Showing posts with label festivals. Show all posts
Showing posts with label festivals. Show all posts

Friday, October 10, 2014

Hindu festivals in October 2014

DQ 1888. Pic from spiritualbangalore.com
DharmaQuiz Session 300: 10-Oct-2014

#DharmaQuiz 1886: This week we had the jayanti of Ramayana's writer.
Also, a famous Rajput princess famous for Rama/Krishna bhajans. Who? Ans: Meera

#DharmaQuiz 1887: Tomorrow is Karva Chauth.
According to Vikram Samvat calendar, which month's Krishna's paksha's 4th day is this festival? Ans: Kartik.

#DharmaQuiz 1888: Last Saturday was Jayanti of this philosopher from 13 century.
Considered Vayu's 3rd avatara.
Who? Ans: Madhwacharya


#DharmaQuiz 1889: A few days after Diwali, a famous sun worship puja happens in North India.
Name it. Ans: Chhath puja. @SaugataChaterje informs that it was started by Karna.

DQ 1889. Pic from Wiki

{Final,Open till 10.00PM} #DharmaQuiz 1890: 12 days from now is Naraka Chaturdashi. Krishna slayed a demon on this day. Name that asura. Ans: Narakasura.

Answers for session 300:
  1. @ajaypawardr : 5
  2. @karthikjana : 5
  3. @KaushikRg : 5
  4. @kishor_narayan : 5
  5. @HarishankarSY : 5
  1. @pramod_klr : 4
  2. @stormylook : 4
  3. ‏@mdbiyani : 4
  4. @rajeshrajput1 : 4
  1. @Mamdhata : 3
  2. @Simuntweets : 3
  3. @DrShobha : 3
  4. @supportnmforpm : 3
  5. @drarora_gaurav : 3
  6. @drswapnilm : 3
  7. @meenabg : 3
  1. @sarvankarthik6 : 2
  2. @SnookyBangalore : 2
  3. @JpackJack : 2
  1. @BharatKandpal2 : 1
  2. @skdeshpande : 1
  3. @jgdanjesh : 1
  1. @kiranGowda0007 : 1
  2. @harishinamdar : 1
  3. @trivedianupam : 1
  4. @DeepeshLakhera : 1
  5. @ARSHURPALI : 1
  6. ‏@deshi_mangoman : 1
  7. @pankaj165 : 1
  8. @NeenaSinha : 1
  9. ‏@Deipakk : 1
  10. @ushamirra : 1
  11. @VishnuDhanuka : 1
  12. ‏@Ashishkr101 : 1
  13. @sandeepgandotra : 1
  14. @pchaturved : 1
  15. @SaugataChaterje : 1
  16. ‏@vschanna : 1
  17. @aachedeen : 1
  18. @basuhan9 : 1
  19. @gppatil2281 : 1
  20. @Prach82 : 1
  21. @Suri_Sing : 1
  22. @raghavendra3190 : 1
  23. @TheArvindDhar : 1
  24. @vasenvy : 1
  25. @nikhil__13 : 1
  26. @piyushkaul : 1
  27. ‏@peeyushmalhotra : 1
  28. @sreekannoth : 1
  29. @PoonamV_ : 1
  30. ‏@enlightend_mind : 1
  31. @Earthlingum : 1

300 sessions of Dharmaquiz over 4 years!! 

Congratulations to all the loyal participants. Thank you.

Friday, April 13, 2012

DharmaQuiz Session 130: 13-Apr-2012

Theme: Hindu Festivals in the month of April.
  1. Which language people in India celebrate pompously the festival of Vishu in the month ofApril? #DharmaQuiz 1006. Ans: Malayalam
  2. Asom celebrates 3 Bihu festivals. Rongali Bihu, Bhogali Bihu and Kongali Bihu. Which onecomes in April? #DharmaQuiz 1007. Ans: Rongali Bihu, also called as Bohak Bihu.
  3. Name this festival celebrated with Bhangra & Giddha, which happens every year on April13th, a rare fixed date in India. #DharmaQuiz 1008. Ans: Baisakhi.
  4. Name this festival that happens on Vaishakha month's 3rd day, when millions of Hindu women buy new jewellery. #DharmaQuiz 1009. Ans. Akshaya Tritiya.
  5. {Final, Open till 11 PM} Which day of Chaitra month is Bhagawan Rama's birthday celebrated? #DharmaQuiz 1010. Ans: Navami or 9th day.
Today's Top scorers:
  1. @rahulghildiyal : 5
  2. @rk_kulkarni : 5
  3. @Amaresh80 : 5
  4. @kishor_narayan : 5
  5. @pirateadmiral : 5
  6. @surenc1974 : 5
  7. @clumsycoder : 5
  8. @sharathinindia : 5
  9. @philAmit : 5
  10. @abhishek_2411 : 5
  11. @DevNakshi : 5
  12. @ramas_cal : 5
  13. @iSumitRk : 5
  14. @gupta_n : 5
  15. @iSaakshi : 5
Congrats to:
  • @pkagrawala : 4
  • @sharad_51 : 4
  • @Dhanushm : 4
  • @Manjunaath : 3
  • @keerthinarayan8 : 3
  • @AjitVGupta : 3
  • @_Innovision : 2
  • @i_Balaji : 2
  • @ramprakash74 : 2
  • @hchaturv : 2
  • @udgeetha : 2
  • @Rasraj : 2
  • @Harsh1011 : 1
  • @jineesh_blr : 1
  • @hchaturv : 1
  • @MalayalamHashs : 1
  • @virendersj : 1
  • @gchellappan : 1
  • @sanjaykhera11 : 1
  • @rameshnswamy : 1
  • @kooolkaran : 1
  • @rahulbhasker84 : 1
  • @gchellappan : 1
  • @Geminiseventh : 1
Many thanks to all your participation. Many more attempted, but could not make it there.

Better luck next Tuesday or Friday!