) Usually, Hindu homes will have Ocimum tenuiflorum plant in front, as a symbol of Goddess Lakshmi. What's the Sanskrit name? #DharmaQuiz 1337. Ans: Tulasi which means "The Incomparable" in Sanskrit.

Question 2
3) This symbol is usually found in front of Hindu homes and shops, which in Sanskrit means "To be good". Name it. #DharmaQuiz 1338. Ans: Swastika. "su" meaning "good" or "auspicious," "asti" meaning "to be," and "ka" as a suffix. The swastika = "to be good".


Question 3
Question 4
4) This is usually made of leaves and flowers, and hung over doors in Western and Southern Indian Hindu homes. What is it?  #DharmaQuiz 1339. Ans: Torana. 

5) In new south Indian Hindu homes,1st pooja is for this. What is this called? #DharmaQuiz 1340. Ans: Hosalu in Kannada, Gadapa in Telugu, Umbaro in Gujarati, Thadya in Tulu, Thali in Marwadi, Umbaratha in Marathi, Dehleez in Hindi (?), Threshold in English? (per Sujata).

Question 5
Top Scorers during 195:

  1. @bvrsreddy : 5
  2. @pvaidyaraj : 5
  3. @raopm9 : 5
  4. @Susri1210 : 5
  5. @asraghunath : 5
  6. @rahulghildiyal : 5
  7. @Ethirajans : 5
  8. @sndpmysuru : 5
  9. @man8shree : 5
  10. @iDevNakshi : 5
  11. @mrsnrao : 5
  12. @sweetandu : 5
  13. @Sahyadri : 5
  14. @indianomad : 5
  15. @s_navroop : 5
  16. @Kiran_Speaks : 5
  17. @smna17 : 5
  18. @cubicle_warrier : 5
Congrats to these on scoreboard:

  1. @manjunathkumarr : 4
  2. @vasenvy : 4
  3. @vinodvyas220 : 4
  4. @CJ_Shekhar : 4
  5. @S_Mandalia : 4
  6. @cgmagia : 4
  7. @Hindustani12 : 4
  8. @dolby_mehul : 4
  9. @Mamdhata : 4
  10. @ramariyer : 4
  1. @gchellappan : 3
  2. @anu_km : 3
  3. @shakkuiyer : 3
  4. @ankushraj29 : 3
  5. @pp_chn : 3
  6. @bhushkam : 3
  7. @BalachandarS : 3
  1. @mayureshgaikwad : 2
  2. @Darksider150 : 2
  3. @gupta_n : 2
  4. @sumat_patel : 2
  5. @rinku3009 : 2
  6. @krunalthegreat : 2
  7. @Voter77 : 2
  1. @geophyraj : 1
  2. @gboxam : 1
  3. @samiir : 1
  4. @D_AweRageIndian : 1
  5. @Deven_krum : 1
  6. @ananddetroja : 1
  7. @arunz : 1
  8. @HighRisque : 1
  9. @KedarGaddar : 1
  10. @halovivek : 1
  11. @ankaachoo : 1
  12. @NAIRPRAKASH12 : 1
  13. @rishitwt : 1
  14. @lakshana7 : 1
  15. @priyankish : 1
  16. @mpadmasri : 1
  17. @prashantgilda : 1
  18. @junejarajiv : 1
  19. @MKJagadish : 1
  20. @elluranand : 1
  21. @Kudladaye : 1
  22. @priyankish : 1
  23. @um_dubey : 1
  24. @advanirajesh : 1
  25. @ARSHURPALI : 1
  26. @vinaykamma : 1
  27. @amitweeter : 1
  28. @AshGudAshItGets : 1
  29. @BKS_5 : 1
  30. @ssmalani : 1
  31. @oneandonlydilip : 1
  32. @seeniram : 1
  33. @Keefarqpaindha : 1
  34. @suar4sure : 1
  35. @SatyaHariom : 1
  36. @AntarikshG : 1
  37. @PankajBagla : 1
  38. @kaashthakkar : 1
  39. @KGLatha : 1
  40. @ankur130 : 1
  41. @ashwin_polali : 1

Thanks for partcipating!

