Showing posts with label Karva Chauth. Show all posts
Showing posts with label Karva Chauth. Show all posts

Friday, October 10, 2014

Hindu festivals in October 2014

DQ 1888. Pic from spiritualbangalore.com
DharmaQuiz Session 300: 10-Oct-2014

#DharmaQuiz 1886: This week we had the jayanti of Ramayana's writer.
Also, a famous Rajput princess famous for Rama/Krishna bhajans. Who? Ans: Meera

#DharmaQuiz 1887: Tomorrow is Karva Chauth.
According to Vikram Samvat calendar, which month's Krishna's paksha's 4th day is this festival? Ans: Kartik.

#DharmaQuiz 1888: Last Saturday was Jayanti of this philosopher from 13 century.
Considered Vayu's 3rd avatara.
Who? Ans: Madhwacharya


#DharmaQuiz 1889: A few days after Diwali, a famous sun worship puja happens in North India.
Name it. Ans: Chhath puja. @SaugataChaterje informs that it was started by Karna.

DQ 1889. Pic from Wiki

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1890: 12 days from now is Naraka Chaturdashi. Krishna slayed a demon on this day. Name that asura. Ans: Narakasura.

Answers for session 300:
  1. @ajaypawardr : 5
  2. @karthikjana : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @kishor_narayan : 5
  5. @HarishankarSY : 5
  1. @pramod_klr : 4
  2. @stormylook : 4
  3. ‏@mdbiyani : 4
  4. @rajeshrajput1 : 4
  1. @Mamdhata : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @DrShobha : 3
  4. @supportnmforpm : 3
  5. @drarora_gaurav : 3
  6. @drswapnilm : 3
  7. @meenabg : 3
  1. @sarvankarthik6 : 2
  2. @SnookyBangalore : 2
  3. @JpackJack : 2
  1. @BharatKandpal2 : 1
  2. @skdeshpande : 1
  3. @jgdanjesh : 1
  1. @kiranGowda0007 : 1
  2. @harishinamdar : 1
  3. @trivedianupam : 1
  4. @DeepeshLakhera : 1
  5. @ARSHURPALI : 1
  6. ‏@deshi_mangoman : 1
  7. @pankaj165 : 1
  8. @NeenaSinha : 1
  9. ‏@Deipakk : 1
  10. @ushamirra : 1
  11. @VishnuDhanuka : 1
  12. ‏@Ashishkr101 : 1
  13. @sandeepgandotra : 1
  14. @pchaturved : 1
  15. @SaugataChaterje : 1
  16. ‏@vschanna : 1
  17. @aachedeen : 1
  18. @basuhan9 : 1
  19. @gppatil2281 : 1
  20. @Prach82 : 1
  21. @Suri_Sing : 1
  22. @raghavendra3190 : 1
  23. @TheArvindDhar : 1
  24. @vasenvy : 1
  25. @nikhil__13 : 1
  26. @piyushkaul : 1
  27. ‏@peeyushmalhotra : 1
  28. @sreekannoth : 1
  29. @PoonamV_ : 1
  30. ‏@enlightend_mind : 1
  31. @Earthlingum : 1

300 sessions of Dharmaquiz over 4 years!! 

Congratulations to all the loyal participants. Thank you.

Tuesday, October 22, 2013

DharmaQuiz Session 238: 22-Oct-2013

Theme: Hindu temples

1) Name the President of India who took part in the grand pratishtapana of Somnath temple's Jyotirlinga, after independence.  #DharmaQuiz 1576. Ans: Babu Rajendra Prasad.

2) From the December month of which year, is keertana, pooja and darshan of Ram Lalla happening at Ram janmabhumi, Ayodhya? #DharmaQuiz 1577. Ans: 1949. The gates were opened in 1980s but the pooja was happening much before on a small scale.

3) You can get to this famous Shiva temple in Karnataka, after climbing 7 beautiful hills. Name temple. #DharmaQuiz 1578. Ans: Male Mahadeshwara temple.

DQ 1578; Image: thehindu.com 

4)  This is the birth place of one of the 7 most sacred rivers for Hindus. Name the place. #DharmaQuiz 1579. Ans: Talakaveri.
DQ 1579: Image: Facebook

5) {Final, Open till 10PM} Pic from Bhartiya temple, Michigan, USA. Which festival is being celebrated? #DharmaQuiz 1580. Ans: Karva Chauth.

DQ 1580: Image: staticflickr.com
Toppers for session 238:

  1. @Manjunaath : 5
  2. @GuruCharan99 : 4
  3. @ashujoshi27 : 4
  4. @dolby_mehul : 4
  5. @KaushikRg : 4
Congrats to:
  1. @talmukund : 3
  2. @arunk3707 : 3
  1. @Dilipmys : 2
  2. @pai_rajesh : 2
  3. @YashwantCharan : 2
  4. @nareshdixit82 : 2
  5. @V_R_R_K : 2

  1. @SnookyBangalore : 1
  2. @lodyaashi : 1
  3. @n_dolli : 1
  4. @sdpandya8 : 1
  5. @skdeshpande : 1
  6. @sushmitnath : 1
  7. @pwnprm : 1
  8. ‏@ganeshmahnar : 1
  9. @Ameysd : 1
  10. @siddarthpaim : 1
  11. @mrsnrao : 1
  12. @kapilvyas : 1
  13. ‏@Janamejayan : 1
  14. @Ammamymother : 1
  15. @HawaSoniya : 1
  16. @Mohandb : 1
  17. @himanshucs28 : 1
  18. @Del_Alpha : 1
  19. @mishrakmanoj : 1
  20. @neerajvakeel : 1
  21. ‏@pallavirajeev11 : 1
  22. @Nithin_Kumar_ : 1
  23. @mahanteshneel : 1
  24. @vishal_jamuar : 1
  25. @sanjeevirao : 1
  26. @FatAngryBird : 1
  27. @Susri1210 : 1
  28. @biswajeetdash : 1
  29. ‏@sushmahari : 1
  30. @beingNOMAD : 1
  31. @nanditathhakur : 1
  32. @AnupCommonMan : 1
See you next time.