Showing posts with label women. Show all posts
Showing posts with label women. Show all posts

Tuesday, January 12, 2016

Folk dances and festivals for women of India

#DharmaQuiz Session 352: 12-Jan-2016

#DharmaQuiz 2151: Women of which state of India celebrate this festival predominantly?
Ans: Telangana - Bonalu.

DQ 2151. Pic: thehindu.com
#DharmaQuiz 2152: Girls and Ladies of which state of India celebrate this swing festival predominantly?
Ans: Odisha - Raja Parba.

DQ 2152: From orissadiary.com
#DharmaQuiz 2153: Women of which state of India perform this beautiful dance routine?
Ans: Asom - Bihu.

DQ 2153. Pic: demotix.com
#DharmaQuiz 2154: Women of which state of India do this rhythmic dance? Ans: Keralam - Onam.


DQ 2154. Pic: snydle.com
#DharmaQuiz 2155: In which Indian state is this special dance being performed by women? Ans: Karnataka - Kodava Ummathat dance.
 
DQ 2155. Pic: thehindu.com
Many confuse the last one to somewhere from Himalayas!

Scores for session 352:

  1. @sridhar_savitha : 5
  2. @IdamRashtray : 5
  3. @Simuntweets : 5
  1. @ksunjai : 3
  2. @RAMESH4184 : 3
  3. @ugramveeram123 : 3
  4. @ddalmatti : 3
  5. @shivaparv : 3
  1. @TheJanamejaya : 2
  2. @reindheer8 : 2
  3. @TheLingraj : 2
  4. @KanakMakwana : 2
  5. @shonith2 : 2
  6. @KSVSUBRAMANIAN : 2
  7. @parthhas : 2
  8. @arunrush : 2
  9. @jayasankariz : 2

  1. @rajkarsewak : 1
  2. @band318 : 1
  3. @PappuRobot : 1
  4. @bhushan_tweets : 1
  5. @rajubusa : 1
  6. @mavanthoor : 1
  7. @PriyaPippi : 1
  8. @Remesh2015 : 1
  9. @sguru22 : 1
  10. @ShyamSundarRath : 1
  11. @Mamdhata : 1
  12. @PBnrg : 1
  13. @pramodthap : 1
  14. @ksunjai : 1
  15. @sahirgp : 1
  16. @IyerMira : 1
  17. @bimal_pr : 1
  18. @Venky1971 : 1
  19. @Aneesh_chandrA : 1
  20. @chilakalakartik : 1
  21. @lakshman_POMA : 1
  22. @DiAltoK10 : 1
  23. @LJhegade : 1
  24. @kiranjankalar : 1
  25. @mailparam : 1
  26. @prashanthmaiya : 1
  27. @Rasraj : 1
  28. @joethim : 1
  29. @ajithashetty : 1
  30. @shreyasbdwaj : 1
  31. @ShambuNashipudi : 1
  32. @emsreenu : 1
  33. @v4viraj : 1
  34. @yelvee : 1
  35. @samba3thy : 1
  36. @rkvk2001a : 1
  37. @vinaygoel15 : 1
  38. @rkvk2001 : 1
  39. @IndiafirstVM : 1
  40. @Reddy_7304 : 1
  41. @rsborar : 1
  42. @hegdeamh : 1
  43. @su_smile4u : 1
  44. @VaibhavTweeeter : 1
  45. @Pputhige : 1
  46. @naveenha : 1
  47. @t_anupam : 1
  48. @PrathamNayak : 1
  49. @veraghavan : 1
  50. @berneyab : 1
 Thanks for taking interest to participate and enrich your Dharmic civilizational  knowledge.

Tuesday, March 27, 2012

DharmaQuiz Session 126: 20-Mar-2012

Theme: Female Centric Hindu Festivals
  1. Name the spiritual movement in meditation, involving lakhs of women, which calls itself daughters of the Creator - #DharmaQuiz 986. Ans: Brahma Kumaris. More here: http://www.bkwsu.org/whoweare/history.htm/
  2. Name the Hindu cultural festival in Kerala,which has set the Guinness record for the largest gathering of women at 1 place!  #DharmaQuiz 987 Ans: Pongala. More: http://en.wikipedia.org/wiki/Pongala
  3. 92 KM from a metro city in India, women of all backgrounds can worship Adi Parashakti at sanctum sanctorum. Name the metro. #DharmaQuiz 988. Ans: Chennai. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Adhiparasakthi_Siddhar_Peetam
  4. Like Sabarimala, there's a mostly women pilgrimage with mala & "irumudi" for women. It's call Om "____". Fill the blanks. #DharmaQuiz 989. Ans: Om Shaki pilgrimage. More here: http://www.sakthiolhi.org/irumudi.htm and http://www.omsakthi.org/news/2001/011211.html
  5. Name a famous festival in & around Bihar,where the chief worshiper is a woman & titled "Parvaitin". #DharmaQuiz 990. Ans: Chhath Puja. More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Chhath
Top Scorers:
  • @sheefal : 5
  • @iSumitRk : 5
  • @kishor_narayan : 5
  • @sharathinindia : 5
  • @bhaviknz : 5
  • @vijayasenthilk : 5
  • @Amaresh80 : 5
  • @rohitbhatta : 5
  • @iSaakshi : 5
  • @neerajstpl : 5
  • @ramprakash74 : 5

Congrats to:
  • @DevNakshi : 4
  • @pvaidyaraj : 4
  • @chikchirp : 3
  • @TheArvindDhar : 3
  • @_Nithingowda : 3
  • @mamtan14 : 3
  • @surnell : 3
  • @vaidhiy4v : 3
  • @mayaadvaita : 2

  • @Dhanushm : 1
  • @arvind_nadig : 1
  • @mallipoorasigai : 1
  • @KittuKrithika : 1
  • @kushargarakesh : 1
  • @jineesh_blr : 1
  • @SuryahSG : 1
  • @skt_1 : 1
  • @aususa7 : 1
  • @Marut_ : 1
  • @Satya046 : 1
  • @vipulgupta1976 : 1
  • @RhivasSeagull : 1
  • @TheDhananjayKr : 1
  • @maddyraj : 1
  • @idurgesh : 1
  • @asraghunath : 1
  • @krish_unni : 1
  • @Mimaniya : 1
  • @NikhilVadia : 1
  • @arora_chandan : 1
  • @hindu_tweeter : 1
  • @bharadwajmn : 1
  • @bhaveshshah : 1
  • @MystiqueMusings : 1
  • @shivsBHARAT : 1
  • @manohar_sram : 1
  • @SantaSingh : 1
  • @voxindica : 1
I was told this was a tougher quiz, but was glad to see so many make it to the list above. There were more who attempted. Thanks to your interest!