Picture sources: Indiaparenting, Blogger, richardcassaro and gstatic

Friday, November 30, 2012

DharmaQuiz Session 179: 30-Nov-2012

Theme: Festivals of Kartika month (Mostly November in 2012)
  1. Name this festival that occurred in Novmbr this year,where Maithili & Bhojpuri speaking women give arghya to thank Sun god. #DharmaQuiz 1251. Ans: Chhath Puja.
  2. During which Hindu calendar month, does the marriage of the most famous medicinal plant Tulasi, is symbolically celebrated? #DharmaQuiz 1252. Ans: Kartika month, Krishna Paksha, Dwadashi day.
  3. 2 days after Diwali, sisters remember the chiranjeevis like Bali & Hanuman, and wish brothers longevity. Name the festival. #DharmaQuiz 1253. Ans: Bhai Dooj.
  4. Day after Diwali is celebrated in South India as Bali Padyami. What's it celebrated in North, symbolizing nature worship? #DharmaQuiz 1254. Ans: Goverdhan pooja.
  5. A festival was celebrated 3 nights back by Telugu & Tamil Hindus,lighting lamps for Murugan. Name it. #DharmaQuiz 1255. Ans: Karthikai Deepam or Kartika Deepotsavam. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Karthikai_Deepam
Top scorers of session 179:
  1. @idurgesh : 5
  2. @ramas_cal : 5
  3. @sweetandu : 5
  4. @anandt_05 : 5
  5. @abhipar7 : 5
  6. @man8shree : 5
  7. @sharathinindia : 5
  8. @fas_gayi_garari : 5
  9. @intodust_in : 5
  10. @philAmit : 5
  11. @cubicle_warrier : 5
  12. @pradeepkhs : 5
  13. @DevNakshi : 5
  14. @ThejasMysore : 5
  15. @dolby_mehul : 5
Congrats to:

@servantofkrsna : 4
@SamitLive : 4
@iSumitRk : 4
@numbbybirth : 4

@tandonb : 3
@dominodeck : 3
@raopm9 : 3
@amitsinha19 : 3

@nitinjoshi20 : 2
@manohar_sram : 2
@emsreenu : 2
@mist_27 : 2
@shrutidharp : 2

@bezubaan : 1
@drvijayr1 : 1
@TheArvindDhar : 1
@RRMMZZ : 1
@LifeIsChels : 1
@Prach82 : 1
@bezubaan : 1
@iCSM : 1
@SthitaprajnaD : 1
@DAmunRa : 1
@sandeepmadhukar : 1
@alkeshtunara : 1
@navneet2frn : 1
@kanhaiyajaiswal : 1
@mbhagawat : 1
@vikasbsingh : 1

See you next time. Have a great Kartika month.

Tuesday, October 16, 2012

DharmaQuiz Session 169: 16-Oct-2012

Theme: Ayurveda
  1. This common herbal plant is prescribed by Ayurveda for  over 15 remedies to skin, heart, fever & other ailments. Name it. #DharmaQuiz 1201. Ans: Tulasi or Basil. But neem and Aloe Vera will also be considered.
  2. Give one common market name (not brand name) for a comprehensive Ayurvedic herbal tonic with multiple health benefits.  #DharmaQuiz 1202. Ans: Chyawanprash.
  3. Name this Indian state that gets the maximum number of Ayurvedic therapy related tourism, particularly Panchakarma therapy. #DharmaQuiz 1203. Ans: Kerala.
  4. At least 3 nations in Europe allow Doctors to study Ayurveda in University post graduate courses. Name any one of them. #DharmaQuiz 1204. Ans: Germany or Italy or England. Read more here: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3117322/
  5. In Ayurveda, the "The Path of Juice" or "Elixir Vitae" is commonly used. Name the Sanskrit term. #DharmaQuiz 1205. Ans: Rasayana (Rasa + Ayana)
Top Scorers this session:
  1. @rahulghildiyal : 5
  2. @cubicle_warrier : 5
  3. @Sahyadri : 5
  4. @surenc1974 : 5
  5. @DevNakshi : 5
  6. @smna17 : 5
  7. @cybercalci : 5
Congrats to:
  • @sharathinindia : 4
  • @raopm9 : 4
  • @dolby_mehul : 4
  • @man8shree : 4
  • @raoathreyas : 4
  • @lodyaashi : 4
  • @jagdish : 3
  • @rinku3009 : 2
  • @PankajBagla : 2
  • @Umeshkumarr26 : 2
  • @Anirvachan : 2
  • @upendrverma : 2
  • @jagdish : 2
  • @lldhr : 2
  • @alkeshtunara : 2
  • @CJ_Shekhar : 2
  • @ajayjmun : 1
  • @Tailwind3 : 1
  • @desprem : 1
  • @GirishPodar : 1
  • @nagarjund : 1
  • @sandeeptvenkat : 1
  • @VijayDharwad : 1
  • @roshanmadhav4 : 1
  • @aknarendranath : 1
  • @bhsngr : 1
  • @MullahYogi : 1
  • @kshetragnya : 1
  • @Dinuraghubansi : 1
  • @R_Bhartiya : 1
  • @shailkumar7468 : 1
  • @puneetdwd : 1
  • @mbhagawat : 1
Many thanks to all the participants, including those who could not get to the list above.